Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Putnik Nivo: Forumski doajen Deveram, deveram...
Registriran(a): 01-02-2002 Odgovori: 26140 IP: Maskiran
|
Kako dijaspora moze pomoci Bosni i Hercegovini?
Obzirom da je tema "sta imam ovdje, a u BiH mi fali" otisla u pogresnom pravcu evo nova, ali ne sa istim nazivom. Hajdmo sad malo o tome sta imam ovdje, a volio bih da imaju i ljudi u BiH i kako pomoci. Dakle dijasporo...Kako i na koji nacin svi mi koji smo vani mozemo pomoci BiH umjesto da pljujemo po istoj (naravno ne svi)? Licno mislim da dijaspora moze pomoci veoma puno i to na dosta nacina. Vecina je prosla i zavrsila veoma kvalitetne i jake skole kroz koje se steklo ogromno znanje, a koje bi se vrlo lako moglo iskoristiti i u jednom vidu pomoc BiH. Kada to kazem mislim na osobe koji su vani, a na dobrim su polozajima u svojim firmama, a takodje poznajem nasih ljudi koji rade i u nekim Drzavnim institucijama zemalja u kojima zive. Takve osobe imaju i izuzetno jake kontakte sa ljudima u raznim sferama pa zasto te kontakte ne iskoristiti tako sto bi te ljude/firme povezivali sa npr. nasim firmama ili institucijama u BiH. Svi ili vecinom zivimo u uredjenim zemljama pa umjesto da se samo zalimo kako u BiH nista ne valja zasto malo ne bismo pomogli drugima tako sto bismo im prenijeli neka nasa zapazanja iz zemalja u kojima zivimo jer vecina nas bi volila da i BiH bude u klubu politicki stabilni, uredjenih, bezbjednosnih i demokratskih zemalja. Ja pretpostavljam da bi vecina vas ovdje imala sta da kaze i iz nekog svog licnog iskustva mozda da i savjet kako najlakse proci kroz proces EU integracija, a u kome se BiH trenutno nalazi. Nije pomoc samo ako se posalje novac ili neka humanitarna pomoc, naprotiv, mislim da daleko veci ucinak po BiH moze imati lobiranje od strane dijaspore i to u svakoj prilici i na svakom mjestu, a mi Bosanci i Hercegovci rasuti sirom svijeta imamo i to veliki kapacitet kada je lobiranje u pitanju, samo malo dobre volje i lijepe rijeci za svoju BiH moze cuda napraviti.
Eto to bi onako ukratko bilo kako dijaspora na jedan nacin moze uticati na to da lijepa slika BiH putuje sirom svijeta. Ja licno, cesto sam iz BiH kada sa odmora krenem ovamo osim kiselog kupusa i paprika znao kupiti i poneki suvenircic koji bih poklonio iskljucivo dancu (doduse cesce dankinjama ), ali obicno sam znao pravu pricu ispricati vezanu za taj suvenircic tako da oni steknu sto bolju sliku o tome. Nisu tu novci u pitanju par suvenira (mozda 100km sve zajedno), a budimo realni nije to nesto puno za nas, ali vjerujte da ima ucinka.
Osim dijaspore dobro bi bilo da se oglasite i vi koji zivite u BiH sa vasim idejama kako dijaspora na najbolji nacin moze pomoci BiH. Naravno da su i kritike dobrodosle sa obje strane, ali da se odmah razumijemo samo one "pozitivne" kritike...
I zamolio bih bez chatanja, bez svadje, bez pljuvanja po BiH ili po dijaspori i bez pisanja licnih dogodovstvina jer ovdje pricamo o zajednici...
|
04-12-2009 at 17:44 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
sunce Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 23-01-2002 Lokacija: Tuzla Odgovori: 19786 IP: Maskiran
|
Re: Kako dijaspora moze pomoci Bosni i Hercegovini?
Putnik, iskreno mislim da ti je tema osudjena na propast.
Prerano si onu zakljucao i ja sada nemam gdje odgovoriti pa moram ovdje.
Da ne bih minirala temu, moram i reci, da je po meni pogresan stav da dijaspora treba da pomaze BiH.
Po tome ispada da je dijaspora neki nasi vrlo sposobni i bogati ljudi koji eto mogu i hoce pomoci Bosni. Pa nije to bas tako, vecina je na socijali ili u kreditima do guse, rade gore poslove nego su radili i ovdje pa tesko da sta mogu i pomoci.
Oni koji mogu pomazu bez busanja u prsa!
Pomoc bi bila da ti sposobni i pametni ljudi dodju u Bosnu pa pomognu u pokretanju privrede.
Ono sto svako iz dijaspore moze uraditi to je da se ponasa kada dodje ovdje isto onako kako se ponasa u zemlji u kojoj zivi. Neka ne baca smece, ne parkira se po travi i da ne nabrajam, poznato je kako to ide.
Putnik, moram ti reci, da mnoge nase firme saradjuju sa firmama u inostranstvu koje se bave istim poslovima. Ne samo firme, nego postoji i saradnja izmedju gradova s kojima smo pobratimi. To su gradovi iz mnogih evropskih zemalja. Zajednicki projekti su vrlo korisni ali se ticu usko specifisnih oblasti. Tuzli je ta saradnja dobra, za evropske projekte.
Senzualna ne zna, ali nasi ljekari veci dio specijalistickog staza odradjuju u zemljama Evrope i Amerike. Kod nas takodjer dolaze timovi specijalista s kojima se odrzava saradnja vec od devedesetih. Cisto informacije radi. Da te Senzalna zanimalo ti bi i sama znala koje njemacke klinike imaju ugovorenu saradnju sa UKC-om Tuzla. A ti kada dodjes u Tuzlu prosetaj malo nasom novom Plavom bolnicom i Kabilovom klinikom cisto poredjenja i edukacije radi.
Lijepo je kada postoje oni koji zele pomoci, ali nekada, bez uvrede imam zelju da kazem POJEDINIM iz dijapore - de vi nas u Bosni i Bosnu ostavite na miru.
Na komentarima vijesti na Tuzlarijama, nagore stvari protiv Tuzle, njavise svadje izazivaju ljudi cija je IP adresa daleko od Tuzle. Oni koji se nece nikada ni vratiti nego samo zakuhavaju.
Senzualna ti ne mozes pomoci jer prije svega nisi dobar covjek, previse je u tebi povrsnosti i zlobe da bi ti mogla nekome od srca pomoci. Da pomazes Tuzli za koju kazes da smrdi? Zasto bi? Pomaze se onima koji se vole.
Tuzlarije su tebi terapija, nadam se da ti pomaze to tvoje posanje sa proredima, zarezima i da ne nabrajam. Mislim da sa Tuzlom i nemas neke velike veze, toliko fulas u procjenama da sam zakljucila da ti i nisi iz Tuzle. Ne vjerujem u tvoju dobronamjernost.
Putnik, ja toliko, ne zamjeri.
|
04-12-2009 at 21:36 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 12
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adme, Almirko, Arnedano, duskica.dusa@gmail.com, Glauk, istinski tuzlak, mistress_82, misur, mure, sani, sportska, vanishroach, vijoglav
|
FORUM : Dijaspora : Kako dijaspora moze pomoci Bosni i Hercegovini? |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|