Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Tuzlarije : Pa ti umri
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
sunce
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 23-01-2002
Odgovori: 19786
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Pa ti umri

Cesto cujem da su ljudi nezadovoljni i zateceni a ono sto mi je posebno zasmetalo je da ljudi navode razlicite cijene za iste usluge.

Nema preciziranog cjenovnika, pravila, uslova, nema za sve racuna.

Cica je spomenula slucaj kada nisu bili sigurni je li se zena ubila ili udavila pa joj nisu htjeli klanjati dzenazu (clan IZ), a recimo dr. Nedret je sahranjen u haramu Dzindijske dzamije iako je izvrsio samoubistvo.

U istom haremu je ukopan vehabija Barcic, iako su mnogi negodovali.

Tajna je u 10.000 KM koliko kosta da se tu ukopa pa meni nije posteno da neki koji su zasluzili a nemaju novac tu ne budu ukopani.

Jako je ruzno sto ne postoje isti arsini za sve, i na to bi svi trebali ukazivati jer nepostenje i vjera ne bi trebali biti u vezi.

Inace, sve vjerske zajednice dobijaju nepovratna sredstva iz budzeta, pa kad vec narod za njih izdvaja neka i oni sta za narod urade.

I ovo sto Fuji navodi, pa meni to kao na pijaci, odredi ti ko moze a ko ne moze sta platiti. Igraju na emocije i na "sramotu" da neko sta pita i buni se.

Pricali su mi isto da oni koji recimo nisane urade sami oni budu i sruseni a posebna su prica grobna mjesta pored kojih se nema ni gdje stati.

01-04-2013 at 22:17 | Ukljuèi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Odgovori: 13657

Tema je diskutabilna...
Prošle godine sam se zapitao o tim grobovima i zamislite da u narednih 50 godina umre 100 hiljada ljudi....
Da raèunamo po tri kvadratna metra...
to je 300 hiljada metara kvadratnih
Nekako oko 550x550 metara...
Priznaæemo velika površina...
Razlog ,ovdje sam primijetio da nakon 40 godina grobove mijenjaju i postavljaju na isto mjesto nove....
Niko mi nije pojasnio taèno kako je to u islamu,nakon koliko godina se može mezar obnoviti drugim(neki kažu do 300 godina,ne znam)...a prošle godine sam obilazeæi jedno mezarje...primijetio da na nišanu stoji da je pokopan još 1838...ime se ne vidi...

01-04-2013 at 22:48 | Ukljuèi u odgovor
djecko
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Odgovori: 13657

icon Re: Re: Pa ti umri

citat:
soraya wrote:

niti sam plaæala niti imam namjeru plaæati ikome,a ponajmanje bilo kojoj vjerskoj zajednici koja u državi BIH NE PLAÆA PDV na svoje usluge...to zemljište na kome se vrše ukopi leševa je državno,ne pripada vjerskim zajednicama ...zašto bih ja ikome od njih plaæala za ono što nije njihovo...nisam blesava da solim more od sebe slano...tu pljaèku naroda (svako svog konstitutivnog") su im "uvezali" isti oni koji su ovom glupom narodu zlatne kašike i velike srbije ,hrvatske i slièno obeæavali...pa eto ovima koji su im spremni povjerovati neka naplaæaju i zlatne lopate uz ono mrmošenje kroz nos što klanjnjem dženaze nazivaju...meni neæe...a da vidim ko to smije ostaviti leš nezakopan?
prodavci ulaznica za dženet/raj se u najskupocjenijim vozilima vozikaju i ne bih baš rekla da su socijalno ugroženi..ja sam poreski obveznik i dovoljno je što mi država uzima kroz porez ...ima da misli o tome gdje æu kad krepam...ne hodže i popovi,veæ država...

Pa ne znam šta bih reko ...
Ali ima ljudi koji ostavljaju zemljište iskljuèivo za mezarje...(vakuf) znaèi nije državno ....
nije to više razlog za neko posebno naplaæivanje ,ako je veæ neko riješio da ostavi za tu svrhu...
Druga je stvar ...gdje neko hoæe da se ukopa ...gdje neko mora...(i Titu su napravili posebno u Bg. pa se ljudi bune...)
ili obièaji...urne i šta ja znam...spaljivanje...
Zato kažem da svi treba da razmišljamo da nam valja mrijeti....
Vjerovatno ima lopovluka,
ali zato svako treba da zna kako bi kad umre i gdje da bude sahranjen...

01-04-2013 at 23:52 | Ukljuèi u odgovor
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

citat:
djecko wrote:

Ali ima ljudi koji ostavljaju zemljište iskljuèivo za mezarje...(vakuf) znaèi nije državno ....
nije to više razlog za neko posebno naplaæivanje ,ako je veæ neko riješio da ostavi za tu svrhu...

nešto nisam primjetila da su uposlenici vjerskih zajednica naroèito upuæeni u vakufnamu i ono šta se smije i šta se ne smije raditi sa vakufskom zemljom...da znaju ne bi ovi iz IVZ naopako ljude ukopavali ,samo u cilju da zarade za svaki pedalj...
ja nisam vjernica i ne vjerujem da ni život ni njegov kraj ima puno veze sa onim što propovjeda vjera...kad prestanem da postojim fizièki i biološki sasvim je svejedno da li æu postati trulež ili pepeo...kremiranje je naprosto praktuènije jer omoguæava mojim najmilijom da me ostave u uspomeni na nekom mjestu za koje ne moraju plaæati nakupcima i preprodavcima magle...
02-04-2013 at 03:23 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460

pa ivz u bih i je napravljena skoro pa po uzoru na rimokatolicku crkvu...
misim slicna hijerarhija...
pa tako,politika slobodnog trzista i akumulacije kapitala dodje i na nasa grEblja...
zanimljivo je ovo, tvoj predak da zemlju za ukop,pokloni je kao vakuf,a onda te oni oderu,kaju nisi clan,plati punu cijenu,ko ti je kriv sto nisi prije mislio na to!!!
i tako

02-04-2013 at 09:13 | Ukljuèi u odgovor
camac
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Odgovori: 5224

trebaju ovi sto ne placaju hodzarine, drumarine i putarine, da sa sobom stalno nosaju neki kanister, pa kad im kucne cas nek imaju uz sebe dvije- tri kile benzina i jedan upaljac konektovan na dusu.. poslije nek ih vjetar otpuse u nepoznatom pravcu.. i da obavezno jave svima, sta ce se desiti, da narod dzaba ne trosi vrijeme za dzenazu, sahranu, whatever.. mislim, ako vec ne zele da ima onaj spomenik, gdje neko dodje prouci Fatihu, donese cvijece itd.. ako su zasluzili, naravno..

02-04-2013 at 10:12 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares

a ðe u kuranu piše kolka je hodzarina
i kolko je ok uzet?

02-04-2013 at 10:55 | Ukljuèi u odgovor
fijubriju
sanjar lutalica

Registriran(a): 21-12-2004
Odgovori: 28091

citat:
djecko wrote:

Druga je stvar ...gdje neko hoæe da se ukopa ...gdje neko mora...(i Titu su napravili posebno u Bg. pa se ljudi bune...)
ili obièaji...urne i šta ja znam...spaljivanje...
Zato kažem da svi treba da razmišljamo da nam valja mrijeti....
Vjerovatno ima lopovluka,
ali zato svako treba da zna kako bi kad umre i gdje da bude sahranjen...

Pricao sam bas o tome sa kolegama koji su iz okoline Tuzle . U njihovim selima se ne naplacuje grobno mjesto jer je u oba slucaja neko iz sela svoju zemlju dao vakufu . Znaci moze I tako . Moze I IZ kupit negdje jeftiniju parcel pa neke normalnije cijene smislit
02-04-2013 at 11:31 | Ukljuèi u odgovor
fijubriju
sanjar lutalica

Registriran(a): 21-12-2004
Odgovori: 28091

citat:
djecko wrote:
Tema je diskutabilna...
Prošle godine sam se zapitao o tim grobovima i zamislite da u narednih 50 godina umre 100 hiljada ljudi....
Da raèunamo po tri kvadratna metra...
to je 300 hiljada metara kvadratnih
Nekako oko 550x550 metara...
Priznaæemo velika površina...
Razlog ,ovdje sam primijetio da nakon 40 godina grobove mijenjaju i postavljaju na isto mjesto nove....
Niko mi nije pojasnio taèno kako je to u islamu,nakon koliko godina se može mezar obnoviti drugim(neki kažu do 300 godina,ne znam)...a prošle godine sam obilazeæi jedno mezarje...primijetio da na nišanu stoji da je pokopan još 1838...ime se ne vidi...

Pitao sam ja rakara bas sta se radi u tom slucaju . Bukovcic je bio zatvoren 50 godina I sad se opet kopa na ista mjesta . Rakar kaze da kad naidje na kosti samo jedan has dublje ubode , napravi rupu I sve te kosti u jedan cosak zatrpa . Poslije ide ukop regularno
02-04-2013 at 11:33 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares

a jos malo pa u tuzli vise i nema parcela za kupit...
sta bi sa onom parcelom kod termoelektrane,tu je trebalo bit novo gradsko greblje

02-04-2013 at 11:34 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: cole, ELVIS, izgradnja stanova, lela, san, slobodan dan, Smucko2, suco, tuzla 77
FORUM : Tuzlarije : Pa ti umri New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net