Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
ayna Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 24-12-2007 Lokacija: moj grad Odgovori: 168 IP: Maskiran
|
Re: Don`t forget Srebrenica
"Bolje da je nema, nego da je ima
Ovakve, kakva danas jeste naša Srebrenica
Ni mrtvo ni živo u njoj boraviti ne može
Pod olovnim nebom, od olova zrak
Niko još nikada nije nauèio u pluæa udisati
Iz nje bježi sve što ima noga
Su kojima može i ima iðe pobjeæi
Iz nje bježi sve i ono što niðe nego pod zemlju crnu nema pobjeæi
Pravoslavci bježe, pridošli i domaæi
Muslimani bježe, domaæi i pridošli
I koji je bio živ nekako ostao, otišao pa se vratio
Ni jedne zime sa ljetom nije sastavio
Niti jednu jesen sa proljeæem
Nego je gledo da što prije opet iz Srebrenice ode
Šta je bilo, komšija nam katolika
A njima je Srebrenica stotinama godina bila milo
I prelijepo Stono mjesto, njihove dobre Plemenite udruge
Otišli su odavno kano da su u svojoj mudrosti
Znali da æe doæi vrijeme u kom više neæe biti dobre Srebrenice
Govore nam, deset nam godina govore kako je u Bosni
Prestao rat i uèe nas i pisane nam upute o tome šalju
Kako je u našoj državi Bosni i Hercegovini prestao rat
I kako više niko ne smije gledati u prošlost
Zar oni uistinu vjeruju da smo živi mi koji ovdje stojimo
I sa ovog mjesta govorimo tako kako da stvarno jesmo živi
Zar misle da se zove zdravlje, zar misle da se zove razum
Ono što je u nama preostalo od negdašnjeg našeg zdravlja i razuma?
Zar ne vide, zar ne èuju, zar ne znaju, da smo mi,
Šta nas je preostalo, mrtviji od svih naših mrtvih, i da ovdje danas, njihovim glasom, glasom naših mrtvih, iz njihovih grla, vrištimo, i njihovim vriskom govorimo?
Ne date nam da u prošlost gledamo!
A mi u nju ne gledamo, nego ona u nas gleda!
Vi kažete: "U buduænost gledajte!"
A mi nju nikakvu i nigdje i nikako ne vidimo
Nit vidimo da ona ikakvijem okom u nas gleda
A kamo li da nas vidi i o nama brine
Mi imamo sadašnjost u koju se ljudskim okom pogledati ne može
Mi isti od olova zrak u našoj Srebrenici koje više nema
Dišemo sa onima èije su oèi, èije su ruke, èije su duše
U našoj krvi ogrezle i samo se oni mogu radovati Vašoj komandi
Da u prošlost ne gledamo, a šta mi to drugo osim nje imamo
U šta mi to drugo nego u nju imamo gledati?
Zar možete Materi kazati da ne gleda sina?
Zar Sestri možete komandu slati da ne gleda brata?
Uzmite nam oèi, ali ne uèite nas više, ne šaljite nam više
Takve savjete, upute i komande!
Možda i jeste, kako vi velite, prestao rat! Ali je nama, u našoj Srebrenici,
rat prestao malèice, dok se i same, prekodana, varakamo da je tako, i da jeste prestao!
Ali su unas, i ljeti i zimi i veæ je sedamnaest godina
Tako! – prekratki dani, a duge i preduge noæi.
Èim se sumrak prvi javne, mi svoje kapije
Gvožðem mandalimo, da ne doðe i ne uðe
Onaj što je onomad ušao i došao, pa nam sve naše,
Milo i drago – od života rastavio!
On nam, danas, mir u Srebrenici èuva!
Kako da spava srebrenièka majka?
Èim sklopi oèi, eto rata na vrata, eto one sekunde
U kojoj je vidjela kako se, pod èetnièkim nožem,
Rastavila, od vlastitog tijela, glava njenog sina!
Samo joj se ponekad, od hiljadu, u nesanici, prouèenih
Jasina, smiluje Dragi Bog! A san kad joj na oèi spusti,
Ona, u snu, sve sastavlja glavu sa tijelom nesahranjenog
Sina!
Kako da živimo sadašnjost?
Kako da u prošlost ne gledamo?
Naša sestra jedna ima, meðu nama ovdje nije, a jest živa!
Grob je sebi napravila, od jednoga, ovdje, u Sarajevu,
Stana. Prozora ne otvara, kroz njih pogledati ne smije, a
Kamo li na ulicu iziæ! Èetvero je djece izgubila! Ako
Bi na ulici ikakvo momèe il djevojèe srela, pa joj koje
Od njih na koje od njenih zalièilo – srce bi joj prslo, u
Èetiri stotine komada! Je li to Mir?
Da li tako prestaje Rat?
Kad zašuti željezno oružje a do neba vrišti Materino srce?
Kad zlikovac promijeni košulju pa u njoj pod našim kuæama
I našim pendžerima u našoj Srebrenici èuva naš mir?
Vama jeste vaša, a nama nikako nije naša prošlost prošla!
Nit æe proæi, niti može proæi dok olovno nebo od srebra Srebrenicu
Našu prekriva dok pod njenim od olova nebom olovni zrak
I olovne od zraka zalogaje dišemo i gutamo s onima što jesu
Promijenili košulju, ali srce pod košuljom i u srcu mržnju
Niti su mijenjali, niti misle mijenjat
Vama vaša jeste, nama nije naša prošlost prošla
Nemojte nas vraæati, Nemojte nas vraæati
U tu i takvu od olova Srebrenicu
Nego barem na tren jedan pogledajte gdje vam se u dušama
Po knjigama zagubilo zrno Istine i Pravde
Ako u svom srcu barem jedno Od Pravde i Istine zrno pronaðete
Od dobra i srebra Srebrenu i dobru Ljepoticu Srebrenicu
Srebrenici vratite!
Mrvu Pravde i zrno Istine pronaðite!
Srebrenicu Srebrenici vratite!
A mi æemo se uz Božiju pomoæ što žive što mrtve odmah u nju vratiti
Neka se uz Božiju pomoæ sastave i smire sve od svijeh vremena
Srebrenièke duše i duše ove naše žalosne i mrtve
Sa živim dušama svih naših mrtvih."
Abdulah Sidran "Nije misao koplje da joj sagledaš metu. A ni ljubav rijeka da joj u dno uroniš."
|
24-12-2007 at 16:20 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
31.12.2007
citat: Ne znam ni koji je datum, ni koja godina ide
Šta je Nova godina za Habibu Mašiæ iz Voljevice kod Bratunca ili Hatidžu Mehmedoviæ iz Srebrenice? Ništa, kažu. Detalj na kalendaru okaèenom na zidu njihovih gluhih kuæa po kojem se ravnaju dani što mjere život u kojem života nema. Možda sjeæanje na nešto što je nekad bilo? Ne. Nemaju, kažu, snage da se sjeæaju... Dan kao i svaki koji je protekao u posljednjih 12 godina, samo što je, kako vrijeme odmièe, pustoš u njima veæa.
Photo @cupo

Peta grobnica
- Od onog što se dogodilo 1995. godine, èini mi se gore je ovo što me skoro snašlo. Stiže mi pošta da se javim u Identifikacioni centar. Utrnuh. Velim, pronašli ih... Kako koraèam prema onoj zgradi, tako mi noge otežale, jedva ih pomièem... Saèeka me doktor, veli poklopila se krv za mog muža i sina. Kojeg sina, pitam, on slegnu ramenima, veli mi da nisu mogli odrediti - prièa Habiba.
Muž joj je, kako su joj saopæili, pronaðen u grobnici u Zelenom Jadru. Ustvari, pronaðena je samo njegova butna kost. Sin u Kamenici. U petoj grobnici.
- Kod sina nema nogu, nema ruku, nema lica... Najgore je što ne znam kako da ga ukopam. Ne znam pripadaju li one kosti što su ih našli Sadinu ili Sadmiru. Èije ime da stavim na nišanu... I vi mene pitate "kako ti je, Habiba"... Nikako... Ne znam ni kad smrkne, ni kad svane, ni koji je datum, niti koja godina ide... Moj život je jedan golemi, davno presušeni bunar koji postoji samo da se u njemu taloži mrak... I ništa više - govori Habiba.
I Hatidža Ðiða Mehmedoviæ ovih dana sabire svoju muku u Srebrenici. I njoj su identificiralii muža i sina. Ali ne zna kojeg sina.
Sama u kuæi
- Svi kažu da je lakše kad se pronaðe tijelo... Allahom se kunem da nije. Tek sad sam svjesna da mi je dijete ubijeno. Narod mi dolazi na žalost, a ja ne znam ni kud bih ni šta bih. Ne znam šta da svijetu kažem koji mi je sin pronaðen. Tijelo bilo bez odjeæe i ne mogu odrediti je li to Almir ili Azmir... Kako da ga ukopam kad ne znam koga od njih dvojice u zemlju spuštam, èije ime na nišan da metnem - kroz plaè nam prièa Hatidža.
Ona ovih dana rijetko izlazi iz kuæe. Bubrezi joj se uznemirili, veli, a nema ko ni èašu èaja da joj doda. Sama je veæ godinama u svojoj kuæi u Srebrenici. Snijeg je pao pa se teško u èaršiju silazi s Vidikovca gdje stanuje. Sjedne pored prozora, kaže, i zamišlja kako su se djeca nekad sankala ispred kuæe.
Èetnièke pjesme u autobusu za Brèko
- Nedavno sam putovala u Brèko. Autobus bijeljinski. Sjedimo ja i Nura, a vozaè nas mjerka, bezbeli nas poznao. Pa i on bio na Srebrenici 1995. godine. Pušta s razglasa èetnièke pjesme, sve jedna za drugom, a sve samo klanje i ubijanje. Pored njega stoje dva policajca, smješkaju se uživajuæi u pjesmama. Nas dvije šutimo, nit možeš izaæi iz autobusa, nit smiješ šta reæi jer vidiš da ih policija štiti. A meni samo kojih desetak dana ranije javili da su mi pronašli skelet jednog sina... Eto ti života - kaže Hatidža.
Autor: A. HADŽIÆ
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/ne-znam-ni-koji-je-datum-ni-koja-godina-ide
|
31-12-2007 at 18:41 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
Re: Re: Don`t forget Srebrenica
citat: osmo tz wrote:
!Nekako mi se smuci kada vidim da nas "veliki nacelnik " dopusta da jedan cetnicki pop (ime se zna ) dolazi u nas grad za vrijeme pravoslavnog bozica i sluzi misu ili sta vec !Veliki apsurd u nikad gora vremena !
Slazem se
Jos update-a
06.01.2008
U 2007 godini od mjeseca maja do kraja godine ukopano 833 zrtve agresije i genocida, ekshumirano jos 1100 tijela
Napravio sam rezime dzenaza/sahrana u 2007 godini od mjeseca maja do kraja godine.To sam uradio na osnovu podataka iz novina i na osnovu onoga sto je postirano na ovom topiku. Pitanje je koliko je jos bilo dzenaza sto nije obajavljeno online u medijima.
Pa da krenemo redom
12.maj 2007 ukopane 93 zrtve agresije i genocida u Bratuncu
Uglavnom svi su bili civili muskarci, zene i djeca par fotografija sa REUTERSA koje do sada nisam postavljao na ovom topiku.
Bratunac 12.maj 2007
Photo REUTERS

Delic Tima drzi fotografije svoja dva ubijena sina

15.06.2007 Sarajevo
Sarajevo: Ibro Èardakoviæ ukopao tri sina
Nemam ja snage da idem u Potoèare
Irfan je imao 21, Ashat 20, Aldžad nepunih 18 godina, a ubijeni su istog dana jula 1995. u Srebrenici
Potresnija dženaza u Sarajevu od one juèerašnje nije dugo zapamæena. Trojicu sinova ubijenih istog dana jula 1995. godine, kada su pokušali izvuæi živu glavu iz Srebrenice, ukopali su otac Ibro i majka Fadila Èardakoviæ na groblju Vlakovo.
Photo AVAZ

16.06.2007 Brcko
U Brèkom sahranjeni posmrtni ostaci Bošnjaka i Hrvata
"U Brèkom su danas pokopani posmrtni ostaci 80 ubijenih brèanskih Bošnjaka i Hrvata ekshumiranih krajem prošle godine iz masovne grobnice Gorice. "
Photo REUTERS

08.07.2007 Bosanski Novi
U Gornjim Agiæima klanjana dženaza Ibrahimagiæima
Ukopan otac Himzo sa svojih pet sinova
"Dženazom koja je juèer obavljena u Gornjim Agiæima kod Bosanskog Novog više stotina mještana, komšija, prijatelja i rodbine oprostilo se od Himze Ibrahimagiæa (57) i njegovih pet sinova Kasima (31), Huseina (29), Samira (21), Hasana (19) i najmlaðeg Muhameda (2.2)"
Photo AVAZ

11.07.2007 Srebrenica
Ukopano 465 zrtava genocida i agresije
"U Memorijalnom centru Potoèari danas æe biti klanjana dženaz i obavljen ukop 465 žrtava srebrenièkog genocida. Do sada su ukopane 2.442 žrtve, tako da æe s današnjima broj duša koje su našle konaèni smiraj biti 2.907."
Photo @fukara_tz

28.07.2007 Prijedor
Dženaza i ukop 147 identificiranih Bošnjaka i Hrvata
"Na osam bošnjaèkih i jednom katolièkom groblju u Prijedoru, te dva groblja u Banjoj Luci danas su sahranjeni posmrtni ostaci 147 identificiranih civila bošnjaèke i hrvatske nacionalnosti iz Prijedora èiji su posmrtni ostaci iskopani iz više grobnica na podruèju te opæine. "
Photo AVAZ

09.09.2007 Zvornik/Memici
U zemlju spušten 21 tabut sa ostacima ubijenih Zvornièana
Feriza Omeroviæa su ubili školski drugovi
"Na Šehidskom mezarju u Memiæima kod Kalesije juèer je obavljena dženaza i u zemlju spušten 21 tabut sa posmrtnim ostacima Bošnjaka ubijenih 1992. godine na podruèju opæine Zvornik.
Meðu onima èija je duša našla smiraj je i Feriz Omeroviæ (1965) iz Zaseoka kod Zvornika. Njegove majka Emira i sestra Hanifa juèer su dugo milovale tabut orošen kapima kiše. "
Photo AVAZ
Memiæi: Dženazu, koju je klanjalo oko 2.000 ljudi, predvodio Idriz ef. Memiæ

16.10.2007 Sarajevo
Dženaza i ukop posmrtnih ostataka 37 žrtava iz sarajevske Kasindolske ulice
"Više hiljada graðana Sarajeva oprostilo se danas od 37 sugraðana - šehida iz sarajevske Kasindolske ulice, èiji su posmrtni ostaci nakon 15 godina traganja ekshumirani iz masovne grobnice na Romaniji."
Photo REUTERS

1 civil je ukopan u gradu Kljucu al ne mogu da nadjem taj prilog.
12.maj Bratunac ukopano 93
15.06. Sarajevo ukopano 3
16.06. Brcko ukopano 80
08.07.2007 Bosanski Novi ukopano 6
11.07.2007 Srebrenica ukopano 465
28.07 Prijedor ukopano 147
09.09.2007 Zvornik/Memici ukopano 21
16.10.2007 Sarajevo ukopano 37
Kljuc ukopana jedna zrtva
[size=12]Èlanovi tuzlanskog ekspertnog tima za ekshumacije u ovoj godini su ekshumirali oko 1.100 skeletnih ostataka. [/size]

[size=12]Planirali su ekshumaciju oko 1.500 posmrtnih ostataka, ali su dosta vremena ostavili na ekshumacijiama iz masovnih grobnica Zeleni Jadar, Budak i Kamenica 9, gdje su istovremeno bili i otežani uvjeti rada. U masovnoj grobnici Kamenica 9 na podruèju opæine Zvornik bili su skeletni ostaci 616 Bošnjaka, ubijenih nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine.
"Na ovoj grobnici radili smo skoro dva mjeseca i uspjeli smo završiti ogroman posao. I masovna grobnica Budak je bila veæih dimenzija. Radili smo i na drugim manjim masovnim grobnicama i nekoliko pojedinaènih lokacija", kazao je Murat Hurtiæ, šef tuzlanskog tima za ekshumacije.
Tokom zime ekspertni timovi za ekshumacije neæe raditi na terenu, nego æe planirati ekshumacije za narednu godinu. Tempo i broj ekshumiranih skeletnih ostataka bit æe približno kao i ranijih godina, izmeðu 1.000 i 1.500. Novca za posao neæe nedostajati, kazao je Hurtiæ.[/size]
(FENA)
|
06-01-2008 at 19:38 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Izložba "8372 nisu došli" povodom godišnjice srebrenièke tragedije
Vijeæe bošnjaèke nacionalne manjine Grada Zagreba organizirat æe 9. januara u splitskom Zavodu za znanstveni i umjetnièki rad HAZU izložbu "8372 Nisu došli" povodom obilježavanja 11. godišnjice genocida u Srebrenici.

Postavka ima za cilj da kroz snažna umjetnièka djela senzibilizira javnost na stravièan dogaðaj genocida koji se 1995. godine dogodio u Srebrenici i pokaže da na težinu srebrenièkog zloèina, koji nadilazi okvire BiH, civilizirani svijet ne smije ostati ravnodušan.
Izložbom se želi odati poèast žrtvama i svima koji ne dopuštaju zaborav, no ona ima i opæeljudski znaèaj, saopæeno je iz Vijeæa.
Potresna umjetnièka djela svjedoèe o bezumnom èinu nasilja, pa je Srebrenica u ovom sluèaju i simbol stradanja na ovim prostorima uopæe, u BiH i Hrvatskoj, od Vukovara do Dubrovnika.
Posjetioci izložbe moæi æe pogledati radove šest bh. umjetnika èija su osebujna djela dobila brojna meðunarodna priznanja - Gordane Anðeliæ-Galiæ, Andreja Ðerkoviæa, Anura Hadžiomerspahiæa, Šejle Kameriæ, Tarika Samaraha i Ajne Zlatar.
Ovi stvaraoci kroz razlièite umjetnièke medije promišljaju srebrenièku tragediju te na vrlo izravan i snažan naèin transparentnošæu svojih radova svjedoèe o zloèinu koji se dogodio.
Za postavku izložbe zadužen je arhitekt Nedžad Hrelja.
Izložba "8372 Nisu došli" bit æe otvorena u 18.00 sati u Splitu, a moæi æe se pogledati do 23. januara.
Do sada je bila predstavljena u Muzeju Mimara u Zagrebu, Palaèi Sponza u Dubrovniku te galeriji Kortil u Rijeci.
(FENA)
|
07-01-2008 at 15:30 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Nevladina udruga tužila Srbiju zbog zlostavljanja Bošnjaka
Srbijanska nevladina udruga Fond za humanitarno pravo (FHP) podnijela je tužbe protiv Srbije zbog zatvaranja i muèenja Bošnjaka iz Žepe. Odvjetnik FHP-a podnio je tri tužbe zato što su pripadnici ministarstva unutarnjih poslova u ljeto 1995. muèili devet Bošnjaka u logorima Šljivovica u Èajetini i Mitrovo Polje u Aleksandrovcu u Srbiji.
Tužbe su, kako se navodi u saopæenju, podnijete 23. novembra i 20. decembra 2007. u okviru programa podrške žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti u ostvarivanju reparacija, a u ime Mušana Džebe, Enesa Bogiloviæa, Ahmeta Kamenice, Muje Vatreša, Selima Nuhanoviæa, Halila Durmiševiæa, Senada Jusufbegoviæa, Fehima Dudeviæa i Fadila Èardakoviæa.
Izbjeglice iz Srebrenice i Žepe koji su boravili u logorima Šljivovici i Mitrovom Polju svjedoèili su FHP-u o svakodnevnoj torturi, ponižavajuæem postupanju, seksualnom zlostavljanju, izgladnjivanju i drugim nezakonitim postupcima srpske policije, istièe se u saopæenju. Dodaje se i da tri èovjeka nisu preživjela.
Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine su, nakon pada enklava Srebrenica i Žepa, "pošli u prihvatne centre u Srbiji formirane u Šljivovici i Mitrovom Polju", a kako piše u priopæenju FHP-a, "pripadnici Vojske Jugoslavije su ih presretali, sprovodili ih na informativne razgovore, a neke od njih i tukli".
(FENA)
|
17-01-2008 at 17:09 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 5
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Dreadnot, ekonomistica, hexle, meri, merima, MikiMaus, monella, MR BENJAMIN BENNY BENJO, Selm@, suad, zlajACAB
|
FORUM : Tuzlarije : Don`t forget Srebrenica |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|