Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Ekonomija : Globalna kriza!!!
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Izgleda da se i kafopijama spremaju crni dani
Ako se desi ono što predviðaju kafa bi mogla da poskupi i do 50%
Fakat je da smo se toliko nakotili i da trošimo toliko da bi ova kriza mogla biti samo gora i gora! Ovaj planet ne može podnijeti ovoliku eksploataciju i megalomanske prohtjeva svojih kolonizatora - ljudi!
Živi bili pa vidjeli no smo ga nahebali ako nešto pukne u Kineskim i Indijaskim glavama pa krenu trbuhom za kruhom

09-02-2010 at 10:33 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

INTENZIVNI RAZGOVORI O SPASAVANjU GRÈKE
00:18 / 11.02.2010.

Zemlje evrozone juèer su vodile intenzivne razgovore o moguæem spasavanju Grèke, èija finansijska kriza potresa èitavu EU, u vrijeme kada su javni službenici stupili u štrajk zbog Vladinog plana štednje. Finansijska tržišta u Grèkoj donekle su se oporavila, jer se ...

... investotori nadaju da æe evropske vlade pomoæi Grèkoj u otplati ogromnog duga.

Ministri finansija 16 zemalja koje koriste evro zakazali su video konferenciju radi rsprave o ovom pitanju, izjavio je portparol Evropske komisije.

Pravnici EU kažu da ne postoji jasna procedura za davanje finansijske pomoæi za popunjavanje budžeta jedne èlanice evrozone.

Jedna od moguænost je da države individualno ponude bilateralnu pomoæ, a Njemaèka, èije je finansijsko stanje najstabilnije, mogla bi da preuzme vodeæu ulogu.

Izvori u koalicionoj Vladi u Berlinu rekli su da bi dogovor o tome koje zemlje bi pomogle Grèkoj i u kojoj mjeri mogao da bude postignut na marginama današnjeg samita lidera EU.

Vlada u Atini mora da pozajmi oko 53 milijardi evra ove godine da bi pokrila ogroman budžetski deficit i refinansirala dugove koji prispijevaju za naplatu.

Prema prognozama, grèki dug æe ove godine dostiæi 294 milijardi evra.

Biznis.ba / Srna

11-02-2010 at 10:11 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Jedni lijek za izlazak iz recesije su javni radovi!
Nadam se da æe se obistiniti najave ogromnih ulaganja u elektroenergetski sektor i u cestogradnju sada na proljeæe! Optimista sam zato što je izborna godina a vlast mora nešto podhitno uraditi da bi smirila rastuæe nezadovoljstvo egzistencijalno ugroženog naroda - nas!
Za sada su sasvim izvjesne tri dionice autoputa + ona dionica od Orašja do Tuzle (aleluja) kao i pokretanje radova na 850MW elektranama u našoj Tuzli i Kaknju (fantastièan projekat). Uz ovo to je i mreža manjih i veæih hidroelektrana te velika vjetroelektrana!!!
Po prvi puta vidim svjetlo na nkraju tunela.
Ako ne uspiju u opstrukcijama hitlerèiæi poput radnoèiæa mogla bi naša BiH krenutu naprijed ogromnim koracima

16-02-2010 at 09:55 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Evropska unija



Izmeðu Grka i marke

Uime odredaba ugovora o zajednici, Grèka se mora snaæi sama, ocjenjuje konzervativni njemaèki dnevnik. U protivnom, monetarna unija æe se raspasti i Nijemci æe opet izvaditi svoje marke



Grci su dobili prvu rundu. Zahvaljujuæi drakonskom planu kresanja i promišljenom plasmanu pozajmice, uspjeli su da pošalju u konopce više banaka i investicijskih fondova iz Londona i New Yorka. Grci su izdržali pred medijskim ratnim bubnjevima, naroèito u anglosaksonskim finansijskim glasilima koja su veæ najavljivala finansijsku mobilizaciju EU u korist Grèke. Iza provokativnih naslova koji su proricali neposredno predstojeæi bankrot grèke države skriva se ipak nešto više nego opklada protiv ove zemlje. Na nišanu spekulanata nalaze se i Španija, Portugal, Italija i Velika Britanija. Njihov cilj: dovesti do raspada monetarne unije, i iskoristiti pad eura i funte da se napune džepovi.

Spekulanti sada èekaju samo jedno: da Evropska unija prekrši vlastita pravila zanemarujuæi klauzulu "no bail out", koja zabranjuje zemljama euro-zone da spašavaju prezaduženog partnera. Njemaèka vlada ipak nije još popustila pred groznicom solidarnosti koja je zahvatila sve njezine evropske partnere osim Velike Britanije. Sreæom! Jer bi Njemaèka, ako postane sauèesnica u jednom takvom kršenju prava zajednice, gurnula prst meðu zupèanike. Evropske zemlje padale bi jedna za drugom - igra domina koju èak ni najbogatije zemlje, poput Njemaèke ili Francuske, ne bi mogle zaustaviti. Grèka treba sama da se spašava. Jedino još ozdravljenje njenih javnih finansija spreèava spekulante da se još više klade na njeno urušavanje. Irska je poslužila kao primjer: ostrvska privreda brzo bi bila zahvaæena finansijskom olujom da Irci nisu uveli stroge mjere štednje kako bi se izvukli iz mreža finansijskih tržišta.

Grèka svoje stare pozajmice vraæa novima, no njena zaduženost se ne smanjuje. Grèka država više nema pravo da troši. Gotovo je s budžetskim deficitom! Ili æe Grci morati plaæati znatno veæe poreze ili æe vlada morati smanjiti za treæinu èetrnaestu platu svojih službenika, koji èine èetvrtinu aktivnog stanovništva. No kako niko ne želi da u Grèkoj izbiju neredi, može se vrlo brzo oèekivati naredni val spekulacija. Sumnje u sposobnosti Grèke da preživi bez vanjske pomoæi nisu neosnovane. Ta pomoæ trebalo bi ipak da doðe od Meðunarodnog monetarnog fonda, èija je Grèka èlanica. MMF upravo za to i služi. No zašto Bundesbanka i Centralna evropska banka (CEB) odbijaju pomoæ MMF-a, po cijenu da prekrše naèela ugovora u Maastrichtu, to ostaje tajna. Zna je samo Axel Weber, sadašnji predsjednik Bundesbanke i kandidat za predsjednika CEB.

U èasu kada je grèka kriza predmet svih razgovora, upadljivo je odsustvo samih osnova monetarne unije kao teme. Njemaèki ustavni sud veæ je dvaput ispitivao solidnost evropske monete. Prema mišljenju sudaca, Njemaèka je prihvatila da uðe u Ekonomsku i monetarnu uniju iz jednostavnog razloga što se euro po svemu sudeæi kretao ka tome da postane zona stabilnosti. Dva stuba nosaèa te stabilnosti su ugovor iz Maastrichta, koji su prihvatile sve države, i pakt stabilnosti, koji se primjenjuje samo na èlanice euro-zone ali koji se nažalost više ne shvata ozbiljno.

Ko se još sjeæa slatkih obeæanja o stabilnosti kojima su nama Nijemcima hvalili evropsku monetu? Umjesto jamstava, s jedne strane se navodilo postojanje nezavisne centralne banke, a s druge strane poštivanje budžetarne discipline kojoj bi, u skladu s evropskim ugovorima, bile podvrgnute sve zemlje èlanice. Danas o tome više niko ne govori. Od sada, sve je dobro kao opravdanje kršenja pravila EU. Meðutim, ako se odstupi od klauzule "no bail out" o neuplaæivanju sredstava državama u nevolji, nestat æe i posljednje jamstvo stabilnosti eura. Nakon toga, monetarna unija bit æe još samo zajednica zaduživanja. Svi evropski graðani skupo æe platiti tu odluku, i doživjet æe da njihova moneta devalvira a penzije izgube vrijednost. Strahujuæi da više neæe moæi uživati u plodovima svoga rada, mnogi Nijemci danas žale za stabilnošæu marke. Ako se raskine ugovor iz Maastrichta, to æe pogoditi pravni osnov eura, a naredna etapa odvijat æe se u prostorijama saveznog ustavnog suda u Karlsruheu. To treæe "suðenje" euru moglo bi oznaèiti smrt evropske monetarne unije. Ali æe barem Nijemci ponovo dobiti svoju marku.

Holger Steltzner, Frankfurter Allgemeine Zeitung


19-03-2010 at 15:04 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Evropska unija



Dvadeset i sedam jednakih zemalja, malo sutra!

Stare èlanice protiv novih, neposlušne protiv discipliniranih: jedan bugarski politolog vidi u krizi jedinstvene valute novu pukotinu unutar EU



Budimo pošteni: da je Grèka srednjoevropska zemlja, nikada ne bi došlo do grèke krize. Za poèetak, ni Njemaèka ni Francuska ne bi pustile zemlju poznatu po jadnim ekonomskim rezultatima, lošim politièkim navikama i talentu da ušminka raèune da pristupi jedinstvenoj valuti. Zatim, ako bi se ta srednjoevropska Grèka zbog sluèaja ili nemara našla u euro-zoni, Bruxelles bi priležno proèešljao njene raèune. No Grèka nije srednjoevropska zemlja. Zamislite da bugarski ili rumunski premijer kontrolira 80% nacionalnih medija i da ima obièaj da odmor provodi u društvu prostitutki. Ili da maðarski premijer, protivno svim savjetima Bruxellesa, izjavi da neæe zamrznuti plate u javnom sektoru usprkos ozbiljnosti ekonomske krize. Teško je samo i zamisliti buru koja bi se podigla. No ono što izaziva sablazan u Sofiji ili u Bukureštu uzrokuje tek dizanje obrve kada se radi o Rimu ili Madridu. Mnogi u Evropi osuðuju Berlusconijevo shvatanje slobode štampe, no njemaèka i francuska vlada više vole da to prešute. Mnogi strahuju od ekonomske politike sadašnje španjolske vlade, no niko se ne usuðuje da je kritikuje. Bruxelles je sauèesnik u drami kroz koju prolazi Grèka. Njegovu ulogu možemo usporediti s ulogom finansijskih revizora Arthura Andersena u skandalu s Enronom u SAD-u.

Grèka kriza otkriva zabrinjavajuæu stvarnost koja se krije iza retorike EU. Evropska unija, svakako, govori o solidarnosti, no evropske zemlje ne staju iza toga. Indikativno je što više od 70% Nijemaca zahtijeva izlazak Grèke iz euro-zone, i što je jedan èlan Bundestaga savjetovao Ateni da proda nekoliko svojih ostrva kako bi izišla iz krize, dok je grèkim medijima uglavnom stalo da objavljuju èlanke o nacistièkoj okupaciji njihove zemlje, pa tvrde da im Njemaèka duguje ratnu odštetu. Iznevjeravajuæi nadanja nekih politièara i komentatora, ekonomska kriza nije imala za posljedicu obnovu duha solidarnosti u Evropi. Sasvim suprotno, izazvala je preporod nacionalizma, koji pokreæu strahovi i gnjev javnih mnijenja u Evropi. Na kraju krajeva, zona turbulencija nalazi se u južnoj Evropi, a ne u srednjoj.

Ako su, prije godinu dana, mnogi strahovali da je srednja Evropa odveæ korumpirana i politièki nestabilna, a njene privrede previše liberalne (previše anglosaksonske) da bi nadišle krizu, danas je jasno da je zapravo južna Evropa bila previše zaglibljena u sumnjiva ponašanja i da se odupirala reformama. Ono po èemu se odsada Maðarska razlikuje od Grèke nije velièina problema pred kojima se ove dvije zemlje nalaze, veæ politièka volja njihovih vlada da plate cijenu izlaska iz koloteèine. Za sada, zemlje Evropske unije koje nisu èlanice euro-zone a zadovoljavaju kriterije Maastrichta brojnije su od èlanica euro-zone koje u tome uspijevaju. Poljska je jedina privreda EU koja nije zapala u recesiju. Kako kaže litvanski premijer, "kada neka zemlja nije èlanica euro-zone, kriteriji Maastrichta primjenjuju se vrlo strogo. No kada jedanput uðete, možete raditi praktièno sve što vam se sviða".

Kriza sve više dijeli Evropu Sada zemlje poput Bugarske i Estonije strahuju da æe za svoje poštivanje kriterija Maastrichta u vrijeme krize biti "nagraðene" tako što æe morati provesti još nekoliko godina više u èekaonici za euro-zonu. Jer, neki strahuju da æe Nijemci i Francuzi, šokirani ranjivošæu zemalja "PIIGS" (Portugal, Irska, Italija, Grèka i Španija), sada odluèiti da svoje napore usredsrede na konsolidaciju euro-zone prije nego što je prošire.

Ekonomska kriza stvorila je Evropu više podijeljenu nego što je bila u poèetku rata u Iraku. Sreæom, ovoga puta ne radi se o "staroj Evropi" protiv "nove Evrope", veæ o euro-zoni protiv onih zemalja koje nisu èlanice. Nažalost, kada pogledamo kartu, euro-zona pokriva i "staru Evropu". A što se tièe zemalja koje nisu u njoj, nalazimo ih, skoro sve, u Jalta-klubu.

Ivan Krastev, Gazeta Wyborcza


26-03-2010 at 14:43 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Bogati Sever vs siromašni Jug
Svinjokolj na rubovima Evrope
Piše: Marinko Èuliæ




Zeleni u njemaèkom parlamentu tvrde da za grèku krizu nije kriva nekakva genetska lijenost i gotovanluk Grka. Krivica je, vele, u lakomosti sjevernjaka, kojima je Grèka bila dobra dok se u nju moglo bezgranièno upumpavati svoje industrijske proizvode i kredite kojima æe Grci to kupovati, a kada ovi više nisu mogli plaæati robu i vraæati dugove, pribijeni su uz stup za bièevanje

Ova teška, hroptajuæa kriza u kojoj grca Evropa zatekla je milijune, desetke milijuna ljudi. I kamo lijepe sreæe da je to samo stvar ekonomske naobrazbe, pa da možeš reæi onu "to je ekonomija, glupane". Dogaðaji zatièu najviše one koji su iskljuèeni iz njih, pa sadašnja kriza evidentno ima, štono bi se starinski reklo, i duboka klasna obilježja. Naprosto, toliko je jasno da ona pogaða prvenstveno slabostojeæe i srednjestojeæe, a zaobilazi bogatije i najbogatije, ili im i pogoduje, da izgleda idiotski to dokazivati.

Pa ipak, to je, rekoh, jedva šire osviješteno, svakako i zato što se Evropa opremila tako golemom i nakinðurenom verbalnom demokratskom aparaturom da se kroz nju teško išta vidi. Kao da si daš napraviti naoèale od dna pivske boce. Ali, èak i tako se da razaznati da se Evropa poèela oštro dijeliti na krizom uzdrmani, domalo i pokošeni Jug, i zaštiæeni Sjever, dakle nešto što se dosad smatralo nezamislivim ako u taj razlomak dolje nisi stavio Afriku ili Latinsku Ameriku.

Sada to više nije potrebno, u podrum tog razlomka skliznule su zemlje s ruba same Evrope, mahom postojbina temperamentnih, a sada skrhanih i dezorijentiranih Mediteranaca. Èetvoro je takvih zemalja: Portugal, Španjolska, Irska i Grèka, od èijih poèetnih slova možeš složiti svakakve rijeèi, a sjevernjaci su odabrali da to bude PIGS (na engleskom: svinje). To bi valjda trebalo biti duhovito, lako ih zamisliš kako se hvataju za trbuhe dok to izgovaraju, iako gdje je svinja tu su i svinjokolje, pa se ne vidi što bi tu imalo biti baš toliko smiješno.

Kao što se ne vidi zašto šaljivèine sa Sjevera misle da Jugu rade neku veliku, s neba dovabljenu milost, što su izdvojili 110 milijardi eura za izbjegavanje grèkog brodoloma. Kako procjenjuje Ivo Jakovljeviæ, koji se najpronicljivije bavi ovom temom, bogati sjevernjaci èak i s onih sedamstotinjak milijardi eura kojima namjeravaju sprijeèiti grèki scenarij u drugim pogoðenim zemljama, odvojili su od usta samo desetak posto od ekstra-dobiti koju su namlatili u perifernim dijelovima Evropske Unije nakon pada Berlinskog zida.

Upravo u tom ekstra-profitu treba tražiti razloge sadašnjem posrtanju "svinja"-država, a orkestrirana kampanja kojom sjevernjaci pokušavaju prebaciti krivicu za to na tobože lijeni i rastrošni Jug, samo je eho sliènih svinjarija kojih smo se naslušali na raèun zemalja Treæeg svijeta. To na sugestivan naèin potvrðuje i stanje na Balkanu, o èemu precizniji uvid takoðer dugujemo Jakovljeviæu, koji podsjeæa da je balkanska depresija zapoèela u Hrvatskoj. Ona je druga zemlja u regiji po razvijenosti, prva je Grèka, ali baš njih dvije dijele još jednu osobinu, da su najzaduženije zemlje u ovom, jugoistoènom dijelu Evrope.

To drugim rijeèima znaèi da su ove dvije zemlje i najviše ukljuèene, makar i dužnièkim vezama, u financijski krvotok Evropske Unije, kao što je, uostalom, Grèka daleko najstarija èlanica EU na Balkanu, a Hrvatska daleko najbliža èlanstvu meðu zemljama ex-Jugoslavije. I tu ti se onda poène motati po glavi je li, kvragu, sve to palo s neba? Je li baš sluèajno da su izloženiji krizi oni koji su bliži Uniji? Na to bi oni u Bruxellesu sigurno užasnuto vrisnuli i održali ti bukvicu da EU ima svoja pravila, da prosperiraju samo oni koji ih se drže, a oni koji se ne drže sami su krivi, neæe, valjda, Unija odgovarati za njihove gluposti.

Toliko od glavonja iz vrha Unije. Kada, meðutim, o tome progovore neki opozicijski zastupnici, recimo Zeleni u njemaèkom parlamentu, èut æeš nešto sasvim drugo, da za grèku krizu nije kriva nekakva genetska lijenost i gotovanluk Grka. Krivica je, vele, u lakomosti sjevernjaka, kojima je Grèka bila dobra dok se u nju moglo bezgranièno upumpavati svoje industrijske proizvode i kredite kojima æe Grci to kupovati, a kada ovi više nisu mogli plaæati robu i vraæati dugove, pribijeni su uz stup za bièevanje. Može, se, naravno, pitati - a koga bi drugog trebalo bièevati, pa nitko ih nije tjerao da toliko kupuju i dižu tolike kredite.



PHOTO/EPA:SIMELA PANTZARTZIOdgovor je zanimljiv i za nas. Hrvatska i Grèka imaju gotovo u dlaku istu strukturu ekonomije, samo otprilike treæina otpada na industrijsku proizvodnju, a sve ostalo su usluge, i to nije sluèajno. Kada pogledaš strukturu inozemnih ulaganja u Hrvatsku, pred oèi ti doðe samo more banaka i svih onih supermarketa i hipermarketa kojih je toliko da tu više ni igla ne stane. Nigdje nikakve tvornice, nigdje ni najmanjeg pogonèiæa u kojem bi se nekog boga proizvodilo (naprotiv, s moguæim gašenjem brodogradilišta otiæi æe i ono malo što imamo). A i zašto bi?

Pa, sve to postoji gore na Sjeveru, na Hrvatskoj je samo da kupuje, a ako fali novaca, evo tu su banke, sjevernjaci su odavno preuzeli manje-više kompletno hrvatsko bankarstvo, istina s nešto veæim kamatama nego kod kuæe. I što vam još treba? Nemojte praviti probleme gdje ih nema. I stvarno, nema problema, osim jednog malog, da ovakve zemlje neizbježno dolaze u ovisnièki odnos, neke i u dužnièko ropstvo i na rub bankrota, ukratko u ono što upravo hara evropskim Jugom.

Eto, dovde možeš usporedno pratiti prièu o Grèkoj i Hrvatskoj, jer sve je tu manje-više isto, ali sada slijedi trenutak tužnog rastanka. Dok su u Grèkoj osvijestili svoje mjesto u Evropi, pa revoltirani demonstanti traže da se napusti model evropskih država u kojem jedni drže sve a drugi ništa, u Hrvatskoj traje tiha misa ispunjena s toliko kajanja da te srce zaboli. Nitko ovdje ne protestira zbog onog stupa za šibanje, ne, mi smo se sami uz njega privezali i sada èekamo prve pravedne udarce volovskom žilom.

Zar nas Nadan Vidoševiæ nije odluèio baš sada obavijestiti kako svoje sugraðane smatra lijenèinama i nepoduzetnim badavadžijama? Zar EPH ne vodi sumanutom upornošæu kampanju u kojoj se tvrdi da, ne raèunajuæi Grke, nema veæih gotovana i gutaèa budžetske munite od Hrvata, koji æe, samo što se ne kaže, izumrijeti ako ne pristanu da za puno više rada dobivaju puno manju zaradu. Dakle, od domaæih svinjara èut æeš èak i gore stvari nego od njihovih sjevernjaèkih kolega i gazda.

Ovi naši doslovce topæu od nestrpljenja da se Hrvatsku oèvari što prije i ne znam - osvrneš se oko sebe i vidiš samo šaèicu novinarskih piskarala i nevladinih udrugica koje se tome suprotstavljaju - tko bi to mogao zaustaviti.

19-05-2010 at 12:04 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

RAST CIJENA SIROVINA NATJERAO NJEMAÈKU DA PONOVO AKTIVIRA RUDNIKE
23:20 / 09.01.2011.



Porast cijene sirovina natjerao je mnoge u Njemaèkoj na razmišljanje o ponovnom aktiviranju ugaslih rudnika. Globalna kriza tek što je prošla a nove nedaæe su veæ na vidiku. Cijene sirovina rastu vrlotglavom brzinom a još brže od cijena energenata rastu cijene hrane. Svjetsko gospodarstvo se polako oporavlja od...

... financijskog šoka i stagnacije posljednjih godina. Ponegdje, kao u Njemaèkoj, pogoni rade punom parom. No kako bi ispunila obveze prema naruèiteljima industrija ovisi o sirovinama. No njih je sve manje što znaèi da i cijene rastu. Prema podacima Hamburškog instituta za svjetsko gospodarstvo (HWWI) samo u prosincu 2010. cijene sirovina su na svjetskim burzama porasle za 9,4 posto. No i dugoroèno gledano, cijene sirovina æe neminovno rasti.

Rastuæa svjetska gospodarstva poput Indije, Brazila i naravno Kine upravo žude za sirovinama. Pritom se radi o zemljama koje su donedavno još izvozile sirovine. Kina više ne izvozi bakar kojeg i sama treba za svoju rastuæu elektronièku industriju. Rusija nakon prošlogodišnjih razornih požara najvjerojatnije do sljedeæe jeseni neæe izvoziti žitarice. Udruga njemaèkih industrijalaca (BDI) gleda sa strepnjom na ova ogranièenja na tržištu. Neke tvrtke u Njemaèkoj su zbog nestašica dovedene na rub egzistencije.

No, u vremenima gospodarskog rasta poznate nestašice sirovina na tržištu se više ne odnose iskljuèivo na fosilna goriva. Cijene osnovnih živežnih namirnica još nikad nisu bile toliko visoke kao na kraju godine koja je za nama. Posebno su traženi šeæer, žitarice i masnoæe. Poznati njemaèki struènjak za pitanja cijena poljoprivrednih proizvoda Joachim von Braun smatra da ovaj rast cijena ne treba povezivati iskljuèivo s porastom svjetskog stanovništva, piše DW.

"Hrana je danas toliko skupa jer industrijski razvijene zemlje godinama nisu pravilno investirale", smatra von Braun. Izmeðu ponude i potražnje više gotovo da i nema prostora tako da i najmanja oscilacija, poput poplava u Australiji uzrokuje ekstremna poveæanja cijena. "Osim toga i špekulanti sve èešæe umjetno tjeraju cijena prema gore", kaže von Braun.

Tako ni ne èudi da mnogi koji su investirali u živežne namirnice danas kupe masnu zaradu. "Od malog ulagaèa do velikih špekulanata - svi su investirali u soju i pamuk", smatra von Braun. U srpnju je jedna manje grupa ulagaèa u Londonu otkupila 7 posto svjetske proizvodnje kakaa te je nakon toga cijenu natjerala na najvišu razinu u posljednje 33 godine. To je proizvoðaèe èokolade dovelo u tešku situaciju jer zbog ogromne konkurencije na policama samoposluživanja, malo si tko može priuštiti povišenje maloprodajnih cijena.

Porast cijene sirovina natjerao je mnoge u Njemaèkoj na razmišljanje o ponovnom aktiviranju ugaslih rudnika. U Rudnoj gori na istoku Njemaèke se odnedavno u jednom veæ zatvorenom rudniku ponovno eksploatiraju rude.

Biznis.ba

10-01-2011 at 10:04 | Ukljuèi u odgovor
arnie_returns
Nivo: Forumski vuk
when the time comes

Registriran(a): 23-08-2012
Lokacija: treca munara lijevo
Odgovori: 747
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Turska: Ekonomski stabilna, dinamièna zemlja


Stopa rasta privrede u 2011. od 8,5 posto je bila druga po velièini u svijetu (poslije Kine), a ove godine se oèekuje gotovo šest posto.

Turska planira uæi meðu 10 vodeæih privreda svijeta i ostvariti BDP od 2.000 milijardi dolara Privreda Turske je u posljednjih 10 godina ostvarila sjajan uèinak, saglasni su domaæi i strani ekonomisti u vrijeme obilježavanja 89. godine proglašenja Republike u zemlji koja spaja Evropu i Aziju.

Zdrava makroekonomska strategija, kombinirana s obazrivom fiskalnom politikom i velikim strukturnim reformama, integrirala je privredu zemlje u globalnu ekonomiju, stvarajuæi mnoge šanse za trgovinu i industrijsku saradnju.

Strukturne reforme transformirale su Tursku u demokratièniju, ekonomski stabilniju i dinamièniju zemlju, a uz makroekonomska poboljšanja i fiskalnu disciplinu, ekonomski rast je postao održiv.

Nivo nominalnog ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP) je utrostruèen na 778 milijardi dolara u 2011. godine, u odnosu na 231 milijardi dolara iz 2002. godine, dok je BDP po glavi njenih gotovo 75 miliona stanovnika premašio u prosjeku 10.400 dolara, u odnosu na 3.500 dolara u istom periodu.

Stopa rasta privrede Turske u 2011. godini od 8,5 posto je bila druga po velièini u svijetu (poslije Kine), a ove godine se oèekuje da dostigne gotovo šest posto, èime bi BDP iznosio 817 milijardi dolara.

Znaèajna poboljšanja u tako kratkom vremenskom periodu svrstala su Tursku meðu ekonomije u izuzetnoj ekspanziji. Turska je postala sedma po velièini ekonomija u Evropi i 16. u svijetu po BDP-u, mjereno paritetom kupovne moæi (PPP, prema tržišnim cijenama) u 2011. godini, koji je iznosio gotovo 1.029 milijardi dolara ili 17.499 dolara po stanovniku.

'Eksplozija' u turizmu

Zemlja je èlanica Organizacije za ekonomu saradnju i razvoj (OECD), Grupe 20 (G-20) najrazvijenijih i velikih privreda u brzom usponu, kao i grupacije MIST (Meksiko, Indonezija, Turska, Južna Koreja), brzo rastuæih velikih ekonomija u razvoju.

Turska se nalazi na 32. mjestu meðu izvoznicima i na 18. mjestu meðu uvoznicima u svijetu, kao što je i 16. po velièini izvoznik komercijalnih usluga (ukupan izvoz usluga umanjen za izvoz Vladinih usluga koje nisu drugdje ukljuèene), s udjelom od 0,92 posto u 2011. godini.

Turska se, od perifernog, radno intenzivnog proizvodnog centra, preobražava sve više u državu visokih tehnologija i izvoznika kapitalnih dobara. Paralelno, prihodi od turizma, koji su iznosili blizu 8,5 milijardi dolara u 2002. godini, premašili su 23 milijarde dolara u 2011. godini, pošto je Turska sedma u svijetu i peta u Evropi najomiljenija turistièka destinacija.

Inflacija pomalo kvari ovu idilu, buduæi da sada iznosi 8,6 posto, ali je i to neuporedivo bolje od 71,6 posto, kolika je bila u prosjeku u periodu 1995-2001. godine.

Turska, koja se prostire na 783.562 kvadratnih kilometara i koju zapljuskuju èetiri mora, jedna je od najveæih ekonomija u regionu i posjeduje ogromne potencijale za buduæi rast, jednoglasni su strani i domaæi ekonomisti.

Podaci OECD-a kazuju da æe se privreda Turske u periodu 2011-2017. najbrže razvijati meðu èlanicama tog bloka razvijenih zemalja, s prosjeènom stopom rasta od 5,7 posto i da æe nominalni BDP po glavni stanovnika dostiæi u 2016. godini preko 14.500 dolara.

Privlaèno okruženje

Geopolitièka pozicija Turske i i snažne veze s Kavkazom, centralnom Azijom, Bliskim istokom i Evropskom unijom (EU) poveæavaju važnost te zemlje kao mosta izmeðu ovih regiona.

Turska, takoðer, predstavlja kapiju za energetske resurse, a u njoj se nalaze i izvori velikih rijeka Bliskog istoka, Tigra i Eufrata.

Priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Tursku poveæan je sa 1,8 milijardi dolara u 2003. godini na 15,8 milijardi dolara u 2011. godini.

Dosadašnja politièka i ekonomska stabilnost, strukturne reforme i makroekonomska poboljšanja stvorili su privlaèno okruženje za SDI, èemu je doprinijela i uspješna privatizacija. Trenutni nivo SDI-ja u Turskoj iznosi blizu 70 milijardi dolara.

Jedina islamska država u Evropi provela je 90-e u dilemi da li æe biti primljena u EU, da bi dosadašnji neuspjeh ostvarenja ovog dugoroènog cilja, uslijed odbijanja Evrope da podrži njeno èlanstvo, danas izgledao kao sretna sudbina, primijeæeno je ovih dana u Galf Businessu, jednom od vodeæih poslovnih listova na Bliskom istoku.

Ekonomska kriza u Evropi je nagnala Tursku da se sve više okreæe prema Istoku, što joj je omoguæilo ekspanziju i donosi prihode za koje se oèekuje da æe u buduænosti biti još veæi. U 2011. godini je vrijednost izvoza iz Turske iznosila 135 milijardi dolara, u èemu je onaj u regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA) uèestvovao s blizu 25 posto.

'Projektirano u Turskoj'

Uprkos ovim impresivnim ekonomskim rezultatima, pojedini turski struènjaci upozoravaju da se domaæi privredni model još zasniva na niskim troškovima radne snage i konkurentnosti cijena.

Turska je, po njima, usredsreðena na sektore koji proizvode uz standardne tehnologije dostupne širom svijeta svakome ko ih je u moguænosti priuštiti, a nije prisutna u privrednim oblastima koje zahtijevaju razvijenu tehnologiju, pa svaka država koja je u stanju proizvoditi po nižoj cijeni vrši na nju pritisak.

"Naš cilj bi trebao biti 'projektirano u Turskoj', a ne 'izraðeno u Turskoj'", izjavio je u nedavnom intervjuu za jedne lokalne dnevne novine Bulent Eczakibasi, predsjednik Eczacibasi Holdinga.

"Turska planira uæi meðu 10 vodeæih privreda svijeta i ostvariti BDP od 2.000 milijardi dolara, poveæati godišnji izvoz na 500 milijardi dolara i ostvariti vanjskotrgovinsku razmjenu od 1.000 milijardi dolara", kazao je Tim Reid, regionalni direktor u banci HSBC.


01-11-2012 at 10:07 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 60
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Ekonomija : Globalna kriza!!! New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice