Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Gastronomija : Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Lavica
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 23-08-2004
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 36
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

imam dobar recept za one koji vole grusavu a gadi im se kao i meni ona prava.
to sam dobila od jedne hanume sa kosova.
ide ovako: 10 jaja,10 kasika secera,1 litar mlijeka sve to samo malo promijesati
i peci u rerni da porumeni.
original grusava.
nadam se da znate sta je grusava.  


Negdje u daljine,pogled mi se gubi,nekog u daljini moje srce ljubi....
24-10-2004 at 08:05 | Ukljuèi u odgovor
Anna
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 03-06-2004
Odgovori: 7792
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

RecePat za Buhtle


TREBA:
25 grama germe,
2 kašike mlakog mlijeka,
2 kašike vode,
2 kašike Splende,

80 grama margarina (ja stavim 98% fat free Land-O-Lakes)
2 jajeta ili 3 žumanceta
2 kašike Splende,
2 kašike ulja

4 dl mlakog mlijeka (takodje fat free ili 2% skim milk)
oko 1,5 kg brašna-pola bijelo, pola crno (zamjesiti da ne bude tvrdo)
ribana kora od 1 limuna
marmelada od sljive, jagode, sipka, kajsije…

PRIPREMA:
Napraviti smjesu od germe, mlijeka, vode i Splende i ostaviti da uskisne. Margarin, žumanca ili jaja i šeæer dobro mutiti oko 15 minuta. Dodati ulje i lagano izmješati. Masi dodati ukislu smjesu predhodno napravljenu, koru od limuna i brašno. Sve lagano izmješati, pa zatim tijesto "tuæi" sve dok se na površini ne pokažu mjehuriæi. Umješano tijesto ostaviti na toplom mjestu da bi se udvostruèilo.
Podignuto tijesto izruèiti na pobrašnjenu dasku, pa ga razvaljati na debljinu prsta i izrezati na male kvadrate. Svaki kvadrat nafilovati marmeladom i presaviti, pa poredati jedan do drugog u dobro podmazan pleh. Odozgo, izmeðu svakog komada staviti po malo margarina (ili zamjene za margarin), da se prilikom peèenja komadi ne bi slijepili. Pokriti naredani pleh krpom i ostaviti ga na toplom mjestu oko 1 sat. Buhtle peæi na temperaturi od 175 stepeni sve dok ne porumene. Još tople ih izvaditi iz pleha, a kad se malo ohlade, odvojiti ih komad po komad i posuti šeæerom u prahu (opet Splenda).

Prijatno

24-10-2004 at 08:05 | Ukljuèi u odgovor
cutie
Nivo: Forumski doajen
not a cutie pie

Registriran(a): 28-04-2003
Odgovori: 3049
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

2 jaja
1 solja (250 ml) brasna
2/3 solje mlijeka
2/3 solje vode
2 kasike istopljenog putera


Sve pomijesati probaj da bude grudvica i ako imas dobru teflon tavu ne moras je ni pomastiti.

Ove proporcije garantovano daju "just right" tanke palacinke, recept je od Julie Child za crepes-suzette.

 


vattene amore che siamo ancora in tempo...
24-10-2004 at 08:05 | Ukljuèi u odgovor
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 20623
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

TUFAHIJE:

Potrebno je :

5 jabuka, 500g šeæera, 500ml vode, 1 kesica vanilin šeæera, 250ml slatke pavlake, 150g šeæera, 100g oraha, 50g badema, limunova kora



Priprema

500ml vode, 500g šeæera, i kesicu vanilin šeæera stavite u posudu i kuhajte. Jabukama iz sredine povadite sjemenke i srce, ogulite ih, stavite u posudu sa šeæerom i kuhajte dok ne omekšaju (oko 10min). Sklonite sa vatre, izvadite jabuke i ostavite ih da se ohlade.Slatku pavlaku, mljevene orahe, bademe, struganu limunovu koru i šeæer dobro izmiješajte i tom smjesom napunite jabuke. Ukrasite šlagom, trešnjom ili džemom.Ohladite u frižideru i servirajte.


a la cupo

24-10-2004 at 10:01 | Ukljuèi u odgovor
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 20623
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

BOSANSKA HALVA:

Potrebno: 20dkg brašna, 15dkg maslaca, 3dkg šeæera, 5dcl vode.

Priprema: U dubljoj tavi zagrijte maslac, uspite brašno i pržite dok ne dobijete smeðu boju.Kada se brašno odvaja od kašike, halva je pržena.Od šeæera I vode napravite sirup, dodajite ga u brašno lagahno miješajuæi dok se brašno i sirup je sjedine. Vadite kašikom I pospite šeæerom ili vanilinim šeæerom.


© cupo

25-10-2004 at 08:28 | Ukljuèi u odgovor
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 20623
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

KADAIF:

Potrebno: 50dkg mehkog brašna, 25dkg oštrog brašna, 3 jajeta, 30dkg mljevenih oraha ili badema, 50dkg šeæera, 15dkg maslaca, 1limun.1štapiæ vanilije, so.



Priprema: Stavite u brašno žumanjke i malo soli, te zamijesite tijesto. Zatim æete ga ostaviti da malo ½odmori½. Od tijesta napravitetanke kore koje se moraju posušiti. Savite ih i izrežite na tanke rezance. Obarite ih u blago posljenoj vodi. Zatim kadaif ocijedite i razastrite po stoljnjaku da se osuši. Od oraha, malo šeæera i male kolièine maslaca napravite nadjev koji æete posuti po kadaifu. U pomašæenu dublju tepsiju stavljajte sloj kadaifa, pa sloj nadjeva, sve dok ne utrošte sav materijal. Na vrhu mora biti kadaif, koji pomažete maslacem. Stavite da se peèe, a za tovrijeme napravite zaljev(ni rijedak ni pregust). Zalijte peèeni kadaif i ponovo vratite u rernu da se još zapeèe. Najbolje ga je ostaviti preko noæi pa služiti sutradan. Kadaif spremajte u dubokoj tepsiji i ne smijete ga nièim pritiskati

26-10-2004 at 14:42 | Ukljuèi u odgovor
gaga
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 14-02-2004
Odgovori: 204
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

Evo jedan kolac gdje sve mjere mogu da budu od oka, pravo jednostavan

Pjesak Torta

Skuhati 2-3 pudinga od vanilije i podijeliti na tri. U jednu masu dodati kokosovo brasno, u drugu orahe u trecu neki mljeveni keks. Znaci dotati toliko sastojaka da puding bude dovoljno cvrst da moze da se "maze"

U toplo mlijeko umakati "Pettit" keks i poredati jedan red (i ovo zavisi koliki hocete da bude kolac 4X4, 4X6...)
Namazati jednim od filova, onda opet keks, pa fil, pa keks, pa fil i onda odozgo slag.

Kolac bude gotov za 20min a ne moze da ne uspije

26-10-2004 at 19:55 | Ukljuèi u odgovor
nadi
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-07-2003
Odgovori: 9070
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

Bambi,Suncana cuper ste ovo odradile
Bambi bona sta je kadaif?

P.S. Tita mi ne kontam... 


Da te volim,duša zna...
26-10-2004 at 23:01 | Ukljuèi u odgovor
Dalila
Nivo: Forumski doajen
zahebana kad popije!

Registriran(a): 11-06-2003
Odgovori: 3926
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

Anna puno puno hvala za buhtle recepAt!! Pravim ih ovaj vikend!! Samo mislim da kod nas ima smao Pam ( koji mrzim jer je sve hemijski smuckano) i mislim da nemamo Fat Free margarine... a obicni ne bih jela ni u ludilu ( trans fats!!), mogu li staviti maslac?

27-10-2004 at 06:11 | Ukljuèi u odgovor
Anna
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 03-06-2004
Odgovori: 7792
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

citat:
gaga wrote:
Evo jedan kolac gdje sve mjere mogu da budu od oka, pravo jednostavan

Pjesak Torta

Skuhati 2-3 pudinga od vanilije i podijeliti na tri. U jednu masu dodati kokosovo brasno, u drugu orahe u trecu neki mljeveni keks. Znaci dotati toliko sastojaka da puding bude dovoljno cvrst da moze da se "maze"

U toplo mlijeko umakati "Pettit" keks i poredati jedan red (i ovo zavisi koliki hocete da bude kolac 4X4, 4X6...)
Namazati jednim od filova, onda opet keks, pa fil, pa keks, pa fil i onda odozgo slag.

Kolac bude gotov za 20min a ne moze da ne uspije


Gaga, recept je , a ako nemate vanila puding, mozete napraviti kremu od jaja:

Umutiti dobro 4 jaja sa 8 supenih kasika secera (moze Splenda za Dalilu) dok ne postane cvsta masa, pa umuceno polako sipati u 1/2 l prokuhanog mlijeka uz stalno mijesanje, dok se ne zgusne. Ohladiti u frizideru, podijeliti na 2 dijela, pa u jedan staviti orahe a u drugi ljesnjake i koristiti sve ostalo iz Gaginog recepta.
27-10-2004 at 17:07 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 53
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: aronofsky, auspuh, B.S, marina95, medeni, Memo, Probisvjet, pupa, realnosttuzle, sdds, smiljana, tweety
FORUM : Gastronomija : Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice