Info: Ovo nije bogomolja, ovo je samo forum, ovdje ne vaze pravila ponasanja kao za njih ali je uljudnost i tolerancija pozeljna. Ovdje se raspravlja o religijama i filozofiji, ali forum nije vjerski ni filozofski i ne pripada ni jednoj religiji, ni jednoj filozofiji.

FORUM : Religija i filozofija : Diskriminacije o kojima se ne prièa
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Odgovori: 3827
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Diskriminacije o kojima se ne prièa
Bez chatanja molim

citat:
Putnik wrote:

Ti izgleda bas nesto imas protiv balkanaca...Pa onaj ANABELIN post se uopste nije odnosio na balkance i ne vidim cemu ovakav odgovor... a kod nas je jedini problem "kazna"...Inace da i kod nas udaraju po dzepovima kao u "civilizovanim" amerikama i europama pitao bih te onda...I u stvari ovo sto si i sam zapoceo NEMA APSOLUTNO blage veze sa temom...

Prije jedno 2 god dosao kod nas jedan amer, crn ko cumurka a metar sa metar...i drzao nam trening o diskriminaciji... Pa nas sve onako ko djecicu propituje "sta mislite jel ovo diskriminacija.il je ono..." ma reko ima mi ko i pricat..Zemlja koja sebe proglasava najvecom demokratskom...jos uvijek devera sa KKK...

Uglavnom...moj se post nije odnosio na balkance...  

Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
18-02-2010 at 15:37 | Ukljuèi u odgovor
racionalna manjina

Registriran(a): 02-02-2010
Odgovori: 11437

icon Re: Diskriminacije o kojima se ne prièa
Bez chatanja molim

U BiH su diskrimirani svi koji se ne izjašnjavaju kao bošnjaci, srbi ili hrvati. A od manjina jedino nije diskrimiran Jakob Finci Znaèi U BiH ne možeš doæi ni na jedno važnije mjesto, ako ne velièaš Boga. I prije rata je situacija bila takva, samo tada je Tito bio bog. Izgleda ništa ne može bez bogova.

18-02-2010 at 16:47 | Ukljuèi u odgovor
diwna

Registriran(a): 17-05-2008
Odgovori: 3577

Bez chatanja molim

citat:
besmir wrote:
Postoje diskriminacije o kojima se ne prièa. Postoje kategorije ljudi koji se smatraju neljudima, i ovu temu bih posvetio njima.

Sad pronadjoh ovu temu....

Jasno mi je termin diskriminacija, i objasnjenje... nego sta je to u covjeku sto potice tako nesto...?? da li su to neki unutarnji strahovi..?
Knkretno mozemo uzet primjer ubice iz Osla koji mrzio sve strance i izvrsio krvavi pokolj .Kaze mrznja kao motiv ?
Lose se stvari dogadjaju svuda oko nas ,ali to nije razlog da covjek postane covjekomrzac .

**Besmir je to naveo kao ljudi i neljudi .**

Neljudi su svuda isti , nevidjeno kakvi bolesni umovi hodaju zemljom .
Kako ljudi mogu biti neljudi ? gdje je rjesenje ??Za ovakav zlocin? Nemam rijeci ...
Nemam neki pametan odgovor na ovo pitanje ,ljudi i neljudi ?? a ne vidim neko rjesenje ??

19-08-2011 at 11:19 | Ukljuèi u odgovor
diwna

Bez chatanja molim

A ovaj citat me je bas nekako naveo na razmisljanje ...

" Moj znak prepoznavanja su ljudi. Još uvijek ne prepoznajem imena. Prepoznajem samo ljude i neljude. Optimist sam utoliko jer vjerujem da se i od neljudi mogu stvarati ljudi, a da bi se to postiglo treba praštati i onima koji znaju što èine, praštati sve dotle dok sami pred sobom ne pognu glavu. Lako je rijeèima donositi vatru, buditi njima mržnju i zavist – rijeèima treba donositi mir. Takve su rijeèi sliène svjetlosti."

E.Kiševiæ

Bas lijepo napisano..

04-11-2011 at 12:19 | Ukljuèi u odgovor
diwna

Bez chatanja molim

**IZREKE SU UKRAS GOVORA**

Loše se stvari dogaðaju kada dobri ljudi ne rade ništa.
Ponekad,nakon razgovora s neljudima,èovjek osjeti veliku potrebu da prijateljski pomiluje psa, osmjehne se majmunu i s puno poštovanja skine šešir pred slonom.
JEDNOM KAD SE COVJEK DOZOVE PAMETI, ON POLUDI OD RADOSTI.
Cijelog vijeka se lijeèimo od nesretnog djetinjstva.

10-11-2011 at 19:55 | Ukljuèi u odgovor
kagemusha
Ordo ab Chao

Registriran(a): 01-04-2004
Odgovori: 1349

Bez chatanja molim

Stvarno ne znam je li gora diskriminacija o kojoj se prica ili diskriminacija o kojoj se ne prica... Izgleda, da je to kao u proslom ratu, zavisno od toga ko prica i koga se tice!
Skoro sam citao na Vijesti Tuzlarije o diskriminaciji u Gradaccu....cisto nacionalno cisto Opstinsko vijece....boze moj ne priznaju oni Diplome odredenih Univerziteta....nejse, vijest je prosla neopazaeno....znaci sto se nas ne tice i nije diskriminacija dok je ne osjetimo na vlastitoj kozi...a ovakvih primjera i gori nego sto je u Opstinskom Vijecu Gradacac ima diljem nase nepoderive BiH...trebamo se zamisliti! Da li i mi sprovodimo odredenu diskriminaciju prma nekome,nekim grupama i inim...

10-11-2011 at 20:28 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Odgovori: 9876

Bez chatanja molim

u bih je vrlo ocita i opipljiva diskriminacija samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica opcenito. posebno onih cija samohranost nije posljedica rata.

10-11-2011 at 22:07 | Ukljuèi u odgovor
kagemusha
Ordo ab Chao

Registriran(a): 01-04-2004
Odgovori: 1349

Bez chatanja molim

citat:
statebriga wrote:
u bih je vrlo ocita i opipljiva diskriminacija samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica opcenito. posebno onih cija samohranost nije posljedica rata.

Sramotno ali istinito...cak su i psi lutalice vise zasticeni nego porodica a posebno u odnosu na djecu razvedenih , samohranih roditelja....nasa stvarnost i bolna istina...svaka cast STB..uvijek konstruktivni komentari
10-11-2011 at 22:13 | Ukljuèi u odgovor
nere68
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 12-09-2008
Odgovori: 409

Bez chatanja molim

Diskriminacija...Diskriminacija (lat. Discriminare) = odvajati, praviti razliku po socijalnim, rasnim, etniènim, vjerskim, individualnim, spolnim, jeziènim, starosnim ili drugima osobinama.

Diskriminacija ogranièava ili onemoguæuje primjenu ljudskih prava.
Ovo gore kaze wikipedija..

Mislim da je diskriminacija usko vezana sa dominacijom nekog naroda ili stranke,grupe,pojedinca nad drugim prije svega licne koristi.Tu korist moze imati prije drugih ako diskriminirate i to pogotovo dominacijom tj.vlascu.Znaci upotrebljavajuci tj.zloupotrebljavajuci zakonska srestva i nacine nad osobom il grupom il narodom tako da vjesto okrenete u svoju koris il dominantnog koji ima funkciju i moc da moze to zloupotrijebiti.
Ev da ne idemo u razne primjere al u primjeru zaposlenja.Tu mozemo vidjeti ociti i najveci primjer diskriminacije svih koji ne pripadaju dominantnom krugu ljudi koji su u vlasti.Prije svega mogu na lagan a sigurno nelegalan naci se skolovati i zavrsiti visoke skole.Imaju i zive u nad prosjecnim standardima zivota.Posle se tako veima lagano zaposle da cak svi u fameliji rade na dobrim radnim mjestima..i onda oni primaju u radni odnos isto na taj nacin druge dominantne kandidate...i sta je tu na kraju krajeva drzava.Drzava je samo pokrivalo u nezakonitim radnjama odredjenih dominantnih pojedinaca dal na osnov naroda,stranke il neki drugi klan-vjerski,patriotski,
kriminalni i sl..nije bitno al diskriminira se sve sto nije u dominantnom sloju drustva u vlasti.ovo je primjer samo pri skolovanju i zaposlenj nekoga...al diskriminacija postoji i na drugim nivoima gdje god se moze naci neka dobit i korist za nekoga iz dominantnog sloja vlasti..

Zalosno je sto gradjanska,ljudska kao i osnovna ljudska prava se diskriminiraju nad pojedincima a sve to lijepo zamotano zakonima vladajuce elite jednog drustva i kao nisu ista ugrozena.

07-04-2012 at 16:00 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Odgovori: 9876

Bez chatanja molim

citat:
kagemusha wrote: Sramotno ali istinito...
da dodam... evo vec jedno 7 godina kako dva udruzenja u bih (mislm da su jedina dva) kandidiraju projekte raznim donatorima, i NIKAD, al' bas nikad, nisu dobili ni pola marke! analizirajuci sta je mozda problem (nakon eliminiranja pitanja vezanih za znanje odabira donatora ili pisanja projekta) zakljuceno je da donatorima ne odgovara to sto se u projektima navodi vrlo obrazlozen i izvodiv razvoj sistema samopomoci, sa podrskom potrebnom u max. 4 godine rada!

et... dosla neki dan jos jedna odbijenica...
07-04-2012 at 16:12 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 3
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Che.Guevara, desertrose, ekonomstica, fazanfazan, kalesija taxi 15-25, nike007, nobody, onakva, PADOBRANACC, Parad0x, Posmatrac 5
FORUM : Religija i filozofija : Diskriminacije o kojima se ne prièa New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net