Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Tuzlarije : Pa ti umri
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
bdirlija
Nivo: Forumski doajen
http://youtu.be/E4OqAa9pcGQ

Registriran(a): 26-02-2009
Odgovori: 1638
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pa ti umri

citat:
sunce wrote:

Evo teksta od 2010. a tice se planova vezanih za gradsko groblje a sve u cilju uredjenja stvari o kojima pricamo.

Ta se prièa vrti još od 2007. pa sve do današnjih dana.
Vrijeme prolazi, narod umire, porodice plaæaju veliku lovu dok se Odluke utvrðuju. Prièa traje evo skoro 6 godina. Hoæe l' bit groblja.... neæe bit.... hoæe l'... neæe ....
Ne zna èoik je l' skuplje rodit se, živjet i bolovat i na kraju umrijet'. Deru li deru šta god pipneš.
03-04-2013 at 09:45 | Ukljuèi u odgovor
ZEHRUDIN
Registriran(a): 28-10-2007
Odgovori: 5981

citat:
tesnim87 wrote:
na zapadu kupis zemljiste na 10 godina,kad prodje 10 ako ti tvoji potomci ne plate na jos 10 godina onda se grob iskopava i bude slobodan za sljedecu osobu.Oni koji nemaju djecu teze prolaze

mislim da u prosjeku jedan grob traje 40 godina,jer ne placaju generacije toliko dugo,dok su djeca ziva,i unucadi,a poslije se to zaboravi

I to je meni skroz bezveze,nemas mira ni mrtav,zato je nas islamski vakuf zakon,,dakle u mezaru si dok priroda ne uzme svoje i onda te nema nikako ,i to je to.Kod nas se na to jako pazilo uvijek,znam da su dok god postoji i najmanji trag nisana ljudi pazili mezar i nisu dirali,ima ih i preko 100 godina starih.Idite na sarajevski Alifakovac,ima iz vremena osmanlija

to na zapadu neces naci osim ako je osoba neka bitna licnost

[Edited by tesnim87 on 03-04-2013 at 04:25 GMT]

O kojem ti to zapadu trabunjas, zivota ti
Hoces da ti postavim slike groblja "bezimenih" koji su se kao mornari, ribari pa cak i samoubice utopili u Dunavu, ljudi ich nasli i dostojno sahranili a da im ni ime nisu znali, pojedini grobovi su iz 1800 i neke godine, ljudi dobre volje a i crkva se brinu za odrzavanje groblja, a ti meni o zapadu
Okreni se malo oko sebe, ali nemoj zaboravit otvorit oci, pa mozda vidis ono sto ti nije po volji, a ako ti se ne gledaju razlike, ti slobodno pitaj, reci ce ti se, mozda nesto i naucis
03-04-2013 at 12:14 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460

icon Re: Pa ti umri

ja sam se nahodo po tim djenazama i sahranama,dabogda nikad vise ne otiso...
i ono sto krasi nase rituale ukopa mrtvih na brdovitom terenu je redovno gazenje preko mrtvih/ umrlih ranije ukopanih..jos kad je kisa,blato snjeg..katastrofa...

03-04-2013 at 12:54 | Ukljuèi u odgovor
tesnim87
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-02-2006
Odgovori: 298

citat:
ZEHRUDIN wrote:

O kojem ti to zapadu trabunjas, zivota ti
Hoces da ti postavim slike groblja "bezimenih" koji su se kao mornari, ribari pa cak i samoubice utopili u Dunavu, ljudi ich nasli i dostojno sahranili a da im ni ime nisu znali, pojedini grobovi su iz 1800 i neke godine, ljudi dobre volje a i crkva se brinu za odrzavanje groblja, a ti meni o zapadu
Okreni se malo oko sebe, ali nemoj zaboravit otvorit oci, pa mozda vidis ono sto ti nije po volji, a ako ti se ne gledaju razlike, ti slobodno pitaj, reci ce ti se, mozda nesto i naucis

Rekla sam bitne licnosti,pali borci i sl

Ja sam u Svedskoj i znam pravila
03-04-2013 at 13:08 | Ukljuèi u odgovor
tesnim87

citat:
primus inter pares wrote:
ja sam se nahodo po tim djenazama i sahranama,dabogda nikad vise ne otiso...
i ono sto krasi nase rituale ukopa mrtvih na brdovitom terenu je redovno gazenje preko mrtvih/ umrlih ranije ukopanih..jos kad je kisa,blato snjeg..katastrofa...

bar to gazenje nije protivno islamu jer to je samo mjesto kostiju,dusa je negdje drugo,daleko

ali znam da su ljudi osjetljivi na to,prosle godine u Potocarima(ko je bio zna kako je tesko prolaziti a da ne nagazis) ja sam nagazila na jedan mezar i kad je zena napala na mene,a gaze svi redom,al eto ja imala nesrecu pa me vidjela
03-04-2013 at 13:11 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460

citat:
tesnim87 wrote:

bar to gazenje nije protivno islamu jer to je samo mjesto kostiju,dusa je negdje drugo,daleko

ali znam da su ljudi osjetljivi na to,prosle godine u Potocarima(ko je bio zna kako je tesko prolaziti a da ne nagazis) ja sam nagazila na jedan mezar i kad je zena napala na mene,a gaze svi redom,al eto ja imala nesrecu pa me vidjela

ok... al se gazi..a lafo se ne gazi,i sve plaho fajn..ðeš to baaa...naa...
03-04-2013 at 13:14 | Ukljuèi u odgovor
tesnim87

U Potocarima ,posebno ovi stariji mezari,ne znas gdje je mezar,imas jedino nisan koji oznacava,,stare zene kazu ne valja preko glave proci(t.j gdje je nisan) ostalo je nebitno

03-04-2013 at 13:16 | Ukljuèi u odgovor
ZEHRUDIN
Registriran(a): 28-10-2007
Odgovori: 5981

Evo, pa ako bude smetalo nek moderatori izbrisu
Do koga je, prepustam citaocu da ocjenjuje, ali ovako se to radi na tom ZAPAD-u, pa sad ko kome soli pamet, presudite sami....

03-04-2013 at 16:08 | Ukljuèi u odgovor
Tanitha
1971

Registriran(a): 07-07-2004
Odgovori: 16483

citat:
soraya wrote:

Identièno je i u drugim dijelovima BIH,možda malo ima odstupanja kad su veæi gradovi u pitanju,marifetluci sa naplatom grobnih mjesta i visoke cijene vjerskih obreda su manje više primjetne u svim konfesionalnim zajednicama...ja sam nedavno prisustvovala jednoj pravoslavnoj sahrani(a osoba bila ateista) i pop preko neke stvarke odradio ono što treba...stoji pored mene prijateljica i pita me "šta radi pop na ovoj sahrani ,niko se ne prekrsti,èak ni rodbina?"...sve je to postalo stvar pomodarstva "pod moranje" od kad su groblja i mezarja predata vjerskim zajednicama na upravljanje i održavanje...zato je u BIH postalo skuplje umrijeti nego se roditi...politika i politièari su od nas napravili prinudne nekrofile,od èega se meni diže kosa na glavi

ma znam, vjersko pOmOdarstvo je vec odavno uzelo maha , sta bi radili da nije dzenaza i sahrana (pa et i ateistickih )...
Moji su za baku odlucili vjerski obred jer je oduvijek vjerovala, isla u crkvu i to joj je bila zelja ...dedo je isto na katolickom groblju , tik pored nje ...ali na njegvom spomeniku stoji petokraka ;hanka ...to se zove demokratija
Mene vala mogu bacit u more -po mogucnosti 1.spalit pa onda u Jadran ...nije skupo a ima i neke simbolike - Jadran veze 2 obale koje su mi nesto znacile (vazi li ovO ka testament? )

PS izvinjavam se, slabo mi radi slov "O" ...moram doobro raspalit da bi izaslo
03-04-2013 at 16:38 | Ukljuèi u odgovor
Tanitha
1971

Registriran(a): 07-07-2004
Odgovori: 16483

citat:
ZEHRUDIN wrote:
Evo, pa ako bude smetalo nek moderatori izbrisu
Do koga je, prepustam citaocu da ocjenjuje, ali ovako se to radi na tom ZAPAD-u, pa sad ko kome soli pamet, presudite sami....

...elem i ja htjedoh napisati...ali izgleda niko nije zainetersvan, moj ti Zehro ...
03-04-2013 at 16:50 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 43
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: melissa, Mikuli, nazlija alihocic, pagny, R15KY, Rukfas_Tz, sivi soko, THE BEST, vectra 2.0 16v
FORUM : Tuzlarije : Pa ti umri New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net