Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Putnik Nivo: Forumski doajen Deveram, deveram...
Registriran(a): 01-02-2002 Odgovori: 26140 IP: Maskiran
|
Re: Re: Kako dijaspora moze pomoci Bosni i Hercegovini?
citat: Djensons wrote:
Putnik druze,lijepo zboris nema govora...Samo nije rijec o vase nase u srcu ljudi u dijaspori i onih koji zive ovde.Za mene je normalno da se voli svoja drzava gdje god bio ali da se racuna glas nekoga samo zato sto voli svoju drzavu...nisam za to.Ipak bi bilo normalno da gdje zivis u sustini i gradis neku buducnost.Imam pitanje za sve one koji zive i rade u dijaspori...Da se dovede vasa egzistencija u pitanje u smislu da se vani borite za BiH i da ta drzava gdje zivite i radite vam kaze ili se prestani boriti za BiH po pitanju bilo cega ili budi miran i uzivaj tu gdje jesi...sta bi uradili? Ja mislim da se zna procentualno sta bi se desilo...Mi koji smo u BiH nemamo zamjenske drzave...
Nije to samo u srcu...Moja je Bosna i na drugaciji nacin...Ali da te pitam nesto koliko se meni cini i ti si bio vani (ako nisi unaprijed se izvinjavam) i znaci zaradio si neke novce i sebi obezbijedio egzistenicju. I neka si to mi je izuzetno drago jer samo ti znas kako si to zaradio i cega si se sve morao odricati. Hocu da kazem da onaj period dok si bio vani niko ti nije mogao osporiti pravo da je BiH i tvoja i da se ti nekad neces vratiti. I pretpostavljam da nisi samo imao BiH u srcu nego si i razmisljao sta i kako kad se vratis sto je i normalno.
Ali...zasto onda to isto pravo osporiti i drugima? Ne misle svi ovi koji su vani vjecito ovamo ostati nego mnogi misle isto tako obezbijediti sebi neka sredstva pa kad odluce da je doslo vrijeme za to vratiti u BiH. I zasto onda tim istim ljudima ne dati pravo da glasaju jer iako ovamo vani oni na jedan nacin pripremaju i sebi teren da bude bolje kad se vrate...A jedan veoama bitan detalj oko te pripreme je i glasanje i pravo da se bira i na kraju krajeva da se bude birano...
Vecina koju ja poznajem je mnogo toga sebi izgradila u BiH umjesto da ovdje kupe stan ili kucu sto je veoma pohvalno jer na taj nacin i oni "grade" i izgradjuju BiH, a da se ne misle vratiti nebi to radili sigurno. Mnogi ovdje gdje zive NEMAJU pravo glasa jer su drzavljani BiH, a sad da im jos kazemo ne mozete glasati ni u BiH, pa sta smo uradili...Napravili Palestince od njih, osobe koje ne znaju kome pripadaju. Znaci neki hoce da budu Bosanci, ali im to ne dozvoljava BiH...Ja ipak mislim da je sreca pa nije tako, nego je drugacije, a oni koji zive vani koji ne osjecaju potrebu i misle da ne treba da glasaju to je stvar njihovog izbora i ne moraju, ali zato ne treba to ustavno i ljudsko pravo ukinuti niti osporavati onima koji osjecaju da trebaju i oni koji hoce da glasaju...
|
06-12-2009 at 16:03 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Djensons Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-06-2006 Lokacija: Burkina Faso Odgovori: 7128 IP: Maskiran
|
citat: Putnik wrote:
Nije to samo u srcu...Moja je Bosna i na drugaciji nacin...Ali da te pitam nesto koliko se meni cini i ti si bio vani (ako nisi unaprijed se izvinjavam) i znaci zaradio si neke novce i sebi obezbijedio egzistenicju. I neka si to mi je izuzetno drago jer samo ti znas kako si to zaradio i cega si se sve morao odricati. Hocu da kazem da onaj period dok si bio vani niko ti nije mogao osporiti pravo da je BiH i tvoja i da se ti nekad neces vratiti. I pretpostavljam da nisi samo imao BiH u srcu nego si i razmisljao sta i kako kad se vratis sto je i normalno.
Ali...zasto onda to isto pravo osporiti i drugima? Ne misle svi ovi koji su vani vjecito ovamo ostati nego mnogi misle isto tako obezbijediti sebi neka sredstva pa kad odluce da je doslo vrijeme za to vratiti u BiH. I zasto onda tim istim ljudima ne dati pravo da glasaju jer iako ovamo vani oni na jedan nacin pripremaju i sebi teren da bude bolje kad se vrate...A jedan veoama bitan detalj oko te pripreme je i glasanje i pravo da se bira i na kraju krajeva da se bude birano...
Vecina koju ja poznajem je mnogo toga sebi izgradila u BiH umjesto da ovdje kupe stan ili kucu sto je veoma pohvalno jer na taj nacin i oni "grade" i izgradjuju BiH, a da se ne misle vratiti nebi to radili sigurno. Mnogi ovdje gdje zive NEMAJU pravo glasa jer su drzavljani BiH, a sad da im jos kazemo ne mozete glasati ni u BiH, pa sta smo uradili...Napravili Palestince od njih, osobe koje ne znaju kome pripadaju. Znaci neki hoce da budu Bosanci, ali im to ne dozvoljava BiH...Ja ipak mislim da je sreca pa nije tako, nego je drugacije, a oni koji zive vani koji ne osjecaju potrebu i misle da ne treba da glasaju to je stvar njihovog izbora i ne moraju, ali zato ne treba to ustavno i ljudsko pravo ukinuti niti osporavati onima koji osjecaju da trebaju i oni koji hoce da glasaju...
Mozda se nismo najbolje razumjeli u vezi dijaspore... Nisam bio nigdje a i kad bi odlucio je karta u jednom pravcu.Mislio sam na dijasporu koja tamo radi i zivi dugi niz godina i gdje ostvaruju sva prava te drzave gdje zive.Razumijem i da su pravili kuce u BiH...ali 99% njih koji ce kad odrade radni vijek i ostvare penziju negdje tamo onda doci da zive tu...Ma dobro,siroka je tema da bi se u svemu slozili.
Pomoci BiH,da u svakom slucaju u smislu promovisanja drzave sirom svijeta i otvaranja radnih mijesta.To bi bio obostrani interes zar ne...
|
06-12-2009 at 16:59 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
soraya Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 01-03-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 30666 IP: Maskiran
|
Re: Kako dijaspora moze pomoci Bosni i Hercegovini?
U potpunosti se slažem...da nema protoka "dijasporskog novca" i ulaganja kroz BIH socijalna slika bijede bi bila još gora ...I bilo bi krajnje nepošteno zanemariti tu èinjenicu...
Apsloutno se slažem da se pravo glasa BH državljanima ne bi trebalo ukidati..oni koji ga nemaju ili im je ukinuto(državljanstvo),a osjeæaju BIH u srcu i vole je,naæi æe naèina da za nju lobiraju i predstave je u najboljem svjetlu i bez tog prava na glas.
Oni koji ovu državu ne vole i ne priznaju kao svoju,veæ su to do sada jasno pokazali bez obzira da li su u dijaspori ili u BIH, ali i njihov glas se pika,nažalost...
[Edited by soraya on 06-12-2009 at 18:10 GMT]
|
06-12-2009 at 18:06 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Shiva Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 08-12-2006 Odgovori: 5859 IP: Maskiran
|
Ne bih ja rekao da je to samo "vasa" zemlja...Koliko je vasa, toliko isto je i nasa. I zasto nekome ukinuti i ne dati pravo da glasa ma gdje bio? To je diskriminacija onih koji zive i rade van granica Bosne i Hercegovine.
Zalosno je sto nasi politicari malo vise se ne angazuju kada su izbori da malo obidju i dijasporu, da progovore koju rijec i sa ovim narodom ovamo, da izloze svoj plan i na kraju krajeva da zemole iste da se odazovu u sto vecem broju kada su izbori u pitanju.
Znam ja da vi koji zivite u BiH ipak treba da se vise pitate i to je meni sasvim normalno, ali nemojte zaboraviti i jednu stvar da je i jedan ogroman dio bosanaca i hercegovaca vani samo na privremenom radu i da ce se ti ljudi vratiti u BiH. I nemojte zaboraviti da ljudi koji zive i rade vani svake godine budzet BiH poprave za ca. 2,7 mlrd. maraka, a to je trenutno i najveci prihod koji BiH ostvari, a da nista ne uradi. Ipak je to jedan ogroman novac koji igra i te kako veliku ulogu u svakodnevnom zivotu BiH i od kojeg zavise mnogi. Znam ja da ce mnogi reci da od tog novca nemaju nista i slazem se s tim, ali ako budemo realni i iskreni ne mzemo tako lako ni zanemariti udio dijaspore u budzetu BiH, a taj udio jeste i najveci prihod koji BiH ostvari, a da nista ne proda, ne izveze...
A kad su u pitanju pojedini iz dijaspore o kojima pisete ovdje, a kojih ima jos dosta takvih, na zalost BiH pa oni svakako nece sutra ni glasati jer njih definitivno BiH ne interesuje, ali zato ne treba ignorisati onaj dio koji jos uvijek vole BiH i kojima je BiH u srcu ma gdje se nalazili...
I za kraj treba samo da shvatimo da nismo svi isti, ni mi ovamo ni vi koji zivite u BiH...I u BiH ima jedan broj koji bi sutra iskoristili sansu pa izasli vani, ima i onih koji zive dole pa nece da izadju na izbore jer ih prosto ne zanima, a kasnije kukaju kako ne valja ovo/ono...
Ruzno je reci vama vase, nama nase jer to niakada nece moci tako da bude, a bolje bi bilo da se na neki nacin vise povezujemo i saradjujemo na svim poljima nego da se jos dijelimo na dijasporu i domace...Losih ima svugdje kao i onih dobrih, a mislim da ovih drugih ima vise i sreca je da je tako...
Da Anabella , dobro si primjetila, ono je bio citat stranke .
|
06-12-2009 at 18:34 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Shiva Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 08-12-2006 Odgovori: 5859 IP: Maskiran
|
Re: Kako dijaspora moze pomoci Bosni i Hercegovini?
citat: statebriga wrote:
na svim vezanim temama, fantasticne diskusije i svega lijepoga za procitati...
no, sve bi trebalo biti veoma jednostavno... posebno kad je u pitanju glasanje i posebno ako bi smo gledali stvari logicnim, a ne emotivnim ocima
1. dok si izbjeglica negdje, zna se gdje je tvoja domovina, a gdje ti je "trenutno utociste". u toj situaciji, ti na izborima trebas (i imas, cak, moralno pravo) da glasas za izbore u zemlji iz koje si otisao zbog bilo kojeg razloga (da li progonstvom ili licnim izborom).
2. kada vise nemas status izbjeglice, nego stices uslove da zivis i radis u toj drzavi, ti tada odabires kojim ces putem ici: da li ces zauvijek ostati osoba iz bh, koja je odlucila da zivi i radi u inozemstvu, a ima stalno boraviste u bih, ili ces biti osoba koja ce zauvijek ostati tamo i uzeti njihovo drzavljanstvo. u prvom slucaju, bosna i dalje ostaje tvoja domovina, a tamo negdje si samo gost... tako se to i zove: privremeni rad i zivot u inozemstvu ili inostranstvu ili whatever. ako je ovo drugo u pitanju, onda bosna vise nije tvoja domovina, nego je a) domovina tvojih predaka, b) domovina koju si napustio, c) zemlja u kojoj si se rodio ili nesto cetvrto, ali tvoja domovina postaje zemlja ciji si drzavljanin.
3. oni koji imaju dvojno drzavljanstvo, to imaju iz sebi znanih razloga, a vecinom je to a) mogucnost lakseg putovanja, b) sansa za izbjegavanje raznih poreskih i drugih obaveza i jos masa toga, pa tek tamo negdje neka tacka koja se zove "emotivni razlozi".
oni koji su uzeli tudje drzavljanstvo i zive u toj nekoj novoj domovini, grade svoju stabilnost, integriraju se u drustvo i tako dalje, ne bi trebali - moralno i logicki - glasati na izborima u bosni (isto kao sto masa 'rvatica u bosni, ne bi trebala da glasa na izborima u rh). ne vidim zasto bi neko ko je tamo negdje, glasao i odlucivao o zivotu ljudi u zemlji u kojoj ne zivi, bez obzira koliko je emotivno vezan za tu zemlju! da ponovim, oni koji imaju samo drzavljanstvo bih, samo ti trebaju i moraju glasati za izbore u svojoj zemlji (u ovom slucaju bih), jer je to njihova domovina!
dijaspora moze pomoci bosni i hercegovini tako da NE finansira politicke opcije koje unose razdor, tako da se ukljuci u projekte kojima ce prenijeti "know-how" u zemlju, tako da bih predstavlja u inozemstvu kao domovinu iz koje su potekli u najboljem mogucem svjetlu i da, na taj nacin, stvara prijatelje bosne i hercegovine u inozemstvu.
nije pomoc u tome sto jednom godisnje dijaspora dodje i potrosi neke pare u bosni.
ljudi koji zive u bosni trebaju da pomognu sami sebi, da izglasaju gradjanske opcije, da prestanu bacat smece, da pocnu postovati nacela postenosti i pravicnosti, a tek onda dijaspora moze poceti da pomaze kroz projekte, investicije, razmjenu iskustava, sirenje pozitivnih informacija i tako dalje...
ne lovi mi ribu, nego me nauci da pecam!
ne lovi mi ribu, nego me nauci da pecam!
Svaka cast na ovom postu.
Ja ne glasam ali kad bih glasala nikad ne bih birala nacionalnu stranku kao prvo a kao drugo, zalagala bih se za to da se ukinu dvojna drzavljanstva u BiH. Ili si Bosanac i Hercegovac ili nisi. Sa jednom guzom na dvije stolice ne moze. ( Ovo bi ujedno bio odgovor i za andjelu )
[Edited by Shiva on 06-12-2009 at 18:57 GMT]
|
06-12-2009 at 18:47 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 16
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Bozica, damcho, Donji Mosnik, ekolog, enko, fmjazz1973, JelenaStojkovicMiric, MojaLelaa, nile, Soul 0711, tdituning, vikalj
|
FORUM : Dijaspora : Kako dijaspora moze pomoci Bosni i Hercegovini? |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|