Info: Ovo nije bogomolja, ovo je samo forum, ovdje ne vaze pravila ponasanja kao za njih ali je uljudnost i tolerancija pozeljna. Ovdje se raspravlja o religijama i filozofiji, ali forum nije vjerski ni filozofski i ne pripada ni jednoj religiji, ni jednoj filozofiji.

FORUM : Religija i filozofija : Kritika laznih vjernika
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Odgovori: 13657
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kritika laznih vjernika

citat:
soraya wrote:

a ko je ovde spominjao ièije privatne stvari? i ko je prvi poèeo da ih spominje?ni mene ne zanima mahalanje preko pp...ako mene Arnie direktno uvrijedi na komentaru ,a ne na pp,ja æu i njemu (i tebi i svakom živom) odgovoriti vrlo javno ništa na pp...ako neko reklamira svoje vjerništvo ,a pritom vrijedja tudje nevjerništvo onda je itekako zaslužio da bude kritikovan...ako nešto prezirem to su reèenice tipa "vaše privatne stvari na pp rješite" ili "ne mješam se ja u politiku" a onda podjebavaju sa lakiranjem noktiæa,izigravajuæi neutralnu stranu ne samo u sukobu nego èak i u nekim bezazlenim diskusijama..
mislim ,da si ti malo pristrasan u korist onih na koje se kritike odnose,a ne bi da se zamjeriš ni jednima ni drugima...ja nisam pristalica takvih odnosa ni privatno ni na forumu i jako cijenim pokazan individualizam i doslednost u branjenju svojih stavova...

Ja koliko mogu primijetiti ovdje ti si iznijela neke
vaše privatne stvari nema veze sa mnom da se razumijemo
Onda moj stav je moj stav.Što znaèi uopšteno ali ne vezano za nekog drugog ,forumašicu ili forumaša.
Znaèi trebamo odvojiti jabuke i kruške...
Druga je stvar ovaj reko ovako, ovaj reko onako(to je mahalanje)...
Onda ne moram se ja staviti na neèiju stranu ako je vjernik i griješi,a ne moram se staviti ni na stranu ateista koji mijenja nekom vjerniku ubjeðenje.
To je moj stav i mišljenje,kako ovo pišem ovdje tako i stvarnom životu.
To kažem tebi i onoj što potpisuje
I evo nacrtaæu i pojasnaiti:
Smatram da me ne interesuje privatni život tebe i one što potpisuje,tvoj post.
Znaèi vaša porodica i vaš privatni život i ja to nijednim postom nigdje nisam ni pokazao...niti æu...
Druga je stvar nekoga ko se tebi gore obraæa i spominje tvoje dijete i iznosi stav o neèemu što isto mene ne zanima(da samo kažem nije baš u redu što to onako piše -ali to je njegov stav)....Stav i moderatora da ga opomenu...ili uklone post koji spominje privatnost...Ja sam obièni diskutant (ponekad se i našalim,ali ako nešto pogriješim moje je da se i izvinem,što se ne libim ni u jednom momentu ...
Meðutim proèitaj sama svoj post i vidjeæeš koliko si iznijela privatnih stvari sama ....
Mene nema tu nigdje da se razumijemo ,a nije mi namjera da se miješam u neèije prepirke bez veze još ako imam sasvim neko
treæe mišljenje

evo ti tvoj post pa zakljuèi sama:

citat:
soraya wrote:

prvo ja ne vidjeh da sam ikome odreðivala kako treba da se ponaša,bez obzira da li je on deklarisani vjernik ili ne...ja za sebe kažem da sam ateista i da NE VJERUJEM u postojanje èikice i uopšte u bilo kakve paranormalne stvari su meni apsolutno teško nametljive..
...logièno bi mi bilo da onaj koji VJERUJE u postojanje èikice razmjeniju argumenete za i protiv....jednostavno ,meni je materijalno bliže od duhovnog i ne vidim u èemu je problem i zašto bi to bio razlog tjeranja i mene i Mel sa teme?
e,ali ne lezi vraže pa mi po automatizmu bude OBRISAN komentar gdje ja iznesem svoje mišljenje o tome,bez da se to argumentuje(po sistemu na temi mogu diskutovati samo oni koji vjeruju u boga )....što je po meni primjer totalitarizma,a nikako demokratskog prava na mišljenje..

kritikovanje tobožnjih vjernika nije nikakvo nametanje "mojih " svjetonazora"...
od kud pravo jednom arniu ,èamcu i sliènima da morališu bilo kome o kolièini popijenog alkohola ,ako obojica šljemaju i skloni su konzumiranju opijata?
od kud ovom nesretnom wejsilu pravo da ga boli k**** da li moje dijete ima za oca muslimana ili hrišæanina?
od kud pravo jednom arniu da Mel nazove izdajicom jer je udata za stranca,æafira,....bla ablalalalalalalaal i kave sve ne gluposti?
od kud pravo jednom borbenom da moje dijete proglašava ustašicom jer joj je otac hrišæanin a ja "nikakva bošnjakinja" (tz star ili kako se veæ zove nick iz plejade tih "vjerujuæih bošnjaka) ?
od kud pravo jednoj Aidi da bude osjetljiva samo na svoju djecu kada Hafizoviæ za vehabije ustvrdi "oni dolaze po našu djecu",a neæe da vidi patnju roditelja èiju su djecu kriminalci iz vehabijskog pokreta veè odveli i do psihijtrijskog lijeèenja doveli?...
o prodavanju poštenja pojednih "finih i poštenih" gospoja i gospode,koji morališu po forumu ,neæu...ali ako progovore zidovi mnogih hotelskih soba i prèvarnika iznad nekih tuzlanskih restorana moglo bi to lažno moralisanje i pokrivanje vjerništvom itekako pasti u vodu

sudija može dakako biti vjernik i to je njegovo intimno pravo kao graðanina BIH...suditi u pravosudnom sistemu BIH može samo po sekularnim zakonima nikako po vjerskim...ne znam koji je kontekst sudija i vjerništva? i ne znam na koje to "gluposti" misliš? mel je otvorila temu jer joj nije bilo dozvoljeno da o ovome diskutuje na temi koja se zove "rasprave o religijskim temama"...po meni glupost da na temu gdje se raspravlja o religijama ateisti i agnostici nemaju pravo komentarisanja....i još nešto...jako je indikativno da se preferira i favorizuje samo jedna monoteistièka religij na ovom pdf-u,a to je islam,a zapanjujujuæe je koliko ima pristalica islama,a da o hrišæanstvu pojma nemaju...

16-03-2013 at 21:16 | Ukljuèi u odgovor
djecko
nisam nehljebar

citat:
soraya wrote:

u vrhu teme fino piše da se radi o kritici lažnih vjernika,a ne religija...

a oprostiæeš ,ovde dobih uvrede od kamere nekih koji se ubiše citirajuæi sure iz Kurana ,a omiljeni im je sport da prebrajaju krvna zrnca moga i tudjega potomstva, kritikuju izbor braènog partnera,pijenje alkohola,jedenje svinjetine....a i sami se ne pridržavaju kodexa vjere èiji su navodno sledbenici
Pri tome se na temi Religijske rasprave,obrišu komentari agnostika ili ateista....i onda ti meni kažeš da te ne zanimaju èlanci o diskriminaciji ateista od strane vjernika...

Još samo da pojasnim zašto me neki èlanak ne zanima i imam svoje mišljenje..
Prije par dana èitam u novinama da je inspekcija pronašla svinjsko meso u produktu koji se zove "kebap".
Moje je da donesem neki realni zakljuèak i ne vjerujem 100% napisanom èlanku.
Razlog
Restorani brze hrane u svoj toj utakmici osvajanja tržišta imaju u pozadini i jedan dio psihološko-propagandne djelatnosti,oblatiti konkurenciju,a samim tim dobija nove mušterije...
Ja bih osobno malo odvojio od toga.
Razlog
na primjer McDonald's vidi konkurenciju u tom lancu kebapa i plasira vijest u novinama (na neki naèin)...
Ili slièna komercijalizacija sa lijekovima.plasira se vijest o nekoj "delfinskoj" gripi koja farmaceutskim firmama pribavlja milijarde ,prodavanjem magle-naravno....
Šta ima veze sa temom .
Ima i te kako ima.
Recimo primjer da je jednostavno jako bitno da neko iz tih farmaceutskih firmi ubijedi ljude u nešto (lažni farmaceuti)...da zatim pribave ogromnu korist u cilju prodaje nekih možda èak i nedovoljno ispitanih lijekova....

Tako da ja recimo mogu biti skeptièan u svrsishodnost tih lijekova,ako jedna recimo poljska,odbija da kupi te lijekove....

Onda o tim vehabijama i njihovom finansiranju ne bih to je tema za sebe...isto kao i o finansiranju crkve ili neke druge sekte...
Ako pogledaš bilo koji drugi državni aparat,shvatiæeš da je masa nehljebara koji žive od poreza...
Na siciliji ima masa ljudi koji jednostavno žive u okrugu koza nostre,i simpatišu je...
S druge strane uticaj države da razbije taj lanac je ogroman,ali narod se jednostavno suživio s time i mora pronaæi naèin da opstane,tako da je kod njih sve neka normala...

Uticaj crkve i islmske zajednice na našem podruèju je postao jako veliki iz razloga što smo na našem teritoriju imali jedan krvavi rat...Ne zaboravimo da je Bosna i Hercegovina jedna tromeða,gdje se suèeljavaju uticaj katolicizma,pravoslavstva i islama...
Teret je na tim ljudima da moraju iznijeti na leðima haraè od države i religije...
Tako stotinama godina i svi gledaju da se doèepaju neke vlasti i propagiraju svoja ova ili ona ubjeðenja...

A jesam se rasprièo
16-03-2013 at 21:48 | Ukljuèi u odgovor
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

icon Re: Kritika laznih vjernika

citat:
djecko wrote:

Druga je stvar nekoga ko se tebi gore obraæa i spominje tvoje dijete i iznosi stav o neèemu što isto mene ne zanima(da samo kažem nije baš u redu što to onako piše -ali to je njegov stav)....Stav i moderatora da ga opomenu...ili uklone post koji spominje privatnost...Ja sam obièni diskutant (ponekad se i našalim,ali ako nešto pogriješim moje je da se i izvinem,što se ne libim ni u jednom momentu

Konaèno si stisnuo petlju da napišeš ono što si trebao napisati u svom prvom komentaru...

Ništa lièno To je samo
"presipanje iz praznog u šuplje"
Sve je to draga Esma voda .
Svako svoje zašto ima svoje "zaoto"

Hoæu da kažem da je tema mogla biti malo drugaèije formulisana.

---------
Kad èovjek realno razmisli to je baš tako...

Živi i pusti i druge da žive

pa ja ti fino odgovorih da si tu mudru sentencu o "življenju i puštanju drugih da žive " napisao pogrešnim osobama

citat:
djecko wrote:

Onda o tim vehabijama i njihovom finansiranju ne bih to je tema za sebe...isto kao i o finansiranju crkve ili neke druge sekte...
Ako pogledaš bilo koji drugi državni aparat,shvatiæeš da je masa nehljebara koji žive od poreza...

Uticaj crkve i islmske zajednice na našem podruèju je postao jako veliki iz razloga što smo na našem teritoriju imali jedan krvavi rat...Ne zaboravimo da je Bosna i Hercegovina jedna tromeða,gdje se suèeljavaju uticaj katolicizma,pravoslavstva i islama...
Teret je na tim ljudima da moraju iznijeti na leðima haraè od države i religije...
Tako stotinama godina i svi gledaju da se doèepaju neke vlasti i propagiraju svoja ova ili ona ubjeðenja...

A jesam se rasprièo

ako su vehabije posebna tema ,prvo zašto ih spominješ,a drugo ako si ti raspoložen da finansiraš crkve,vehabije i sekte,slobodno ti niko tebi ne brani...ja u ovoj državi radim i plaæam porez i nepada mi na pamet da razbijam glavu time kako se finansira sicilijanska mafija...sasvim nam je dovoljna ova naša domaæa (da opet citiram šestana) "kleronacistièko-konstitutivna mafija" i veliki sam pristalica toga da i vjerske zajednice trebaju plaæati PDV isto kao što ga plaæam i ja...ne znam kako je kod tebe Djeèko ,ali ja koliko znam u sekularnim državama vjerske zajednice i njihovi uposlenici treba da budu što dalje od državnog budžeta..

ne mogu dalje,nalakirala sam nokte ,pa da ne pokvarim lak

[Edited by soraya on 16-03-2013 at 23:11 GMT]
16-03-2013 at 23:07 | Ukljuèi u odgovor
djecko
nisam nehljebar

citat:
soraya wrote:

ako su vehabije posebna tema ,prvo zašto ih spominješ,a drugo ako si ti raspoložen da finansiraš crkve,vehabije i sekte,slobodno ti niko tebi ne brani...ja u ovoj državi radim i plaæam porez i nepada mi na pamet da razbijam glavu time kako se finansira sicilijanska mafija...sasvim nam je dovoljna ova naša domaæa (da opet citiram šestana) "kleronacistièko-konstitutivna mafija" i veliki sam pristalica toga da i vjerske zajednice trebaju plaæati PDV isto kao što ga plaæam i ja...ne znam kako je kod tebe Djeèko ,ali ja koliko znam u sekularnim državama vjerske zajednice i njihovi uposlenici treba da budu što dalje od državnog budžeta..

ne mogu dalje,nalakirala sam nokte ,pa da ne pokvarim lak

[Edited by soraya on 16-03-2013 at 23:11 GMT]

Crkveni porez nije obavezan za one koji nisu kršæani(ili ateist,meðutim ovisi od kantona do kantona),plaæa se sa opštinskim i kantonalnim porezom....
Za firme(pravna lica) je obaveza plaæanja crkvenog poreza u opštini(opæini) u kojoj je sjedište ili jedan dio ...
Zakonom regulisano ...
16-03-2013 at 23:20 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
djecko wrote:

Crkveni porez nije obavezan za one koji nisu kršæani(ili ateist,meðutim ovisi od kantona do kantona),plaæa se sa opštinskim i kantonalnim porezom....
Za firme(pravna lica) je obaveza plaæanja crkvenog poreza u opštini(opæini) u kojoj je sjedište ili jedan dio ...
Zakonom regulisano ...

pa sam si izabrao državu u kojoj æeš živjeti znam za to plaæanje poreza i znam da su mojoj ujni donijeli medaljon sa likom DM u bolnicu kada se porodila...naravno vrlo su ljubazni i nikome ništa ne nameæu...dajidža se fino zahvalio i odbio ...i naravno ne plaæa taj crkveni porez nikome i nikada ga nije plaæao...

znaèi nije pod moranje
16-03-2013 at 23:45 | Ukljuèi u odgovor
VV Cephei A
Nivo: Guest

Ko su pravi, a ko lažni vjernici (proèitao sam uvodni post, ne i èitavu raspravu)?

17-03-2013 at 14:26 | Ukljuèi u odgovor
laly
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Odgovori: 39084

ja bi malo preformulisala pitanje i pitala:
zar se moze "lazno" u nesto vjerovati?

17-03-2013 at 14:33 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
laly wrote:
ja bi malo preformulisala pitanje i pitala:
zar se moze "lazno" u nesto vjerovati?

itekako da može...pogledaj izjave javnih liènosti,politièara ,klerika...svakome od njih puna usta jedinstvene države Bosne i Hercegovine ,a sve rade na tome da da je poderu...A naroèito ovi koji se pri tome još pozivaju na Boga ...

[Edited by soraya on 17-03-2013 at 14:55 GMT]
17-03-2013 at 14:54 | Ukljuèi u odgovor
laly
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Odgovori: 39084

citat:
soraya wrote:

itekako da može...pogledaj izjave javnih liènosti,politièara ,klerika...svakome od njih puna usta jedinstvene države Bosne i Hercegovine ,a sve rade na tome da da je poderu...A naroèito ovi koji se pri tome još pozivaju na Boga ...

[Edited by soraya on 17-03-2013 at 14:55 GMT]

za mene to nema veze sa vjerovanjem, vise mi je to kao lazno predstavljanje a ne vjerovanje, a to nam je lako prepoznati.
evo ja recimo vjerujem u zakone, pravnu regulativu, ali znam ih i krsiti, recimo predjem ulicu na crvenom, odmah sam prekrsila zakon, ali i dalje vjerujem u njega, a svjesna i toga da krsim. ja ne mogu reci da je moje vjerovanje u zakon "lazno" jer prekrsim odredjena pravila , nego jednostavno svjesna sam svoje odgvornosti za prekrsaj i posljedica koje mogu snositi.
17-03-2013 at 15:12 | Ukljuèi u odgovor
VV Cephei A
Nivo: Guest

A ne, to se ovim lažnim moralistima i ocjenjivaèima neèijeg vjerovanja nikad ne može desiti. Oni poštuju sve zakone, znaju taèno ko je pravi, a ko lažni vjernik i, po pravilu, dolaze iz porodica tradicionalnih pravih vjernika.

[Edited by VV Cephei A on 17-03-2013 at 15:17 GMT]

17-03-2013 at 15:16 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 33
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Amricacurica, Boa, Chuchi, decko_s_osmjehom, eb32223, J.S, jacavip, kike, lopov, lutalica, neda81, rozimado, SanjaM, sanko29, unxpected, zule
FORUM : Religija i filozofija : Kritika laznih vjernika New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net