Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Anna Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 03-06-2004 Odgovori: 7792 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
RecePat za Buhtle
TREBA:
25 grama germe,
2 kašike mlakog mlijeka,
2 kašike vode,
2 kašike Splende,
80 grama margarina (ja stavim 98% fat free Land-O-Lakes)
2 jajeta ili 3 žumanceta
2 kašike Splende,
2 kašike ulja
4 dl mlakog mlijeka (takodje fat free ili 2% skim milk)
oko 1,5 kg brašna-pola bijelo, pola crno (zamjesiti da ne bude tvrdo)
ribana kora od 1 limuna
marmelada od sljive, jagode, sipka, kajsije…
PRIPREMA:
Napraviti smjesu od germe, mlijeka, vode i Splende i ostaviti da uskisne. Margarin, žumanca ili jaja i šeæer dobro mutiti oko 15 minuta. Dodati ulje i lagano izmješati. Masi dodati ukislu smjesu predhodno napravljenu, koru od limuna i brašno. Sve lagano izmješati, pa zatim tijesto "tuæi" sve dok se na površini ne pokažu mjehuriæi. Umješano tijesto ostaviti na toplom mjestu da bi se udvostruèilo.
Podignuto tijesto izruèiti na pobrašnjenu dasku, pa ga razvaljati na debljinu prsta i izrezati na male kvadrate. Svaki kvadrat nafilovati marmeladom i presaviti, pa poredati jedan do drugog u dobro podmazan pleh. Odozgo, izmeðu svakog komada staviti po malo margarina (ili zamjene za margarin), da se prilikom peèenja komadi ne bi slijepili. Pokriti naredani pleh krpom i ostaviti ga na toplom mjestu oko 1 sat. Buhtle peæi na temperaturi od 175 stepeni sve dok ne porumene. Još tople ih izvaditi iz pleha, a kad se malo ohlade, odvojiti ih komad po komad i posuti šeæerom u prahu (opet Splenda).
Prijatno
|
24-10-2004 at 08:05 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Bambi Nivo: Forumski doajen since 1974
Registriran(a): 08-01-2003 Lokacija: Tuzla Odgovori: 20623 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
TUFAHIJE:
Potrebno je :
5 jabuka, 500g šeæera, 500ml vode, 1 kesica vanilin šeæera, 250ml slatke pavlake, 150g šeæera, 100g oraha, 50g badema, limunova kora
Priprema
500ml vode, 500g šeæera, i kesicu vanilin šeæera stavite u posudu i kuhajte. Jabukama iz sredine povadite sjemenke i srce, ogulite ih, stavite u posudu sa šeæerom i kuhajte dok ne omekšaju (oko 10min). Sklonite sa vatre, izvadite jabuke i ostavite ih da se ohlade.Slatku pavlaku, mljevene orahe, bademe, struganu limunovu koru i šeæer dobro izmiješajte i tom smjesom napunite jabuke. Ukrasite šlagom, trešnjom ili džemom.Ohladite u frižideru i servirajte.
a la cupo
|
24-10-2004 at 10:01 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Bambi Nivo: Forumski doajen since 1974
Registriran(a): 08-01-2003 Lokacija: Tuzla Odgovori: 20623 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
KADAIF:
Potrebno: 50dkg mehkog brašna, 25dkg oštrog brašna, 3 jajeta, 30dkg mljevenih oraha ili badema, 50dkg šeæera, 15dkg maslaca, 1limun.1štapiæ vanilije, so.
Priprema: Stavite u brašno žumanjke i malo soli, te zamijesite tijesto. Zatim æete ga ostaviti da malo ½odmori½. Od tijesta napravitetanke kore koje se moraju posušiti. Savite ih i izrežite na tanke rezance. Obarite ih u blago posljenoj vodi. Zatim kadaif ocijedite i razastrite po stoljnjaku da se osuši. Od oraha, malo šeæera i male kolièine maslaca napravite nadjev koji æete posuti po kadaifu. U pomašæenu dublju tepsiju stavljajte sloj kadaifa, pa sloj nadjeva, sve dok ne utrošte sav materijal. Na vrhu mora biti kadaif, koji pomažete maslacem. Stavite da se peèe, a za tovrijeme napravite zaljev(ni rijedak ni pregust). Zalijte peèeni kadaif i ponovo vratite u rernu da se još zapeèe. Najbolje ga je ostaviti preko noæi pa služiti sutradan. Kadaif spremajte u dubokoj tepsiji i ne smijete ga nièim pritiskati
|
26-10-2004 at 14:42 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
gaga Nivo: Forumas sa iskustvom Registriran(a): 14-02-2004 Odgovori: 204 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
Evo jedan kolac gdje sve mjere mogu da budu od oka, pravo jednostavan
Pjesak Torta
Skuhati 2-3 pudinga od vanilije i podijeliti na tri. U jednu masu dodati kokosovo brasno, u drugu orahe u trecu neki mljeveni keks. Znaci dotati toliko sastojaka da puding bude dovoljno cvrst da moze da se "maze"
U toplo mlijeko umakati "Pettit" keks i poredati jedan red (i ovo zavisi koliki hocete da bude kolac 4X4, 4X6...)
Namazati jednim od filova, onda opet keks, pa fil, pa keks, pa fil i onda odozgo slag.
Kolac bude gotov za 20min a ne moze da ne uspije
|
26-10-2004 at 19:55 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Anna Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 03-06-2004 Odgovori: 7792 IP: Maskiran
|
Re: Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
citat: gaga wrote:
Evo jedan kolac gdje sve mjere mogu da budu od oka, pravo jednostavan
Pjesak Torta
Skuhati 2-3 pudinga od vanilije i podijeliti na tri. U jednu masu dodati kokosovo brasno, u drugu orahe u trecu neki mljeveni keks. Znaci dotati toliko sastojaka da puding bude dovoljno cvrst da moze da se "maze"
U toplo mlijeko umakati "Pettit" keks i poredati jedan red (i ovo zavisi koliki hocete da bude kolac 4X4, 4X6...)
Namazati jednim od filova, onda opet keks, pa fil, pa keks, pa fil i onda odozgo slag.
Kolac bude gotov za 20min a ne moze da ne uspije
Gaga, recept je , a ako nemate vanila puding, mozete napraviti kremu od jaja:
Umutiti dobro 4 jaja sa 8 supenih kasika secera (moze Splenda za Dalilu) dok ne postane cvsta masa, pa umuceno polako sipati u 1/2 l prokuhanog mlijeka uz stalno mijesanje, dok se ne zgusne. Ohladiti u frizideru, podijeliti na 2 dijela, pa u jedan staviti orahe a u drugi ljesnjake i koristiti sve ostalo iz Gaginog recepta.
|
27-10-2004 at 17:07 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 53
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: aronofsky, auspuh, B.S, marina95, medeni, Memo, Probisvjet, pupa, realnosttuzle, sdds, smiljana, tweety
|
FORUM : Gastronomija : Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..) |
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|