Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle 2014.godina This topic has been locked
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 ... Last Page >>
New Topic
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Otvoren Meðunarodni djeèiji festival ½Vezeni most½

Meðunarodni djeèji festival "Vezeni most 2014" poèeo je danas nizom aktivnosti, a sveèano otvorenje manifestacije uprilièeno je u Galeriji "Ismet Mujezinoviæ".



U sklopu programa, koji se sastojao od recitacija, pjesama i plesa, uprilièena je i retrospektivna izložba ilustracija gosta ilustratora Dobrosava Boba Živkoviæa iz Beograda. Otvaranje je upotpunila i himna festivala, pjesma Nasihe Kapidžiæ Hadžiæ, koju je komponovao i izveo zenièki kantautor Haris Abdagiæ, na radost svih prisutnih.



Prema rijeèima Šime Ešiæa, direktor festivala, cilj festivala oduvijek je bio da okupi ljude dobrog srca.

- Posebno smo sretni što su to prepoznali najmlaði, radi kojih ova manifestacija i postoji. ½Vezeni most½ opstao je unatoè vremenskim i finansijskim nepogodama. Uz brojne radionice, susrete sa piscima, koncert Harisa Alijagiæa, bit æe organizovan i kreativni maraton kao i tradicionalna šetnja maski i kostima - dodao je Ešiæ.

Drugog festivalskog dana predviðena je umjetnièka radionica koju æe sa likovim talentima održati gost ilustrator Dobrosav Bob Živkoviæ, niz umjetnièkih radionica pod nazivom Kreativni maraton, brojni susreti pisaca sa èitaocima biblioteka u Tulanskom i Zenièko-dobojskom kantonu, te koncert Harisa Alijagiæa Raspjevani knjigometar. Održat æe se i tradicionalna šetnja maski i kostima Uzavrele ulice, gdje æe se izabrati i nagraditi najbolje maske i kostimi inspirisane likovima iz djeèje literature.



Završna sveèanost, na kojoj æe se izabrati najbolja djeèja knjiga objavljena prošle, 2013. godine u regionu (BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) i uruèiti glavna festivalska nagrada Mali princ održat æe se u Teatru Kabare u Tuzli.

29-10-2014 at 20:05
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina











29-10-2014 at 23:05
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina







30-10-2014 at 13:51
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Izložba u Galeriji Kristian Krekoviæ

Tajne zanata ispisane na glini

U Galeriji Kristian Krekoviæ veèeras je otvorena samostalna izložba 40 keramièkih minijatura i 15 postera skulptora iz Doboja Drage Handanoviæa.

Ime ovog akademskog vajara i keramièara dobro je poznato i cijenjeno i u Evropi, a on ove godine slavi 55 godina umjetnièkog rada.



- Na posterima su predstavljena moja djela koja se nalaze u prostoru odnosno u parkovima, prostorima ispred robnih kuæa i na fasadama zgrada. Ostali keramièki radovi su nastali u proteklih 55 godina mog umjetnièkog rada. Ova izložba zapravo predstavlja sažetu retrospektivu svega onoga èime se ja bavim – rekao je za Tuzlarije autor Handanoviæ.

Pored mnoštva izloženih djela, možda su najzanimljiva ona koja su uraðena paljenjem na otvorenoj vatri.

- Izložio sam dva ciklusa èamce i krda. To su crno obojene, patinirane forme. U posljednje tri godine stvarao sam u Banjaluci i Prijedoru, dok sada boravim u Tešnju i tu radim skupa sa djecom ometenom u razvoju – dodaje Handanoviæ.

Ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti kod autora se javila veæ u 11 godini.

- U Derventi je nastala prva keramika kada sam sa profesorom Stankom Milanoviæem razgovarao o skulpturi i kada mi je pokazao šta je negativ i pozitiv i èestitao mi na prvim skulpturama. Izlagao sam u Parizu, Beogradu, Hrvatskoj…Napravio sam 30 spomenika, od toga broja 15 se nalazi na otvorenom prostoru. Radovi nastaju od gline koja se lako modelira, a sve to uz pomoæ elektriène peæi i otvorene vatre – rekao je na kraju razgovora za naš portal skulptor Drago.





















O autoru...

Drago Handanoviæ je roðen 11. travnja 1939. godine u Ostrošcu kod Konjica. Poslije završene Pedagoške akademije – grupa: likovna umjetnost, u klasi prof. kiparstva, gosp. Predraga Furtule, 1961. godine, zapošljava se u dobojskoj gimnaziji kao nastavnik povijesti umjetnosti, a istodobno radi u stolarskoj majstorskoj radionici kao nastavnik perspektive i nacrtne geometrije. Osnovao je prvu skupinu mladih kipara pri Radnièkom univerzitetu u Doboju. Godine 1971., s Pavlom Stanišiæem i Esadom Kresom, osniva Sedamnaestoaprilski likovni salon i Umjetnièku galeriju u Doboju. Od 1989. do 1992. godine predaje keramièko oblikovanje i tehnologiju na keramièkom odsjeku Škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Od 1992. do 2000. godine radi kao dizajner u Tvornici namještaja „Enterijer“ u Doboju.



Na incijativu gðe. Jovanke Stojèinoviæ – Nikoliæ, direktorice Centra za kulturu, 2000 godine, s Branislavom Vištom, zajednièkom izložbom obnavlja Dobojski likovni salon.

Od 1961. godine do danas, Handanoviæ je realizirao trideset spomenika i petnaest skulptura koje su postavljene na javnim mjestima. Dobitnik je petnaest domaæih i stranih nagrada od kojih je zadnja nagrada Meðunarodne likovne simpozij – radionice „Sava“, Brèko 2013. godine.
Od 2000. godine je suradnik u Umjetnièkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju. U najnovije se vrijeme, za potrebe Muzeja u Doboju, Handanoviæ bavi restauracijom i konzervacijom prapovijesne keramike.

Sudjelovao je na preko pedeset kolektivnih izložbi i realizirao trideset samostalnih izložbi.

Èlan je Meðunarodne akademije za keramiku AISA i Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika RS, te Udruge likovnih umjetnika BiH. Živi i radi u Doboju kao slobodni umjetnik.

Izložba, koju su organizovali HKD Napredak Tuzla i Franjevaèki samostan Tuzla , ostaje otvorena narednih deset dana.

(Tuzlarije.net)



30-10-2014 at 20:30
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Završena manifestacija "Vezeni most"

Nagrada "Mali princ" pripala bh.piscu Adnadinu Jašareviæu

Odlukom žirija, stilizovana statua "Malog princa" na ovogodišnjoj manifestaciji „Vezeni most“ pripala je Adnadinu Jašareviæu za knjigu „Tamo iza“. Za ovu prestižnu nagradu na 11. susretima djeèijih pisaca "Vezeni most", održanim protekla dava dana u Tuzli, "borili" su se književnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Adnadin Jašareviæ je rekao da je sretan i poèastvovan što je osvojio ovu prestižnu nagradu.

- Pišuæi ovu knjigu sam se zapravo poigravao, i evo, na moje iznenaðenje, nagrada „Mali princ“ završila je u mojim rukama. Nagrada me obradovala i obavezala za buduæi rad – dodao je Jašareviæ.

Adnadin Jašareviæ roðen je u Zenici 1967, a diplomirao je na Fakultetu politièkih nauka, odsjek žurnalistika. Novinarskim poslom se bavio od 1989. do 2007. godine. Veæ je drugi mandat direktor Muzeja grada Zenice. Autor je devet knjiga, meðu kojima i prvog bh. romana epske fantastike. Dosada je nagraðivan na tradicionalnom konkursu za kratku novinsku prièu “Naše rijeèi”, a za knjigu prièa “Kuæa bez prozora” dobitnik je književne nagrade, za najbolju knjigu objavljenu u 2007. godini.



Na završnoj sveèanosti koja je održana u Teatru Kabare Tuzla uruèena je i nagrada za životno djelo, koju je osvojio bh. pisac Alija H. Duboèanin.





Tokom trajanja festivala pisci su posjetili škole, biblioteke, domove kulture na podruèju Tuzlanskog kantona, družili se promovisali ne samo knjigu, nego i djeèije stvaralaštvo. Održana je i tradicionalna šetnja maski i kostima nazvana „Uzavrele ulice“. U svim pomenutim sadržajima uèestvovalo je više od 2.000 mališana.

30-10-2014 at 22:29
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Bosanski kulturni centar

Otvorena izložba "Slavimo Olimpizam"

„Slavimo Olimpizam“ naziv je izložbe koja je u petak otvorena u Bosanskom kulturnom centru. Postavka je donijela 32 plakata èiji su autori studenti grafièkih i likovnih nauka u Bosni i Hercegovini.

Izložba "Slavimo Olimpizam" slaveæi vrijednosti olimpizma i humanizma – tolerancije, izvrsnosti, saradnje, kompetitivnosti, kvalitete na bazi umjetnièkog pristupa i kreacije slavi i vjeru u vlastitu bolju, jaèu, veæu i bržu buduænost.



Prema rijeèima Bojana Zeca Filipoviæa iz Olimpijskog komiteta BiH, radi se o konceptu posebne izložbe koja poèinje iz Tuzle, a nakon toga æe biti prikazana u još nekoliko bosanskohercegovaèkih gradova.

- Izložba predstavlja putovanje kroz vrijeme i ka nekoj novi nadi. Fokus je bio na studentima i visokoškolskim institucijama koje se bave dizajnom. Osnovni ciljevi izložbe jesu afirmacija sporta, ukljuèivanje mladih dizajnera i kreativnih snaga u sveopæe informisanje javnosti i podizanje svijesti o predstojeæim Evropskim zimskim olimpijskim igrama za mlade koje æe se održati u Sarajevu i Istoènom Sarajevu 2017. godine, potreba oèuvanja i obogaæivanje veæ postojeæe kulturne baštine i Muzeja ZOI'84 te univerzalne vrijednosti olimpijskog pokreta i ljudske civilizacije: meðusobno upoznavanje, saradnja i komunikacija ljudi, ideja, misli i potencijala unutar Bosne i Hercegovine – dodao je Filipoviæ.

Suorganizator ovog projekta je Umjetnièka galerija Bosne i Hercegovine, a o cijelom projektu za naš portal govori njen direktor Strajo Krsmanoviæ.

U ovom projektu uèestvuju Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Akademija likovnih umjetnosti u Trebinju – Univerzitet Istoèno Sarajevo, Sveuèilište Mostar/Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Akademija umjetnosti Slobomir P Univerzitet Bijeljina, Fakultet lijepih umjetnosti Banja Luka, Fakultet umjetnosti i društvenih nauka (FASS) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Amerièki Univerzitet u BiH, ULUPU BiH.

















Izložba ostaje otvorena do 7.novembra.

(Tuzlarije.net)


31-10-2014 at 22:46
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Pogledajte kako su Tuzlaci obilježili Noæ vještica

Halloween ili Noæ vještica obilježava se u noæi sa 31. oktobra na 1. novembar i to je praznik koji se najviše slavi u Americi, ali pod uticajem amerièke filmografije postaje sve više prihvaæen i u ostatku svijeta, pa tako i kod nas.

Najzabavniji dio ovog slavlja sigurno su kostimi. Za Halloween se možeš maskirati u šta god želiš, bitno je samo da se pritom dobro zabaviš. Tako su se u noæi sa petka na subotu na ulicama i ugostiteljskim objektima Tuzle mogli vidjeti mladi ljudi u veoma kreativnim i živopisnim kostimima, koji su se dobro zabavljali i rado pristajali na fotografisanje.

U nastavku pogledajte šta smo zabilježili u Amerièkom kutku NUB "Derviš Sušiæ", gdje su za maske najzaslužnije tuzlanske "Švare", potom nekoliko fotografija iz kafiæa "Gajba" i još nekoliko lokacija u gradu.












































Noæ vještica vuèe korijene iz drevnog pretkršæanskog keltskog festivala mrtvih. Prema keltskom kalendaru, 1. novembar oznaèavao je poèetak zime, poèetak nove godine, te poèetak i kraj životnog ciklusa.Kelti su vjerovali da na ovaj dan duše pokojnika prelaze na drugi svijet. Tu noæ Kelti su palili vatre kako bi pomogli zalutalim dušama u pronalasku puta, te kako bi umirili duhove i vještice tu noæ su iznosili darove u obliku hrane i piæa. Nakon dolaska kršæanstva slavljenje keltske Nove godine i njihovi izvorni obièaji su se nešto izmijenili, ali se zadržala tradicija proslave Noæi vještica.

01-11-2014 at 00:06
tuba
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-06-2006
Odgovori: 17436
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Jel' bilo slinamu il' su cafiri "preovladavali" umjereno kontinentalno hahahahahahahah!
Mislim stvaaaaaarno!

01-11-2014 at 01:11
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

Brðanijada, 12. po redu

Druženje mještana najstarijih tuzlanskih mahala

Dvanaesto sijelo mještana naselja Brdo i Mejdan još je jednom okupilo stanovnike najstarijih tuzlanskih mahala sa obronaka Ilinèice: Brda, Kaldrme, Potoka i Mejdana.

Kao i predhodnih godina, sa pjesmom na usnama i pozitivnom atmosferom kao motivom za oèuvanjem ovog druženja, drage su komšije odluèile posjediti u tuzlanskom Domu penzionera.



Kako nam rekoše èlanovi Organizacionog odbora sijela, predhodnih godina druženja su bila bogatija za brojne komšije koje je život odveo na drugi kraj svijeta, u Ameriku i Kanadu. Njih ove godine nema, ali su poslali pozdrave komšijama èije æe najbolje momente pratiti na Tuzlarijama koje se i tamo rado èitaju.

„Nas 155 veèeras se okupilo na Brðanijani, a dosta naših komšija je u godinama i bolesni su tako da njih obiðemo u njihovim domovima i na taj naèin druženje dobije i drugu dimenziju. Ponosni smo i na nova pokoljenja koja nam se pridruže iako više nisu naši mještani. Bitno je saèuvati te veze meðu ljudima koje potièu iz ulice u kojoj se odrastalo“, kaže Enesa Baraliæ, iz Organizacionog odbora.





























(Tuzlarije.net)

01-11-2014 at 03:25
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2014.godina

7. i 8. novembra u Tuzli

Performans "ONE" Damira Mahova

Samostalni Performans "ONE" , autora Damira Mahova iz Tuzle, biæe izveden 07. i 08. novembra 2014. godine sa poèetkom u 19:00h u Meðunarodnoj galeriji portreta Tuzla.



Damir Mahov je diplomirani producent sa internacionalnom karijerom. Školovao se na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla. Njegov samostalni performans imao je premijeru u Sarajevu 14.09.2014.

- Perfomans "ONE" ovaj put u zatvorenom prostoru donosi sasvim novu energiju i izgled. Dominira neverbalna komunikacija sa publikom u jednistvenoj ljepoti. Performing Arts nije svakodnevnica niti milje u bosanskohercegovaèkom društvu. Ovim performasom radim na buðenju svijesti publike sa diskursom na njihov lièni karakter – rekao je za Tuzlarije Damir Mahov.

Samostalni projekat znaèi strogu samostalnost u radu, ali ovom prilikom pomoæ i reakcija medija, umjetniku je najpotrebnija.

(Tuzlarije.net)

01-11-2014 at 14:06
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 33
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle 2014.godina This topic has been locked New Topic

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice