TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 5.12.2023       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

Tuzlanski dosje 
Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Kulturologija 
Sportarije 

Bilten rada Općine Tuzla 
Tuzla u slikama 
Baza slika 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Mali oglasi 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
Dosjei 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 

Zanimljivosti 
Showbusiness 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 

Erotske zanimljivosti 
Djevojka dana 
Momak dana 
 

Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 
TV programi 
 

Vizitke 
Marketing 
Čavrljajte uživo
Users in Chat
TUZLARIJE CHAT


DEJAN IVANOVĆ, AKADEMSKI MUZIČAR

Svjetska priznanja tuzlanskom gitaristi

Dejan Ivanović, Tuzlak, akademski muzičar i profesor gitare, na Internacionalnom takmičenju gitarista Andres Segovia-La Herradura-Granada u Španiji, koje je održano početkom januara ove godine, u izuzetno jakoj konkurenciji mnogih zemalja iz cijelog svijeta ubjedljivo je osvojio prvo mjesto.

U slobodnom dijelu programa Ivanović je izveo kompoziciju Suite Valenciana od Vincente Asencia, dok je u obaveznom dijelu programa izveo kompoziciju Sonata Grocosa Joaquina Rodriga. Tokom takmičenja Ivanović je izvodio još kompozicije J. S. Bacha, Antonia Josea, Zoccatellia. Sve novine u Španiji objavile su rezultate takmičenja sa izuzetnim kritikama o Ivanovićevom muziciranju, a posebno novine "Ideal" iz Granade na prve tri stranice objavile su slike i opširne komentare sa simpatijama i komplimentima za Ivanovićevu tehniku i umjetnički dojam izvođenja navedenih kompozicija.

Dejan Ivanović rođen je 1976. godine u Tuzli, gdje je završio osnovnu i srednju Muzičku skolu, odsjek gitara u klasi Predraga Stankovića. Muzičku akademiju završio je u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka, a sada je na usavršavanju u Lisabonu, gdje izuzetno uspješno prezentira našu zemlju u svijetu.

Na jednom od najjačih internacionalnih takmičenja gitarista S.A.R. La Infanta dona Cristina, 1998. godine u Madridu osvojio je prvu i specijalnu nagradu, a na Internationalnom festivalu gitarista Andres Segovia - La Herradura Granada u Španiji, 1999. osvojio drugu nagradu i prvu specijalnu nagradu.

Istovremeno, pored mnogobrojnih takmičenja Ivanović je 1999. i 2000. godine održao solisticke koncerte u Italiji, Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Engleskoj, Irskoj, Portugalu i SAD. Nije zaboravio ni svoju zemlju, Bosnu i Hercegovinu. Tako je 9. marta 2000. učestvovao na manifestaciji Sarajevska zima, na kojoj je održao solistički koncert koji je publika pozdravila ovacijama. Interesantno je istaći i to da je ovom koncertu prisustvovao i ambasador Portugala.

Ovakav izuzetan rad mladog čovjeka-umjetnika Tuzla, Tuzlanski kanton i Bosna i Hercegovina svakako trebaju podržati.

Aida DURIC-SAVIC

Ovaj tekst objavljen je u današnjem izdanju sarajevskog "Oslobođenja". Tuzlarije se pridružuju čestitkama gospodinu Ivanoviću na izuzetnom uspjehu, još jednom u nizu dobrih rezultata koje širom svijeta postižu tuzlanski gitaristi proizvedeni u muzičkoj radionici profesora Predraga Stankovića.

Međutim, tekst Aide DURIC-SAVIC sadrži i par fraza uobičajenih za ovakve tekstove. Jedna od tih fraza je i ona o tome kako umjetnik Ivanović svojim radom uspješno prezentira našu zemlju (BiH) u svijetu.

To jednostavno nije tačno jer zemlja koju Ivanović predstavlja u svijetu nije BiH već Hrvatska. Da je to tako nije teško ustanoviti. Dovoljno je pogledati nekoliko festivalskih materijala ili najava za koncerte pa se uvjeriti da uz ime umjetnika Ivanovića ne stoji BiH već Croatia.
Prije Ivanovića nagradu S.A.R. La Infanta dona Cristina osvojio je 1993. i Denis Azabagić, ali kao predstavnik Bosne.

Da se razumijemo .... umjetnikov izbor zemlje uopšte nije sporan, niti je on zbog toga manje Tuzlak, niti nam je njegov uspjeh manje značajan. Jednostavno radi se o tome da i Dejan Ivanović i čitaoci imaju pravo na tačnu informaciju.

Tačno je da Dejan Ivanović živi u Lisabonu gdje poučava gitaru na Conservatorio Regional de Musica de Convilha, ali nije tačno da on tamo predstavlja Bosniu. U zagrebačkom Vijesniku od 25.februara 1999. godine, uspješan lisabonski kocert propraćen je ovako: Mladi hrvatski glazbeni umjetnik na gitari Dejan Ivanovic, rodjen 1976. u Tuzli, odrzao je proslog tjedna u hrvatskom Veleposlanstvu u Lisabonu uspjesan koncert izvevsi djela suvremenih spanjolskih skladatelja za gitaru ......Na koncertu u hrvatskom Veleposlanstvu bili su, uz ostale ugledne goste, veleposlanici Austrije, Danske, Estonije, Finske, Irske, Njemacke, SAD, Velike Britanije i imenovana veleposlanica Portugala u Hrvatskoj Ana Barata.

Ako Aida DURMIC-SAVIC poštuje umjetnikov rad red je da poštuje i njegov izbor države koju predstavlja. Za sada je to Hrvatska a Bosna će možda biti ako se ispuni i fraza iz posljednje rečenice gospođe DURMIC-SAVIC

Što se nas tiče, Ivanović je Tuzlak, to će uvijek biti, i ne treba nam "jači" patriotski razlog da bi više cjenili i više se radovali njegovim umjetničkim uspjesima.