Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
yugi Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 20-12-2006 Lokacija: NORVEŠKA Odgovori: 35281 IP: Maskiran
|
Re: Sevdalinke
Ali-pasa na Hercegovini,
L´jepa Mara na Biscu bijase.
Koliko su na daleko bili,
Jedno drugom jade zadavali!
Knjigu pise pasa, Ali-pasa:
"L´jepa Maro, bi li posla za me?"
S Bisca Mara pasi odgovara:
"Da me prosis, ne bih posla za te,
Da s´ ozenis, bih se otrovala!"
"Pjesma ALI-PAŠA NA HERCEGOVINI spada meðu one vrhunske sevdalinke koje su dugi niz godina zaokupljale pažnju prouèavalaca književnosti zbog privlane draži koja se sastojala u moguænostima razlièitog tumaèenja zgusnuto uoblièenog ljubavnog zbivanja koje leži u njezinoj osnovi. Tajna poruke - odgovora na moguæost prosidbe, sadržane u svega dva paradoksalna stiha: "Da me prosiš, ne bih pošla za te, / da s´ oženiš, bih se otrovala!" - tumaèena je na razlièite naèine, ali ce èini da su u pravu oni èitaèi koji u poruci lijepe Mare nisu otkrivali ništa èudnovato ni ekstravagantno, nego su vidjeli izraz sažimanja brojnih iskustava same životne zbilje na našim prostorima u prošlosti, u kojoj djelatno iskazivanje vlastite volje, protivno strogim zakonima patrijarhalnog, nije moglo biti zamislivo bez tragiènog kraja po junaka. To je najèešæe bio onaj djevojaèki skok u bezizlazu, o èemu zorno svojedoèe nazivi ´djevojaèkih stijena´ na mnogim mjestima u nas. U osnovi ove sevdalinke je, dakle, motiv zabranjene ljubavi, koji je u nekim narodnim baladama natjerao njihove junakinje na oèajnicki skok u smrt. Sto se tièe Ali-paše u ovoj sevdalinci, ime poznatog hercegovaèkog vezira iz sredine proteklog stoljeæa moglo je u dugom usmenom prenošenju zamijeniti manje poznato ime moguæeg protagoniste lokalnog zbivanja privlaènog za usmene pjesnike, kako to u narodnoj pjesmi èesto biva." [Izvor: MUNIB MAGLAJLIÆ: Usmena lirska pjesma, balada i romansa. Sarajevo, 1991., str. 62-63.]
<br /><br /><br /><br />
|
04-11-2007 at 19:18 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
yugi Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 20-12-2006 Lokacija: NORVEŠKA Odgovori: 35281 IP: Maskiran
|
Èije je ono djevojèe
Èije je ono djevojèe
što ´no rano rani na vodu
što ´no nosi fesiæ nad èelo
nanule joj èine
ripa, rapa, rap
dukati joj zveèe
cinga, canga, cang
Ono je moje djevojèe
što ´no rano rani na vodu
što ´no nosi fesiæ nad èelo
nanule joj èine
ripa, rapa, rap
dukati joj zveèe
cinga, canga, cang
Dva oka k´o dva ugljena
a lica b´jela, rumena
a usta mala medena
nanule joj èine
ripa, rapa, rap
dukati joj zveèe
cinga, canga, cang
Moje je oèi gledale
moje je ruke grlile
a moje usne ljubile
nanule joj èine
ripa, rapa, rap
dukati joj zveèe
cinga, canga, cang
Ovih dana Mostar sevdah reunion obradio je ovu pjesmu koja je inaèe poznata po interpretaciji rahmetli Himze Polovine.
<br /><br /><br /><br />
|
04-11-2007 at 21:51 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Sufler Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 11-11-2006 Lokacija: Tuzla Odgovori: 1677 IP: Maskiran
|
Okreni se niz ðul-bašèu,
na vrelo kad poðeš,
okreni se, nasmij mi se,
medna usta, crne oèi,
Zumro moja.
Okreni se, pogledaj me,
ne ljuti se na me,
okreni se, pogledaj me,
medna usta, crne oèi,
Zumro moja.
A sa vrela kad se vratiš,
ja æu te èekati
kraj ðuguma, da ti ljubim
medna usta, crne oæi,
Zumro moja.
(sevdalinka)
|
04-11-2007 at 21:57 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 11
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Ado13, AZIL OPSTANAK, ckome, Disa, Golf_V_R32, koso_oki, maja001, Malenich, Mawi_Edin_Tz_, nepoznat, opiumxxx, sadika, Salai, seka1985, stickman, zazza
|
FORUM : Umjetnost : Sevdalinke |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|