Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Ekonomija : Kvaliteta
Strana: 1 2 3 4 5 6 7
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
doktor_ljudi
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 01-12-2009
Odgovori: 109
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kvaliteta

citat:
Trucker wrote:





pogledaj im samo ambalaže na sokovima....garantuje pomoæ pri dobijanju hepatitisa, vidi se da su dunav pakovali!!!
sirov dunav + helios boja isteklog roka trajanja + šeæer kvaliteta-nepitaj...klasièan srpski proizvod CENA sitnica 6 kubika za 1 OERO!!!
Al kupuje balija glupi, zažeða se kad se sijeno kupi na njivi ...bolje hajvani jalu da piju, bar je domaæi proizvod a i cool zvuèi...
"JALSKA VODA"
16-01-2010 at 19:26 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

KOMPJUTERSKI SISTEM ZA UTVRÐIVANJE RIZIÈNE HRANE I LIJEKOVA
00:12 / 06.02.2010.

Amerièki carinski inspektori æe uskoro poèeti da koriste novi kompjuterski sistem kojim æe se identifikovati rizièna hrana i lijekovi inostrane proizvodnje, saopštila je Uprava za hranu i lijekova SAD (FDA). Ovaj projekat uslijedio je nakon povlaèenja iz prodaje brojnih uvoznih...

... proizvoda posljednjih godina, izmeðu ostalih i neispravne paste za zube, hrane za kuæne ljubimce i morskih plodova iz Kine, kao i kontaminiranog sredstva za razreðivanje krvi, koje je 2006. odnijelo na desetine života, prenosi Rojters.Oèekuje se da ove godine u amerièke luke pristigne oko 20 miliona pošiljki hrane, lijekova, medicinskih uredjaja i kozmetike, prema oko šest miliona prije jedne decenije, napominje Margaret Hamburg, komesar FDA.

Biznis.ba

06-02-2010 at 11:45 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

ne znam da li je ovo odgovarajuca tema, ali nisam nasla negdje drugo nesto sto bi bilo kao "razocarenje u domacu uslugu/proizvod"...

evo, ja bih da pokudim nekoga...

cvjecare maric... godinama sam bila odan kupac, svaki 1. novembar kupim tonu cvijeca (tako mi grah pao, pa mi svi po grobljima), svako malo za neku svadbu ili posjetu kupim kod njih cvijece, narucujem dostavu od njih i tako dalje...

prije par sedmica, desi nam se tragedija i ja, naravno, kod marica narucim cvijece od obitelji...

prvo je to cvijece kasnilo u komemorativni, pa je doslo medju zadnjima, umjesto da dodje medju prvima (ipak se radilo o sestrinom i supruzinom cvijecu!)

zatim smo, hodajuci prema groblju, stalno s ceste kupili ruze i gerbere, pitajuci se s kojeg li je to buketa ili vijenca ispalo... a onda smo, u jednom stravicnom momentu, shvatili da je ispadalo upravo iz nasa dva... ne samo cvijece, nego su cak i one trake ispale, pa je neko od komsija pokupio jednu i drugu i takve stavio na grob...

u svom onom haosu i bolu, ja ipak nadjoh u sebi snagu da odem direktno s groblja kod marica i da kazem zeni, od koje sam sve to i narucila, sta se desilo s cvijecem dvije najvaznije osobe u pokojnikovom zivotu... ona samo sleze ramenima, kaze: hvala sto ste mi rekli?!?!?!?!

nisam ja neki formalista, ne mislim da to cvijece mom bratu ista znaci, ali znaci meni... ja sam zeljela lijepo cvijece... ja sam zeljela da ono dodje u jednom komadu i da ga stavim bratu na grob... ovako... imala sam par nekih ruzica koje sam pokupila uz put i imala sam traku na kojoj je nesto malo pisalo...

cvjecarka rece: hvala sto ste mi rekli...

kazem sebi tada: nikad vise maric... ali eto, jucer opet odem, samo u drugu cvjecaru... bilo mi uz put.. udjem unutra, a tamo ni M od mirisa cvijeca, nego smrad cigarete... kad meni kao pusacu zasmeta, onda mozete zamisliti kakav je to smrad bio! fuj!

08-03-2010 at 09:54 | Ukljuèi u odgovor
mosnik
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 07-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2074
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kvaliteta

citat:
statebriga wrote:
ne znam da li je ovo odgovarajuca tema, ali nisam nasla negdje drugo nesto sto bi bilo kao "razocarenje u domacu uslugu/proizvod"...

evo, ja bih da pokudim nekoga...

cvjecare maric... godinama sam bila odan kupac, svaki 1. novembar kupim tonu cvijeca (tako mi grah pao, pa mi svi po grobljima), svako malo za neku svadbu ili posjetu kupim kod njih cvijece, narucujem dostavu od njih i tako dalje...

prije par sedmica, desi nam se tragedija i ja, naravno, kod marica narucim cvijece od obitelji...

prvo je to cvijece kasnilo u komemorativni, pa je doslo medju zadnjima, umjesto da dodje medju prvima (ipak se radilo o sestrinom i supruzinom cvijecu!)

zatim smo, hodajuci prema groblju, stalno s ceste kupili ruze i gerbere, pitajuci se s kojeg li je to buketa ili vijenca ispalo... a onda smo, u jednom stravicnom momentu, shvatili da je ispadalo upravo iz nasa dva... ne samo cvijece, nego su cak i one trake ispale, pa je neko od komsija pokupio jednu i drugu i takve stavio na grob...

u svom onom haosu i bolu, ja ipak nadjoh u sebi snagu da odem direktno s groblja kod marica i da kazem zeni, od koje sam sve to i narucila, sta se desilo s cvijecem dvije najvaznije osobe u pokojnikovom zivotu... ona samo sleze ramenima, kaze: hvala sto ste mi rekli?!?!?!?!

nisam ja neki formalista, ne mislim da to cvijece mom bratu ista znaci, ali znaci meni... ja sam zeljela lijepo cvijece... ja sam zeljela da ono dodje u jednom komadu i da ga stavim bratu na grob... ovako... imala sam par nekih ruzica koje sam pokupila uz put i imala sam traku na kojoj je nesto malo pisalo...

cvjecarka rece: hvala sto ste mi rekli...

kazem sebi tada: nikad vise maric... ali eto, jucer opet odem, samo u drugu cvjecaru... bilo mi uz put.. udjem unutra, a tamo ni M od mirisa cvijeca, nego smrad cigarete... kad meni kao pusacu zasmeta, onda mozete zamisliti kakav je to smrad bio! fuj!



Kod Jupitera tj zgrade opstine ima cvjecara kod trafika, super usluga, fino sve rade, dostavljaju itd i sl... 


Kume i ti ces to da radis, samo sutra.
10-03-2010 at 21:42 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

Aspartam - slatki otrov

Najverovatnije ne oèekujete, da vaš zdravi jutranji jogurt može biti vaš najveæi neprijatelj. Ili da dijetalni napitak koji vas „štiti“ od kilograma i nije tako dijetalan.
Naime, ozloglašena prehrambena industrija veæ neko vreme prikriva zabrinjavajuæe rezultate ispitivanja uticaja aspartama na naše zdravlje. Aspartam naime sadrži 10% metanola, koji može da bude smrtonosan veæ pri dozi od dve èajne kašièice, jer se u telu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu. U aspartamu isto tako nalazi se i fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inaèe u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgraðuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sistema u nenormalno visokim koncentracijama i tako preterano stimuliše moždane æelije, što za posledicu ima i njihovo odumiranje. Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, spreèava normalan razvoj fetusa, uzrokuje spontane abortuse i uroðene mane, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, alchajmerovu bolest i tumore. Ako se kolièina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveæa, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda.

Pogrešno je takoðe i mišljenje da je aspartam koristan pri smanjenju težine. Uprkos tome, da je reè o tzv. dijetetskom prehrambenom dodatku, fenilalanin u aspartamu onemoguæava nastajanje serotonina, supstance koja, izmeðu ostalog, reguliše i oseæaj sitosti. Struènjaci povezuju problem poveæanog broja debelih ljudi posle 1980. sa istovremenom pojavom „dijetetskih“ proizvoda sa aspartamom.
London Evening Standard 2005.g. izveštava o klinièkim pacijentima koji su bili na ivici ludila zbog nesanice,teskobe i teškoæa sa razmišljanjem, èije se stanje neverovatno poboljšalo,po prestanku uzimanja aspartama.
Istraživanja iz 1994.na Harvadu su dijet-sodu povezala sa lomovima kostiju kod èetrnaestogodišnjih devojèica. Vodiè prehrambenih dodataka, koji je izdao Northern Allergy Centre iz Australije, pod imenom aspartam navodi samo: „Aspartam ima previše škodljivih dejstava, da bi ih nabrajali u ovom
spisku!“

Kolièina metanola u telu ne bi trebalo da preseže 7,8mg na dan. Jedan litar piæa, koje je zaslaðeno aspartamom sadrži oko 56mg metanola. Tako ljudi, koji pojedu više proizvoda sa aspartamom, unesu 250mg etanola dnevno u telo, što 32 puta preseže preporuèenu granicu.

No, aspartam je obezbedio mesto u našoj svakodnevnoj ishrani uz veliku pomoæ korupcije prehrambenih giganata. Godine 1996. bilo je izvedeno 164 studije, od kojih je 74 finansirala aspartamska industrija.90 je bilo nezavisnih i od tih je 83 navelo jednu ili više tegoba sa aspartamom. Èak 6 od preostalih 7 ispitivanja, koje nisu našle nikakve tegobe, bilo je voðeno od strane aspartamske industrije.

Aspartam nalazimo u praktièno svim proizvodima sa napisom „bez šeæera“, pre svega u žvakaæim gumama, dijetetskih napicima, lakim jogurtima i slièno.

Aspartam je veštaèki zaslaðivaè, koji se dodaje mnogim napicima (dijetalna piæa) i jelima (jogurti) i slatkišima (bombonama, žvakaæim gumama).
On je u izuzetno širokoj upotrebi u savremenoj ishrani, uprkos tome što uzrokuje zabrinjavajuæe simptome, od gubitka pamæenja, pa sve do tumora na mozgu. FDA(amerièka uprava za hranu i lekove), ga je odobrila kao siguran prehrambeni dodatak, mada je aspartam jedna od najopasnijih supstanci, koju dodaju u hranu neupuæene javnosti.

Aspartam je struèno ime za veštaèki šeæer,poznat i pod zaštiæenim imenima NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Otkrili su ga sluèajno 1965. kada je James Schlatter, hemièar kompanije G. D. Searle, testirao neki lek protiv èira na želudcu.

Godine 1981. aspartam bio je odobren za upotrebu u ishrani, a za zaslaðivanje gaziranih piæa 1983. Godine 1985. je kompanija Monsanto kupila kompaniju G. D. Searle, koju je potom razdelila na dve samostalne kæerinske firme, Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.

Aspartam je krivac za više od 75 procenata negativnih reakcija na prehrambene aditive, koje prijavljuju FDA. Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, kao epileptièni napadi, pa èak i smrt, što je moguæe proèitati još februara 1994. u izveštaju Amerièkog ministrstva zdravlja i socijalnih službi.

Meðu 90 razlièitih dokumentovanih simptoma uzrokovanih aspartamom, koji su navedeni u tom izveštaju su: glavobolje i migrene, vrtoglavica, gubitak svesti, slabost, utrnulost, grèevi u mišiæima, poveæanje težine, kožni osipi, depresija, umor,razdražljivost, ubrzan rad srca, nesanica, teškoæe sa vidom, gubitak sluha, otežano disanje,napadi panike, poremeæaji govora, gubitak èula ukusa, zujanje u ušima,gubitak ravnoteže, otežano pamæenje i bolovi u zglobovima.

Nauènici koji su prouèavali neželjena dejstva aspartama utvrðuju da unošenje tog sredstva može da izazove, podstakne ili pogorša hroniène bolesti, kao što su tumor na mozgu, multipla skleroza,
epilepsija, sindrom hroniènog umora,Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, duševna zaostalost, limfom, deformacije kod novoroðenèadi, bol u mišiæima i dijabetes.

Glavne sastojci aspartama su: aspartinska kislina (40%), fenilalanin (50%) i metanol (10%). Posebno problematièan je metanol, koji je smrtno opasan otrov. Pri zagrevanju aspartama iznad 30 stepeni Celzijusa stvara se slobodni metanol, koji može da izazove trovanje.


I još savet za kraj - kada sledeæi put budete kupili neki proizvod, na kome piše velikimi slovima BEZ ŠEÆERA,pogledajte sitan tekst na etiketi. Ako na njoj piše da sadrži aspartam znajte da se igrate svojim zdravljem i zdravljem svoje dece.
Zato dvaput razmislite, pre no što vas vaš mališan sledeæi put bude molio za žvakaæu gumu bez šeæera.

P.S. Monsantov patent za aspartam uskoro istièe, što znaèi da æe pomenuti veštaèki zaslaðivaè biti još šire zastupljen u namirnicama. Inaèe je Monsanto veæ patentirao nov proizvod - Neotame, koji je desetostruko jaèi od aspartama i naravno, još škodljiviji.

P.P.S. Uzgred, u SAD prehrambeno - farmaceutski lobi intenzivno radi na tome, da aspartam ne treba obavezno navesti u deklaracijama na namirnicama, što znaèi,u tom sluèaju uopšte ne bismo mogli znati, da odreðena namirnica sadrži aspartam.

Aleš Babiè
Nezavisni savetnik za potrošaèe
www.prihranite.si
Autor knjige: Zašto sam bez novca

" U buduænosti bi se tok novca morao preusmeriti ka ljudima koji sa njim postupaju mudro – inaèe su
ekološka i socijalna katastrofa neizbežne!"

22-03-2010 at 09:39 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

Džemo voli džem


Ima li opasnog džema u BiH?
Institut iz Maribora ustanovio da džem od marelice proizvoðaèa "Spektar Drink" sadrži nedozvoljeni nivo sulfita

Autor: B. TURKOVIÆ
24.03.2010. 10:30


Regionalni institut za javno zdravstvo iz Maribora nedavno je otkrio da džem od marelice bh. proizvoðaèa "Spektar Drink" iz Bijeljine sadrži nedozvoljeni nivo sulfita. Iako je maksimalan nivo ove tvari 50 miligrama po kilogramu, u bijeljinskom džemu pronaðeno je 120 miligrama po kilogramu.

Brzo uzbunjivanje

Agenciju za sigurnost hrane u BiH o tome je obavijestila Evropska komisija putem RASFF sitema za brzo uzbunjivanje. Iako je o tome obaviještena prije dvije sedmice, na naš juèerašnji upit nalazi li se ovaj džem na našem tržištu te kakve komplikacije može izazvati ako se konzumira, od Agencije nismo dobili konkretan odgovor.

- Evropska komisija sedmièno izdaje preglede informacija o opasnosti, s tim da se trgovaèka imena i ime individualne kompanije ne objavljuju, kako se ne bi stvarala zabuna kod potrošaèa u pogledu sliènih proizvoda koji se nalaze na tržištu, a nisu dijelom proizvodne serije na koju se, recimo, obavijest odnosi - rekao nam je u pismenom odgovoru Sejad Maèkiæ, direktor Agencije.

Izvjesno je, meðutim, da je Agencija o opasnom džemu poèetkom marta obavijestila nadležne inspekcijske organe.

Obaviještena i ministarstva

Na osnovu obavijesti Agencije od 5. marta, Nijaz Uzunoviæ, glavni federalni sanitarno-zdravstveno-farmaceutski inspektor, potom je svim kantonalnim ministarstvima zdravstva te kantonalnim i opæinskim inspekcijama poslao obavijest o moguæem prisustvu opasnog džema. Tom prilikom inspekcijama je naložio da provjere ima li tog proizvoda na tržištu.

- Do sada sam dobio odgovore od dvije-tri inspekcije, a u njihovim dopisima kaže se da sporni proizvod nisu našli na tržištu - kazao nam je juèer Uzunoviæ.

Reklama na stranici

Je li spornog džema "Spektar Drinka" bilo ili ga još ima na bh. tržištu, juèer nismo uspjeli provjeriti ni kod proizvoðaèa, jer se na mnoge brojeve telefona ove kompanije niko nije javljao.

Džem od marelice, meðutim, reklamira se na njihovoj zvaniènoj web-stranici. 


<br /><br /><br /><br />

24-03-2010 at 19:51 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

Organski uzgojena hrana je skuplja ali ne i zdravija



Potrošaèi su spremni za organsku hranu izdvojiti više novca iako nema dokaza da je ona uistinu bolja. Tim britanskih struènjaka oko profesora Alana D. Dangoura proveo je detaljne analize svih do sada provedenih istraživanja koja idu u prilog organski uzgojenoj hrani i zakljuèio da nema dokaza o tome da je ona uistinu zdravija od konvencionalne...

... èesto jeftinije hrane, piše u publikaciji „American Journal of Clinical Nutrition".

„Poljoprivrednici, poduzeæa i mediji prednosti organske hrane prezentiraju kao gotove èinjenice. Meðutim, postoji tek mali broj studija koje istražuju je li ona zdravija. Pored toga, istražuju se samo kratkoroèni uèinci te hrane kao prirodni antioksidans", tvrdi Dangour.

U promociji organske hrane tako se èesto spominje da je onda bolja za organizam jer se pri uzgoju voæa i povræa ne koriste umjetna gnojiva, a životinje se uzgajaju bez antibiotika i hormona. Takav uzgoj trebao bi opravdati i višu cijenu proizvoda koji sa znanstvenog aspekta nemaju dokazano pozitivan uèinak na zdravlje i produljenje životnog vijeka, piše metroportal.

Dangour je sa suradnicima usporedio 162 postojeæe studije o organskom uzgoju, a samo 12 smatra legitimnim za odgovor na pitanje „Je li organska hrana zdravija?". Nadalje, šest tih studija mjeri kratkoroèan uèinak organske hrane kao prirodnog antioksidansa u krvi vrlo malog broja ispitanika u kratkom razdoblju (43 osoba u nekoliko tjedana).

„Jedina relevantna studija je ona provedena u Nizozemskoj na 2800 djece od njihova roðenja do druge godine života, a dokazuje da organski uzgojena hrana smanjuje rizik od nastanka alergija", kaže Dangour.

„Potpuno je nejasno je li organska hrana bolja za organizam. Osobe koje ju konzumiraju vjerojatno više pažnje posveæuju zdravlju te se više kreæu èime žive zdravije od ostalih ljudi bez obzira na to kakvo voæe, povræe i meso jedu", zakljuèuje Dangour.

Nejasno je dakle u kojoj je mjeri cijena organskih proizvoda za krajnjeg potrošaèa opravdana. Sigurno je tek da od organskog uzgoja profitira okoliš jer takav naèin poljoprivrede tlo znatno manje zagaðuje pesticidima.

27-05-2010 at 10:19 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

ISTRAŽIVANJE POKAZALO DA AMERIÈKE CIGARETE SADRŽE TRI PUTA VIŠE KANCEROGENIH TVARI
09:44 / 04.06.2010.

Podaci amerièkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju kako cigarete proizvedene u toj zemlji sadrže do 3 puta više snažnih kanceroganih kemikalija, pišu amerièki mediji. Istraživaèi su usporeðivali koncentraciju kancerogenih spojeva iz skupine TSNA ...
... u cigaretama proizvedenima u SAD, Australiji, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Znanstvenici dobivene nalaze objašnjavaju razlikama u vrstama duhana koje se koriste u razlièitim zemljama, kao i varijacijama u njegovoj obradi.

Po njihovim rijeèima, uz TSNA cigarete sadrže i niz drugih toksina, pa nije uputno cigarete proizvedene izvan SAD smatrati zdravijima.

(Biznis.ba / Fena)

04-06-2010 at 09:53 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

[BPreporuke - Velike vruæine uzrokuju trovanja i opasne bakterije

T. C. 24/07/2010 00:00:00


Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano prikuplja i analizira podatke, te vrši nadzor nad kretanjem bolesti porijeklom iz hrane. Prikupljanje podataka o pojavi i kretanju oboljenja koja se prenose putem hrane imaju za cilj pružanje informacija u cilju procjene i analize rizika porijeklom iz hrane i poboljšanju sigurnosti hrane.


Iako je Agencija za sigurnost hrane BiH, u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brèko Distrikta, nadležna za osiguranje visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi kada je u pitanju sigurnost hrane sama ne može ništa uèiniti. Oni koji prave hranu odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište, a krajnji potrošaèi imaju veliku odgovornost, jer nepravilnom pripremom zdravstveno ispravne hrane može doæi do kontaminacije i tako se može poveæati rizik od bolesti prenosivih hranom.

S ciljem edukacije potrošaèa, Agencija za sigurnost hrane dala je nekoliko preporuka na šta potrošaèi trebaju obratiti pažnju u ljetnjem periodu.

Tokom ljeta, kada je vrijeme toplije i ljudi uglavnom jedu vani jer su na putovanjima, izletima ili kampovanju, poveæava se rizik od bolesti èiji je uzrok prenosa hrane. Za to postoje dva glavna razloga:

Poveæana temperatura i vlažnost zraka pogoduju bržem razmnožavanju onih bakterija koje uzrokuju ove vrste bolesti kao što su Salmonella i E. coli. Ljeto donosi poveæanje aktivnosti izvan kuæe, pa nam pranje i skladištenje hrane u frižideru nije u potpunosti dostupno. Sigurnost koju pruža kuhinja, kontrolirano kuhanje na pravoj temperaturi, pravilno hlaðenje hrane i pranje pribora, obièno nisu dostupni. Hranu je važno uvijek pripremati na pravilan naèin koji osigurava zdravstveno ispravnu hranu!

NA ŠTA POTROŠAÈI TREBAJU OBRATITI PAŽNJU U LJETNJEM PERIODU?

Hrana koja predstavlja rizik u ljetnjem periodu. Pojedine namirnice predstavljaju veæi rizik za trovanje hranom pa je pri njihovom èuvanju i pripremi potreban veæi oprez. Trovanje piletinom ili jajima, odnosno hranom koja je pripremljena sa majonezom, kolaèi, sladoled je najèešæe. Najvažniji naèin spreèavanja navedenog trovanja je dovoljna termièka obrada, te izbjegavanje pripreme vrsta hrane u èijoj recepturi se jaja nedovoljno termièki obraðuju. Preko jaja, unutrašnjost jaja ili površina njihove ljuske, se može prenijeti Salmonella enteriditis. Meso, posebno piletina, mogu biti kontaminirani patogenim mikroorganizmima, te je veoma važna njihova pravilna termièka obrada.

Školjke mogu biti nositelji razlièitih patogenih mikroorganizama uslijed filtriranja velikih kolièina vode koja može biti zagaðena mikroorganizmima, i ukoliko se termièki dovoljno ne obrade, mogu dovesti do razlièitih infekcija uzrokovanih bakterijama, virusima ili parazitima.

KUPOVINA HRANE

Prije svega kupovati hranu u objektima koji ispunjavaju uslove i koji su registrovani za obavljanje ove vrste djelatnosti. Pri kupovanju hrane treba provjeriti rok trajanja i deklaraciju. Ne kupovati proizvode u ošteæenoj, napuhanoj ili napukloj ambalaži. Treba izbjegavati hranu kojoj su organoleptièka svojstva promijenjena, koja izgledaju kao da su pokvarena, pljesnivi proizvodi ili proizvodi koji su promijenili boju i izgled. Takoðer, treba izbjegavati ohlaðenu i smrznutu lako kvarljivu hranu koja stoji van frižidera i zamrzivaèa, gotovu hranu koja stoji u otkrivenim posudama na pultu.

REDOVNO PRATI RUKE, POSUÐE I RADNE POVRŠINE

S obzirom da su trovanja hranom èešæa ljeti, potrošaèi trebaju poštovati nekoliko jednostavnih savjeta kako bi sebi osigurali sigurnu hranu u toplim ljetnjim mjesecima:

Važno je pridržavati se osnovnih higijenskih principa. Radi higijenske pripreme namirnica, važno je posebno paziti na adekvatno provoðenje mjera i postupaka za spreèavanje širenja mikroorganizama. Ukoliko se u lancu pripreme hrane od sirovine do serviranja uèini neki propust, može doæi do trovanja hranom. Neoprane ruke su jedan od glavnih uzroka trovanja hranom.

Važno je održavanje mjera liène higijene. Prati ruke toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi prije nego što doðete u kontakt sa hranom, posebno nakon rukovanja sirovim mesom i piletinom, nakon korištenja toaleta, mijenjanja pelena i diranja kuænih ljubimaca, kao i više puta tokom pripreme hrane.

Održavati èistoæu svih radnih površina, pribora i posuða koji se koriste tokom pripreme hrane. Važno je održavati i èistoæu prostorije u kojoj se èuvaju i pohranjuju namirnice. Temeljito èišæenje i pranje uklanja najveæi dio mikroorganizama s ruku, pribora, posuða i površine, te spreèava širenje mikroorganizama na namirnice.

U posebnim sluèajevima, kada je potrebna i dezinfekcija važan je odabir sredstva dezinfekcije (efikasnost, neagresivnost za kožu) i precizno pridržavanje rasporeda i plana dezinfekcije. Oprezno odlaganje otpada i njegova redovna otprema važna je za izbjegavanje nakupljanja nametnika, poput insekata ili glodavaca, a otpad se ne smije skupljati u blizini hrane.

Kada jedete van kuæe, potražite izvor tekuæe (sigurne) vode za piæe ili ponesite vodu za pripremanje i èišæenje. Dobro je pripremiti i pakovanja suhih i vlažnih papirnih maramica za pranje i èišæenje ruku i radnih površina. Za spremanje ostataka hrane koristite iskljuèivo èiste plastiène vreæice ili èiste posude s poklopcem.  Svježe voæe i povræe se uvijek mora oprati èistom vodom.

UNAKRSNA KONTAMINACIJA

Unakrsna kontaminacija za vrijeme pripremanja, peèenja i serviranja hrane jedan je od èestih uzroka trovanja hranom. Važno je odvojite sirovo meso, piletinu i plodove mora od ostale hrane. Èuvajte hranu u posudama kako biste izbjegli meðusobni dodir sirovih i termièki obraðenih namirnica.

Upotrebljavajte posebnu opremu i pribor kao što su noževi i daske za rezanje namirnica za sirovu hranu. Operite tanjire, pribor za jelo i daske za rezanje mesa prije nego ih ponovo upotrijebite za peèenu hranu. Pažljivo zamotajte sirovo meso i stavite ga na dno frižidera kako sokovi iz mesa u prenosivom hladnjaku ne bi došli u kontakt sa drugom hranom.

KUHATI NA ODGOVARAJUÆIM TEMPERATURAMA

Struènjaci za sigurnost hrane saglasni su s tim da je hrana sigurno kuhana kada je grijana dovoljno dugo i na dovoljno visokim temperaturama kako bi se uništile sve štetne bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Hranu temeljito prokuhajte ili ispecite, posebno meso, piletinu, jaja i plodove mora.

Ukoliko niste sigurni da je hrana dovoljno peèena možete koristiti termometar. Sigurne temperature pripremanja hrane su: za govedinu 710C, za ostatke hrane (podgrijavanje) 740C, za piletinu 850C. Ako temperaturu provjeravate više nego jednom, tada prije svake upotrebe termometar obavezno operite. Hrana je gotova za jelo ako su sokovi u mesu bistri, tj. nisu ružièasti. Konzumirajte hranu dok je još topla.
Na izletu težiti da se meso ispeèe do kraja. Meso peèeno na roštilju se obièno prije ispeèe izvana. Djelimièno kuhanje hrane omoguæava bakterijama da prežive i da se razmnože do te mjere da ih naknadno kuhanje više ne može uništiti. Bakterije se razmnožavaju kada dozvolite da se hrana hladi polako.
Temeljito podgrijte veæ skuhanu hranu.

ÈUVAJTE HRANU PRI SIGURNIM TEMPERATURAMA

Èuvanje na neodgovarajuæim temperaturama jedan je od glavnih razloga za pojavu bolesti uzrokovanih trovanjem hranom. Èuvajte hranu na hladnom. Ostavljanje hrane na neprimjerenim temperaturama dovodi vas u opasnost od bolesti prenosivih hranom. Zavisno od vrste, hranu je potrebno èuvati na hladnom mjestu, u frižideru ili zamrzivaèu.

Na hladnom, prozraènom i suhom mjestu treba držati konzerviranu i suhu hranu.
Hrana ne bi smjela stajati duže od jednog sata na temperaturi iznad 32°C bez hlaðenja. Brzo spremite u hladnjak svu skuhanu ili peèenu i lako kvarljivu hranu (po moguænosti ispod 50 C). Držite skuhanu ili peèenu hranu na toplom (iznad 600 C) prije posluživanja.

U frižideru se mogu èuvati namirnice nekoliko dana, a za duže èuvanje koristiti zamrzivaè, vodeæi raèuna da hrana ne stoji predugo u zamrzivaèu. Prije stavljanja namirnica u frižider ili zamrzivaè, treba ohladiti prethodno kuhanu hranu. Hranu treba držati u èistim i dobro zatvorenim posudama odgovarajuæe velièine. Ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi, a jednom odmrznutu hranu ne vraæati ponovo u zamrzivaè.

Obavezno odvojiti sirovo meso i lako kvarljivu hranu od gotove hrane. Ne ostavljati hranu spremnu za jelo u posude u kojima se držala sirova hrana prije nego što se posude dobro operu i osuše.

Na izletu ohlaðena kvarljiva mesna jela, kuhano meso, piletina, kao i salate od krompira i tjestenine treba èuvati u odvojenim hladnjacima u kojima se nalaze kesice s ledom ili boce sa zamrznutom vodom. Dobro je imati odvojene hladnjake sa kvarljivom hranom i sa piæima iz razloga što se ovaj sa piæima vjerojatno èešæe otvara. Kada pakujete hranu u prenosivi hladnjak na dno uvijek stavite sirovo meso, a zatim složite hranu obrnutim redom, tako da na vrhu bude ona koju æete prvu koristiti.

Prenosivi hladnjak smjestite u najhladniji dio automobila, u sjenu i nikako na direktnu sunèevu svjetlost. Držite hladnjak zatvoren koliko god je to moguæe. Održavajte temperaturu tako da promijenite led èim se poène topiti. Nakon što se smrznuti umeci ili led otope, bacite svu lako kvarljivu hranu iz prenosivog hladnjaka. Ukoliko ne nosite hladnjak na izlet ponesite voæe, povræe, tvrde sireve, konzervirano ili sušeno meso, grickalice, krekere, kruh i osvježavajuæa piæa. Ako hranu pripremate kod kuæe, a ne mislite je pojesti unutar dva sata, dobro je ohladite kod kuæe prije nego poðete na izlet. Ako sumnjate da hrana možda nije ispravna, uvijek je bacite.

UPOTREBLJAVAJTE SIGURNU VODU

Upotrebljavajte zdravstveno ispravnu vodu. Odaberite svježe i zdrave namirnice.
Odaberite namirnice koje su termièki obraðene, kao što je npr. pasterizirano mlijeko. Perite voæe i povræe, osobito ako se jede sirovo. Ne upotrebljavajte hranu kojoj je istekao rok trajanja.



[Edited by Shaban on 24-07-2010 at 09:47 GMT]

24-07-2010 at 09:45 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

WHO: BEZBJEDNOSTI HRANE U BIH IZNAD PROSJEKA U ODNOSU NA ZEMLJE REGIONA
09:37 / 13.09.2010.

Svjetska zdravstvena organizacija u svom martovskom izvještaju pod nazivom "Zdravlje i okolina u Evropi - ocjena napretka", navela da je BiH, u svih šest segmenata koji su ocjenjivani, kada je rijeè o bezbjednosti hrane u nivou ili iznad prosjeka u odnosu na zemlje regiona.

Direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH Sejad Maèkiæ rekao je da je u toku prvih šest mjeseci ove godine u BiH uzeto 74 853 uzoraka hrane, pri èemu je uraðeno 82 390 analiza uzorka, te da je broj neodgovarajuæih analiza bio 3 096 ili 4,14 odsto.

Prema njegovim rijeèima, od 2007. godine pa do posljednje analize, evidentiran je pad neodgovarajuæih uzoraka, piše sarajevsko "Osloboðenje".

Maèkiæ je naveo da je procenat uzoraka koji su pokazali higijensku neispravnost u 2007. godini bio 6,9 odsto, 2008. godine 6,6 odsto, a prošle godine bilo je pet odsto higijenski neodgovarajuæih uzoraka.

On je istakao da su izvještaji o izvršenim laboratorijskim analizama jedini relevantni pokazatelji na osnovu kojih se može argumentovano govoriti o stepenu bezbjednosti hrane koja se nalazi na tržištu BiH.

Maèkiæ je rekao da je Agencija ostvarila kvalitetnu saradnju sa laboratorijama koje vrše kontrolu hrane u BiH, te da na osnovu dostavljenih podataka o izvršenim laboratorijskim analizama hrane priprema zbirni izvještaj.

13-09-2010 at 10:24 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 44
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: aronofsky, auspuh, B.S, marina95, medeni, Memo, Probisvjet, pupa, realnosttuzle, sdds, smiljana, tweety
FORUM : Ekonomija : Kvaliteta New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice