Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Tuzlarije : Izdavanje biometrijskih dokumenata
Strana: 1 2 3 4 5 6 7
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Izdavanje biometrijskih dokumenata

citat:
Abulafija wrote:

O placanju da ne govorimo.
Zar nije dovoljno sto svaki gradjanin, sa legalnim primanjima placa porez, nego jos mora svaku i najbanalniju uslugu debelo platiti?

pa ja umjesto 30 KM platih duplo tu hebenu potvrdu o nekažnjavanju...prvo notara za punomoæ ,pa preporuèeno slanje sa povratnicom,pa hitno ,pa ponovno èekanje u redu ...sve da bi to obavila šalterska službenica koja ispred ima skener,internet,moju sliku i sve podatke do broja cipela... 15 dana sam se ja zezala oko te potvrde,koja apsolutno nièemu ne služi...svi moji podaci se nalaze u TZ,tu mi je prijava boravišta,zaposlenje,pokretna i nepokretna imovina,tu plaæam porez,tu smo djetetu prenijeli rodni list,da ne moram da se drndam svaki èas do beograda...
ja sa sad na bolovanju...da me ubiješ ja ne znam koji je sledeæi doktor kome treba da idem na kontrolu i kod koga trebam da vadim uputnicu...i tako je za sve za šta se obièan èovjek dohvati...graðevinsku dozvolu vadiš jednom ili ni jednom u životu...ali putne isprave,liène karte,vozaèke dozvole su dokumenti koji se mnogo èešæe mjenjaju i tu bi itekako trebalo da postoji neki relax za graðane kojima je ta šalterska bolumenta samo servis
25-06-2013 at 14:49 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828

citat:
VV Cephei A wrote:
Abu, šta misliš gdje bi bili zaposleni silni dajdžiæi, teèiæi, te podobni stranaèki kadrovi (koji se mijenjaju u skladu s trenutnom situacijom, tj. pobjednikom izbora)?

Birokratija je svrha samoj sebi - sve što si rekao je 100% ispravno ali kad bi oni pojednostavili èitav sistem, ne bi bilo potrebe da onoliki broj zaposlenih bude na budžetskoj sisi, a ne rade ništa.

Razumijem ja donekle i to "ignorisanje napretka", jer ipak valja podijeliti more otkaza, a to nikome ne koristi u situaciji kakva je u Bosni danas, i ne samo u Bosni.
Ali, to ne mora ici na ho-ruk, ljudi se mogu prekvalifikovati, prebaciti na druga radna mjesta polako i po nekakvom planu.
U Bosni ne postoji more jedno zanimanja koja postoje po zapadu, a uopste nisu losa, naprotiv.
Na zalost, koliko ja vidim ni jedna vlast od rata na ovamo, nije imala jasne planove niucemu, pa tako ni u smanjivanju birokratije.
Rjesenja se prave od danas do sutra, i obicno pred same izbore.
A narod ko narod, od nosa dalje ne gleda.

25-06-2013 at 15:42 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija

citat:
VV Cephei A wrote:
Abu, šta misliš gdje bi bili zaposleni silni dajdžiæi, teèiæi, te podobni stranaèki kadrovi (koji se mijenjaju u skladu s trenutnom situacijom, tj. pobjednikom izbora)?

Birokratija je svrha samoj sebi - sve što si rekao je 100% ispravno ali kad bi oni pojednostavili èitav sistem, ne bi bilo potrebe da onoliki broj zaposlenih bude na budžetskoj sisi, a ne rade ništa.

Razumijem ja donekle i to "ignorisanje napretka", jer ipak valja podijeliti more otkaza, a to nikome ne koristi u situaciji kakva je u Bosni danas, i ne samo u Bosni.
Ali, to ne mora ici na ho-ruk, ljudi se mogu prekvalifikovati, prebaciti na druga radna mjesta polako i po nekakvom planu.
U Bosni ne postoji more jedno zanimanja koja postoje po zapadu, a uopste nisu losa, naprotiv.
Na zalost, koliko ja vidim ni jedna vlast od rata na ovamo, nije imala jasne planove niucemu, pa tako ni u smanjivanju birokratije.
Rjesenja se prave od danas do sutra, i obicno pred same izbore.
A narod ko narod, od nosa dalje ne gleda.

25-06-2013 at 15:42 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija

citat:
soraya wrote:

pa ja umjesto 30 KM platih duplo tu hebenu potvrdu o nekažnjavanju...prvo notara za punomoæ ,pa preporuèeno slanje sa povratnicom,pa hitno ,pa ponovno èekanje u redu ...sve da bi to obavila šalterska službenica koja ispred ima skener,internet,moju sliku i sve podatke do broja cipela... 15 dana sam se ja zezala oko te potvrde,koja apsolutno nièemu ne služi...svi moji podaci se nalaze u TZ,tu mi je prijava boravišta,zaposlenje,pokretna i nepokretna imovina,tu plaæam porez,tu smo djetetu prenijeli rodni list,da ne moram da se drndam svaki èas do beograda...
ja sa sad na bolovanju...da me ubiješ ja ne znam koji je sledeæi doktor kome treba da idem na kontrolu i kod koga trebam da vadim uputnicu...i tako je za sve za šta se obièan èovjek dohvati...graðevinsku dozvolu vadiš jednom ili ni jednom u životu...ali putne isprave,liène karte,vozaèke dozvole su dokumenti koji se mnogo èešæe mjenjaju i tu bi itekako trebalo da postoji neki relax za graðane kojima je ta šalterska bolumenta samo servis

Slazem se, naravno.
25-06-2013 at 15:43 | Ukljuèi u odgovor
yugi

Registriran(a): 20-12-2006
Odgovori: 35281

citat:
VV Cephei A wrote:

Primjera radi,evropski standard je da na hiljadu stanovnika doðe jedan birokrata što bi btw trebalo da znaèi da opština Tuzla treba da ima cca 150-170 zaposlenih u birokratskoj mašineriji a njih je oko 600
Slièna situacija je i u kantonu!
Lako je sraèunati kolko bespotreno ode NAŠIH novaca na plaæanje sve te silne bulumente!!! 

<br /><br /><br /><br />

25-06-2013 at 16:04 | Ukljuèi u odgovor
Bambi
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Odgovori: 20623

icon Re: Izdavanje biometrijskih dokumenata

Koja je svrha rodnog lista, ako mi vec na licnoj pise kad sam rodjena i u kojoj opstini?!

Da dodam da mi je glupo da na licnoj ne pise adresa i krvna grupa.

Abulafija, takav software postoji, ali kad dobijes broj i platis (u tom redu se najmanje ceka ) i vidis da ima minimum 30 brojeva prije tebe. Svakom po 5 minuta, a uvijek je vise, i ode to...

A sta kaze Cehpei, gdje ce dajdzici i tecici? Pa za pocetak, neka unose podatke u sistem i neka isti azuriraju. Brat bratu, imaju sta do penzije raditi kako su pohitni

25-06-2013 at 17:34 | Ukljuèi u odgovor
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

citat:
VV Cephei A wrote:

pa kao gdje ,pa u telecomu
;hanka ..." i sve po zakonu"
25-06-2013 at 17:34 | Ukljuèi u odgovor
Bambi
since 1974

citat:
Aidatuzla wrote:

ma trebalo bi sve to da ima na licnoj (osim krvne grupe jer ona svakako ne vazi ako nemas kartoncic iz bolnice sa krvnom grupom) al valjda im se nesto zeznulo pa sad se mora nositi i onaj papir iz cipsa A4 formata

A zasto ne vazi bez kartoncica? Eto, mene to sad nervira i tolika mi je glupost. Pa nece mi se krva grupa promijeniti ha pisala u licnoj ha na jebenom kartoncicu.
25-06-2013 at 17:41 | Ukljuèi u odgovor
Bambi
since 1974

citat:
MelMel wrote:
dragi ljudi, a zasto mislite da vam krvna grupa treba pisati na licnoj karti?

Pa sta fali?
Eto recimo u slucaju saobracajne nesrece. Ne znam kako ostali, ali ja onaj kartoncic sa krvnom grupom nosim sa sobom uvijek.
25-06-2013 at 17:47 | Ukljuèi u odgovor
cica

Registriran(a): 12-02-2008
Odgovori: 18418

icon Re: Izdavanje biometrijskih dokumenata

kod mog hairlije na službenoj iskaznici piše krvna grupa, a opet kad daje krv traže mu onaj kartonèiæ na kojem piše koja je grupa

25-06-2013 at 17:49 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 5
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: cole, ELVIS, izgradnja stanova, lela, san, slobodan dan, Smucko2, suco, tuzla 77
FORUM : Tuzlarije : Izdavanje biometrijskih dokumenata New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net