Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
mosnik Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 07-01-2008 Lokacija: Tuzla Odgovori: 2074 IP: Maskiran
|
Re: 60 minuta
Presuda imamu Rešadu Omerhodžiæu iz travnièkog sela Gluha Bukovica od godinu i po zatvora za bludne radnje nad maloljetnicom predstavlja pobjedu pravde, izjavio je Srni advokat ošteæene djevojèice N.T. Duško Tomiæ.
"I pored uplitanja Islamske zajednice i reisa Mustafe Ceriæa pobijedila je pravda i zato sam sretan", rekao je Tomiæ i napomenuo da je za ovo krivièno djelo predviðena maksimalna kazna zatvora od pet godina.
"Nadam se da æe drugostepeni sud podiæi kaznu Omerhodžiæu. Na ovu presudu æe se žaliti Tužilaštvo koje je tražilo maksimalnu kaznu. Po novom zakonu, advokat ošteæenih se ne može žaliti", dodao je Tomiæ.
Tomiæ kaže da mu je nakon izricanja presude prišao svjedok Fahrudin Selah koji je rekao da mu je nuðeno 10.000 evra da promjeni iskaz.
Prema njegovim rijeèima, imam Omerhodžiæ je Selahu, koji mu je lièni prijatelj, rekao "da nije trebao, ali je pokušao nešto djevojèici".
"To je po meni bilo jedno od presudnih svjedoèenja", dodao je Tomiæ.
Odbrana imama Omerhodžiæa je danas nakon izricanja presude najavila žalbu, tvrdeæi da je imam nevin i da je rijeè o "montiranom procesu"...
http://www.svevijesti.ba/content/view/22821/215/ Kume i ti ces to da radis, samo sutra.
|
13-02-2009 at 21:55 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
jai1 Nivo: Forumski vuk Registriran(a): 29-04-2008 Odgovori: 454 IP: Maskiran
|
FEDERALNA TELEVIZIJA
SLAVO KUKIÆ, predsjednik upravnog odbora RTVFBiH
DŽEMAL ŠABIÆ, direktor RTVFBiH
U vašem samoreklamnom saopæenju kojeg ste objavili u Dnevniku 2, od 13.02.2009. kaže se: - Presuda Rešadu Omerhodžiæu za bluðnièenje dokaz je da su novinari Federalne televizije i politièkog magazina „60 minuta" bili u pravu kada su javnosti ukazali na ovaj sluèaj. Shodno društvenoj ulozi FTV-a, u našem smo programu stali u odbranu žrtve, a nismo širili islamofobiju kao što su nam neki pokušali imputirati. FTV i njezin politièki magazin „60 minuta" i na ovom su primjeru pokazali da nas visokopozicionirani „autoriteti" ili centri moèi ne mogu sprijeèiti u borbi za obiène ljude...
Iako ste „sluèajno" zaboravili kazati da je presuda nepravosnažna, cijenimo vaš osjeæaj krivnje za islamofobiju koju u zadnje vrijeme širite, ali nas niste uvjerili u istinitost vaše tvrdnje da je FTV i politièki magazin „60 minuta" u službi „obiènih ljudi".
Podsjeæamo! Vama je Džematski odbor našeg džemata Gluha Bukovica dana 11.02.2009. god. uputio u ime svih nas „obiènih ljudi" otvoreno pismo. U tom pismu naš Džematski odbor je tražio od uprave i menadžementa Federalne televizije da se javno i jasno izjasnite da li nas i vi smatrate „luðacima i primitivcima koji urlaju u srednjovjekovnom zanosu", kao što je to sa vidnim žarom mržnje kazao urednik politièkog magazina „60 minuta" Bakir Hadžiomeroviæ u svojoj privatnoj emisiji od 09. 02. 2009. god.
Takoðer, tražio je naš Džematski odbor od èlana Predsjedništva BiH, g. Željka Komšiæa, kao visokopozicioniranog državnog dužnosnika i centara moèi u partiji SDP-a, koju vi svakim danom sve više pristrasno promovirate, a što je protivno Kodeksu o emitiranju radio -televizijskih programa èlanak 6., da se izjasni smatra li i on da na jednom dijelu naše države žive „luðaci i primitivci koji urlaju u srednjovjekovnom zanosu"? Ako ne smatra, da li je rekao prilikom prijema novinara politièkog magazina „60 minuta", koju emituje javni servis FTV, kojeg i mi gluhobukovljani po sili zakona moramo plaèati od naše sirotinje, da su navedene kvalifikacije neprihvatljive i da je neprimjereno proglašavati stanovnike jednog sela luðacima i primitivcima!?
Pošto ste ignorirali zahtjev Džematskog odbora našeg džemata da nam se izvinete, poslat vam je protest zbog vašeg bezosjeæajnog odnosa prema našim „obiènim" ljudskim i moralnim osjeæanjima, što se moglo vidjeti i èuti u Dnevniku 2 FTV, od 06. 07. i 09. februara 2009. g te u politièkom magazinu "60 minuta", od 09. 02. 2009. god. gdje je nas „obiène ljude", kojima ste vi navodno u službi, Bakir Hadžiomeroviæ opisao kao „stotinjak luðaka i primitivaca koji urlalaju u srednjovjekovnom zanosu". Vi ste i to ignorirali.
Mi seljani Gluhe Bukovice nismo ni visokopozicionirani autoritet, niti smo centar moæe, veæ smo obièni ljudi, koji jedva sastavljaju kraj s krajem i uz to još moramo plaæati taksu za javni servis RTVFBiH, kojeg ste vi, Upravni odbor RTVFBiH uzurpirali da biste kroz politièki magazin „60 minuta" kontinuirano provodili svoju filozofiju linèa, kriminalizacije svega i svakoga ko vam se ne uklapa u vašu filozofiju na koju se poziva g. Slavo Kukiæ, predsjednik Upravnog odbora RTVFBiH te da biste sudili i presuðivali ljudima bez argumenta i dokaza.
Mi najbolje poznajemo našeg imama Rešada ef. Omerhoðiæa, koji je po našem dubokom uvjerenju nevin èovjek, koji je oklevetan i kojem je u prvostepenom sudskom postupku izreèena kriva presuda pod pritiskom visokopozicionarinih autoriteta vaše filozofije i centara moæi vaše omiljene partije.
No, mi poštujemo institucije suda naše zemlje i poštujemo odluke naše Islamske zajednice, ali æemo iskoristiti sve zakonske moguænosti, kao obièni ljudi - muslimani, da se dokaže da je naš imam Rešad Omerhodžiæ èastan èovjek, vrijedan imam i nevina žrtva montiranog procesa, kao što se to nebrojeno puta pokazalo u montiranim procesima protiv muslimana da su bili samo žrtva islamofobije i antimuslimanske kampanje, koju dolazi iz glava vama poznatog centra moæi.
Imajuæi sve to na umu, mi dole potpisani seljani Gluhe Bukovice pridružujemo se zahtjevu našeg Džematskog odbora u sastavu Musiæ Alija, predsjednik, Selava Zahid, èlan, Mekiæ Huso, èlan, Hodžiæ Salkan, èlan, Èosiæ Sefir, èlan, Omerhodžiæ Rešad, èlan i tražimo da objavite optvoreno pismo našeg Džematskog odbora od 11. 02. 2009. god., kao i ovaj naš protest zbog vašeg kršenja Kodeksa u kojem se garantira pravo na odgovor èlanku 19.
Ukoliko i po treæi puta ostanete gluhi, mi æemo nastaviti da vam pišemo sve dog ne uvažite ovaj zahtjev nas „obiènih ljudi" iz džemata Gluha Bukovica.
Vi u RFTVBiH kroz politièki magazin „60 minuta" imate pravo misliti o nama u Glugoj Bukovici što god hoæete, ali nemate pravo koristiti javno dobro, tj., javni servis RFTVBiH, da vrijeðate naš „obièni" ljudski ponos i našu moralnu èast. Mi vjerujemo da su prošla vremena bolješevizma i vladavine volje jedne partije, koja je sudila i presuðivala ljudima, posebno vjerskim službenica, samo zato što nisu po mjeri njihove slijepe antireligijske ideologije.
U vrijeme neslobode hrabrost je govoriti istinu, a u vrijeme slobode hrabrost je govoriti pristojno i uvažavati osjeæanja èasti i morala drugoga.
|
15-02-2009 at 12:38 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Shaban Nivo: Forumski doajen Taxirat
Registriran(a): 17-01-2008 Lokacija: Tuzla Odgovori: 12510 IP: Maskiran
|
"Nakon izreèene jednoipogodišnje zatvorske kazne na Opæinskom sudu Travnik imamu iz Gluhe Bukovice Rešadu Omerhodžiæu, selo je posjetio vrhovni poglavar IZ-a u BiH reisul-ulema Mustafa efendija Ceriæ. Odmah po dolasku razgovarao je s ošteæenom djevojèicom i njenom obitelji, te obitelji svjedoka optužbe Saliha Hadžiæa. Reis Ceriæ je kazao da poštuje sud i njegove odluke, te iskazao podršku ovim obiteljima u smislu da ih nitko ne smije fizièki maltretirati. Nakon toga susreo se s brojnim vjernicima iz sela, te ih pozvao na mir i toleranciju. Na izravan upit kakva je sudbina imama Omerhodžiæa, za kojeg najveæi broj mještana i dalje tvrdi da je nevin, Ceriæ je kazao da je on suspendiran, te da æe uslijediti izbor novog imama do pravosnažnosti presude. Presuda Omerhodžiæu nije promijenila odnose u ovom selu. Porodica žrtve i svjedoci optužbe tvrde da žive pod pritiskom, a ostali mještani podržavaju osuðenog imama i najavljuju okupljanje pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku do okonèanja postupka.
Nakon posjete reisul-uleme Gluhoj Bukovici, u redakciju FTV-a javio se Salih Hadžiæ, otac jedne od djevojèica, koji nije krio ogorèenje. "Oèekivao sam da æe to biti posjeta vrhovnog poglavara u cilju izvinjenja porodicama žrtava. Meðutim, umjesto da nam se izvini, djecu je ponovo vraæao u period onog vremena da bi se oni sjeæali svih detalja tog dogaðaja", kazao je Hadžiæ"
FTV
|
15-02-2009 at 20:30 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 4dm1r, Ane, April18, desa, falcon, ilarija, lam3r, maid00, Majstor221, masterlee, omcho, pank, X-master
|
FORUM : Politika : 60 minuta |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|