Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle 2014.godina This topic has been locked
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 ... Last Page >>
New Topic
Poiljalac Poruka
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Otvoren Meunarodni djeiji festival Vezeni most

Meunarodni djeji festival "Vezeni most 2014" poeo je danas nizom aktivnosti, a sveano otvorenje manifestacije uprilieno je u Galeriji "Ismet Mujezinovi".U sklopu programa, koji se sastojao od recitacija, pjesama i plesa, upriliena je i retrospektivna izloba ilustracija gosta ilustratora Dobrosava Boba ivkovia iz Beograda. Otvaranje je upotpunila i himna festivala, pjesma Nasihe Kapidi Hadi, koju je komponovao i izveo zeniki kantautor Haris Abdagi, na radost svih prisutnih.Prema rijeima ime Eia, direktor festivala, cilj festivala oduvijek je bio da okupi ljude dobrog srca.

- Posebno smo sretni to su to prepoznali najmlai, radi kojih ova manifestacija i postoji. Vezeni most opstao je unato vremenskim i finansijskim nepogodama. Uz brojne radionice, susrete sa piscima, koncert Harisa Alijagia, bit e organizovan i kreativni maraton kao i tradicionalna etnja maski i kostima - dodao je Ei.

Drugog festivalskog dana predviena je umjetnika radionica koju e sa likovim talentima odrati gost ilustrator Dobrosav Bob ivkovi, niz umjetnikih radionica pod nazivom Kreativni maraton, brojni susreti pisaca sa itaocima biblioteka u Tulanskom i Zeniko-dobojskom kantonu, te koncert Harisa Alijagia Raspjevani knjigometar. Odrat e se i tradicionalna etnja maski i kostima Uzavrele ulice, gdje e se izabrati i nagraditi najbolje maske i kostimi inspirisane likovima iz djeje literature.Zavrna sveanost, na kojoj e se izabrati najbolja djeja knjiga objavljena prole, 2013. godine u regionu (BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) i uruiti glavna festivalska nagrada Mali princ odrat e se u Teatru Kabare u Tuzli.

29-10-2014 at 20:05
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina29-10-2014 at 23:05
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina30-10-2014 at 13:51
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Izloba u Galeriji Kristian Krekovi

Tajne zanata ispisane na glini

U Galeriji Kristian Krekovi veeras je otvorena samostalna izloba 40 keramikih minijatura i 15 postera skulptora iz Doboja Drage Handanovia.

Ime ovog akademskog vajara i keramiara dobro je poznato i cijenjeno i u Evropi, a on ove godine slavi 55 godina umjetnikog rada.- Na posterima su predstavljena moja djela koja se nalaze u prostoru odnosno u parkovima, prostorima ispred robnih kua i na fasadama zgrada. Ostali keramiki radovi su nastali u proteklih 55 godina mog umjetnikog rada. Ova izloba zapravo predstavlja saetu retrospektivu svega onoga ime se ja bavim rekao je za Tuzlarije autor Handanovi.

Pored mnotva izloenih djela, moda su najzanimljiva ona koja su uraena paljenjem na otvorenoj vatri.

- Izloio sam dva ciklusa amce i krda. To su crno obojene, patinirane forme. U posljednje tri godine stvarao sam u Banjaluci i Prijedoru, dok sada boravim u Tenju i tu radim skupa sa djecom ometenom u razvoju dodaje Handanovi.

Ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti kod autora se javila ve u 11 godini.

- U Derventi je nastala prva keramika kada sam sa profesorom Stankom Milanoviem razgovarao o skulpturi i kada mi je pokazao ta je negativ i pozitiv i estitao mi na prvim skulpturama. Izlagao sam u Parizu, Beogradu, HrvatskojNapravio sam 30 spomenika, od toga broja 15 se nalazi na otvorenom prostoru. Radovi nastaju od gline koja se lako modelira, a sve to uz pomo elektrine pei i otvorene vatre rekao je na kraju razgovora za na portal skulptor Drago.

O autoru...

Drago Handanovi je roen 11. travnja 1939. godine u Ostrocu kod Konjica. Poslije zavrene Pedagoke akademije grupa: likovna umjetnost, u klasi prof. kiparstva, gosp. Predraga Furtule, 1961. godine, zapoljava se u dobojskoj gimnaziji kao nastavnik povijesti umjetnosti, a istodobno radi u stolarskoj majstorskoj radionici kao nastavnik perspektive i nacrtne geometrije. Osnovao je prvu skupinu mladih kipara pri Radnikom univerzitetu u Doboju. Godine 1971., s Pavlom Staniiem i Esadom Kresom, osniva Sedamnaestoaprilski likovni salon i Umjetniku galeriju u Doboju. Od 1989. do 1992. godine predaje keramiko oblikovanje i tehnologiju na keramikom odsjeku kole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Od 1992. do 2000. godine radi kao dizajner u Tvornici namjetaja Enterijer u Doboju.Na incijativu ge. Jovanke Stojinovi Nikoli, direktorice Centra za kulturu, 2000 godine, s Branislavom Vitom, zajednikom izlobom obnavlja Dobojski likovni salon.

Od 1961. godine do danas, Handanovi je realizirao trideset spomenika i petnaest skulptura koje su postavljene na javnim mjestima. Dobitnik je petnaest domaih i stranih nagrada od kojih je zadnja nagrada Meunarodne likovne simpozij radionice Sava, Brko 2013. godine.
Od 2000. godine je suradnik u Umjetnikoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju. U najnovije se vrijeme, za potrebe Muzeja u Doboju, Handanovi bavi restauracijom i konzervacijom prapovijesne keramike.

Sudjelovao je na preko pedeset kolektivnih izlobi i realizirao trideset samostalnih izlobi.

lan je Meunarodne akademije za keramiku AISA i Udruenja likovnih i primijenjenih umjetnika RS, te Udruge likovnih umjetnika BiH. ivi i radi u Doboju kao slobodni umjetnik.

Izloba, koju su organizovali HKD Napredak Tuzla i Franjevaki samostan Tuzla , ostaje otvorena narednih deset dana.

(Tuzlarije.net)30-10-2014 at 20:30
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Zavrena manifestacija "Vezeni most"

Nagrada "Mali princ" pripala bh.piscu Adnadinu Jaareviu

Odlukom irija, stilizovana statua "Malog princa" na ovogodinjoj manifestaciji Vezeni most pripala je Adnadinu Jaareviu za knjigu Tamo iza. Za ovu prestinu nagradu na 11. susretima djeijih pisaca "Vezeni most", odranim protekla dava dana u Tuzli, "borili" su se knjievnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Adnadin Jaarevi je rekao da je sretan i poastvovan to je osvojio ovu prestinu nagradu.

- Piui ovu knjigu sam se zapravo poigravao, i evo, na moje iznenaenje, nagrada Mali princ zavrila je u mojim rukama. Nagrada me obradovala i obavezala za budui rad dodao je Jaarevi.

Adnadin Jaarevi roen je u Zenici 1967, a diplomirao je na Fakultetu politikih nauka, odsjek urnalistika. Novinarskim poslom se bavio od 1989. do 2007. godine. Ve je drugi mandat direktor Muzeja grada Zenice. Autor je devet knjiga, meu kojima i prvog bh. romana epske fantastike. Dosada je nagraivan na tradicionalnom konkursu za kratku novinsku priu Nae rijei, a za knjigu pria Kua bez prozora dobitnik je knjievne nagrade, za najbolju knjigu objavljenu u 2007. godini.Na zavrnoj sveanosti koja je odrana u Teatru Kabare Tuzla uruena je i nagrada za ivotno djelo, koju je osvojio bh. pisac Alija H. Duboanin.

Tokom trajanja festivala pisci su posjetili kole, biblioteke, domove kulture na podruju Tuzlanskog kantona, druili se promovisali ne samo knjigu, nego i djeije stvaralatvo. Odrana je i tradicionalna etnja maski i kostima nazvana Uzavrele ulice. U svim pomenutim sadrajima uestvovalo je vie od 2.000 maliana.

30-10-2014 at 22:29
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Bosanski kulturni centar

Otvorena izloba "Slavimo Olimpizam"

Slavimo Olimpizam naziv je izlobe koja je u petak otvorena u Bosanskom kulturnom centru. Postavka je donijela 32 plakata iji su autori studenti grafikih i likovnih nauka u Bosni i Hercegovini.

Izloba "Slavimo Olimpizam" slavei vrijednosti olimpizma i humanizma tolerancije, izvrsnosti, saradnje, kompetitivnosti, kvalitete na bazi umjetnikog pristupa i kreacije slavi i vjeru u vlastitu bolju, jau, veu i bru budunost.Prema rijeima Bojana Zeca Filipovia iz Olimpijskog komiteta BiH, radi se o konceptu posebne izlobe koja poinje iz Tuzle, a nakon toga e biti prikazana u jo nekoliko bosanskohercegovakih gradova.

- Izloba predstavlja putovanje kroz vrijeme i ka nekoj novi nadi. Fokus je bio na studentima i visokokolskim institucijama koje se bave dizajnom. Osnovni ciljevi izlobe jesu afirmacija sporta, ukljuivanje mladih dizajnera i kreativnih snaga u sveope informisanje javnosti i podizanje svijesti o predstojeim Evropskim zimskim olimpijskim igrama za mlade koje e se odrati u Sarajevu i Istonom Sarajevu 2017. godine, potreba ouvanja i obogaivanje ve postojee kulturne batine i Muzeja ZOI'84 te univerzalne vrijednosti olimpijskog pokreta i ljudske civilizacije: meusobno upoznavanje, saradnja i komunikacija ljudi, ideja, misli i potencijala unutar Bosne i Hercegovine dodao je Filipovi.

Suorganizator ovog projekta je Umjetnika galerija Bosne i Hercegovine, a o cijelom projektu za na portal govori njen direktor Strajo Krsmanovi.

U ovom projektu uestvuju Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Akademija likovnih umjetnosti u Trebinju Univerzitet Istono Sarajevo, Sveuilite Mostar/Akademija likovnih umjetnosti u irokom Brijegu, Akademija umjetnosti Slobomir P Univerzitet Bijeljina, Fakultet lijepih umjetnosti Banja Luka, Fakultet umjetnosti i drutvenih nauka (FASS) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Ameriki Univerzitet u BiH, ULUPU BiH.

Izloba ostaje otvorena do 7.novembra.

(Tuzlarije.net)


31-10-2014 at 22:46
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Pogledajte kako su Tuzlaci obiljeili No vjetica

Halloween ili No vjetica obiljeava se u noi sa 31. oktobra na 1. novembar i to je praznik koji se najvie slavi u Americi, ali pod uticajem amerike filmografije postaje sve vie prihvaen i u ostatku svijeta, pa tako i kod nas.

Najzabavniji dio ovog slavlja sigurno su kostimi. Za Halloween se moe maskirati u ta god eli, bitno je samo da se pritom dobro zabavi. Tako su se u noi sa petka na subotu na ulicama i ugostiteljskim objektima Tuzle mogli vidjeti mladi ljudi u veoma kreativnim i ivopisnim kostimima, koji su se dobro zabavljali i rado pristajali na fotografisanje.

U nastavku pogledajte ta smo zabiljeili u Amerikom kutku NUB "Dervi Sui", gdje su za maske najzaslunije tuzlanske "vare", potom nekoliko fotografija iz kafia "Gajba" i jo nekoliko lokacija u gradu.
No vjetica vue korijene iz drevnog pretkranskog keltskog festivala mrtvih. Prema keltskom kalendaru, 1. novembar oznaavao je poetak zime, poetak nove godine, te poetak i kraj ivotnog ciklusa.Kelti su vjerovali da na ovaj dan due pokojnika prelaze na drugi svijet. Tu no Kelti su palili vatre kako bi pomogli zalutalim duama u pronalasku puta, te kako bi umirili duhove i vjetice tu no su iznosili darove u obliku hrane i pia. Nakon dolaska kranstva slavljenje keltske Nove godine i njihovi izvorni obiaji su se neto izmijenili, ali se zadrala tradicija proslave Noi vjetica.

01-11-2014 at 00:06
tuba
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-06-2006
Odgovori: 17436
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Jel' bilo slinamu il' su cafiri "preovladavali" umjereno kontinentalno hahahahahahahah!
Mislim stvaaaaaarno!

01-11-2014 at 01:11
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Branijada, 12. po redu

Druenje mjetana najstarijih tuzlanskih mahala

Dvanaesto sijelo mjetana naselja Brdo i Mejdan jo je jednom okupilo stanovnike najstarijih tuzlanskih mahala sa obronaka Ilinice: Brda, Kaldrme, Potoka i Mejdana.

Kao i predhodnih godina, sa pjesmom na usnama i pozitivnom atmosferom kao motivom za ouvanjem ovog druenja, drage su komije odluile posjediti u tuzlanskom Domu penzionera.Kako nam rekoe lanovi Organizacionog odbora sijela, predhodnih godina druenja su bila bogatija za brojne komije koje je ivot odveo na drugi kraj svijeta, u Ameriku i Kanadu. Njih ove godine nema, ali su poslali pozdrave komijama ije e najbolje momente pratiti na Tuzlarijama koje se i tamo rado itaju.

Nas 155 veeras se okupilo na Branijani, a dosta naih komija je u godinama i bolesni su tako da njih obiemo u njihovim domovima i na taj nain druenje dobije i drugu dimenziju. Ponosni smo i na nova pokoljenja koja nam se pridrue iako vie nisu nai mjetani. Bitno je sauvati te veze meu ljudima koje potiu iz ulice u kojoj se odrastalo, kae Enesa Barali, iz Organizacionog odbora.

(Tuzlarije.net)

01-11-2014 at 03:25
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

7. i 8. novembra u Tuzli

Performans "ONE" Damira Mahova

Samostalni Performans "ONE" , autora Damira Mahova iz Tuzle, bie izveden 07. i 08. novembra 2014. godine sa poetkom u 19:00h u Meunarodnoj galeriji portreta Tuzla.Damir Mahov je diplomirani producent sa internacionalnom karijerom. kolovao se na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla. Njegov samostalni performans imao je premijeru u Sarajevu 14.09.2014.

- Perfomans "ONE" ovaj put u zatvorenom prostoru donosi sasvim novu energiju i izgled. Dominira neverbalna komunikacija sa publikom u jednistvenoj ljepoti. Performing Arts nije svakodnevnica niti milje u bosanskohercegovakom drutvu. Ovim performasom radim na buenju svijesti publike sa diskursom na njihov lini karakter rekao je za Tuzlarije Damir Mahov.

Samostalni projekat znai strogu samostalnost u radu, ali ovom prilikom pomo i reakcija medija, umjetniku je najpotrebnija.

(Tuzlarije.net)

01-11-2014 at 14:06
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 8
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: Davor81, Emma, goofy, Hurem13, JackDaniel, MPT, tobi, _MaLeNaa__
FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle 2014.godina This topic has been locked New Topic

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice