|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
XMRVICAxTZ Nivo: Forumski doajen sitna al dinamitna
Registriran(a): 05-01-2006 Lokacija: Tuzla Odgovori: 9833 IP: Maskiran
|
Re: Vijesti iz dijaspore!
KADA SE OTVORI VELIKO BOSANSKO SRCE
Nezaboravna zabavno-donatorska veèer u bostonskom predgraðu Everett
Dakle, imam veliko zadovoljstvo da ovoga puta pišem o jednom zaista vrijednom divljenja i pažnje dogaðaju koji se desio u sali “Silver Fox”, u bostonskom predgraðu Everett, u subotu, 6. marta ove godine. Da, povod za zabavno-humanitarnu veèer jeste bio 8. mart - Meðunarodni dan žena, ali su motivi bili ispred i iznad spomenutog praznika nježnijeg spola ljudskog roda. U organizaciji nedavno registrirane nevladine i neprofitne asocijacije “Help Bosnia” (za one koji ne razumiju engleski: “Pomoæ Bosni”) ispunile su salu naše žene i djevojke da uz zabavni program, u kojem su nedvojbeno uživale, zapravo budu posredni donatori za 25-30 familija u Domovini, kojima æe od prikupljenih novèanih sredstava sa te veèeri biti poslani paketi sa prehrambenim artiklima. Voditelji Zijada Malibegoviæ i Said Gušiæ su prisutne, oko 180 žena i djevojaka, uveli u program naizmjeniènim recitiranjem Makove pjesme “Zapis o zemlji”, a potom ih vodili kroz bogat muzièko-zabavni sadržaj, uz tombolu i vrijedne nagrade za sretne dobitnike. Za foto zapis ovog dogaðaja pobrinuo se Alen Abdula, a za video Davor Haler. Inaèe, Radio-televizija “Slon” iz Tuzle je stalni suradnik humanitarne organizacije “Help Bosnia”, kako u selektiranju ljudi kojima je potrebna pomoæ, tako i u distribuciji paketa u hrani, lijekovima i medicinskim pomagalima. Ovoj, drugoj po redu u proteklih mjesec dana, formalno zabavnoj, a suštinski donatorskoj veèeri, pridružio se i naš zemljak Mirsad Mulabegoviæ, vlasnik restorana u Nešui (Nashua - NH), koji je sponzorirao novac za iznajmljivanje sale. A ta sala - “Silver Fox”, je zaista bila komadiæ BiH u ovom dijelu Amerike, odnosno svijeta. U njoj se i igralo, i pjevalo, ali i veliko bosansko srce, kako to samo ono zna - kucalo je i za druge, ovoga puta za graðane u matiènoj domovini koji su ovisni o pomoæi drugih. Ni rezultat nije izostao: skupljeno je 4,200.00 US $ kojim sredstvima æe biti kupljeni paketi sa prehrambenim artiklima i èim prije biti odaslani u Bosnu, odnosno na adrese 30-ak siromašnih bh. familija. Naravno, slijede daljnje akcije spomenute humanitarne organizacije, buduæi da je i formirana, ne za jednokratnu pomoæ ugroženima - veæ za pomoæ u kontinuitetu.
Više informacija o ovoj organizaciji možete vidjeti na www.helpbosnia.org
(Sabah)
[Edited by XMRVICAxTZ on 27-03-2010 at 09:13 GMT]
|
|
27-03-2010 at 04:11 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
XMRVICAxTZ Nivo: Forumski doajen sitna al dinamitna
Registriran(a): 05-01-2006 Lokacija: Tuzla Odgovori: 9833 IP: Maskiran
|
Razbojnici iz BiH opljaèkali banku u Americi
Sefer Hodžiæ (32) iz Èikaga i Mario Bešiæ (37) iz Linkolna u državi Nebraska, uhapšeni su zbog sumnje da su u aprilu prošle godine opljaèkali poznatu amerièku banku Fifth Third Bank i ukrali oko 120.000 dolara. Rijeè je o filijali ove banke u gradiæu Vilmeta, savezna država Ilinois.
Hapšenje osumnjièenih porijeklom iz BiH rezultat je zajednièke akcije koju su sproveli Imigraciono-carinska služba (ICE), FBI i lokalna policija grada Vilmeta.
Bešiæa terete da je s još jednom za sada nepoznatom osobom poèetkom aprila prošle godine upao u poslovnicu banke.
Oba razbojnika bila su obuèena u trenerke s kapuljaèama na glavi i naoružana puškama.
Hodžiæu je na teret stavljeno da je dvojicu razbojnika èekao u autu, kojim su kasnije pobjegli u nepoznatom pravcu.
Tokom pljaèke, dva bankarska službenika su bila vezana, a jednom radniku su naredili da im preda šifre od dva sefa u kojima se nalazio novac.
Nakon što su uspješno otvorili sefove, Bešiæ i sauèesnik su odnijeli 119.523 dolara iz banke.
Naknadnom istragom policija je došla do dokaza koji povezuju Hodžiæa i Bešiæa sa ovom pljaèkom. Za sada nije poznat datum suðenja, ali ukoliko budu proglašeni krivim, èeka ih kazna i do 20 godina zatvora.
Inaèe, prema dokumentaciji koja je u posjedu suda, stoji i to da je blagajnik iz ove banke dugovao Hodžiæu novac.
Navodno, Hodžiæ je od februara 2009. godine poèeo da ucjenjuje dužnika, koji mu je kao otplatu duga ponudio pomoæ u pljaèki banke.
U sudskoj dokumentaciji ne stoji koliko je blagajnik dugovao niti zašto je posudio novac. Prema dokazima do kojih je došao FBI, Hodžiæ je nakon toga prisilio blagajnika da iskoristi svoj položaj u banci i pomogne mu u pljaèki.
U istoj dokumentaciji se navodi da su Hodžiæ i Bešiæ od blagajnika dobili detaljne informacije o alarmu, sigurnosnoj kameri, bezbjednosnim šiframa, kolièini novca, te ostale operativne informacije.
Navodno, za uèešæe u pljaèki, blagajnik je trebao da dobije treæinu ukradenog novca.
Juèe nismo uspjeli da saznamo gdje su Hodžiæ i Bešiæ živjeli u BiH.
|
|
27-03-2010 at 08:20 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Abulafija Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-07-2004 Odgovori: 28828 IP: Maskiran
|
Hemonwood
Baština
Pjesma nas je održala i ako pjesma prestane, mi postajemo neodrživi
Prošli sam vikend proveo u St. Louisu, gdje sam u funkciji èlana i predsjednika Bosanskohercegovaèko-amerièke akademije znanosti i umjetnosti, uèestvovao u manifestaciji pod nazivom Building Pathways to Success, èiji je cilj meðugeneracijsko povezivanje bh. dijaspore po profesionalno-akademskoj osnovi. (O èemu èitalac može više saznati na www.bhaaas.org kao i www.facebook.com/home.php?#!/event.php?eid=368837981030 . Manifestaciju je organizovala Akademija uz pomoæ velikog majstora i poèasnog Bosanca Patricka McCarthyja, mlaðe bh. raje iz St. Louisa kao i Fontbonne Universityja, pa je sve lijepo i ozbiljno prošlo - podijelili smo znanje, ojaèali redove, a malo se i zaderneèilo.
Buduæi da ovo pišem u funkciji pisca, prvenstveno æu se pozabaviti dernecima. Prvo se, noæ prije manifestacije, išlo na koncert Crvene jabuke koja se baš zadesila u St. Louisu. Nikad nisam bio ljubitelj tog benda - muzika koja nastaje i ovaploæuje se na plaži nikad mi nije bila bliska srcu - ali sam ipak išao, u funkciji Bosanèerosa koji voli s rajom. Koncert je održan negdje u predgraðima, u sali gdje se obièno održavaju svadbe: okrugli stolovi sa pepeljarom u centru, piva i Red Bull iz plastiènih èasa, bina na koju je Crvena jabuka jedva stala. Moram priznati da sam, zaveden predrasudama, oèekivao mlohavu tezgu, ali je Crvena jabuka - na èelu sa Žerom, koji se svirkom bavi veæ više od dvadeset pet godina - pošteno i profesionalno prašila skoro tri sata bez prestanka, pred publikom koja je, pretpostavljam, bila mnogo manja nego ono na šta su navikli.
Najbolje u svemu tome je to što je u publici ogromnom veæinom bila mlaða raja, u svojim dvadesetim godinama - prosjek su im uglavnom kvarili prisutni èlanovi Upravnog odbora Akademije. Ja sam, iskreno govoreæi, oèekivao mnogo stariju publiku, kolektivno prizivanje sretnih predratnih dana kad se na plaži u Makarskoj ili Orebiæu sviralo Bježi kišo s prozora. Ali ta mlaða raja, koja je odrasla u Americi, pri èemu neki od njih uopšte ne prièaju bosanski, a ako i prièaju mnogo im je lakše da se izraze na engleskom, znali su rijeèi svih pjesama, ulagali su istu emotivnu energiju, kao što je to prije frtalj stoljeæa na jadranskim plažama i urbanim dernecima èinila generacija njihovih roditelja.
Otud mi se postavilo par pitanja: Kako se ta omladina navukla na te pjesme Crvene jabuke? Kako su ih nauèili? Šta oni tu razumiju, šta zamišljaju da razumiju? Da li je ta moguænost razumijevanja i spajanja sa neèim što je nedostupno njihovim amerièkim vršnjacima diferencijalni kvalitet koji ih èini Bosancima? Da li su, drugim rijeèima, pjesme Crvene jabuke postale bh. kulturna baština uz pomoæ kojih dijasporièna omladina uspostavlja kontinuitet sa kulturnim iskustvom svojih roditelja?
Moji su se preci sa oèeve strane za austrougarskog vakta doselili iz današnje zapadne Ukrajine u Bosnu. Pošto se to dešavalo na prelomu izmeðu 19. i 20. vijeka, moji su pradjedovi sa sobom donijeli svašta nešto - malo prnja, košnice sa pèelama, veliku kolièinu pjesama - ali ne i bilo kakav oblik nacionalne svijesti, šta god da je to. Oni su, kao zemljoradnici kojima je obeæana plodna zemlja i gusta šuma, došli iz zapadne provincije austro-ugarskog carstva koja se zvala Galicija, te su otud bili Galicijani. Ukrajinci su postali tek u Bosni - tzv. nacionalna svijest se kao epidemija proširila, pretpostavljam, putem crkve. Ali glavni i najjaèi naèin putem kojeg je ta galicijsko-ukrajinska dijaspora sebi prepoznatljiva kao takva je pjesma. Kad se moje ukrajinsko pleme za ovog rata skoro kompletno preselilo u Kanadu, sa sobom su doslovno ponijeli pjesme koje su nam pradjedovi, prije stotinjak godina, donijeli u Bosnu: moj roðak Ivan, koji je prije rata svirao te pjesme na priredbama ukrajinskog KUD-a Taras Ševèenko, na svadbama i dernecima, ukljuèujuæi i porodiène gdje su svi uglas pjevali, ponio je u Kanadu nekoliko teka punih tih pjesama, sa rijeèima i akordima. I danas, ako postoji kritièna masa pripadnika mog plemena (tj. dva), odmah se udari u pjesmu - na porodiènim okupljanjima nije uopšte neuobièajeno da se pjesma ori šest do osam sati bez prestanka, pri èemu se najbolje i najdraže pjesme otpjevaju 3-4 puta (pošto je repertoar, na žalost, ogranièen), tako da ih na kraju tog plemenskog oratorijuma znaju svi u krugu od jednog kilometra - porodica, komšije, sluèajni prolaznici, divljaè. Iako nakon treæeg sata (dosta glasnog) pjevanja prisutnoj publici èesto opadne koncentracija, dok djeca pozaspu ili poènu iz dosade da guraju eksere u utiènice, ta potreba da se ne prestaje je vezana za instinkt koji zahtijeva kontinuitet - pjesma nas je održala i ako pjesma prestane, mi postajemo neodrživi.
Dok su ukrajinsko-galicijske pjesme suštinski vezane za zemljoradnièko iskustvo mojih predaka, pa je onda idealna pozornica za reprodukciju te baštine livada ili bašta, pogotovo što se tu može pustiti glas, pjesme Crvene jabuke su vezane za urbano iskustvo, pa je prirodni okoliš za njihovu baštinsku reprodukciju klub ili kafana. Otud sam u kafani u St. Louisu, gdje se zaderneèilo nakon gorespomenute manifestacije, èuo nekoliko pjesama koje sam èuo na koncertu Crvene jabuke, ukljuèujuæi i obradu pjesme Deni grupe COD, tog vjeènog favorita svih djevojèica koje su bile spremne da se ljube na ekskurziji, ali ovaj put u izvedbi Alena i Enesa. Njih dvojica su te noæi uz pomoæ dvije akustiène gitare odsvirali kompletnu baštinu bh. pop muzike, od Indexa, preko Zdravka Èoliæa i Bijelog dugmeta, pa sve do Crvene jabuke i Dine Merlina.
I moram reæi da me je taj kurs iz historije popularne bh. kulture dosta uzbudio, ali ne iz bilo kakvih nostalgiènih razloga - dobar dio Alenovog i Enesovog repertoara ja sam onomad prezirao - nego zbog toga što su te pjesme, barem te noæi, premrežavale i na okupu držale zajednièko bosansko iskustvo. Zbog tih pjesama moja generacija i bosanskoamerièka omladina smo dijelili neizbježnu sadašnjost. Pjesma nas je održala, njojzi hvala.
|
|
16-04-2010 at 12:46 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Abulafija Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-07-2004 Odgovori: 28828 IP: Maskiran
|
Raduj se dijasporo, i vidi sto te matica voli 
BHDANI
Noæna smjena - Frenkie
Kalesijski zvuèi
Naši ljudi u Beèu po pravilu mrze Austriju i austrijski mentalitet
Kada sam nedavno, po ko zna koji put išao u ambasadu po pasoš nadajuæi se da æu u njemu ugledati zalijepljenu zelenu šengensku vizu, imao sam zanimljiv razgovor sa èikom na šalteru. Gospodin, s kojim sam se zbog mojih èestih posjeta ambasadi maltene sprijateljio, pružajuæi mi pasoš rekao je: "Pa vama to s muzikom dobro ide, èesto putujete. Ima samo jedna ekipa koja dolazi po vize više od vas!" Ja sam mu se zahvalio, brzo bacio pogled u pasoš, i upitao za ime tog drugog benda. "Ma to su oni... Ima njih više", odgovorio je. "Dubioza?", uzvratio sam brzo. "Ma nije, ovi sviraju laganije", rekao je. "Zoster, Letu štuke...", poèeo sam da nabrajam sve bendove koji su mi pali na pamet. "Ma nije, oni su ti gore iz tvog kraja", rekao je misleæi na Tuzlu. Ja sam zastao i pomalo zbunjen pokušao da se sjetim nekog benda iz Tuzle koji èesto svira po dijaspori. "Kalesijski zvuci!", uzviknuo je èiko za šalterom sav sretan što se sjetio imena. Obojica smo se glasno nasmijali, ja sam rekao kako mi baš nismo isti žanr i sav sretan što sam u pasošu ugledao vizu krenuo ka izlazu. Sjedajuæi u auto samom sebi sam se nasmijao i mahao glavom. Kalesijski zvuci, naravno, kako se njih odmah nisam sjetio. Naivno sam vjerovao da mi "alternativci" možemo parirati "izvorno narodnim kraljevima koride i dijaspore". Kakva greška! Isti taj naziv, Kalesijski zvuci, ugledali smo par dana posle na velikom plakatu u centru Beèa kada smo zadnji put gostovali u tom gradu. Moji prijatelji koji u Beèu žive više od dvadeset godina su se poèeli žaliti kako u tom gradu sve više hara turbo-folk krkanluk, kako ne postoji više nijedan dobar ex-yu kafiæ u koji možeš otiæi i kako ih je zbog svojih sugraðana sramota reæi da su iz iste države. Našalili su se kako æe na sljedeæim izborima glasati za FPO (austrijska desnièarska, antiislamska partija koja želi da zaustavi daljnji dolazak stranaca). Prièali su nam o kvartovima u kojima nije moguæe vidjeti Austrijanca niti èuti njemaèki. Opisivali su nam turske familije koje su u Austriji veæ generacijama i koje ni dan-danas ne znaju prièati njemaèki. Na ulicama se redovno èuje naš jezik s raznim akcentima. Svakih nekoliko metara proðe auto spuštenih stakala iz kojeg trešti Seka ili neka druga turbo-folk diva. Oko vratova klinaca vise lanèiæi s ogromnim vjerskim obilježjima. A klinci su iskvarcani, nabildani, utrpanih pantalona u duboke patike, s uskim roza majicama i šupljikavim kaèketima na pola glave. Izgledaju, ustvari, kao pravi Austrijanci sve dok ne progovore ili dok ne izvade lanèiæ. Naši ljudi u Beèu po pravilu mrze Austriju i austrijski mentalitet. Nikad neæete èuti nekog od naših da kaže kako voli Austriju, jer ga je ona primila kada je u njegovoj domovini bio rat. Niko nije zahvalan Austriji što mu je pružila utoèište, dom i posao a djeci omoguæila školovanje. Za sve njih Austrijanci su škrti ljudi koji samo rade i koji ne znaju živjeti, i svi ti naši ljudi koji ne mogu oèima gledati te šugave Austrijance jedva èekaju da doðu u njihovu najljepšu Bosnu i Hercegovinu. Naši ljudi u Austriji su skoro svi nacionalisti. Valjda misle da su veæi patrioti i bliže domovini kada oko vrata imaju svoje križeve, mjesece i zvijezde, kada mrze druge nacije i kada odu na koncert kalesijskih zvukova. U gradu u kojem je svaki deseti èovjek s prostora bivše Jugoslavije dolazi èesto i do problema. Naprimjer kada igra jedna od "naših" reprezentacija. Specijalci koje inaèe ne viðamo u Beèu znaju s kombijima blokirati ulice u kojima se nalaze naši kafiæi. Svaðe, tuèe i hapšenja su tada èesta pojava. Tada Balkanci koji inaèe izlaze na ista mjesta zaborave da se znaju i pijani jedni na druge uzvikuju: "Kolji baliju, ustašu i èetnika!" Stvarno je fascinantan taj otpor Balkanaca. Naši ljudi generacijama uspijevaju da se odupru kulturalizaciji. Oni godinama odbijaju da postanu dio jedne od najljepših i najveæih kulturnih prijestolnica svijeta. Umjesto toga, taj grad uništavaju i od njega prave balkansku provinciju u kojoj vlada primitivizam! U kulturnoj metropoli kao što je Beè, grad koji ima više muzeja, pozorišta i kino dvorana nego cijela Bosna i Hercegovina, naši ljudi najradije idu na koncerte kalesijskih zvukova!
|
|
26-07-2010 at 09:48 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
| Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 5
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Alisa lira, bamby, bandolero, BASTA, BoBann, Caliph, drtwin, eduardTZ, elao, jasa, kemmo, Ker, lion, modran1458, obdaniste67, Selne, tuzlak77god
|
| FORUM : Dijaspora : Vijesti iz dijaspore! |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|