cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
Re: Posveceno zrtvama genocida u Srebrenici
11.03.2007
Žene Srebrenice na ulicama Tuzle
Jedanaesti u mjesecu je dan kada žene Srebrenice izlaze na ulice Tuzle. Nakon okupljanja u 12 sati ispred Pinge, držeči jastuke sa izvezenim imenima svojih najmilijih, krenu prema Sonom trgu. Uz obezbijeđenje pripadnika MUP-a, pratnju medija i pokojeg političara, mirnim protestima traže istinu o svojim nestalima.
Iako će ove, 2007. godine, biti punih 12 godina od stravičnog masakra nad civilnim stanovništvom počinjenog od strane četnika pod rukovodstvom Radovana Karadžića i Ratka Mladića, pomaka nema. Ratni zločinci još nisu uhapšeni. Uz nezadovoljatvo pravdom koja dolazi sporo, srebreničke žene ovaj put su potresene i nedavnom preusdom u kojoj je rečeno da Srbija nije kriva za počinjeni genocid ali se smatra odgovornom što genocid nije spriječila.
O današnjem okupljanju i reakciji na presudu, ispred Udruženja žena Srebrenice, Nura Begović za Tuzlarije je izjavila:
- Svakog jedanaestog u mjesecu, od juna 1995., od same tragedije u Srebrenici, mi smo na ulici, tražimo svoja prava, istinu i pravdu. Želimo da znamo sudbinu naših najmilijih. Ja bih htjela reći nešo i oko ove presude koja je izrečena
Nura Begović
Pogodila nas je ta odluka, koja nije donesena pravično. Potegnuta je velika kampanja, volja i potreba žrtva Srebrenice da se nešto promijeni. Tražimo poseban status za Srebrenicu, da bude odvojena, kao i drugi gradovi, kao što je Srebrenica, da se oslobode više tog terora Srbije i Crne Gore, mi ovo ne možemo više izržati. Još nam je gore što pripadamo entitetu RS.
Mnoge žene Srebrenice su nakon genocida rasturene po cijelom svijetu. Neke od njih žive u Sloveniji. Danas su stigle iz Ljubljane i Jesenica da nam daju podršku.
|
11-03-2007 at 17:01 |
| Uključi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata
|