|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
soraya Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 01-03-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 30666 IP: Maskiran
|
Re: Pa ti umri
citat: MelMel wrote:
a gdje se ukopava raja koja nema para? Ko snosi troskove sahrane?
opština....
u bivšoj nam državi,ukop je spadao u komunalnu djelatnost(onaj ko se usudi da ostavi leš iznad zemlje bio bi sudski procesuiran i osudjen zbog ugrožavanja okoline i zdravstvene bezbjednosti gradjana)..od kad su nacionalisti dali groblja i mezarja vjerskim zajednicama na korištenje,to je raspad sistema i nevidjena pljaèka....
plus ovo što navodi Shaban-njihove usluge se ne oporezuju i nad njima nema nikakve inspekcijske kontrole...moju rodicu su nedavno olešili za ukop...i ruku na srce,muslimanska mezarja su najgora po neureðenosti,neisparcelisana,ukop se vrši bez nekog sistema i bez reda,kamare smeæa,plastiènih flaša i kesa...neogradjeno,ma fuj...na stranu problem što se ukop vrši potpuno nepravilno(muslimanska mezarja su uvijek u brdu i na terenima gdje su potencijalna klizišta...dovoljno je pogledati stare urbane zakonike iz osmanskog perioda u kojima je fino objašnjeno kako se meit treba ukopati da ne bi kliznuo,ali ovi današnji domuzi pojma nemaju ili neæe da ga imaju)...a o cijenama njihovih usluga ne bih...ja æu to testamentom zabraniti da ijednu paricu dobije bilo ko od tih lopurda ...spaliti ,pa u konzervu ili prosuti u vodu,ali tim nehljebarima pare nedam niti iko moj...
[Edited by soraya on 01-04-2013 at 14:53 GMT]
|
|
01-04-2013 at 14:42 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
daleko Nivo: Forumas sa iskustvom Registriran(a): 28-11-2009 Odgovori: 328 IP: Maskiran
|
Re: Re: Pa ti umri
citat: soraya wrote:
moju rodicu su nedavno olešili za ukop...i ruku na srce,muslimanska mezarja su najgora po neureðenosti,neisparcelisana,ukop se vrši bez nekog sistema i bez reda,kamare smeæa,plastiènih flaša i kesa...neogradjeno,
Slažem se,
naveo bih primjer Bukovèiæa,
uz samu cestu su izbetonirali grobna mjesta što mi je van svake pameti. Hajde mogu i shvatit možda da je problem oko nedostatka prostora za ukopna mjesta, ali moglo se barem mezarje ograditi ili veæ nekako fizièki odvojiti od ceste. Djeluje kao da su ljudi ukopani na sred druma Ne bi ni to bio problem da nemaju (IVZ) novaca, ali što je najtragiènije oni se finansiraju sa budžeta (21M KM za potrebe IVZ u 2011.) pa na sve to ove èlanarine, nemoj mi ba reæi da nema para za ogradu?!
Evo @Soraja, ti si u tim svakojakim komisijama u opæštini, kako se ono moglo dozvoliti?
Posebna je prièa kad se ide na dženazu i preskakanje preko mezara. Neki mezari dugi po 4 metra, neki propali, jednom godišnje ili æe pokositi ili ne itd. niko to ne održava, a fino napisano u onoj knjižici, u cijenu uraèunato izmeðu ostalog i usluge èišæenja i održavanja mezarja. Jašta,
mi tj. porodica umrlog snijeg smo morali èistiti od ukopnog mjesta, ulaza u mezarje na Kalebiæu pa sve skoro do Vikaljske džamije i opet hajvani poslali auto bez lanaca, sa pogonom na zadnjim toèkovima i auto samo što krenu uz brdo prokliza, dženaza gura, ljudi se popeli do mezarja skoro dušu ispustili, ma strašno.
Na pitanje da li ih je stid? Mislim na ove iz pogrebnog društva.
Dobijen je odgovor "Božije davanje bilo tako da prije na dan snijeg zavali", ali je zato sve naplaæeno par exelance, bez greške.
|
|
01-04-2013 at 15:41 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
soraya Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 01-03-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 30666 IP: Maskiran
|
Re: Re: Pa ti umri
citat: MelMel wrote:
pa s obzirom da je umiranje i pokop veliki bizMis za raznorazne vjerske zajednice, kao i svaki drugi bizMis treba ih oporezovati i komisiju im na vrat poslati.
Cujem na ovoj temi, ako ne platis nece niko ni prouciti na mezaru. Hmmmm, gdje je taj merhamet o kojem se cesto prica? Ipak se sve svodi na pare.
pa malo morgen,kad su im nacionalisti dali ulaznicu na državni budžet...
mene što se tièe ja u taj merhametluk nisam nikada ni raèunala...naravno da se sve svodi na pare...prije nekoliko godina moja rodica je tako sva skrhana iznenadnom smræu oca povela mene sa sobom...a onaj se tamo naviJo,te ne može ovde,te nema mjesta,te može,ali èetvorocifren broj..,qa aja kao vulkan..otac joj cijeli život proživio kao musliman,ali nije išao u džamiju.... .kad je meni krenula žuè iz usta "èuješ ti picopevac...!!!! da ne pišem dalje....ispostavilo se da hoæe da naplate parcelu koja je veæ odavno plaæena....pa šta da ti prièam koja je to banda neopjevana...tamo se bez tandžare ne treba ulaziti,to mafija bre
|
|
01-04-2013 at 17:32 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|