Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Tuzlarije : Pa ti umri
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Pa ti umri

citat:
MelMel wrote:
a gdje se ukopava raja koja nema para? Ko snosi troskove sahrane?

opština....
u bivšoj nam državi,ukop je spadao u komunalnu djelatnost(onaj ko se usudi da ostavi leš iznad zemlje bio bi sudski procesuiran i osudjen zbog ugrožavanja okoline i zdravstvene bezbjednosti gradjana)..od kad su nacionalisti dali groblja i mezarja vjerskim zajednicama na korištenje,to je raspad sistema i nevidjena pljaèka....
plus ovo što navodi Shaban-njihove usluge se ne oporezuju i nad njima nema nikakve inspekcijske kontrole...moju rodicu su nedavno olešili za ukop...i ruku na srce,muslimanska mezarja su najgora po neureðenosti,neisparcelisana,ukop se vrši bez nekog sistema i bez reda,kamare smeæa,plastiènih flaša i kesa...neogradjeno,ma fuj...na stranu problem što se ukop vrši potpuno nepravilno(muslimanska mezarja su uvijek u brdu i na terenima gdje su potencijalna klizišta...dovoljno je pogledati stare urbane zakonike iz osmanskog perioda u kojima je fino objašnjeno kako se meit treba ukopati da ne bi kliznuo,ali ovi današnji domuzi pojma nemaju ili neæe da ga imaju)...a o cijenama njihovih usluga ne bih...ja æu to testamentom zabraniti da ijednu paricu dobije bilo ko od tih lopurda ...spaliti ,pa u konzervu ili prosuti u vodu,ali tim nehljebarima pare nedam niti iko moj...

[Edited by soraya on 01-04-2013 at 14:53 GMT]
01-04-2013 at 14:42 | Ukljuèi u odgovor
yugi

Registriran(a): 20-12-2006
Odgovori: 35281

Ovo svakako jeste jako kompleksno pitanje i apsolutno mi je razumljiv bijes koji je bilo koja od vjerskih zajednica izazvala svojom "poslovnom politikom" prema nekom od korisnika njihovih usluga.Svakom normalnom savršeno je jasno da nigdje na dunjaluku ne postoji besplatna sahrana ili dženaza i da to uvijek neko mora platiti na ovaj ili onaj naèin ali mišljenja sam da vjerske zajednice zaista pretjeruju sa cijenama svojih usluga pogotovo ako se uzme u obzir aktuelna ekonomska situacija tj kupovna moæ naših graðana.
Ono što je meni posebno iritantno jeste to svojevrsno razdvajanje o kome je fiju pisao a tièe se cijene tih grobnih mjesta
Dakle dovodimo se u apsurdnu situaciju da oni koji imaju dovoljno novca zauzimaju top lokacije a da se buranija sahranjuje doslovce u nekakvim potoèinama
Sa druge strane,veæ duži period se prièa o "prebukiranosti" Bukovèiæa i nikako da se na adekvatan naèin riješi to pitanje gradskog groblja.Kolko mi je poznato nešto se pokušavalo prostornim planom definisati lokalitet novog gradskog groblja ali to pitanje još uvijek nije riješeno.
Ono što je takoðe simptomatièno je i to da se niko od stranaka ili partija koje participiraju u OV Tuzla ne želi ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem jer su svjesni da bi bilo kakvo èaèkanje neminovno vodilo u sukob sa vjerskim zajednicama a to evidentno nikome nije u interesu!
Ja sam svojevremeno pisao o sluèaju ratnog vojnog invalida kome je dijete umrlo i koji nije imao novca za dženazu pa smo mi izmeðu sebe sakupljali novac kako bi se dženaza mogla obaviti.Niko od nadležnih,poèevši od opštine pa do IVZ-a nije imao razumjevanja što je za mene zaista bilo najblaže reèeno monstruozno!!!
Posebna prièa je to oko izdavanja raèuna!!!!
Dakle sve vjerske zajednice morale bi izdavati uredne raèune za pružanje svojih usluga i sve mimo toga je èisti lopovluk!!!! 

<br /><br /><br /><br />

01-04-2013 at 14:43 | Ukljuèi u odgovor
daleko
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 28-11-2009
Odgovori: 328

icon Re: Re: Pa ti umri

citat:
soraya wrote:

moju rodicu su nedavno olešili za ukop...i ruku na srce,muslimanska mezarja su najgora po neureðenosti,neisparcelisana,ukop se vrši bez nekog sistema i bez reda,kamare smeæa,plastiènih flaša i kesa...neogradjeno,

Slažem se,
naveo bih primjer Bukovèiæa,
uz samu cestu su izbetonirali grobna mjesta što mi je van svake pameti. Hajde mogu i shvatit možda da je problem oko nedostatka prostora za ukopna mjesta, ali moglo se barem mezarje ograditi ili veæ nekako fizièki odvojiti od ceste. Djeluje kao da su ljudi ukopani na sred druma Ne bi ni to bio problem da nemaju (IVZ) novaca, ali što je najtragiènije oni se finansiraju sa budžeta (21M KM za potrebe IVZ u 2011.) pa na sve to ove èlanarine, nemoj mi ba reæi da nema para za ogradu?!

Evo @Soraja, ti si u tim svakojakim komisijama u opæštini, kako se ono moglo dozvoliti?
Posebna je prièa kad se ide na dženazu i preskakanje preko mezara. Neki mezari dugi po 4 metra, neki propali, jednom godišnje ili æe pokositi ili ne itd. niko to ne održava, a fino napisano u onoj knjižici, u cijenu uraèunato izmeðu ostalog i usluge èišæenja i održavanja mezarja. Jašta,
mi tj. porodica umrlog snijeg smo morali èistiti od ukopnog mjesta, ulaza u mezarje na Kalebiæu pa sve skoro do Vikaljske džamije i opet hajvani poslali auto bez lanaca, sa pogonom na zadnjim toèkovima i auto samo što krenu uz brdo prokliza, dženaza gura, ljudi se popeli do mezarja skoro dušu ispustili, ma strašno.
Na pitanje da li ih je stid? Mislim na ove iz pogrebnog društva.
Dobijen je odgovor "Božije davanje bilo tako da prije na dan snijeg zavali", ali je zato sve naplaæeno par exelance, bez greške.
01-04-2013 at 15:41 | Ukljuèi u odgovor
djecko
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Odgovori: 13657

dobro treba paziti šta reæi...
svi do jednog moramo umrijeti...
bez obzira na vjeru ili naciju...
Pomozite koliko možete vjerske zajednice(bilo koju) to je ljudski...
Ali ne bunite se previše ako niste do sada plaæali ...
I penziono osiguranje kad se plaæa ,plaæa se u ratama...A možda se ne dobije ni jedna jedina penzija...

01-04-2013 at 16:42 | Ukljuèi u odgovor
fijubriju
sanjar lutalica

Registriran(a): 21-12-2004
Odgovori: 28091

citat:
bajke wrote:

Vidite,dali ste gospodinu totalno pogresan odgovor.U stvari niste nista ni rekli,jer ne poznajete Islam.Da je meni tako rekao ja bih doticnog tako ponizio i pokazao mu da nije musliman.Jer da su tako radili prvi Muhamedovi sljedbenici,danas nebi on sjedio tu niti bi upce bilo Islama.Jer nije se Islam tako munjevito prosirio zato sto je pravio razlike medju ljudima vec naprotiv,zato sto je nudio socijalnu pravdu i jednakost medju ljudima.I sam Mehmed Pasa Sokolovic bi bio obicni choban da nije postojala pravda medju muslimanima i apsolutna jednakost!!Tako je svaki choban mogao postati Veliki Vezir i po moci drugi covjek iza Sultana.Trebali ste mu reci Gospodine,da sama cinjenica o cijeni 3500 i 350 maraka pravi razliku medju ljudima i djeli ih na bogate i siromasne i to bas tu na pragu izlaza iz materijalnog svijeta kada se odlazi pred Alaha i kada smo svi jednaki bez obzira koliko bogati ili siromasni bili...

[Edited by bajke on 01-04-2013 at 14:26 GMT]

Vjerovatno si ti u pravu oko svega toga . I bez njegovih selameta taj dan mi je mrak pao na oci . Samo sam cekao da izadjem iz tih prostorija . Pomijesani su osjecaji bili i ko zna sta bi mu se desilo da sam pribranij bio
01-04-2013 at 17:00 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
djecko wrote:
dobro treba paziti šta reæi...
svi do jednog moramo umrijeti...
bez obzira na vjeru ili naciju...
Pomozite koliko možete vjerske zajednice(bilo koju) to je ljudski...
Ali ne bunite se previše ako niste do sada plaæali ...
I penziono osiguranje kad se plaæa ,plaæa se u ratama...A možda se ne dobije ni jedna jedina penzija...

niti sam plaæala niti imam namjeru plaæati ikome,a ponajmanje bilo kojoj vjerskoj zajednici koja u državi BIH NE PLAÆA PDV na svoje usluge...to zemljište na kome se vrše ukopi leševa je državno,ne pripada vjerskim zajednicama ...zašto bih ja ikome od njih plaæala za ono što nije njihovo...nisam blesava da solim more od sebe slano...tu pljaèku naroda (svako svog konstitutivnog") su im "uvezali" isti oni koji su ovom glupom narodu zlatne kašike i velike srbije ,hrvatske i slièno obeæavali...pa eto ovima koji su im spremni povjerovati neka naplaæaju i zlatne lopate uz ono mrmošenje kroz nos što klanjnjem dženaze nazivaju...meni neæe...a da vidim ko to smije ostaviti leš nezakopan?
prodavci ulaznica za dženet/raj se u najskupocjenijim vozilima vozikaju i ne bih baš rekla da su socijalno ugroženi..ja sam poreski obveznik i dovoljno je što mi država uzima kroz porez ...ima da misli o tome gdje æu kad krepam...ne hodže i popovi,veæ država...
01-04-2013 at 17:13 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
daleko wrote:

Evo @Soraja, ti si u tim svakojakim komisijama u opæštini, kako se ono moglo dozvoliti?

ne znam odakle ti ova info,ali je totalno pogrešna...ja nikakve veze sa Opštinom Tuzla nemam naroèito nisam ni u kakvim komisijama...ja radim u privatnoj firmi
01-04-2013 at 17:16 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
MelMel wrote:

pa s obzirom da je umiranje i pokop veliki bizMis za raznorazne vjerske zajednice, kao i svaki drugi bizMis treba ih oporezovati i komisiju im na vrat poslati.

Cujem na ovoj temi, ako ne platis nece niko ni prouciti na mezaru. Hmmmm, gdje je taj merhamet o kojem se cesto prica? Ipak se sve svodi na pare.

pa malo morgen,kad su im nacionalisti dali ulaznicu na državni budžet...
mene što se tièe ja u taj merhametluk nisam nikada ni raèunala...naravno da se sve svodi na pare...prije nekoliko godina moja rodica je tako sva skrhana iznenadnom smræu oca povela mene sa sobom...a onaj se tamo naviJo,te ne može ovde,te nema mjesta,te može,ali èetvorocifren broj..,qa aja kao vulkan..otac joj cijeli život proživio kao musliman,ali nije išao u džamiju.... .kad je meni krenula žuè iz usta "èuješ ti picopevac...!!!! da ne pišem dalje....ispostavilo se da hoæe da naplate parcelu koja je veæ odavno plaæena....pa šta da ti prièam koja je to banda neopjevana...tamo se bez tandžare ne treba ulaziti,to mafija bre
01-04-2013 at 17:32 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
Aidatuzla wrote:

meni je vise zao sto se beba nije mogla ukopati tamo gdje su roditelji zeljeli nego ucenje nakon dzenaze ili pravljenje ne znam ti ni je kakvih sve velikih nadgrobnih spomenika

pa ako ti je žao Aida što ih javno ne kritikuješ...ti maloprije napisa nešto da se cjenovnik ne može mjenjati kad ti neko umre...licemjerni ljudi ,koji žive na grbaèi svakog bh gradjanina su ti koji manipulišu i tudjom boli i tudjim novcem i grobnim mjestima ...a sve vjernici par exellance...ma kako da ne,sve moj do mojega
01-04-2013 at 17:39 | Ukljuèi u odgovor
daleko
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 28-11-2009
Odgovori: 328

citat:
Aidatuzla wrote:

isto tako, i meni je smetalo da dam mnogo novca al ko mi je kriv sto se nisam ranije pobrinula za to.

Sve i da si se pobrinula opet bi morala nešto doplatiti. To što oni kažu da si 100%èlan i ne plaæaš ništa mijenja se kad doðeš kod njih u kanc. i oni ti onda saopšte kako vi jeste 100% èlan, ali morate doplatiti npr. za lokaciju jer to nije uraèunato u onu cijenu, ovo-ono.
01-04-2013 at 17:51 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 10
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: .*CAR*., delmar, djevojka, jazzgirl, Marka, Predsjednik, skiper, terapija, titova
FORUM : Tuzlarije : Pa ti umri New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net