Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
Abulafija Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 02-07-2004 Odgovori: 28828 IP: Maskiran
|
Re: Rat i mir
citat: Black0ut wrote:
Postavljas pitanje vrlo naivno kao da ne znas sta se kod nas desilo i odakle je zlo doslo.
Mi nikada nismo poricali njihove zrtve niti smo ikada velicali nase koji su pocinili zlocine. Mi nikada nismo rekli da svaki zlocin nije zlocin. Jel sad mi trebamo redom nase ljude proglasavati zlocincima samo eto da bi uvukli agresorima?
Mis mo narod koji itekako zna da prasta i uvijek smo prastali. Ali kako da sada prastamo kada je nad nama ucinjen nezamisliv zlocin koji se i dan danas porice i zlocinci velicaju. Kako da prastamo kada niko oprost nije ni trazio? Kada su to srbi trazili oprost za ubijene srebrenicane ili za ubijenu sarajevsku djecu??
Mi koji smo bili pod zastavom sa ljiljanima se nemamo za sta da kajemo. Mi nismo napadali nego smo branili gole zivote i pravo na postojanje. Nema razloga da se kajemo sto smo se branili od fasista.
Mi smo shvatili da i tudja rana boli. Ali mi nismo nanosili rane namjerno i planski tako da mi taj teret i nemamo kao sto ga imaju dusmani koji su klali sve redom.
Tvoje pisanje me podsjeca na onu bljuvotinu -mir mir svi su krivi! E Boga mi nismo! I ne znam samo odakle ti ideja da mi prikrivamo ili ne priznajemo patnju na drugoj strani.
Musan Topalovic Caco, i njegova jedinica
Juka Prazina
Ovi sto im se sad sudi za zlocin nad hrvatskim civilima u srednjoj Bosni.
Naser je koliko znam dobio dvije godine.
Ni od jenog od njih drzava se nije jasno ogradila nikad.
Znamo i kakva je p*z**rija napravljena sa Cacinom dzenazom na Kovacima.....
Ozren 95'........
Eto odakle.
A to mir, mir, niko nije kriv...... ja nisam ni pomenuo.
Tema i jest ciscenje u svojoj avliji.
U Tuzli je bio cojk, koji je od drzave BiH dobio ratnu odstetu, nakon sto je tuzio poslije rata, jer je mucen u Srebreniku, pa prebacen u Tuzlu poslije (licno sam vidio kosulje sa "kaisima gnoja" po njima, prouzrokovane LET LAMPOM po ledjima....
Ali nase diskusije ce opet otici u smjeru, "a sta su oni nama"......
Nasi nisu, mi smo se branili.
I stoji to sve, nema govora.
Al kako ja da ocekujem od RS ili Srbije, Hrvatske, nekakvo posipanje pepelom, kad ja u svojoj avliji, za stvari milion puta manje, nisam u stanju uraditi isto??
Na balkanu je rijec izvini, zao mi je, vrlo deficitarna.....
[Edited by Abulafija on 19-04-2012 at 07:58 GMT]
|
19-04-2012 at 07:55 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
tuba Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 02-06-2006 Odgovori: 17436 IP: Maskiran
|
Re: Rat i mir
citat: Abulafija wrote:
Sinoc odgledah jednu epizodu "U Evropi" (ona serija sto ide na HRT-u, snimljena po istoimenoj knjizi Geert Mak-a) koja se odnosila na Spaniju, gradjanski rat, odnose medju spancima, insistiranje jednih na zaboravu (ovih sto su vecinu zlocina pocinili) a drugih na istini i pravdi.
Masovnih grobnica je ko u prici po cijeloj Spaniji (haman dobro vise nego kod nas), zrtve torture, silovanja, njihovi potomci, zive, ponekad bukvalno vrata do vrata sa ubicama, cinkarosima, ljudima koji su direktno ucestvovali u zlocinima.
Sela su podijeljena nevidljivim granicama........
Ako uzmemo u obzir da je rat poceo 1936 i trajao 3 godine, poslije kojih je uslijedila Frankova diktatura, koja je trajala do 1975, da su ljudi svo to vrijeme ubijani, da je 81. izveden ponovni pokusaj uspostavljanja diktature onda mozemo, mozda shvatiti kako su ljudi zivjeli.
Danas, rane nisu zacijelile, pravda nije pobijedila, zrtve nisu nasle zadovoljenje, a zlocinci su ili na slobodi, ili poumirali prirodnom smrcu (zvuci li vam ovo poznato?).
Medjutim, pocelo je polako govoriti se o toj proslosti.
Imam utisak da ce se istina otkriti, pravda mozda nikad nece biti zadovoljena u Biblijskom smislu, oko za kurije, zub za protezu, ali istina ce se znati, a zrtve ce valjda dobiti nekakvu zadovoljstinu, barem moralnu.
Sto ja ovo pisem, sta Spanija ima s nama?
Nista i svasta.
Sta cemo mi?
Dokle ce svako samo svoje zrtve brojati u zrtve, i dokle ce samo njihovi zlocinci biti zlocinci?
Kad ce doci vrijeme oprosta, kad vrijeme oprosta uopste dolazi?
Kad ce doci vrijeme kajanja?
Kad cemo shvatiti, da je i tudja mati plakala, da je i tudje dijete ostalo siroce?
Ili su sirocad samo nasa?
Nako ja, nesto se zamislio jutros.
Obrisite vi ovo slobodno, ako vam se ne bude pisalo, samo nemojte matere vam, jedni drugima, matere pominjati u sexualnim kontekstima.
Chudo te josh niko nije nazv'o chetnikom na ovoj temi?
Mozhda josh nisu svi prochitali.
|
19-04-2012 at 08:35 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Black0ut Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 14-11-2010 Lokacija: Tuzla Odgovori: 613 IP: Maskiran
|
Re: Re: Rat i mir
citat: Abulafija wrote:
Musan Topalovic Caco, i njegova jedinica
Juka Prazina
Ovi sto im se sad sudi za zlocin nad hrvatskim civilima u srednjoj Bosni.
Naser je koliko znam dobio dvije godine.
Ni od jenog od njih drzava se nije jasno ogradila nikad.
Znamo i kakva je p*z**rija napravljena sa Cacinom dzenazom na Kovacima.....
Ozren 95'........
Eto odakle.
A to mir, mir, niko nije kriv...... ja nisam ni pomenuo.
Tema i jest ciscenje u svojoj avliji.
U Tuzli je bio cojk, koji je od drzave BiH dobio ratnu odstetu, nakon sto je tuzio poslije rata, jer je mucen u Srebreniku, pa prebacen u Tuzlu poslije (licno sam vidio kosulje sa "kaisima gnoja" po njima, prouzrokovane LET LAMPOM po ledjima....
Ali nase diskusije ce opet otici u smjeru, "a sta su oni nama"......
Nasi nisu, mi smo se branili.
I stoji to sve, nema govora.
Al kako ja da ocekujem od RS ili Srbije, Hrvatske, nekakvo posipanje pepelom, kad ja u svojoj avliji, za stvari milion puta manje, nisam u stanju uraditi isto??
Na balkanu je rijec izvini, zao mi je, vrlo deficitarna.....
[Edited by Abulafija on 19-04-2012 at 07:58 GMT]
MI NE PORICEMO NASE ZLOCINE
MI NE PORICEMO NJIHOVE ZRTVE
MI ZLOCINE PLANSKI NISMO RADILI
Srbi su u jednoj ulici vise pocinili zlocina nego sto smo mi u cijeloj drzavi, isto je i sa hrvatima. I zato traziti od bosnjaka nad kojima se i dan danas vrsi nepravda i zlocin da na glas osudjuju zlocine je bezobrazno. Razlika u zlocinima je isuvise velika da bi se svi stavili u isti kos.
|
19-04-2012 at 11:33 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
citat: camac wrote:
pa bio je onaj Dobrica il kako se vec zove, napiso neki memorandum part 2, da se, kaze, vidi i da se to izjednaci, da se ne prikazuje kako se sad prikazuje, svim silama se treba trudit za to.. moze se dat para nekim kljucnim ljudima, pa nek i oni pricaju o tome, u nasu korist.. i to je sredstvo da se postigne cilj.. a narod ce kroz generacije prihvatiti jednu od istina.. kroz generacije ce se slika iskrivit, i tako..
i fakat se da primjetit, kako se radi na tome.. ma nema veze, kud ce im gora kazna, ako im zrtve na san dolaze, sa koje god strane bili..
@abulafija,
ovo kad kazes svojim ocima gledo kosulje, jes ti vidio i let-lampu il ti je to neko prico? ja citam nesto o PTSP-u pa mi ovo zapade za oko.. 
Nisam jarane, iso sam u zatvor tuzlanski, scer mu pratio, ona udje u posjetu, pa izadje s kesom, i kosuljom u kesi.
|
19-04-2012 at 12:51 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
citat: camac wrote:
i na njoj se vidi da je let-lampom? da nije mozda peglom il aparatom za varenje..
il ti bas znas, kako izgleda kad se let-lampom, tako po kosulji shara..
Ne znam, jarane, tako ona kaze da joj je on reko.
Tako je sud reko, kad je poslije rata tuzio drzavu dobio odstetu.
Hoces reci da ja lazem, da je "zavera bate" u pitanju?
Mogu ja i ime i prezime cojka objaviti, nista to ne mijenja.
Ovo samo pokazuje, da se bavimo bezveznim stvarima, i da po ko zna koji put pomijeramo fokus, sa prvobitne ideje. Pa procitajte uvodni tekst na temi, umjesto sto proizvodite razno razne teorije o izjednacenjima i slicnim kurcima palcima pa hajmo ispocetka 
|
19-04-2012 at 13:06 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|