Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : Merkel: Pokušaj multikulturalnog društva je propao This topic has been locked
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Last Page >>
New Topic
Pošiljalac Poruka
bosno_moja
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-11-2009
Odgovori: 249
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Merkel: Pokušaj multikulturalnog društva je propao

POKUŠAJI izgradnje multikulturalnog društva u Njemaèkoj su "neslavno propali", rekla je njemaèka kancelarka Angela Merker u subotu naveèer.

Tijekom govora u Potsdamu je rekla da je takozvani multikulti koncept, u kojemu bi svi ljudi trebali sretno živjeti jedni uz druge - propao.

Merkel je na skupu mladeži svoje konzervativne stranke CDU rekla da je Njemaèka 60-ih godina pozivala strane radnike u zemlju, a oni i njihovi potomci su se trajno doselili u zemlju.

"Imigranti se trebaju više potruditi"

"Neko vrijeme smo se zavaravali i govorili da neæe ostati te smatrali da æe jednoga dana otiæi, ali to je daleko od stvarnosti. I naravno, pokušaj uspostave multikulturalnog društva i suživota u kojemu bismo svi uživali je propao, potpuno propao", rekla je.

Naglasila je da imigranti u Njemaèkoj trebaju uèiniti više kako bi se integrirali, ukljuèujuæi uèenje njemaèkog jezika.

Komentar je uslijedio nakon izlijeva antiimigrantskog raspoloženja od strane relevantnih njemaèkih politièara i nedavnog sastanka s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom tokom kojega su razgovarali o lošoj integraciji turske zajednice u Njemaèkoj koja broji oko 2,5 milijuna ljudi.

Nedavno istraživanje je pokazalo da više od 30 posto Nijemaca vjeruje da je njihova država "preplavljena strancima". Studija Zaklade Friedrich Ebert je takoðer pokazala kako oko 16 milijuna Nijemaca smatra da su imigranti ili ljudi stranog porijekla u Njemaèku došli zbog ekonomske koristi.

"Muslimani najpovezaniji s prijetnjama državnoj dobrobiti i sigurnosti"

Èelnik bavarske konzervativne stranke CSU Horst Seehofer je ranije ovoga tjedna upozorio da se imigranti iz drugaèijih kultura poput Turske i arapskih zemalja "teško snalaze".

U augustu je visoki dužnosnik Njemaèke središnje banke Thilo Sarrazin rekao da "nijedna skupina osim muslimana nije tako snažno povezana s prijetnjama državnoj dobrobiti i sigurnosti".

BBC-ev dopisnik iz Njemaèke smatra da je visoka nezaposlenost u europskoj državi koja se najbrže izvukla iz krize najveæi razlog antiimigrantskog raspoloženja. Takoðer dodaje da je ovakav kancelarkin nastup najvjerojatnije uvod u rezerviraniji odnos prema strancima. Vrijeme æe pokazati hoæe li Njemaèka stati na tome ili æe se povesti za primjerom ksenofobiène francuske politike.

[url=http://www.bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/txtindexhrr.php?teka www.index.hr/vijesti/clanak/merkel-pokusaj-multikulturalnog-drustva-je-propao-imigranti-se-trebaju-vise-potruditi/518286.aspx]http://www.bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/txtindexhrr.php?teka www.index.hr/vijesti/clanak/merkel-pokusaj-multikulturalnog-drustva-je-propao-imigranti-se-trebaju-vise-potruditi/518286.aspx

[Edited by bosno_moja on 18-10-2010 at 09:51 GMT]

18-10-2010 at 09:49
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828

icon Re: Merkel: Pokušaj multikulturalnog društva je propao

Ovo je samo jedan od zastrasujucih primjera stvaranja negativne slike o strancima.
Mene sve ovo neodoljivo potsjeca na 30-te i odnos Evrope prema Zidovima, a znamo kako su oni zavrsili........
Helem, sve su prilike da cemo uskoro jebati jeza u ledja.

18-10-2010 at 09:53
bosno_moja
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-11-2009
Odgovori: 249

Evo kako vidimo jedna za drugom države iz evrope sve više dobijaju fašistièki-ksenofobièni karakter.
Za sve su krivi muslimani...
Pitanje je sada dali æe doæi do protjerivanje muslimana iz Evrope? Dali æe doæi do progona ili genocida nad muslimanima?
Ekstremistièke fašistièke stranke u evropi ulaze u parlament kao gljive po kiši...
Ovo æe biti glavna tema evrope u sledeæim desetljeæima.
S obzirom, da je muslimana sve više, a broj kršæana se u evropi drastièno smanjuje zbog mortaliteta. Neznam iako se evropa odluèi za progon muslimana ili djela muslimana, to æe najviše štetiti njoj samoj.
Jednostavno neæe imati dovoljno mlade radne snage da zaraðuje penzije za njihove penzijoniste.... A to æe ih uvaliti u još veæe socijalne i ekonomske probleme. Kao bumerang...

[Edited by bosno_moja on 18-10-2010 at 09:57 GMT]

18-10-2010 at 09:55
borbeni
Nivo: Forumski doajen
ko je dir'o djeda mraza

Registriran(a): 31-01-2009
Odgovori: 8575

Licemjerna politika se na kraju morala otkriti.
Demokratija, multikultura i tolerancija su u redu dok ih drugima propovjedaš. Sad kad su se stranci usudili zadržati svoju kulturu, zapadnjaèka demokratija pokazuje svoje pravo lice.

[Edited by borbeni on 18-10-2010 at 10:18 GMT]

18-10-2010 at 10:18
Tiburon

Registriran(a): 22-08-2006
Odgovori: 2033

Što se mene tièe, Nijemci su potpuno u pravu..na kraju krajeva to je njihova zemlja. Kome se ne sviða, nek se lijepo vrati kuci. 

The only way to get rid of a temptation, is to yield to it..
18-10-2010 at 11:18
Abulafija

icon Re: Re: Merkel: Pokušaj multikulturalnog društva je propao

citat:
Tiburon wrote:
Što se mene tièe, Nijemci su potpuno u pravu..na kraju krajeva to je njihova zemlja. Kome se ne sviða, nek se lijepo vrati kuci.

Kojoj kuci?
Onoj iz koje im je djed dosao 60tih.
U Palestinu iz koje im je pradjed protjeran.
U Irak u kome mu je Sadam po familije pobio.
U Iran u kojem ga ceka jedno 100 godina zatvora.
U RS u kojoj su mu kosti roditelja jos sakrivene.
U Federaciju iz koje je otiso prije 20 godina u strahu od rata, tuge i cemera, i u kojoj mu vise NIKO ne zivi.
U........?
18-10-2010 at 11:27
MelMel
Registriran(a): 23-03-2010
Odgovori: 24670

Ima ona stara narodna poslovica "bijeda na vrata, ljubav kroz prozor", ili ti u prijevodu sto se mi svi znamo lijepo i iskreno voliti sve dok para ima. Cim para usfali - tad se vidi ko je od cega napravljen. Ovo ja onako in general - nema bas neke veze sa Njemackom, nego sa nasom "ljudskom" vrstom.

Fakat treba neki novi globalni Tito da svakom majmunu da po bananu i da kakvih bezplatnih kredita nabavi sa Marsa da podjeli globalno rulji, da se rulja ima cime zabavljati.

18-10-2010 at 11:35
Tiburon

Registriran(a): 22-08-2006
Odgovori: 2033

citat:
Abulafija wrote:

Kojoj kuci?
Onoj iz koje im je djed dosao 60tih.
U Palestinu iz koje im je pradjed protjeran.
U Irak u kome mu je Sadam po familije pobio.
U Iran u kojem ga ceka jedno 100 godina zatvora.
U RS u kojoj su mu kosti roditelja jos sakrivene.
U Federaciju iz koje je otiso prije 20 godina u strahu od rata, tuge i cemera, i u kojoj mu vise NIKO ne zivi.
U........?

A cuj, uvijek ima USA, Canada, Australija, ili moj favorit N. Zeland  

The only way to get rid of a temptation, is to yield to it..
18-10-2010 at 12:12
Abulafija

citat:
Tiburon wrote:

A jel ti stvarno mislis da je situacija tamo umnogome razlicita??
Ako nije toliko jebena sad (Nije ni u Svedskoj bila kad sam ja dosao prije 5 godina iz Danske, tad, pravo jebene, a vidi sad), bit ce za par godina.
Uvijek u doba kriza i belaja vecina trazi dezurnog krivca, a ko je pogodniji nego manjina, odnosno stranci.
Oni su uglavnom, zlo najvece, poslije SIDE, RAKA i globalnog zatopljavanja.
18-10-2010 at 12:20
MelMel
Registriran(a): 23-03-2010
Odgovori: 24670

citat:
Tiburon wrote:

za duhovitost.

N. Zeland je super. Bila, vidjela .
Samo malo daleko od "civilizacije" ili ti od ostatka "civilizovanog" svijeta - sto u biti i nije losa ideja.
18-10-2010 at 12:20
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 8
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: cole, ELVIS, izgradnja stanova, lela, san, slobodan dan, Smucko2, suco, tuzla 77
FORUM : Politika : Merkel: Pokušaj multikulturalnog društva je propao This topic has been locked New Topic

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net