|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
ZEHRUDIN Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 28-10-2007 Lokacija: AUSTRIA Odgovori: 5981 IP: Maskiran
|
Re: Re: Pa ti umri
citat: tesnim87 wrote:
na zapadu kupis zemljiste na 10 godina,kad prodje 10 ako ti tvoji potomci ne plate na jos 10 godina onda se grob iskopava i bude slobodan za sljedecu osobu.Oni koji nemaju djecu teze prolaze
mislim da u prosjeku jedan grob traje 40 godina,jer ne placaju generacije toliko dugo,dok su djeca ziva,i unucadi,a poslije se to zaboravi
I to je meni skroz bezveze,nemas mira ni mrtav,zato je nas islamski vakuf zakon,,dakle u mezaru si dok priroda ne uzme svoje i onda te nema nikako ,i to je to.Kod nas se na to jako pazilo uvijek,znam da su dok god postoji i najmanji trag nisana ljudi pazili mezar i nisu dirali,ima ih i preko 100 godina starih.Idite na sarajevski Alifakovac,ima iz vremena osmanlija
to na zapadu neces naci osim ako je osoba neka bitna licnost
[Edited by tesnim87 on 03-04-2013 at 04:25 GMT]
O kojem ti to zapadu trabunjas, zivota ti
Hoces da ti postavim slike groblja "bezimenih" koji su se kao mornari, ribari pa cak i samoubice utopili u Dunavu, ljudi ich nasli i dostojno sahranili a da im ni ime nisu znali, pojedini grobovi su iz 1800 i neke godine, ljudi dobre volje a i crkva se brinu za odrzavanje groblja, a ti meni o zapadu
Okreni se malo oko sebe, ali nemoj zaboravit otvorit oci, pa mozda vidis ono sto ti nije po volji, a ako ti se ne gledaju razlike, ti slobodno pitaj, reci ce ti se, mozda nesto i naucis
|
|
03-04-2013 at 12:14 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
tesnim87 Nivo: Forumas sa iskustvom Registriran(a): 23-02-2006 Odgovori: 298 IP: Maskiran
|
citat: ZEHRUDIN wrote:
O kojem ti to zapadu trabunjas, zivota ti
Hoces da ti postavim slike groblja "bezimenih" koji su se kao mornari, ribari pa cak i samoubice utopili u Dunavu, ljudi ich nasli i dostojno sahranili a da im ni ime nisu znali, pojedini grobovi su iz 1800 i neke godine, ljudi dobre volje a i crkva se brinu za odrzavanje groblja, a ti meni o zapadu
Okreni se malo oko sebe, ali nemoj zaboravit otvorit oci, pa mozda vidis ono sto ti nije po volji, a ako ti se ne gledaju razlike, ti slobodno pitaj, reci ce ti se, mozda nesto i naucis
Rekla sam bitne licnosti,pali borci i sl
Ja sam u Svedskoj i znam pravila
|
|
03-04-2013 at 13:08 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Tanitha Nivo: Forumski doajen 1971
Registriran(a): 07-07-2004 Lokacija: Italia Odgovori: 16483 IP: Maskiran
|
citat: soraya wrote:
Identièno je i u drugim dijelovima BIH,možda malo ima odstupanja kad su veæi gradovi u pitanju,marifetluci sa naplatom grobnih mjesta i visoke cijene vjerskih obreda su manje više primjetne u svim konfesionalnim zajednicama...ja sam nedavno prisustvovala jednoj pravoslavnoj sahrani(a osoba bila ateista ) i pop preko neke stvarke odradio ono što treba...stoji pored mene prijateljica i pita me "šta radi pop na ovoj sahrani ,niko se ne prekrsti,èak ni rodbina?"...  sve je to postalo stvar pomodarstva "pod moranje" od kad su groblja i mezarja predata vjerskim zajednicama na upravljanje i održavanje...zato je u BIH postalo skuplje umrijeti nego se roditi...politika i politièari su od nas napravili prinudne nekrofile,od èega se meni diže kosa na glavi
ma znam, vjersko pOmOdarstvo je vec odavno uzelo maha , sta bi radili da nije dzenaza i sahrana (pa et i ateistickih )...
Moji su za baku odlucili vjerski obred jer je oduvijek vjerovala, isla u crkvu i to joj je bila zelja ...dedo je isto na katolickom groblju , tik pored nje ...ali na njegvom spomeniku stoji petokraka ;hanka ...to se zove demokratija
Mene vala mogu bacit u more -po mogucnosti 1.spalit pa onda u Jadran ...nije skupo a ima i neke simbolike - Jadran veze 2 obale koje su mi nesto znacile (vazi li ovO ka testament? )
PS izvinjavam se, slabo mi radi slov "O" ...moram doobro raspalit da bi izaslo
|
|
03-04-2013 at 16:38 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|