Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Nela Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 30-04-2004 Lokacija: Tuzla Odgovori: 500 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
SLADOLED OD COKOLADE
120 gr cokolade rastopiti u malo vode. Pjenasto umutiti 4 zumanceta sa 120 gr secera. Prokuhati cokoladu u 4 dl mlijeka i dodati zumanca i kuhati na pari uz stalno mjesanje dok se ne zgusne. Sipati u posudu za sladoled i hladiti na ledu.
OSNOVNA MASA ZA SLADOLED
Materijal: 1 l mlijeka, 4 jaja, 300 gr secera i jedna vanilija.
Priprema: mlijeko, vaniliju i secer prokuhati na sporetu. Jaja pjenasto umutiti pa postepeno nalivati kljucalo mlijeko. Masu vratiti na stednjak pa kuhati jos jedan minut. Masu ohladiti pa ostaviti u frizider da se smrzne. Ovo je osnovna masa za sladoled. Ovoj masi se mogu dodati kafa, cokolada, jagode, przeni ljesnici, pa cemo tako dobiti sladoled od kafe, cokolade, jagode itd.
~-Zivot je najbolji fakultet, steta sto je smrt posljednji ispit.-~
|
28-10-2004 at 03:17 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
sunce Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 23-01-2002 Lokacija: Tuzla Odgovori: 19786 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
Evo vam recept za kolac koji nema imena jer sam ga ja izmislila ali vjerujete da je ukusan .
Sve su mjere od oka
Tijesto :
3-4 jajeta
po solja ona od dva deca secera ,milijeka ,ulja
brasno sa praskom za pecivo
vanilin secer
E to sve fino izmjesate ,jaja i secer prvo pa ostalo .
Kad je smjesa gustine kao za ustipke dodajte grozdjice i rukom izlomljene male komadice cokolade za kuhanje .Ja sam stavila 2 reda cokolade o saku grozdjica .
Sve fino izjednacite i stavite u zagrijanu rernu na oko 220 °C .(tepsija ona duguljasta)
Kad se tijeto ispece stavite da se ohladi i sada nastavak ide u tri verzije ,ja sam probala svaku i svaka je na svoj nacin lijepa.
A mozete i podijeliti tijesto pa dobiti odmah tri vrste kolaca.
Elem prva verzija ide ,na tijesto poredate ananas iz konzetve ,i zalijte kolac onim sirupom iz konzerve ,preko slag krema od vanilije i cokoladne mrvice.Lici na laganu vocnu tortu a ako imate kalup za tortu mozete odmah napraviti kao tortu .
Druga verzija - slag krema od cokolade ,visine 2 cm
Treca samo posuti sitnim secerom ,dobro je uz kafu .
Nemoj da ne probate da nisam djabe kucala
|
09-11-2004 at 10:33 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Bambi Nivo: Forumski doajen since 1974
Registriran(a): 08-01-2003 Lokacija: Tuzla Odgovori: 20623 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
SARAJEVSKA BAKLAVA:Sastojci: Za tepsiju promjera oko 70 cm. 1 kg brašna za jufke, 60 dkg oraha jezgre, nišesta za posipanje jufki (ili oštre nule), masla za zaèinjanje. Tirit: do 1 kg brašna, 3 kom. Jaja i 25 dkg masla; Šerbe (zaljev, agda): 2 kg šeæera, 1 1/4 itre vode i limunov sok.
Priprema: Brašno, jaja i maslo se umijese tako da se dobije tvrdo tijesto. Tijesto se protjera kroz devdir i dobiju se sitne mrvice, koje se prosuše. Dakle, tirit se ne prži nego suši. Razvuku se veoma tanke jufke (kao cigaret-papir). Od 1 kg brašna treba dobiti toliko jufki da se može tepsija prekriti 25 puta. Orasi se tanko isijeku ili eventualno samelju. Pomašæena tepsija se prekrije 5 puta jufkom i svaka jufka pomasti. Ovaj sloj jufki se pospe tankim slojem (tavan) tirita. Tirit se prekrije 5 puta jufkom, tako da se svaka jufka zaèini rastopljenim maslom i ovaj sloj jufki pospe orasima. Na orahe se složi sloj jufki. Dakle, ukupno 5 puta jufke, 2 tavana tirita i 2 tavana oraha. Naizmjenièni slojevi tirita i oraha daju atraktivnu boju baklavi sa strane (kad se izreže). Najgornji sloj jufki se zaèini maslom i baklava peèe na srednjoj vatri. Treba paziti da ne zagori. Od 2 kg šeæera i 1 1/4 litre vode kuha (vrije) se šerbe oko 10 minuta i doda limunov sok. Kada je baklava peèena, topla se zalije šerbetom * Recept sastavljen prema opisu Ismeta Pilavdžiæa, Sarajevo. i ostavi da se upije šerbe i da se ohladi.
da dovrsim ono sto sam pocela 
ako bude duplih, recite pa da brisem
|
15-11-2004 at 09:16 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Bambi Nivo: Forumski doajen since 1974
Registriran(a): 08-01-2003 Lokacija: Tuzla Odgovori: 20623 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
TUZLANSKA BAKLAVA:
Potrebni sastojci: 1 kg oraha m1 kg gotovih kora za pitu, 1 maslac, 1/2 litre ulja, 1, 25 kg šeæera, 2 limuna.
NAÈIN PRIPREME:
Rastopite maslac u ulju i premažite kore koje ste prethodno oblikovali prema posudi u koju æete složiti baklavu. Slažu se po tri kore i svaka se pomalo premaže smjesom ulja i maslaca. Na treæu koru se stavljaju mljeveni orasi koji su pomiješani s 250 g sitnog šeæera, zatim opet tri kore i tako sve do kraja. Posljednji sloj ima èetiri kore zbog peèenja. Oštrim nožem se isjeèe baklava na jednake komade i zalije preostalom smjesom maslaca i ulja (na to se raèuna od poèetka i ne pretjeruje se s mašæenjem kora). Baklava se peèe prvo na 250 Celzijevih stupnjeva dvadesetak minuta, a zatim se smanji na 180 i peèe jedan sat. Sirup : 1kg šeæera se otopite u vodi i kuhajte dok ne provrije, a onda temeperaturu smanjite da bi se napravio sirup. U sirup narežite dva limuna i tim sirupom zalijte baklavu koju ste prethodno malo ohladili. Baklava mora imati zlatno smeðu boju, i mora ´šetati´ po posudi.Važno je da se baklava pritisne drugom posudom istog oblika (u koju se ulije malo vode zbog težine) da bi kore upile sok, a da se ne bi podigle.
|
15-11-2004 at 09:18 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 6
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Che.Guevara, desertrose, ekonomstica, fazanfazan, kalesija taxi 15-25, nike007, nobody, onakva, PADOBRANACC, Parad0x, Posmatrac 5
|
FORUM : Gastronomija : Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..) |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|