TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 13.6.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

Tuzlanski dosje 
Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Kulturologija 
Sportarije 

Bilten rada Općine Tuzla 
Tuzla u slikama 
Baza slika 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Mali oglasi 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
Dosjei 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 

Zanimljivosti 
Showbusiness 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 

Erotske zanimljivosti 
Djevojka dana 
Momak dana 
 

Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 
TV programi 
 

Vizitke 
Marketing 
Čavrljajte uživo
Users in Chat
TUZLARIJE CHATRezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995

SVAŠTARIJE

Rasprava u kojoj sudjeluju milijuni ljudi: Ima li na svijetu više kotača ili vrata?

Ovo je tekst ukrajinske pjesme koja je danima na vrhu kladionica Eurosonga

Putinov dvojnik na mukama: "Bojim se za svoju sigurnost. Što ako me netko napadne?"

VIDEO Rus se lancima zavezao za vrata McDonald´sa i vikao: Zatvaranje je čin nasilja"Zapeo je za oko i Batmanu"

Konstrakti hakirali profile na društvenim mrežama: "Možda je tako i bolje"

Glumačke face se zamjerile gledateljima: "Ovo je orgijanje woke elite"

Ukrajinka i Rus zajedno pobjegli u Mađarsku: "Prohodali smo dva tjedna prije rata"

Samsung Galaxy S22 serija: Saznajte po čemu se ističu ovi pametni telefoni"Vi ste studentica? Sigurno ne ispuštate knjigu iz ruku""Moj prijatelj Krist"

Trebali su doći u Zagreb: Ruski bend objavio antiratnu pjesmu, pjevač im uhićen"Vrijeme leti kad se zabavljaš"

Favoriti su na Eurosongu, no vremena za vježbanje nemaju. Brane svoju zemlju u ratu

Bivši prvak Formule 1 oženio Playboyevu zečicu, pojavile se fotke sa slavlja

Warner Bros. napravio veliku rošadu svojih najvećih hitova

Jeste li skužili detalj u plesu Domenice i Alana koji je nasmijao gledatelje?

Ljubav Igora Mandića i njegove Slavice: "Bio sam podstanar kod njene mame"

Prosidba princa Charlesa nije bila romantična: "Odveo je Dianu u dječju sobu..."

Draško Stanivuković joj nije došao na rođendan pa prešla u stranku Milorada Dodika

Kontakt mail
[email protected]

Političari protiv policije: Teror sujete
Ko je majmun na ulici
Rutinsko patroliranje za policajca Nedima Smajića pretvorilo se u noćnu moru, čiji se kraj ne nazire. Prema jednoj verziji, on je kao i do sada profesionalno obavljao svoj posao, što nije zanimalo suprugu državnog funkcionera Seada Avdića, koja je svoju iznadzakonsku vezu osigurala mužem i poznanstvom s policijskim zvaničnicima. Druga strana kaže: sve je režirao skandal majstor Mirnes Ajanović. Posmatrači, međutim, brane policajca, kojem pretpostavljeni okreću leđa

"Majmune, ne znaš s kim imaš posla! Ostat ćeš bez te uniforme!", zaprijetila je Ševala Avdić saobraćajnom policajcu Nedimu Smajiću kada joj je predočio da će njen automobil isključiti iz saobraćaja jer mu je registracija bila istekla prije 109 dana.

Ovaj saobraćajni eksces će, uz pomoć predsjednika Bosanske stranke Mirnesa Ajanovića i štampe, ubrzo prerasti u policijsko-političku aferu, a za "potpaljivanje požara" zaslužne su sljedeće činjenice: prvo, pomenuta gospođa je supruga doktora Seada Avdića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma bosanskohercegovačkog parlamenta i potpredsjednika SDP-a BiH; drugo, ministar unutrašnjih poslova TK-a Muhamed Čaušević i šef tuzlanske policijske stanice Centar Milinko Milićević pokušali su na najbesprizorniji način spriječiti policajca Smajića da primijeni predviđene zakonske mjere; i treće, sve se to odvijalo u prisustvu trojice Smajićevih kolega i grupe građana koji su radnju pratili s obližnjeg autobuskog stajališta.

Pripreme za trpljenje Naravno, ne zna se šta će sadržavati konačna informacija o ovom događaju s kojim će MUP TK-a istupiti tek nakon opsežne interne istrage. Međutim, izvor Dana iz čelne garniture MUP-a uvjerava nas da ta, "zvanična" verzija slučaja, uopće neće tretirati frapantnu činjenicu da je gospođi Avdić - nakon ozbiljnog saobraćajnog prestupa te nečuvenih uvreda i prijetnji - posebnim naredbama omogućeno da svoj automobil bez registarskih tablica ponovo uključi u saobraćaj. Isti izvor taj podvig pripisuje komandiru Milićeviću i ministru Čauševiću, a to je teža zloupotreba položaja, koja bi u normalnim okolnostima rezultirala ne samo gubitkom funkcije već i znatno težim posljedicama.

Međutim, pošto normalnih okolnosti nema u živopisnoj opasci šefa unutrašnje kontrole kantonalnog MUP-a Mehmedalije Mehića - "neko će ovdje biti jeban" - svi za prognoze voljni policijski djelatnici prepoznaju sugestiju policajcu Smajiću da izvrši odgovarajuće pripreme.

Naime, u povijesti uredovanja unutrašnje kontrole u ovdašnjem MUP-u još nije zapamćeno da krajnja meta pomenutog trpnog pridjeva bude neko od viših policijskih funkcionera.

Podsjetit ćemo na bolne epizode iz Teočaka: Nakon problematičnog tretmana od strane šefova tamošnje PU, za nepunih godinu dana desila su se dva samoubistva. Prva žrtva - maloljetni dječak ubio se čim je iz policijske stanice došao kući, a drugi je bio policajac koji se, nakon žučne rasprave s pretpostavljenima, ubio u kancelariji komandira. U ovim slučajevima koji i danas potresaju teočansku općinu, inspektori unutrašnje kontrole nisu razotkrili ništa čudno, pa je sve okončano čak i bez uobičajenih kadrovskih pomjeranja.

Trenutno, kako saznajemo, unutrašnja kontrola u MUP-u TK-a istražuje sporne postupke 130 policajaca. Znatan broj tih predmeta, tvrde naši izvori, slični su Smajićevom, to jest plod su podlijeganja čelnika MUP-a uticajima raznih političkih i finansijskih moćnika kojima su policajci "stali na žulj".

Biografija jača od optužbi Od kolega Nedima Smajića saznali smo da je njegova jednogodišnja policijska biografija besprijekorna. Među brojnim uspješnim akcijama naročito ističu njegovo hapšenje Rizaha Aljića, zvanog Barki, čuvenog djelatnika automobilskog podzemlja, i to nakon Aljićevog spektakularnog bjekstva iz zatvora u Orašju. Za godinu i po rada u odjeljenju za narkotike, Smajić je sa svojim kolegama premašio petogodišnji učinak prethodne ekipe.

Tuzlanski taksisti i drugi vozači imaju samo riječi hvale za Nedima Smajića. Ističu da je posao obavljao korektno i sa naglašenom pedagoškom tolerancijom, sve do krajnih granica podnošljivosti. Najnovije informacije govore da je Smajić podnio prijavu za saobraćajni prekršaj protiv Ševale Avdić pa bi ta prijava trebala već da bude u postupku pred nadležnim sudom.

S obzirom da i tuzlanski sudovi poslovično ispoljavaju višak respekta prema zvučnijim imenima počinilaca prekršajnih radnji, ta procedura će sigurno potrajati. U svakom slučaju, najzanimljiviji dio priče bit će poznat s objavljivanjem nalaza MUP-ove unutrašnje kontrole. Od njegove sadržine ponajviše će ovisiti daljnja policijska karijera Nedima Smajića.

Najnerealnije je očekivati da se ispuni zahtjev Mirnesa Ajanovića za Smajićevo nagrađivanje i unapređenje zbog primjernog služenja zakonu. Uostalom, iz visokih političkih i policijskih krugova već stižu optužbe da je čitav ovaj slučaj montirao upravo Mirnes Ajanović, navodno podmećući svog policajca da zagorča život bračnom paru Avdić i SDP-u. Tim povodom pokušali smo doći do komentara predsjednika BOSS-a, ali je u vrijeme pripreme ovog teksta, prema informacijama njegove sekretarice, bio na službenom putu.

Koliko se može biti iznad zakona Uloga doktora Seada Avdića u ovom slučaju bitna je s aspekta javnog morala visokih državnih funkcionera. Radi se o čovjeku s velikim ugledom, profesorskom i političkom karijerom bez incidentnih situacija i bilo kakvog kriminalnog ozračja. Međutim, sve to, pa čak i uz pretpostavku da je Mirnes Ajanović bio toliko moćan da čitav incident režira, prvog čovjeka najvišeg zakonodavog tijela u zemlji ne može amnestirati od moralne mrlje da je sopstvenu suprugu pokušao izdići iznad zakona.

Međutim, najveći problem u čitavoj priči je držanje čelnika kantonalnog MUP-a, a posebno ministra Muhameda Čauševića. Raspoložive informacije govore da je pogazio zakonske i etičke norme, nezajažljivo podilazeći svojim partijskim šefovima i liječeći sujete osoba koje njegove najbolje policajce nazivaju majmunima.
Čeka se nalaz unutrašnje kontrole

Portparol MUP-a TK-a Nikola Slavuljica nas je informirao da se ministar Muhamed Čaušević nalazi na bolovanju, tako da nismo bili u mogućnosti da dođemo do njegovog komentara optužbi koje mu se među policajcima i u javnosti stavljaju na teret u vezi sa slučaje "Avdić - Smajić". Slavuljica nam je također rekao da njihova unutrašnja kontrola intenzivno istražuje sve događaje vezane za ovaj slučaj i da će, nakon okončanja tog postupka, a najvjerovatnije početkom iduće nedjelje, kantonalni MUP upoznati javnost sa svojim viđenjem cjelokupne situacije. Još je dodao da je jedan saobraćajni incident dobio javnu dimenziju kakvu ne zaslužuje, te da će, zbog poznatih zahtjeva federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića, o svemu tome detaljno biti informiran i federalni ministar Ramo Masleša. Našu molbu da nam se omogući razgovor sa policajcem Smajićem, Slavuljica je prokomentirao tvrdnjom da kantonalni MUP za to nije nadležan i da je to privatna stvar pomenutog policajca.


Policajci spremaju peticiju

U vrijeme SDA-ovog režima slučaj policajca Smajića sigurno ne bi prošao bez energičnih reakcija i osuda od strane Foruma građana i drugih tuzlanskih organizacija, odbora i grupa za zaštitu ljudskih prava. Podsjetit ćemo da je svojevremeno Haris Silajdžić kao žrtva privremene ljutnje Alije Izetbegovića - u organizaciji ovdašnjeg Foruma građana - dobio podršku kroz peticiju koju je potpisalo oko deset hiljada građana.

Međutim, kako pomenute organizacije novoj vlasti ne žele da dođu na hatar, pa policajce nema ko da brani, saznajemo da se pripadnici PU Tuzla pripremaju da, u slučaju nepravednih sankcija prema Nedimu Smajiću, organiziraju internu peticiju podrške svome kolegi.


Suzdržani IPTF

Iz dosadašnjih napisa o ovom slučaju poznato je da je Ševala Avdić, protestujući protiv isključivanja iz saobraćaja, zatražila od pripadnika IPTF-a da dođu na lice mjesta i zaštite je od Nedima Smajića i njegovih kolega. Međutim, nije bilo poznato da su i policajci tražili hitnu intervenciju IPTF-a, kako bi ih zaštitio od naredbi čelnika MUP-a da prekrše zakon. Međutim, kako saznajemo, iz IPTF-a su javili da nemaju slobodnih ljudi, te da će svoje kontrolne obaveze naknadno ispuniti. I zaista su međunarodni policajci pažljivo popratili saslušanja Smajića i njegovih kolega od strane inspektora unutrašnje kontrole. Ostat će ipak nejasno zašto IPTF ima viška slobodnih ljudi kojim provjerava da li saobraćajni policajci spavaju u ranim jutarnjim satima, a nigdje ga nema kada se na ulazu u grad odvija dvosatna saobraćajna drama.


Nije joj prvi put

Uoči samog zaključivanja ovoga teksta došli smo u priliku da objavimo i kratku ispovijest bivšeg tuzlanskog policajca Almira Pužine, koji je također imao neugodno iskustvo sa saobraćajnim nestašlucima Ševale Avdić, ali je u njegovom slučaju sve okončano bez publiciteta.

Naime, Pužina je prije sedam godina, u rutinskoj kontroli, pokušao zaustaviti žutog golfa, ali je gospođa za volanom ignorirala podignutu stop-tablicu.

Naknadnom provjerom policajac Pužina je ustanovio da se radi o Ševali Avdić i da je njen golf bio neregistriran pune dvije godine. Prema propisima, on joj je oduzeo saobraćajne dokumente, ali je planirani kazneni postupak naprasno morao prekinuti. Naime, gospođa Avdić je upotrijebila svoj uticaj te intervenirala kod tadašnjeg šefa Pete policijske stanice Ivice Divkovića, inače aktuelnog policijskog komesara za Tuzlanski kanton. Gospodin Divković je prisilio Almira Pužinu da ode do stana gospođe Avdić i zamoli je da primi njegovo izvinjenje i oduzete dokumente. Međutim, čak ni taj ponižavajući čin pokajanja nije ga mogao zaštititi od otkaza.

 

Preuzeto iz DANA