TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 22.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

Tuzlanski dosje 
Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Kulturologija 
Sportarije 

Bilten rada Općine Tuzla 
Tuzla u slikama 
Baza slika 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Mali oglasi 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
Dosjei 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 

Zanimljivosti 
Showbusiness 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 

Erotske zanimljivosti 
Djevojka dana 
Momak dana 
 

Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 
TV programi 
 

Vizitke 
Marketing 
Čavrljajte uživo
Users in Chat
TUZLARIJE CHATRezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995

SVAŠTARIJE

Rasprava u kojoj sudjeluju milijuni ljudi: Ima li na svijetu više kotača ili vrata?

Ovo je tekst ukrajinske pjesme koja je danima na vrhu kladionica Eurosonga

Putinov dvojnik na mukama: "Bojim se za svoju sigurnost. Što ako me netko napadne?"

VIDEO Rus se lancima zavezao za vrata McDonald´sa i vikao: Zatvaranje je čin nasilja"Zapeo je za oko i Batmanu"

Konstrakti hakirali profile na društvenim mrežama: "Možda je tako i bolje"

Glumačke face se zamjerile gledateljima: "Ovo je orgijanje woke elite"

Ukrajinka i Rus zajedno pobjegli u Mađarsku: "Prohodali smo dva tjedna prije rata"

Samsung Galaxy S22 serija: Saznajte po čemu se ističu ovi pametni telefoni"Vi ste studentica? Sigurno ne ispuštate knjigu iz ruku""Moj prijatelj Krist"

Trebali su doći u Zagreb: Ruski bend objavio antiratnu pjesmu, pjevač im uhićen"Vrijeme leti kad se zabavljaš"

Favoriti su na Eurosongu, no vremena za vježbanje nemaju. Brane svoju zemlju u ratu

Bivši prvak Formule 1 oženio Playboyevu zečicu, pojavile se fotke sa slavlja

Warner Bros. napravio veliku rošadu svojih najvećih hitova

Jeste li skužili detalj u plesu Domenice i Alana koji je nasmijao gledatelje?

Ljubav Igora Mandića i njegove Slavice: "Bio sam podstanar kod njene mame"

Prosidba princa Charlesa nije bila romantična: "Odveo je Dianu u dječju sobu..."

Draško Stanivuković joj nije došao na rođendan pa prešla u stranku Milorada Dodika

Kontakt mail
[email protected]

Kako postati brucoš
Korak do zapadnoevropskog sna
U narednu školsku godinu, na 11 fakulteta u Tuzlanskom kantonu, odnosno 32 odsjeka, trebalo bi se upisati 1.380 redovnih studenata. Težeći ka maksimalnoj racionalizaciji, svi raniji petogodišnji studiji u Tuzli sada traju četiri godine, postdiplomski jednu, a doktorat tri godine. Istovremeno, intenzivan razvoj i zavidan međunarodni imidž tuzlanskog Kliničkog centra nametnuo je potrebu uvođenja više medicinske ili zdravstvene škole u okviru Medicinskog fakulteta

niverzitet u Tuzli je prije ostalih u Bosni i Hercegovini ušao u proces strateških re formi po uzoru na iskustva i standarde za padnoevropskog visokoškolskog obra zovanja. Između ostalog, ovo je prvi "integrirani univerzitet" u našoj zemlji. To znači da se cjelokupna politika ovog Univerziteta kreira preko njegovog Senata i Upravnog odbora, a fakulteti su postali organizacioni dijelovi koji su u potpunosti posvećeni osnovnoj djelatnosti - edukaciji i nastavi, naučnoistraživačkom radu. Za razliku od drugih sredina, studenti se u Tuzli upisuju na Univerzitet, a ne na neki od fakulteta.

Za narednu školsku godinu predviđeno je da se na 11 fakulteta, odnosno 32 odsjeka, upiše 1.380 redovnih studenata. To je kvota brucoša čije će studiranje finansirati Vlada Tuzlanskog kantona. Pored toga, oni kandidati koji pokažu poseban interes za određeni studij i polože kvalifikacijski ispit, a pri tome ostanu prekobrojni u odnosu na pomenutu kvotu, mogu se upisati sa statusom "studija za vlastite potrebe", što podrazumijeva samofinansiranje. Naravno, i ta dodatna kvota je limitirana, a oni koji njome budu obuhvaćeni, plaćat će svoje školovanje po tarifama koje se kreću od 1.200 do 1.800 KM godišnje. Uplaćena sredstva se koriste za poboljšavanje standarda studija i ukupnog materijalnog položaja Univerziteta.

Neophodna viša medicinska škola Prednjačeći u tržišnoj orijentaciji, ova visokoškolska ustanova je utvrdila pravilo da, ukoliko za neki od studijskih odsjeka ne bude ispoljeno interesovanje koje doseže "minimalan broj za upis", na takav odsjek će biti stavljen moratorij na upis u narednoj školskoj godini. Radi boljeg razumijevanja ovih napomena, odnosno snalaženja na tabeli koju prilažemo uz ovaj tekst, navest ćemo konkretan primjer: na Defektološki fakultet, prema planu, treba da se upiše 60 studenata u okviru osnovne kvote. Desi li se da interes za ovaj studij bude ispod minimalnog broja za upis koji za ovaj fakultet iznosi 30 kandidata, onda on neće imati nastavu za brucoše u narednoj školskoj godini. Ako pak predviđena kvota, koju finansira Vlada, bude ispunjena, onda će biti otvoren prostor za upis još 60 studenata sa položenim kvalifikacijskim ispitom koji će morati uplatiti pomenutu upisninu.

S tim u vezi treba podsjetiti na neka iskustva sa upisa u prošloj godini. Tada se na odsjek Energetsko mašinstvo Mašinskog fakulteta, Bušotinska eksploatacija sirovina Rudarsko-geološkog fakulteta i odsjek Hemijsko inžinjerstvo Tehnološkog fakulteta nije prijavio dovoljan broj studenata, pa su ti studiji bili pod moratorijem. Ponovi li se ta situacija i ove godine, uslijedit će ozbiljne procjene da li ti odsjeci ubuduće uopće treba da postoje na Tuzlanskom univerzitetu, odnosno da li treba izvršiti promjene.

U kontekstu promjena, trenutno su u toku ozbiljne aktivnosti oko uvođenja odsjeka za turski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu, za što ima velikog interesa među studentima, a također i ozbiljnih nagovještaja o materijalnoj podršci turske vlade. To bi bio prvi ovakav studij u BiH. Također je intenzivan razvoj i zavidan međunarodni imidž tuzlanskog Kliničkog centra nametnuo potrebu uvođenja više medicinske ili zdravstvene škole u okviru Medicinskog fakulteta. S tim u vezi apsurdno je da veći broj medicinskih tehničara iz Tuzlanskog kantona polaže ispite na višim školama u Prijedoru, Bihaću i drugim gradovima, a da tamo istovremeno nastavu drže tuzlanski profesori.

Studij sportskog novinarstva Zagovornici ubrzanog prestrojavanja na Tuzlanskom univerzitetu također iznose zanimljiv podatak da od 29 predmeta koji se izučavaju na Univerzitetu u Sarajevu, u Tuzli postoji tehničko-kadrovski osnov za izučavanje 25 predmeta. S tim treba povezati mogućnost da se Tehnološki fakultet u Tuzli, koji ima sve resurse, u nedostatku interesovanja za hemijsko inžinjerstvo, preorijentira na farmaciju i prehrambenu industriju. Ta inicijativa je već upućena prema Vladi i Skupštini TK-a i čeka se njihov odgovor.

U okviru transformacije Univerziteta u Tuzli vrše se pripreme i za uvođenje evropskog kreditnog transfer sistema. Tako će student koji pohađa jedan studijski odsjek, a zanima ga određena disciplina na drugom fakultetu, dobiti priliku da svoj interes realizira. Naprimjer, ozbiljne su namjere da se na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport uvede studij sportskog novinarstva i sportskog menadžerstva. Takvim komplementarnim pristupom, studentima će biti omogućeno da biraju predmete i kreiraju studij kako žele.

Sve su to koraci ka cilju da se u narednih deset godina u potpunosti pređe na tržišni status Univerziteta u Tuzli, pri čemu će studenti imati velike mogućnosti izbora, ali uz adekvatnu finansijsku nadoknadu. Dakako, najbolji studenti bi bili oslobođeni tog plaćanja, odnosno beneficirani od strane države i drugih zainteresiranih institucija.

Težeći ka maksimalnoj racionalizaciji, a suglasno standardima tzv. Bolonjske deklaracije, svi raniji petogodišnji studiji u Tuzli sada traju četiri godine, postdiplomski jednu, a doktorat tri godine.
Ekonomski fakultet u Brčkom
Tri stotine studenata u narednoj godini
Za razliku od osnovnog i srednjeg obrazovanja koje u Distriktu Brčko predstavlja zaseban i autohton sistem u odnosu na entitetske, Ekonomski fakultet u Brčkom, inače jedini u ovom gradu, još uvijek funkcionira kao organizaciona jedinica Univerziteta Srpsko Sarajevo, pa se naslanja na budžet Republike Srpske. Tako bilježimo apsurd da učitelj u Brčkom prima dvostruko višu, a uz to i redovnu plaću, od univerzitetskog profesora u ovom gradu.

Čelnici brčanskog Ekonomskog fakulteta ističu da bi rado prešli na budžet Distrikta, da su otvoreni za upis studenata iz svih regija BiH i prijem multietničkog nastavnog osoblja, ali da još uvijek nisu otklonjene formalno-pravne zapreke da se to i dogodi. Glavni problem je što Brčko još uvijek nema svoj univerzitet, pa je teško zakonski situirati visokoškolsko obrazovanje na nivou Distrikta na osnovu samo jednog fakulteta.

Nadajući se što skorijem "vjenčanju" s Vladom Distrikta, upravni organi Ekonomskog fakulteta u Brčkom za narednu školsku godinu planirali su da upišu ukupno 300 studenata. Budžetsku podršku iz Banje Luke imat će 100 studenata, po principu samofinansiranja studirat će njih 120, a predviđen je i upis 80 vanrednih studenata.