Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
RPM Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 23-03-2004 Lokacija: Tuzla Odgovori: 7103 IP: Maskiran
|
Re: Sevdalinke
Red je da se i o Himzi Polovini nesto kaze:
Grad Mostar je iznjedrio vrsnog umjetnika iz etno- muzicke bastine, punog melodicnosti i treptaja bosanskohercego- vacke duse. Godinama je nadopunjavao nase osjecaje bitnosti nasih postojanja kroz interpretiranje pjesama prenesenih iz davne bastine nasih predaka. Njegove interpretacije su smirivale, zanosile naseg covjeka, umove nase zbiije, proslosti i sadasnjosti. Nije bio egoista - samo za svoju dusu. Bio je lepeza otvorenosti svojih interpretacija prema ljudima. Takvoga ga poznajemo i takav ie ostao u nasim sjecanjima.
Dr Himzo Polovina je bio prikupljac pjesama, interpretator, tekstopisac, kompozitor, odlican poeta i doktor - specijalista neuropsihijatar. Bio je specifikum, interpret prave mostarske i bosanskohercegovacke sevdalinke. Njegov repertoar je obilovao biserima sevdaha. Ostavio je iza sebe ogromno bogatstvo muzicke bastine istrgnute iz zaborava.
vise na:
http://www.most.ba/02829/079.htm
meni se u pamcenje nekako urezala ova gradska pjesma od kad sam bio dijete slusajuci svoje starce dok su je pjevali:
Djevojka je zelen bor sadila
Bor sadila boru govorila
Rasti, rasti, moj zeleni bore
Da se tebi penjem u vrhove.
Da ja vidim sve nase gradove
Da ja vidim Ravne i Konavle
Da ja vidim Dubrovcane mlade
Da je vidim mojega dragana.
Da ja vidim sta moj dragi radi
Da li pije ili drugu ljubi
Ako pije nek´ se ne napije
Ako ljubi nek´ se ne zaljubi.
[Edited by RPM on 07-08-2005 at 23:01 GMT] pišanje ubija jutarnju romantiku, više nego zadah ... pišanje!
|
07-08-2005 at 22:59 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Sevdalija Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 07-01-2004 Lokacija: Zabokrecina Odgovori: 2457 IP: Maskiran
|
Re: Sevdalinke
OMER BEZE -
Omer beze na kuli sjedase.
Cuj, Omere, dilbere,
aj, zeljo moja,
aman, na kuli sjedase.
Vjernu ljubu na krilu drzase,
cuj, Omere, dilbere,
aj, zeljo moja,
aman, na krilu drzase.
Vjerna ljubo, zenicu se drugom,
cuj, Omere dilbere,
aj, zeljo moja,
aman, zenicu se drugom.
Zeni se, ako, i meni je drago,
cuj, Omere, dilbere,
aj, zeljo moja,
aman,i ja se udajem.
|
08-11-2005 at 22:19 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 6
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Ado13, AZIL OPSTANAK, ckome, Disa, Golf_V_R32, koso_oki, maja001, Malenich, Mawi_Edin_Tz_, nepoznat, opiumxxx, sadika, Salai, seka1985, stickman, zazza
|
FORUM : Umjetnost : Sevdalinke |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|