Info: Ako imate neke nejasnoće, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Gastronomija : Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Nela
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 30-04-2004
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 500
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

SLADOLED OD COKOLADE
120 gr cokolade rastopiti u malo vode. Pjenasto umutiti 4 zumanceta sa 120 gr secera. Prokuhati cokoladu u 4 dl mlijeka i dodati zumanca i kuhati na pari uz stalno mjesanje dok se ne zgusne. Sipati u posudu za sladoled i hladiti na ledu.

OSNOVNA MASA ZA SLADOLED
Materijal: 1 l mlijeka, 4 jaja, 300 gr secera i jedna vanilija.
Priprema: mlijeko, vaniliju i secer prokuhati na sporetu. Jaja pjenasto umutiti pa postepeno nalivati kljucalo mlijeko. Masu vratiti na stednjak pa kuhati jos jedan minut. Masu ohladiti pa ostaviti u frizider da se smrzne. Ovo je osnovna masa za sladoled. Ovoj masi se mogu dodati kafa, cokolada, jagode, przeni ljesnici, pa cemo tako dobiti sladoled od kafe, cokolade, jagode itd.


 


~-Zivot je najbolji fakultet, steta sto je smrt posljednji ispit.-~
28-10-2004 at 03:17 | Uključi u odgovor
Nela
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 30-04-2004
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 500
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

Znam ja jedan napamet cesto ga pravim.
Vocni kolac super je po mom ukusu....
5 jaja i 5 kasika secera umutiti ko za nutme dodati 5 kasika brasna i ispeci koru.
1kg jabuka oguliti i isjeci na liske i staviti u serpu da se proprze sa secerom,i kad omeksaju razmaziti preko kore nekoliko banana isjeci na kolutice,pa poredati preko jabuka i kivi isjeci pa poredati preko banana
Posebo na vodi napraviti pola litre vode sa tri pudinga od jagode ili maline sa 6 kasika secera,i istresti topao puding po kolacu .Uzeti dvije slag kreme(malina ili jagoda),i staviti preko hladnog pudinga.Sjeci na kocke i jesti
Prijatno 


~-Zivot je najbolji fakultet, steta sto je smrt posljednji ispit.-~
08-11-2004 at 20:07 | Uključi u odgovor
sunce
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 23-01-2002
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 19786
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

Evo vam recept za kolac koji nema imena jer sam ga ja izmislila ali vjerujete da je ukusan .
Sve su mjere od oka

Tijesto :
3-4 jajeta
po solja ona od dva deca secera ,milijeka ,ulja
brasno sa praskom za pecivo
vanilin secer
E to sve fino izmjesate ,jaja i secer prvo pa ostalo .
Kad je smjesa gustine kao za ustipke dodajte grozdjice i rukom izlomljene male komadice cokolade za kuhanje .Ja sam stavila 2 reda cokolade o saku grozdjica .
Sve fino izjednacite i stavite u zagrijanu rernu na oko 220 °C .(tepsija ona duguljasta)

Kad se tijeto ispece stavite da se ohladi i sada nastavak ide u tri verzije ,ja sam probala svaku i svaka je na svoj nacin lijepa.

A mozete i podijeliti tijesto pa dobiti odmah tri vrste kolaca.

Elem prva verzija ide ,na tijesto poredate ananas iz konzetve ,i zalijte kolac onim sirupom iz konzerve ,preko slag krema od vanilije i cokoladne mrvice.Lici na laganu vocnu tortu a ako imate kalup za tortu mozete odmah napraviti kao tortu .

Druga verzija - slag krema od cokolade ,visine 2 cm


Treca samo posuti sitnim secerom ,dobro je uz kafu .


Nemoj da ne probate da nisam djabe kucala

09-11-2004 at 10:33 | Uključi u odgovor
zlaja
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 05-04-2004
Odgovori: 4882
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

dji vam je zene za tiramisu

joj, ja sam se neki dan ispostovo, pojeo sam jedan. ma da samo znate sto je bio dobar....i sad poguzija hoce da napravi....

09-11-2004 at 10:40 | Uključi u odgovor
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1958
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

citat:
sunce wrote:
Evo vam recept za kolac koji nema imena jer sam ga ja izmislila ali vjerujete da je ukusan .
Sve su mjere od oka
Druga verzija - slag krema od cokolade ,visine 2 cm


Ova druga verzija mora da je pravo dobra a kako kolac nema imena a ja teski slatkaros, sta mislis da se zove "adminov kolac"
09-11-2004 at 10:43 | Uključi u odgovor
zlaja
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 05-04-2004
Odgovori: 4882
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

Mislim da bi bio red da se organizujete i da te baklave, svako po jednu posaljete vamo za Bec...........


upppssss, jel ja ovo sjebah tj minira temu..

ok, onda naslov je OFFTOPIC

09-11-2004 at 16:01 | Uključi u odgovor
sunce
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 23-01-2002
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 19786
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

citat:
admin wrote:
Ova druga verzija mora da je pravo dobra a kako kolac nema imena a ja teski slatkaros, sta mislis da se zove "adminov kolac"



Prvo probaj pa ako ti se dopadne usvajamo prijedlog .

E ,baklava mi je pravo dobra ispala da se pohvalim
,sjekla sam je lenijarom a kore isjekla po obliku tepsije i nije bilo nista krivo ,recept ako hocete mogu napisati
12-11-2004 at 19:03 | Uključi u odgovor
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 20621
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

SARAJEVSKA BAKLAVA:Sastojci: Za tepsiju promjera oko 70 cm. 1 kg brašna za jufke, 60 dkg oraha jezgre, nišesta za posipanje jufki (ili oštre nule), masla za začinjanje. Tirit: do 1 kg brašna, 3 kom. Jaja i 25 dkg masla; Šerbe (zaljev, agda): 2 kg šećera, 1 1/4 itre vode i limunov sok.



Priprema: Brašno, jaja i maslo se umijese tako da se dobije tvrdo tijesto. Tijesto se protjera kroz devdir i dobiju se sitne mrvice, koje se prosuše. Dakle, tirit se ne prži nego suši. Razvuku se veoma tanke jufke (kao cigaret-papir). Od 1 kg brašna treba dobiti toliko jufki da se može tepsija prekriti 25 puta. Orasi se tanko isijeku ili eventualno samelju. Pomašćena tepsija se prekrije 5 puta jufkom i svaka jufka pomasti. Ovaj sloj jufki se pospe tankim slojem (tavan) tirita. Tirit se prekrije 5 puta jufkom, tako da se svaka jufka začini rastopljenim maslom i ovaj sloj jufki pospe orasima. Na orahe se složi sloj jufki. Dakle, ukupno 5 puta jufke, 2 tavana tirita i 2 tavana oraha. Naizmjenični slojevi tirita i oraha daju atraktivnu boju baklavi sa strane (kad se izreže). Najgornji sloj jufki se začini maslom i baklava peče na srednjoj vatri. Treba paziti da ne zagori. Od 2 kg šećera i 1 1/4 litre vode kuha (vrije) se šerbe oko 10 minuta i doda limunov sok. Kada je baklava pečena, topla se zalije šerbetom * Recept sastavljen prema opisu Ismeta Pilavdžića, Sarajevo. i ostavi da se upije šerbe i da se ohladi.


da dovrsim ono sto sam pocela

ako bude duplih, recite pa da brisem

15-11-2004 at 09:16 | Uključi u odgovor
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 20621
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

TUZLANSKA BAKLAVA:

Potrebni sastojci: 1 kg oraha m1 kg gotovih kora za pitu, 1 maslac, 1/2 litre ulja, 1, 25 kg šećera, 2 limuna.

NAČIN PRIPREME:

Rastopite maslac u ulju i premažite kore koje ste prethodno oblikovali prema posudi u koju ćete složiti baklavu. Slažu se po tri kore i svaka se pomalo premaže smjesom ulja i maslaca. Na treću koru se stavljaju mljeveni orasi koji su pomiješani s 250 g sitnog šećera, zatim opet tri kore i tako sve do kraja. Posljednji sloj ima četiri kore zbog pečenja. Oštrim nožem se isječe baklava na jednake komade i zalije preostalom smjesom maslaca i ulja (na to se računa od početka i ne pretjeruje se s mašćenjem kora). Baklava se peče prvo na 250 Celzijevih stupnjeva dvadesetak minuta, a zatim se smanji na 180 i peče jedan sat. Sirup : 1kg šećera se otopite u vodi i kuhajte dok ne provrije, a onda temeperaturu smanjite da bi se napravio sirup. U sirup narežite dva limuna i tim sirupom zalijte baklavu koju ste prethodno malo ohladili. Baklava mora imati zlatno smeđu boju, i mora ´šetati´ po posudi.Važno je da se baklava pritisne drugom posudom istog oblika (u koju se ulije malo vode zbog težine) da bi kore upile sok, a da se ne bi podigle.

15-11-2004 at 09:18 | Uključi u odgovor
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 20621
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

ja bi rekla da se kolac zove LAGANE...ali eto prenosim original

LAGAHNE KOCKE: Potrebno: 250 gr. brašna, 150 gr. putera, 75 gr. šećera.3 žumanca, kora od limuna, malo soli. Umjesiti tjesto, dobro izraditi i sipati u podmazan pleh. Peći tjesto na umjerenoj temperaturi dok blago ne porumeni. Pečeno tjesto premazati sa pekmezom pa zatim sa snijegom od 3 bjelanaca umućena sa 3 kašike šećera i 1 vanilijinim šećerom. Vratiti u rernu i peći dok snijeg blago ne porumeni. Sjeći na kocke kada se kolač ohladi.

15-11-2004 at 09:20 | Uključi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 13
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: amii, dase, fun_, kokica, sekula, SKOLSKA, viki
FORUM : Gastronomija : Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright © 2001 STRING