Info: Ako imate neke nejasnoće, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle 2014.godina This topic has been locked
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 ... Last Page >>
New Topic
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Otvoren Međunarodni dječiji festival ˝Vezeni most˝

Međunarodni dječji festival "Vezeni most 2014" počeo je danas nizom aktivnosti, a svečano otvorenje manifestacije upriličeno je u Galeriji "Ismet Mujezinović".U sklopu programa, koji se sastojao od recitacija, pjesama i plesa, upriličena je i retrospektivna izložba ilustracija gosta ilustratora Dobrosava Boba Živkovića iz Beograda. Otvaranje je upotpunila i himna festivala, pjesma Nasihe Kapidžić Hadžić, koju je komponovao i izveo zenički kantautor Haris Abdagić, na radost svih prisutnih.Prema riječima Šime Ešića, direktor festivala, cilj festivala oduvijek je bio da okupi ljude dobrog srca.

- Posebno smo sretni što su to prepoznali najmlađi, radi kojih ova manifestacija i postoji. ˝Vezeni most˝ opstao je unatoč vremenskim i finansijskim nepogodama. Uz brojne radionice, susrete sa piscima, koncert Harisa Alijagića, bit će organizovan i kreativni maraton kao i tradicionalna šetnja maski i kostima - dodao je Ešić.

Drugog festivalskog dana predviđena je umjetnička radionica koju će sa likovim talentima održati gost ilustrator Dobrosav Bob Živković, niz umjetničkih radionica pod nazivom Kreativni maraton, brojni susreti pisaca sa čitaocima biblioteka u Tulanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, te koncert Harisa Alijagića Raspjevani knjigometar. Održat će se i tradicionalna šetnja maski i kostima Uzavrele ulice, gdje će se izabrati i nagraditi najbolje maske i kostimi inspirisane likovima iz dječje literature.Završna svečanost, na kojoj će se izabrati najbolja dječja knjiga objavljena prošle, 2013. godine u regionu (BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) i uručiti glavna festivalska nagrada Mali princ održat će se u Teatru Kabare u Tuzli.

29-10-2014 at 20:05
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina29-10-2014 at 23:05
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina30-10-2014 at 13:51
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Izložba u Galeriji Kristian Kreković

Tajne zanata ispisane na glini

U Galeriji Kristian Kreković večeras je otvorena samostalna izložba 40 keramičkih minijatura i 15 postera skulptora iz Doboja Drage Handanovića.

Ime ovog akademskog vajara i keramičara dobro je poznato i cijenjeno i u Evropi, a on ove godine slavi 55 godina umjetničkog rada.- Na posterima su predstavljena moja djela koja se nalaze u prostoru odnosno u parkovima, prostorima ispred robnih kuća i na fasadama zgrada. Ostali keramički radovi su nastali u proteklih 55 godina mog umjetničkog rada. Ova izložba zapravo predstavlja sažetu retrospektivu svega onoga čime se ja bavim – rekao je za Tuzlarije autor Handanović.

Pored mnoštva izloženih djela, možda su najzanimljiva ona koja su urađena paljenjem na otvorenoj vatri.

- Izložio sam dva ciklusa čamce i krda. To su crno obojene, patinirane forme. U posljednje tri godine stvarao sam u Banjaluci i Prijedoru, dok sada boravim u Tešnju i tu radim skupa sa djecom ometenom u razvoju – dodaje Handanović.

Ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti kod autora se javila već u 11 godini.

- U Derventi je nastala prva keramika kada sam sa profesorom Stankom Milanovićem razgovarao o skulpturi i kada mi je pokazao šta je negativ i pozitiv i čestitao mi na prvim skulpturama. Izlagao sam u Parizu, Beogradu, Hrvatskoj…Napravio sam 30 spomenika, od toga broja 15 se nalazi na otvorenom prostoru. Radovi nastaju od gline koja se lako modelira, a sve to uz pomoć električne peći i otvorene vatre – rekao je na kraju razgovora za naš portal skulptor Drago.

O autoru...

Drago Handanović je rođen 11. travnja 1939. godine u Ostrošcu kod Konjica. Poslije završene Pedagoške akademije – grupa: likovna umjetnost, u klasi prof. kiparstva, gosp. Predraga Furtule, 1961. godine, zapošljava se u dobojskoj gimnaziji kao nastavnik povijesti umjetnosti, a istodobno radi u stolarskoj majstorskoj radionici kao nastavnik perspektive i nacrtne geometrije. Osnovao je prvu skupinu mladih kipara pri Radničkom univerzitetu u Doboju. Godine 1971., s Pavlom Stanišićem i Esadom Kresom, osniva Sedamnaestoaprilski likovni salon i Umjetničku galeriju u Doboju. Od 1989. do 1992. godine predaje keramičko oblikovanje i tehnologiju na keramičkom odsjeku Škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Od 1992. do 2000. godine radi kao dizajner u Tvornici namještaja „Enterijer“ u Doboju.Na incijativu gđe. Jovanke Stojčinović – Nikolić, direktorice Centra za kulturu, 2000 godine, s Branislavom Vištom, zajedničkom izložbom obnavlja Dobojski likovni salon.

Od 1961. godine do danas, Handanović je realizirao trideset spomenika i petnaest skulptura koje su postavljene na javnim mjestima. Dobitnik je petnaest domaćih i stranih nagrada od kojih je zadnja nagrada Međunarodne likovne simpozij – radionice „Sava“, Brčko 2013. godine.
Od 2000. godine je suradnik u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju. U najnovije se vrijeme, za potrebe Muzeja u Doboju, Handanović bavi restauracijom i konzervacijom prapovijesne keramike.

Sudjelovao je na preko pedeset kolektivnih izložbi i realizirao trideset samostalnih izložbi.

Član je Međunarodne akademije za keramiku AISA i Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika RS, te Udruge likovnih umjetnika BiH. Živi i radi u Doboju kao slobodni umjetnik.

Izložba, koju su organizovali HKD Napredak Tuzla i Franjevački samostan Tuzla , ostaje otvorena narednih deset dana.

(Tuzlarije.net)30-10-2014 at 20:30
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Završena manifestacija "Vezeni most"

Nagrada "Mali princ" pripala bh.piscu Adnadinu Jašareviću

Odlukom žirija, stilizovana statua "Malog princa" na ovogodišnjoj manifestaciji „Vezeni most“ pripala je Adnadinu Jašareviću za knjigu „Tamo iza“. Za ovu prestižnu nagradu na 11. susretima dječijih pisaca "Vezeni most", održanim protekla dava dana u Tuzli, "borili" su se književnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Adnadin Jašarević je rekao da je sretan i počastvovan što je osvojio ovu prestižnu nagradu.

- Pišući ovu knjigu sam se zapravo poigravao, i evo, na moje iznenađenje, nagrada „Mali princ“ završila je u mojim rukama. Nagrada me obradovala i obavezala za budući rad – dodao je Jašarević.

Adnadin Jašarević rođen je u Zenici 1967, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, odsjek žurnalistika. Novinarskim poslom se bavio od 1989. do 2007. godine. Već je drugi mandat direktor Muzeja grada Zenice. Autor je devet knjiga, među kojima i prvog bh. romana epske fantastike. Dosada je nagrađivan na tradicionalnom konkursu za kratku novinsku priču “Naše riječi”, a za knjigu priča “Kuća bez prozora” dobitnik je književne nagrade, za najbolju knjigu objavljenu u 2007. godini.Na završnoj svečanosti koja je održana u Teatru Kabare Tuzla uručena je i nagrada za životno djelo, koju je osvojio bh. pisac Alija H. Dubočanin.

Tokom trajanja festivala pisci su posjetili škole, biblioteke, domove kulture na području Tuzlanskog kantona, družili se promovisali ne samo knjigu, nego i dječije stvaralaštvo. Održana je i tradicionalna šetnja maski i kostima nazvana „Uzavrele ulice“. U svim pomenutim sadržajima učestvovalo je više od 2.000 mališana.

30-10-2014 at 22:29
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Bosanski kulturni centar

Otvorena izložba "Slavimo Olimpizam"

„Slavimo Olimpizam“ naziv je izložbe koja je u petak otvorena u Bosanskom kulturnom centru. Postavka je donijela 32 plakata čiji su autori studenti grafičkih i likovnih nauka u Bosni i Hercegovini.

Izložba "Slavimo Olimpizam" slaveći vrijednosti olimpizma i humanizma – tolerancije, izvrsnosti, saradnje, kompetitivnosti, kvalitete na bazi umjetničkog pristupa i kreacije slavi i vjeru u vlastitu bolju, jaču, veću i bržu budućnost.Prema riječima Bojana Zeca Filipovića iz Olimpijskog komiteta BiH, radi se o konceptu posebne izložbe koja počinje iz Tuzle, a nakon toga će biti prikazana u još nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

- Izložba predstavlja putovanje kroz vrijeme i ka nekoj novi nadi. Fokus je bio na studentima i visokoškolskim institucijama koje se bave dizajnom. Osnovni ciljevi izložbe jesu afirmacija sporta, uključivanje mladih dizajnera i kreativnih snaga u sveopće informisanje javnosti i podizanje svijesti o predstojećim Evropskim zimskim olimpijskim igrama za mlade koje će se održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2017. godine, potreba očuvanja i obogaćivanje već postojeće kulturne baštine i Muzeja ZOI'84 te univerzalne vrijednosti olimpijskog pokreta i ljudske civilizacije: međusobno upoznavanje, saradnja i komunikacija ljudi, ideja, misli i potencijala unutar Bosne i Hercegovine – dodao je Filipović.

Suorganizator ovog projekta je Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, a o cijelom projektu za naš portal govori njen direktor Strajo Krsmanović.

U ovom projektu učestvuju Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Akademija likovnih umjetnosti u Trebinju – Univerzitet Istočno Sarajevo, Sveučilište Mostar/Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Akademija umjetnosti Slobomir P Univerzitet Bijeljina, Fakultet lijepih umjetnosti Banja Luka, Fakultet umjetnosti i društvenih nauka (FASS) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Američki Univerzitet u BiH, ULUPU BiH.

Izložba ostaje otvorena do 7.novembra.

(Tuzlarije.net)


31-10-2014 at 22:46
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Pogledajte kako su Tuzlaci obilježili Noć vještica

Halloween ili Noć vještica obilježava se u noći sa 31. oktobra na 1. novembar i to je praznik koji se najviše slavi u Americi, ali pod uticajem američke filmografije postaje sve više prihvaćen i u ostatku svijeta, pa tako i kod nas.

Najzabavniji dio ovog slavlja sigurno su kostimi. Za Halloween se možeš maskirati u šta god želiš, bitno je samo da se pritom dobro zabaviš. Tako su se u noći sa petka na subotu na ulicama i ugostiteljskim objektima Tuzle mogli vidjeti mladi ljudi u veoma kreativnim i živopisnim kostimima, koji su se dobro zabavljali i rado pristajali na fotografisanje.

U nastavku pogledajte šta smo zabilježili u Američkom kutku NUB "Derviš Sušić", gdje su za maske najzaslužnije tuzlanske "Švare", potom nekoliko fotografija iz kafića "Gajba" i još nekoliko lokacija u gradu.
Noć vještica vuče korijene iz drevnog pretkršćanskog keltskog festivala mrtvih. Prema keltskom kalendaru, 1. novembar označavao je početak zime, početak nove godine, te početak i kraj životnog ciklusa.Kelti su vjerovali da na ovaj dan duše pokojnika prelaze na drugi svijet. Tu noć Kelti su palili vatre kako bi pomogli zalutalim dušama u pronalasku puta, te kako bi umirili duhove i vještice tu noć su iznosili darove u obliku hrane i pića. Nakon dolaska kršćanstva slavljenje keltske Nove godine i njihovi izvorni običaji su se nešto izmijenili, ali se zadržala tradicija proslave Noći vještica.

01-11-2014 at 00:06
tuba
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-06-2006
Odgovori: 17436
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Jel' bilo slinamu il' su cafiri "preovladavali" umjereno kontinentalno hahahahahahahah!
Mislim stvaaaaaarno!

01-11-2014 at 01:11
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Brđanijada, 12. po redu

Druženje mještana najstarijih tuzlanskih mahala

Dvanaesto sijelo mještana naselja Brdo i Mejdan još je jednom okupilo stanovnike najstarijih tuzlanskih mahala sa obronaka Ilinčice: Brda, Kaldrme, Potoka i Mejdana.

Kao i predhodnih godina, sa pjesmom na usnama i pozitivnom atmosferom kao motivom za očuvanjem ovog druženja, drage su komšije odlučile posjediti u tuzlanskom Domu penzionera.Kako nam rekoše članovi Organizacionog odbora sijela, predhodnih godina druženja su bila bogatija za brojne komšije koje je život odveo na drugi kraj svijeta, u Ameriku i Kanadu. Njih ove godine nema, ali su poslali pozdrave komšijama čije će najbolje momente pratiti na Tuzlarijama koje se i tamo rado čitaju.

„Nas 155 večeras se okupilo na Brđanijani, a dosta naših komšija je u godinama i bolesni su tako da njih obiđemo u njihovim domovima i na taj način druženje dobije i drugu dimenziju. Ponosni smo i na nova pokoljenja koja nam se pridruže iako više nisu naši mještani. Bitno je sačuvati te veze među ljudima koje potiču iz ulice u kojoj se odrastalo“, kaže Enesa Baralić, iz Organizacionog odbora.

(Tuzlarije.net)

01-11-2014 at 03:25
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

7. i 8. novembra u Tuzli

Performans "ONE" Damira Mahova

Samostalni Performans "ONE" , autora Damira Mahova iz Tuzle, biće izveden 07. i 08. novembra 2014. godine sa početkom u 19:00h u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.Damir Mahov je diplomirani producent sa internacionalnom karijerom. Školovao se na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla. Njegov samostalni performans imao je premijeru u Sarajevu 14.09.2014.

- Perfomans "ONE" ovaj put u zatvorenom prostoru donosi sasvim novu energiju i izgled. Dominira neverbalna komunikacija sa publikom u jednistvenoj ljepoti. Performing Arts nije svakodnevnica niti milje u bosanskohercegovačkom društvu. Ovim performasom radim na buđenju svijesti publike sa diskursom na njihov lični karakter – rekao je za Tuzlarije Damir Mahov.

Samostalni projekat znači strogu samostalnost u radu, ali ovom prilikom pomoć i reakcija medija, umjetniku je najpotrebnija.

(Tuzlarije.net)

01-11-2014 at 14:06
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: 4dm1r, Ane, April18, falcon, ilarija, lam3r, maid00, Majstor221, masterlee, omcho, pank, X-master
FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle 2014.godina This topic has been locked New Topic

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright © 2001 STRING