Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
soraya Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 01-03-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 30666 IP: Maskiran
|
Re: Kritika laznih vjernika
citat: laly wrote:
za mene to nema veze sa vjerovanjem, vise mi je to kao lazno predstavljanje a ne vjerovanje, a to nam je lako prepoznati.
evo ja recimo vjerujem u zakone, pravnu regulativu, ali znam ih i krsiti, recimo predjem ulicu na crvenom, odmah sam prekrsila zakon, ali i dalje vjerujem u njega, a svjesna i toga da krsim. ja ne mogu reci da je moje vjerovanje u zakon "lazno" jer prekrsim odredjena pravila , nego jednostavno svjesna sam svoje odgvornosti za prekrsaj i posljedica koje mogu snositi.
ti,ja ili bilo koji èlan društva nije dužan da vjeruje u zakon,veæ da ga poštuje i da ga se pridržava...u sekularnoj državi nisi dužan da se pridržavaš božijih zakona,samo svjetovnih...življenje po nekom božijem zakonu je privatna stvar
lažno vjerništvo(u dogmatskom smislu kao vjerovanje u Boga/Alaha) jeste pandan za ovo što si navela kao lažno predstavljanje...postoje ljudi koji svjesno rade loše stvari ,a brane se skrivanjem iza tog navodnog vjerništva...tome smo svjedoci u svakodnevnom životu od kad se vjera i vjerski službenici upliæu u državnu politiku
šta onda oèekivati od malih obiènih ljudi kada jedan vjerski autoritet dadne pred javnosti podršku OSUDJENOM hodži pedofilu?
šta onda oèekivati od obiènih ljudi kojima takav jedan predstavlja autoritet? o kakvom mi to moralu i etici možemo onda raspravljati?
mislim da je i Mel takodje mislila to isto kada je otvarala ovu temu
[Edited by soraya on 17-03-2013 at 15:50 GMT]
|
17-03-2013 at 15:49 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
VV Cephei A Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: Kritika laznih vjernika
Ne može MelMel izdat muslimane ako nije muslimanka (a koliko sam shvatio, nije).
Takoðer, u duhu islama nije spoèitavanje nekom bilo èega i bavljenje tuðim životima, kao što nije ni moje vrijeðanje Soraye, no to ne znaèi da sam lažni vjernik, kao ni to da te stvari radim u ime Boga ili vjere.
Što se tièe onih koji vjeru koriste za dunjaluèke dobiti, takvi se još zovu i munafici i postoje otkako postoje ljudi. Nije to ekskluziva ovog vremena. Vjernici su na takve opomenuti i u Kur'anu Èasnom.
Svakako ne bi bilo loše ni to da se æafiri prestanu bavit vjernicima i njihovim vjerovanjem u Boga, a posebno ocjenama neèijeg vjerovanja.
|
17-03-2013 at 15:49 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
djecko Nivo: Forumski doajen nisam nehljebar
Registriran(a): 28-03-2005 Lokacija: SFRJMAKEDONIJA Odgovori: 13657 IP: Maskiran
|
Re: Re: Kritika laznih vjernika
citat: laly wrote:
za mene to nema veze sa vjerovanjem, vise mi je to kao lazno predstavljanje a ne vjerovanje, a to nam je lako prepoznati.
evo ja recimo vjerujem u zakone, pravnu regulativu, ali znam ih i krsiti, recimo predjem ulicu na crvenom, odmah sam prekrsila zakon, ali i dalje vjerujem u njega, a svjesna i toga da krsim. ja ne mogu reci da je moje vjerovanje u zakon "lazno" jer prekrsim odredjena pravila , nego jednostavno svjesna sam svoje odgvornosti za prekrsaj i posljedica koje mogu snositi.
Ti proðeš kroz crveno veliš,ali beli kad nema auta
|
17-03-2013 at 22:51 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 25
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Amricacurica, Boa, Chuchi, decko_s_osmjehom, eb32223, J.S, jacavip, kike, lopov, lutalica, neda81, rozimado, SanjaM, sanko29, unxpected, zule
|
FORUM : Religija i filozofija : Kritika laznih vjernika |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|