Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
Re: Don`t forget Srebrenica
Klanjanje zajednièke dženaze za 23 žrtve Srebrenice
Klanjanjem zajednièke dženaze u Bijeloj džamiji u Srebrenici, obilježen je 8. maj 1992. godine, dan kada su lokalni Srbi u centru Srebrenice ubili i zapalili 23 bolesne i stare osobe, meðu kojima i jednogodišnjeg Nezira Suljiæa kojeg su ubili u kolijevci.
Sanela Suljiæ je uspjela iskoèiti kroz prozor zgrade, a roditelji Huso i Muška, te brat Nisvet su ubijeni u stanu. Sanela je imala svega devet godina, ali je uspjela kroz kolektor pobjeæi do okolnih srebrenièkih sela.
U znak sjeæanja na ovaj datum, porodica Salimoviæ, èiji su roditelji zapaljeni u kuæi u centru Srebrenice, u džamijskom mezarluku podigli su spomen-obilježje na kojem su upisana samo neka imena od 23 žrtve.
"Sve ovo pokazuje koliko je genocid teška stvar. Genocid nad Bošnjacima iz 1995. godine je zasjenio druge zloèine nad Bošnjacima u toku agresije koje treba da se obilježe", kazao je ef. Damir Peštaliæ, srebrenièki imam.
Od 18. aprila do 8. maja u Srebrenici i okolini ubijena su 74 civila. Ovih dana u pojedinim selima, gdje su žrtve sahranjivane i za njih æe biti klanjane dženaze u odsustvu.
(FENA)
|
08-05-2008 at 16:19 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
20.05.2008
Zapoèinje obilježavanje 13. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
Posjetom Srebrenici drugog konvoja mladih Bošnjaka iz Hrvatske, 31. maja zapoèet æe obilježavanje 13. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, u to vrijeme zaštiæene zone UN-a, saopæeno je na današnjem sastanku Organizacionog odbora.
Poslije toga, širom svijeta organizirat æe se niz prigodnih manifestacija, okrugli stolovi, konferencije, izložbe slika i fotografija te promocije knjiga koje æe biti posveæene genocidu nad Bošnjacima Srebrenice iz jula 1995. godine.

Na dan dženaze, koja æe se klanjati 11. jula, obavit æe se ukop oko 200 do sada identificiranih Srebrenièana. Predviðeno je obraæanje jednog od èlanova Predsjedništva BiH i predstavnika meðunarodne zajednice.
Na prijedlog èlanica udruženja majki Srebrenice, dogovoreno je da centralnu manifestaciju u Memorijalnom centru Potoèari osiguravaju pripadnici SIPA-e, a ne kao do sada policija Republike Srpske.
Vijeæu ministara BiH upuæen je prijedlog da se 11. juli proglasi danom žalosti u cijeloj zemlji.
|
20-05-2008 at 16:28 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Bajrama, Rukija i Ðula èekaju na donaciju

Bajrama i Rukija Ibiševiæ, te Ðula Hasanoviæ, od koje dvije imaju više od 70 godina, od poèetka povratka žive u šupi bez struje i vode u selu Sase u opæini Srebrenica i èekaju da im donatori obnove kuæe. Tri godišnja doba provedu u šupici u Sasama, a zimi se skrase kod svojih u Živinicama, Graèanici i Sarajevu.
- Najteže mi je kad ustanem, a sve me kosti bole. Moram na kraj sela po vodu da se malo rashladim i da stavim kafu. Da mi je samo doživjeti da i ja u kuæi imam vodu i struju pa da mogu gledati ko u izbjeglištvu one serije - kaže Bajrama, i dodaje:
- Rekla sam sama sebi, vratiæeš se pa makar cijeli život provela u šupi, makar bila i sama. Zbog èega je moj sin Munib onda dao život, zar nije za ovu našu lijepu i plodnu zemlju koja nas je sve prehranjivala.
I Ðulin sin Mehmedalija nestao je padom Srebrenice.
- Kæerka Zulfa mi je poginula, njen muž nije došao iz Srebrenice tako da mi je iza njih ostalo unuèe kojem želim kuæu sagraditi, da ima gdje doæi, da zna odakle su njegovi - istièe Ðula Hasanoviæ.
Sve tri povratnice zatekli smo po njivama kako kopaju i èiste svoje imanje, nadajuæi se da æe ove godine biti roda, kao i to da æe donatori obnoviti njihove kuæe.
Autor: Me. Mu.
|
22-05-2008 at 18:02 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
halosvabija Nivo: Forumski doajen nisam pri sebi
Registriran(a): 24-03-2006 Lokacija: svabija Odgovori: 7386 IP: Maskiran
|
Re: Re: Don`t forget Srebrenica
citat: Vronsky wrote:
Just found this post
Here´s Emir Suljagic´s recent book on Srebrenica I mentioned, a very worthwhile read. Suljagic was one of the two interpreters (the other: Hasan Nuhanoviæ) working for Dutchbat >>
I´m still looking for a book/publication on the escape to Tuzla. I´m familiar with the NIOD report.
ovog drugog,nuhanovica,znam licno.on je isto napisao knjigu o srebrenici.posjedujem je,ne mogu se sjetiti kako se zove.potresno.on je radio kad su mu oca,majku i cini mi se,brata doveli i smjestili u fabriku(odakle ce ih pogubiti).
posto holandjani nisu dozvoljavali nikome da ostane u bazi(grozota),rekli su hasanu da ljudima kazu da izlaze napolje iz baze u grupama od 5 ljudi.napolju su ih cekali srpski vojnici,koji su automatski odvajali djecake i muskarce na jednu stranu.svi su znali sta ih ceka.evo sta hasan kaze sta se dalje desavalo:My family was among the last ones to stay inside. I tried to keep them inside the base for as long as possible. But they were forced. Three Dutch soldiers came inside with three U.N. military observers and looked at my family and told me, “Hasan, translate to your family, tell them to leave right now.” I was crying. My brother, who was 19, was sitting on the chair. Of course, my parents knew what was going to happen. But they were behaving in a different way; they actually tried to calm me down -- they felt that if I start panicking, I would cause trouble for myself. If their elder son, myself, could remain inside the base, could stay alive, let’s at least try to do that. They knew my brother was going to be killed, they knew they were going to be killed. All the time as they were walked out of the base by the Dutch soldiers, my parents told me, “Hasan, stay. You can stay. Your brother will be with us; he will be OK.” I was walking behind them, screaming and saying, “I am coming with you.” But my brother turned around, and he started screaming right at my face: “You are not coming with me, you are going to stay inside because you can stay.” And that was the last time I saw my family.
a sad nosim kako mi ga skroje,<br /><br />
po meni se nista nece zvati
|
22-05-2008 at 21:14 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Srbi zbog izostanka katarze ne priznaju zloèine
Srpski književnik u egzilu Bora Æosiæ (76) izjavio je u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik" da je današnje stanje u Srbiji posljedica èinjenice što ta država nije doživjela katarzu kakvu su poslije slamanja Hitlerova režima nakon 1945. doživjeli Nijemci.
"U Njemaèkoj je došlo do denacifikacije i bez tog procesa katarze Nijemci danas ne bi imali demokratsku državu, a Srbija to nije doživjela", rekao je Æosiæ u razgovoru za ljubljanski dnevnik.
"Dnevnik" je u èetvrtak objavio opširan intervju s Æosiæem u povodu postavljanja njegove drame "Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji", poslije višegodišnje stanke, u jednom beogradskom kazalištu, u režiji slovenskog redatelja Dušana Jovanovièa.
Æosiæ današnje stanje u Srbiji objašnjava jednom vrstom povijesne amnezije koja velikom broju ljudi onemoguæava suoèavanje s prošlosti.
"Danas mnogi u Srbiji ne priznaju da je Srbija ikad bila u ratu niti da je bila poražena. Ne priznaju da je nešto uèinila drugim narodima. Za njih uopæe ne postoji 250.000 mrtvih niti general-zloèinac koji je dao ubiti 8.000 ljudi", kazao je Æosiæ, aludirajuæi na Mladiæa i zloèin u Srebrenici, u intervjuu za ljubljanski list.
"U današnjoj Njemaèkoj nemoguæe je zamisliti situaciju da se neka ulica nazove po Hermanu Goeringu, a mladi ljudi kažnjavaju se veæ ako imaju kukasti križ na majici jer su se Nijemci povijesno odrekli te ideologije", rekao je Æosiæ.
Usporeðujuæi demokratizaciju Njemaèke nakon Drugog svjetskog rata i politièke procese u Srbiji, Æosiæ kaže da u Srbiji dolazi do politièke regresije u kojoj je moguæ i uspjeh kakav je na zadnjim izborima doživjela Srpska radikalna stranka.
Obièni ljudi na žalost najteže i najkasnije dolaze do svijesti što se dogodilo i što slijedi, da je NATO umjesto bombardiranja 1999. godine izvršio kopnenu invaziju, srpski radikali danas ne bi postojali i bili bi u zatvoru, rekao je, meðu ostalim, Æosiæ koji je Srbiju napustio 1991. preselivši se na nekoliko godina u Hrvatsku, a sada veæ
dugo živi u Berlinu.
(FENA)
|
29-05-2008 at 15:49 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|