Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
Azur Nivo: Forumski doajen xxxxxyyyyy
Registriran(a): 24-07-2005 Odgovori: 5025 IP: Maskiran
|
Re: imamovicu ostavka al odmah
citat: zlaja wrote:
Ja da bih razumio ovoliko nezadovoljstvo tuzlanskim (grado)nacelnikom, volio bih kada bi ste vi koji ste nezadovoljni napisali razloge tj ocekivanja od istoga. Vjerujem da dobar dio njih nije uopste u njegovoj nadleznosti.
A i ono sto jeste, koliki je to budzet Opstine Tuzla i koliko li ga to gradjani pune? Sa cime? I mozda neko kasnije da poreda sva ta ocekivanja pa da vidimo po prioritetima koji je to toliki propust tog nacelnika.
I na kraju moj stav: ja sam Tuzlak i rijetko koga sam vidio da prica o mom gradu sa toliko elana, ljubavi i entuzijazma. I trenutno mu ne vidim odgovarajuceg protukandidata.
Zlaja i ja sam tuzlak i dobro je postavljena tvoja dilema. Budzet je negdje od 40-45 mil. KM. Pune ga direktno gradjani Tuzle. Direktno preko poreza sto ide iz licni dohodaka(plata) uposlenih i placanje poreza za svu kupljenu robu i poreza koji placa svaki privredni subjekt. I odmah treba reci da visina budzeta nije na nivou da bi mogla kvalitetno zadovoljiti potrebe tuslanskog stanovnistva.
Sto se tice Imamovica, za i protiv, i tvoga misljenja da za sada nema boljeg, moram samo navesti par svojih sugestija.Naravno protiv njega:
-Na vlasti je oko 10 godina i ne pomislja da bi, unatoc socijalnim i ekonomskim problemima, trebao jednom da ustupi mjesto drugima. To se zove pohlepa za vlascu;
-Sve sto se desava na podrucju opstine Tuzla stoji u njegovoj nadleznosti. On je tu nacelnik i odgovoran je za to.
-Unistavanje i sakacenje , vec postojecih privrednih subjekata, koji su i te kako dobro radili, svakako lezi podobro na njegovu dusu. Zasto Pa zato, sto privatizacija znaci samo promjenu vlasnika. Od manjeg uspjesnog prema uspjesnijim. Medjutim, svjedoci smo, da mnoge firme ne rade dobro, ne ispunjavaju obaveze prema opstini,drzavi i radnicima. Gdje su tu opstinske inspekcije da uvedu reda. To je njegova nadleznost.
-U razvijenim ekonomijama, ako jedna privredna grana dobije dobije prioritet u razvoju, ona mora u pet godina pokazati znakove napredovanja. Ako ih nema onda ona gubi taj povlasteni polozaj. A Jasmin je vec deset godina na vlasti...i nista, ili skoro barem nista, nije uradio.
-U opstini Tuzla nema niti politicke, niti licne, niti ekonomske sigurnosti. Pa kako ce strani kapital doci? Ovo si sam i ti priznao
ali na drugoj temi.
-Po meni, on je jedan cisti birokrata, koji vidi rad nacelnika samo iz svoje fotelje. Daleko bi vise morao imati osjecaj i kontakt sa stanovnicima i strucnjacima Tuzle.Pa ima u carsiji ekonomski fakultet i interesuje me da li je on ucestvovao u pravljenju srednorocnog, a moze i dugurocnog, plana razvoja Tuzle. Daj boze da ga uopste imamo.
-O primjedbama na njegov "lican racun", ne bih nista rekao.
Eto Zlaja. toliko od mene i to na brzinu sto napisah.
[Edited by Azur on 01-04-2014 at 13:08 GMT]
|
01-04-2014 at 13:06 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Azur Nivo: Forumski doajen xxxxxyyyyy
Registriran(a): 24-07-2005 Odgovori: 5025 IP: Maskiran
|
Re: Re: imamovicu ostavka al odmah
citat: zlaja wrote:
od svih tacaka spomenuti su ekonomski i socijalni problemi. Da ne elaboriramo tvoje druge tacke. Po cemu konkretno je jedan nacelnik odgovoran za ekonomske i socijalne probleme.
Ne govorim da nije, ali njegovi instrumenti su skoro pa nikakvi kada su u pitanju ekonomski problemi a socijalni su vise odraz makroekonomskog stanja i vise ne govorimo o socijalnom "problemu" nego "stanju". Jer se problem rjesava npr otvaranjem kuhinje za ugrozene, smjestaja za zlostavljane i sl, i ako slijedimo tu logiku, takve socijalne probleme-stanja-pojave jedan nacelnik ne moze rijesiti. Ili ja to vidim krivo?
Tvom i slicnim misljenjima drugih, uopste se ne cudim.Ono realno proizlazi, sa jedne strane, nametnutom politickom situacijom i nametnutim politickim rjesenjima, sa jedne strane i promjenom vlasnistva kapitala, sa druge strane.
Politicka situacija, kroz uvodjenja cetverostrukog nivoa vlasti(opstina,kanton,federacija,drzavni nivou), doveli su do toga da je sadasnja funkcija opstine svedena u glavnom na administartivnu funkciju vlasti. Ostale funkcije opstine, prenesene su na vise nivoe. I zaista,kada citas Statut opstine Tuzla, barem kako je on napisan, ne mozes vidjeti puno prostora za djelovanje jednog nacelnika, pa makar bio Imamovic ili neko drugi. I on kao pravnik taj Statut i prati i radi po njemu. Prati i radi jer mu on odgovara...nema kreacije,drzi se "mrtvog slova na papiru" i nema odgovornosti(ima pohvalu za napajanje Tuzle vodom).
Medjutim Zlaja, mi stariji, u koje svakako spada i Jasminko, smo ucili da je opstina osnovna drustveno-politicka zajednica u kojoj gradjani ostvaruju svoja najsira prava. A to su svakako, izmedju ostalih, prava na rad i pravo socijalnu zastitu. A toga vise nema, kako sam kazes, jer nacelnik, nije bitno kako se zove, nema uticaja.Mozes raditi, ali nema plate. A bez plate nema ni socijalne sigurnosti.
Zasto sam da napokon dodje neko drugi?! Pa jednostavno, sto Statut prave i donose ljudi, naravno uz pomoc pravnika. Statut opstine Tuzla, je napisan upravo tako da se skine odgovornost za stanje u Opstini da da se prenese na nekog, tamo, drugog. Po meni, opstinskim statutom, bi se u prvom redu morali obuhvatiti poslovi i zadaci iz samostalne nadleznosti doticne opstine, pa tek onda, prenosenja drzavne vlasti sa sirih sistema ma konkretnu opstinu. Samostalnom nadleznoscu bi se rijesavali i pitanja i privrede,pitanja sporta itd. Neko ko voli turizam i voli da pise knjige ne bi smjeo stvarati uslove za unistavanje privrede i sporta u Tuzli. A bas Imamovic, krijuci se iza Statuta Opstine Tuzla, izjavljuje da on kao nacelnik nemoze uticati. Bas zbog toga sam da dodje neko drugi. Koliko vidim, on je misljenja da bi mogao ostati i jos malo duze vremena na polozaju nacelnika.
Drugi dio, preneseni poslovi drzavne uprave sa visi nivoa vlasti, se radi po zakonu i nema po tom pitanju puno prostora za mudrovanje.
Promjena vlasnistva kapitala, prelazak sa drustvenog na privatni, malo nam zamagljuje situaciju oko uloge opstine Tuzla, samim time i uticaj nacelnika, na privredna kretanja, u samoj opstini. O tome si i ti sam Zlaja pisao skoro na jednoj temi. Po tebi radnici zaposleni u privatnim firmama nemaju sta traziti sta u upravljanju takvih firmi. Slazem se sa tobom i to u potpunosti. Ali se ne slazem da opstina, u ovom slucaju opstina Tuzla i njen nacelnik Imamovic,ne mogu uticati na ekonomske i socijalne probleme u privatnim firmama. Pa najveci dio socijalnih problema proizlazi iz loseg ekonomskog stanja privatnih preduzeca. Radis i nema plate, odmah ti se nakupe problemi u famili,na ulici i slicno. I nije cudo da onda ljudi pale i razbijaju. Razbijanje i palenje svakako ne opravdavam, ali to sto je se desilo, desilo se na podrucju bas opstine Tuzla i podrucju gdje Jasmin ima vlast. Da se je na opstinskom nivou zadrzala ili uvela inspekcija rada, finansijska kontrola i dr., tada bi imali bolje stanje u privredi i manje socijalnih problema u samoj opstini Tuzla.
Izvini, tema takva i nije moglo biti krace.
|
02-04-2014 at 14:12 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 10
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adme, Almirko, Arnedano, duskica.dusa@gmail.com, Glauk, istinski tuzlak, mistress_82, misur, mure, sani, sportska, vanishroach, vijoglav
|
FORUM : Politika : imamovicu ostavka al odmah |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|