TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 22.7.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

Tuzlanski dosje 
Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Kulturologija 
Sportarije 

Bilten rada Općine Tuzla 
Tuzla u slikama 
Baza slika 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Mali oglasi 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
Dosjei 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 

Zanimljivosti 
Showbusiness 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 

Erotske zanimljivosti 
Djevojka dana 
Momak dana 
 

Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 
TV programi 
 

Vizitke 
Marketing 
Čavrljajte uživo
Users in Chat
TUZLARIJE CHATRezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995

SVAŠTARIJE

Rasprava u kojoj sudjeluju milijuni ljudi: Ima li na svijetu više kotača ili vrata?

Ovo je tekst ukrajinske pjesme koja je danima na vrhu kladionica Eurosonga

Putinov dvojnik na mukama: "Bojim se za svoju sigurnost. Što ako me netko napadne?"

VIDEO Rus se lancima zavezao za vrata McDonald´sa i vikao: Zatvaranje je čin nasilja"Zapeo je za oko i Batmanu"

Konstrakti hakirali profile na društvenim mrežama: "Možda je tako i bolje"

Glumačke face se zamjerile gledateljima: "Ovo je orgijanje woke elite"

Ukrajinka i Rus zajedno pobjegli u Mađarsku: "Prohodali smo dva tjedna prije rata"

Samsung Galaxy S22 serija: Saznajte po čemu se ističu ovi pametni telefoni"Vi ste studentica? Sigurno ne ispuštate knjigu iz ruku""Moj prijatelj Krist"

Trebali su doći u Zagreb: Ruski bend objavio antiratnu pjesmu, pjevač im uhićen"Vrijeme leti kad se zabavljaš"

Favoriti su na Eurosongu, no vremena za vježbanje nemaju. Brane svoju zemlju u ratu

Bivši prvak Formule 1 oženio Playboyevu zečicu, pojavile se fotke sa slavlja

Warner Bros. napravio veliku rošadu svojih najvećih hitova

Jeste li skužili detalj u plesu Domenice i Alana koji je nasmijao gledatelje?

Ljubav Igora Mandića i njegove Slavice: "Bio sam podstanar kod njene mame"

Prosidba princa Charlesa nije bila romantična: "Odveo je Dianu u dječju sobu..."

Draško Stanivuković joj nije došao na rođendan pa prešla u stranku Milorada Dodika

Kontakt mail
[email protected]

Tuzlanska stambena groznica
Ofanziva veterana
Dok Tuzla, odnosno njen najsiromašniji sloj stanovništva, proživljava "deložacionu groznicu", za to vrijeme, tvrde u novoformiranoj Stranci veterana BiH, njeni vlastelini "na čudesan način grade veleljepne vile". Veterani su stoga krenuli u protestnu ofanzivu i traže da se pod hitno ispita kako su vile sagradili Muhamed Šadić, Šemso Softić, Abid Đozić, Mustafa Šahović i Hasan Bećirović, ali i to zašto nijedan stoprocentni ratni vojni invalid ni šestu godinu nakon rata nije riješio svoje stambeno pitanje

"Od nadležnih institucija tražimo da prekinu sa opstrukcijom započetog procesa istrage oko kupovine preko 50 stanova za funkcionere na račun budžeta Tuzlanskog kantona. Nova vlast po tom pitanju još ništa nije uradila, a bude li i dalje ignorirala ovu našu rak-ranu, od pravne države neće biti ništa.

Također tražimo da se hitno istraže okolnosti, izvori i pokrića za gradnju kuća općinskih i kantonalnih funkcionera u zadnje dvije godine. Za ovu priliku izdvojit ćemo na čudesan način sagrađenu palatu bivšeg kantonalnog ministra pravde Šemse Softića u naselju Solina, vilu aktuelnog šefa Kantonalnog fonda za izgradnju Muhameda Šadića u Ši Selu, kuću bivšeg općinskog funkcionera, a sada federalnog ministra Hasana Bećirovića u Grabovici, veleljepno zdanje bivšeg šefa financijske policije Mustafe Šahovića, također u Ši Selu, stambeni i poslovni kompleks bivšeg ministra za izbjeglice Adiba Đozića na više lokacija…

Ove građevine nisu se mogle sagraditi od plata. Radi se o lopovluku kojim su oštećene porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i ostale najugroženije kategorije. Zahtijevamo da se ovi navodi čim prije ispitaju, nezakonito stečena imovina oduzme, te da krivci zakonski odgovaraju."

Ovo je izvod iz dugačkog pisma sa optužbama zbog navodnog stambenog kriminala, koje je novoformirana Stranka veterana, sa sjedištem u Tuzli, uputila na više domaćih i međunarodnih adresa. Ovdašnji "veterani" započinju protestnu ofanzivu u vrijeme kad nezadovoljstvo tzv. boračkih kategorija zbog stambene agonije u Tuzli dostiže tačku usijanja. S jedne strane, zbog snažnog pritiska međunarodne zajednice, Tuzla proživljava deložacionu groznicu (150 iseljenja mjesečno), a sa druge strane, donacija za gradnju novih stanova za najugroženiju kategoriju već odavno nema. Šef općinske Stambene službe Faruk Ajaz podnio je ostavku, izjavivši za Dane: "Ne trebaju mi pohvale za prebačene norme u deložiranju Bošnjaka u općini Tuzla u situaciji kad se u Zvorniku i drugim gradovima u RS-u i po mjesec dana niko ne deložira."

Najveća blamaža No, sve i da splasne ovo iznuđeno udarništvo u proizvodnji beskućnika, u Tuzli su stambeni problemi već odavno prešli prag podnošljivosti. Ljudi koji su izgubili dijelove tijela, svoje najbliže, živce i sve nade, prijete radikalnim protestima, a u svemu tome ulje na vatru dodaju informacije o navodnim brojnim stambenim mahinacijama u režiji općinskih i kantonalnih čelnika.

Hajrudin Avdić, član Izvršnog odbora Stranke veterana BiH, ističe: "Pripadnike RVI i članove porodica poginulih boraca više od svega boli stambeni kriminal, a on je ovdje veoma izražen i kod domaćih ulaganja i kod stranih stambenih donacija. Isti slučaj je sa stanovima koji nisu prijavljeni za povrat, pa nisu sporni u vezi sa Aneksom 7. Oni se raspodjeljuju u užim krugovima. Bez rang-listi i kriterija, kao da su privatna prćija gradonačelnika i njegovih saradnika."

"Veterani" stalno podsjećaju na konstataciju šefa tuzlanskog sekretarijata za boračko-invalidsku zaštitu, izrečenu za govornicom općinskog parlamenta: "Sramota je da Tuzla čak pet godina nakon rata nije riješila stambeni problem nijednog svog stoprocentnog ratnog vojnog invalida." Tuzla ima 96 pripadnika ove kategorije, a preko 50 njih nema riješeno stambeno pitanje.

U kontekstu navodnih stambenih zloupotreba općinskih i kantonalnih funkcionera, Stranka veterana naročito potencira primjere tuzlanskih naselja Solina i Badre:

"Slučaj Solina, navodi se u jednom od pismenih protesta, "predstavlja najveću blamažu bivšeg gradonačelnika Selima Bešlagića. Uz izbjeglice tu se smjestilo 30 tuzlanskih porodica. Zanimljivo je da među domicilnim stanarima nema nijednog stoprocentnog ratnog vojnog invalida, niti porodice šehida i poginulih boraca, već se isključivo radi o Bešlagićevoj poslušničkoj administraciji… Zbog toga tražimo hitnu reviziju stambenih rješenja u ovom slučaju."

Naselje Badre, gdje je, posredstvom boračkog ministarstva, Vlada TK-a, prema tvrdnji predsjednika Stranke veterana BiH Fahrudina Kantića, kupila četiri kuće za invalide, izdvojivši preko 700.000 KM, u kojima vode nema nikad, a prevoz je moguć samo helikopterom, već smo spominjali prije godinu dana. Niko od težih invalida kojima su podijeljena stambena rješenja, nije se htio nastaniti u ovaj, kako ga popularno zovu, Aušvic za RVI.

Novo razočarenje U Stranci veterana podastiru nove "dokaze" da je taj skandalozni projekat realiziran isključivo iz kriminalnih pobuda:

"Kantonalno ministarstvo za boračka pitanja, koje je tada predvodio general Salih Malkić, realiziralo je uz asistenciju svojih trabanata - predsjednika RVI TK-a Safeta Redžića i predsjednika Organizacije šehidskih porodica Ismeta Šeraka, kao članova nadležne komisije. Oni su tu kuću kupili po pojedinačnoj cijeni od 175.000 KM, iako, prema procjeni općinske stručne komisije, ni jedna od tih kuća ne vrijedi više od 55.000 KM."

Fahrudin Kantić tvrdi da je kantonalni budžet u toj transakciji oštećen za blizu 500.000 KM te da je više osoba od toga imalo dobrog ćara. Za Safeta Redžića se navodi podatak da je specijalno nagrađen od strane bivšeg ministra Malkića, čije mu je ministarstvo mimo svih kriterija, posredstvom Kantonalnog fonda za izgradnju, poklonilo 30.000 KM za kupovinu stana. Preostali dio novca, oko 40.000 KM, darovao je sam Fond, u čijem upravnom odboru se "slučajno" nalaze Safet Redžić, Ismet Šerak i predsjednik fantomske Organizacije demobilisanih boraca Esad Pirić, poznat po koncertu zvižduka koji mu je priredila sopstvena "baza" kada je na velikom protestnom mitingu u tuzlanskom "Mejdanu", ničim izazvan, pokušao da pročita telegram podrške Aliji Izetbegoviću.

Nezadovoljni "veterani" ističu i činjenicu da Kantonalnim fondom za izgradnju "gazduje" Muhamed Šadić, kojemu, kao bivšem načelniku najsiromašnije općine - Čelića, ni najmanje nije smetalo da se nagradi jednom od najvećih novosagrađenih kuća u Tuzli.

Za zaokruživanje ovog slučaja, ističu nezadovoljni invalidi, solidarno se pobrinuo komandant 2. korpusa, general Refik Lendo, koji je "maskirao" skandal na Badrama, useljavajući u prazne kuće aktivne pripadnike Armije.

Abdulah Mehmedović, stoprocentni ratni vojni invalid i nesuđeni stanar "Aušvica", ističe da je novo razočarenje invalidima donio započeti projekat nadziđivanja postojećih zgrada: "Čitava ta stvar je pokušaj zamazivanja očiju od strane Selima Bešlagića i Jasmina Imamovića u predizborne svrhe. Sve i da nekim čudom obezbijedimo po 10.000 KM za prethodnu administrativnu proceduru, kako da dođemo do sredstava za samu gradnju? A da se kojim slučajem nismo prijavili na konkurs, u skladu sa svojim brojnim a nikad ispunjenim obećanjima, oni bi nas ukorili da smo propustili veliku priliku, jer bi nam sigurno našli donatore. I, povrh svega, kako naći nove vlasnike stanova, od kojih neki možda žive u Beogradu, da bi se obezbijedila saglasnost svakog od njih, kako zakon nalaže?"

Čelnicima tuzlanske općine Stranka veterana također zamjera što nisu dali placeve ili pak odobrili procenat od nadziđivanja Kantonalnom fondu za izgradnju kada je ta institucija bila spremna da isfinansira rješenje stambenog pitanja za većinu tuzlanskih stoprocentnih invalida.
Fahrudin Kantić, predsjednik Stranke veterana BiH
Bešlagićeva samovolja skupo nas je koštala

DANI: Zašto je formirana još jedna stranka u Tuzli?

KANTIĆ: Zato što su rukovodstva boračkih organizacija listom korumpirana i zato što pod firmom političke stranke lakše dolazimo do neophodnih dokumenata i informacija o kriminalnim radnjama. Neka vlast počne iskreno i ozbiljno da rješava ono što nas najviše tišti, a to je problem krova nad glavom, mi ćemo odmah stranku ukinuti. Za borbu za vlast niti smo sposobni, ni zainteresirani.

DANI: Guverner TK-a Selim Bešlagić tvrdi da Vi sve ovo radite zato što hoćete stan.

KANTIĆ: Tačno! Kao stoprocentni ratni vojni invalid i jedan od prvih na stambenoj listi općinskog sekretarijata za boračko-invalidsku zaštitu, učinit ću sve da reguliram svoj stambeni status. S druge strane, svako ko želi znati, dobro zna da Fahrudin Kantić nikada nije živio samo za sebe, da sam čak i visoku funkciju u Savezu RVI BiH ostavio onda kada je njime počela da manipuliše Bičakčićeva klapa.

DANI: Guverner također negira tvrdnju da se oglušio na zahtjeve Kantonalnog fonda za izgradnju, dokumentujući papirima da je pozitivno odgovorio na zahtjev RVI Tuzla i Kantonalne vlade o dodjeli lokacije za gradnju kolektivnog stambenog objekta.

KANTIĆ: Ja sam provjerio u Kantonalnom fondu za izgradnju i tamo lijepo u protokolu stoji da su od načelnika općine, dakle Bešlagića, u maju 1999. godine tražili izuzimanje zemljišta u svrhu gradnje stanova za invalide, a zatim u junu 2000. godine dozvolu za nadziđivanje. Direktor Fonda Muhamed Šadić tvrdi da Bešlagić i Općina Tuzla na to nisu odgovorili. Kome je drugome Bešlagić davao saglasnost, nas ne interesuje. Znam samo da je njegova naduvenost i samovolja puno koštala.

DANI: Bešlagić nam je pokazao spiskove 11 invalida koji su stanove dobili u novoj zgradi u Solini i 12 njih koji su stambeni problem riješili kroz projekat nadziđivanja iz donacije švicarske vlade.

KANTIĆ: I dalje tvrdim da Bešlagić, Općina Tuzla i Tuzlanski kanton nisu riješili stambeni problem nijednog tuzlanskog stoprocentnog ratnog vojnog invalida koji se nalazi na listama prioriteta. Nekoliko pripadnika ove kategorije jeste u okviru švicarske donacije za nadziđivanje dobilo stanove, ali se radi o ljudima koji su tu odmah uselili iz porodičnih kuća, od kojih je većina dobila ranije donacije za dogradnju i slično. Niko od njih nije sa liste invalida koji imaju privremeni stambeni status i moraju ići na ulicu. Pouzdano znam da se tu radilo o novčanim provizijama, da se imenima nekih invalida manipulira i da se neki od njih nikada nisu uselili.


Selim Bešlagić, guverner TK-a
Invalidi su naš prioritet

DANI: Stranka veterana BiH zamjera Vam da u dva navrata niste dali traženu saglasnost Kantonalnom fondu za izgradnju kako bi realizirao plan o stambenom zbrinjavanju tuzlanskih ratnih vojnih invalida. Jednom se radilo o zahtjevu za dodjele placeva, a drugi put o projektu nadziđivanja.

BEŠLAGIĆ: To nije tačno. Od nas su Udruženje RVI općine Tuzla i Vlada TK-a jednom prilikom tražili samo lokaciju za izgradnju kolektivnog stambenog objekta za potrebe RVI Tuzle, i dobili su odgovore od nadležnog sekretarijata. E sada, ako je to potrajalo, pa ne mogu se takve dozvole dobiti za dvadeset četiri sata, potrebno je obaviti brojne stručne poslove.

DANI: Kako komentirate tvrdnju čelnika pomenute stranke da ste 20 stanova u novoj zgradi u Solini, odnosno u dijelu zgrade koji je pripao domicilnom stanovništvu, podijelili izvan bilo kakvih kriterija svojoj poslušnoj administraciji, te da Općina Tuzla do sada nije stambeno zbrinula nijednog svog stoprocentnog ratnog vojnog invalida?

BEŠLAGIĆ: To je čista glupost. Općina Tuzla je među prvima rješavala te probleme ratnih vojnih invalida. U okviru projekta nadziđivanja, na osnovu donacije švicarske vlade, mi smo uspjeli da uselimo 12 invalida. Drugi slučaj - Solina - gospoda bi htjela da ja istovremeno riješim i njih i izbjeglice, na osnovu kojih su se dobijala sredstva, pa da još dam njima da to raspoređuju. Ja to u svojoj politici nikada nisam radio. Mi smo, na moj zahtjev, dobili donaciju iz Njemačke, od gospodina Koschnika, za povratak ljudi kućama. Ja sam vodio bitku da pola tih stanova bude upotrijebljeno za zbrinjavanje "flotera", ljudi koji su se vraćali u Tuzlu, a u njihovim stanovima trenutno je boravio neko drugi. Druga polovina stanova bila je najprije u nadležnosti UNHCR-a, koji je htio sve da rasporedi na taj način da, recimo, uzme povratnika koji potiče iz Jajca, pa da ga ovdje smjesti dok se on ne vrati u Jajce, a u Jajce je taj mogao da se vrati. Ali je ovima bilo lakše da ga zadrže ovdje. I mi smo se, ipak, izborili da pola tih stanova dobije općina Tuzla, a od tih dvadeset, preko 50 posto je pripalo pripadnicima RVI-a i porodicama šehida i poginulih boraca. I to ima u dokumentaciji i spiskovima.

DANI: "Veterani" pominju i problem sa navodnom zakulisnom podjelom stanova koji pripadaju Općini a nisu sporni u vezi sa Aneksom 7, zbog neprijavljivanja za povrat stana.

BEŠLAGIĆ: Takvi stanovi stavljaju se na raspolaganja za nužni smještaj i ništa tu nije sakriveno. A ako neko misli da se sve treba staviti na oglasnu tablu, to je njegov problem. Tvrdim da su kod nas u prioritetu bile porodice poginulih i stoprocentni ratni vojni invalidi, a to što predsjednik Stranke veterana Fahro Kantić protestira, to je zato što je on želio stan za sebe.

 

Objavljeno u broju 109 DANA, 08. juni 2001.


Imate svoj komentar? Iznesite ga na našem forumu!