TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 29.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

Tuzlanski dosje 
Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Kulturologija 
Sportarije 

Bilten rada Općine Tuzla 
Tuzla u slikama 
Baza slika 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Mali oglasi 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
Dosjei 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 

Zanimljivosti 
Showbusiness 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 

Erotske zanimljivosti 
Djevojka dana 
Momak dana 
 

Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 
TV programi 
 

Vizitke 
Marketing 
Čavrljajte uživo
Users in Chat
TUZLARIJE CHATRezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995

SVAŠTARIJE

Rasprava u kojoj sudjeluju milijuni ljudi: Ima li na svijetu više kotača ili vrata?

Ovo je tekst ukrajinske pjesme koja je danima na vrhu kladionica Eurosonga

Putinov dvojnik na mukama: "Bojim se za svoju sigurnost. Što ako me netko napadne?"

VIDEO Rus se lancima zavezao za vrata McDonald´sa i vikao: Zatvaranje je čin nasilja"Zapeo je za oko i Batmanu"

Konstrakti hakirali profile na društvenim mrežama: "Možda je tako i bolje"

Glumačke face se zamjerile gledateljima: "Ovo je orgijanje woke elite"

Ukrajinka i Rus zajedno pobjegli u Mađarsku: "Prohodali smo dva tjedna prije rata"

Samsung Galaxy S22 serija: Saznajte po čemu se ističu ovi pametni telefoni"Vi ste studentica? Sigurno ne ispuštate knjigu iz ruku""Moj prijatelj Krist"

Trebali su doći u Zagreb: Ruski bend objavio antiratnu pjesmu, pjevač im uhićen"Vrijeme leti kad se zabavljaš"

Favoriti su na Eurosongu, no vremena za vježbanje nemaju. Brane svoju zemlju u ratu

Bivši prvak Formule 1 oženio Playboyevu zečicu, pojavile se fotke sa slavlja

Warner Bros. napravio veliku rošadu svojih najvećih hitova

Jeste li skužili detalj u plesu Domenice i Alana koji je nasmijao gledatelje?

Ljubav Igora Mandića i njegove Slavice: "Bio sam podstanar kod njene mame"

Prosidba princa Charlesa nije bila romantična: "Odveo je Dianu u dječju sobu..."

Draško Stanivuković joj nije došao na rođendan pa prešla u stranku Milorada Dodika

Kontakt mail
[email protected]

Tuzla: Tajna Hametove pijace

Ko su taldžije iz općine?

U industrijskom predgrađu Tuzle više ne caruju samo otrovi. Car nad carevima od prije nekoliko godina tamo je Hamdija Musić Hame. Ovog "kralja tuzlanskih pijaca" na meraju veličine 15.000 metara kvadratnih doveli su tuzlanski čelnici, a on se prihvatio posla. Na meraji je nikla velepijaca, a u široj okolini veleproblem, za koji u Tuzli nikako da se nađe rješenje

eđu brojnim kontroverznim urbanističko-poslovnim poduhvatima u Tuzli, poslije rata, dva se izdvajaju kao nedostižni uzori: Kopexov par benzinskih pumpi na ulazu u grad iz pravca Šićkog Broda i pijaca naveliko u centru hemijsko-industrijske zone.

Kopexove pumpe su godinama u centru pažnje iz dva razloga: prvo, njihovo lociranje s obje strane pomenutog puta za duže vrijeme će onemogućiti i samu pomisao o proširenju najfrekventnijeg i najzakrčenijeg prilaza Tuzli, odnosno otklanjanju prave more za Tuzlake i sve one koje put nanese u ili kroz ovaj grad, i drugo - pomenute pumpe se nalaze uza sama postrojenja Termoelektrane i zato predstavljaju svojevrsnu "katastrofu na čekanju".

Vlasnik Kopexa Hasan Sarajlić je do ovoga "podviga" došao na krajnje jednostavan način. Naime, njegova najbolje plaćena uposlenica je moćna Amira Bešlagić, supruga guvernera Tuzlanskog kantona Selima Bešlagića. Ono jest da se narod neko vrijeme pitao - kako to da na ulazu u najjače "utvrđenje socijal-demokratije" u BiH "tvornicu novca" instalira tajkun koji je najpoznatiji po tome što je preko magistralnih puteva postavljao raskošne panoe s SDA-ovom parolom "U svojoj vjeri i na svojoj zemlji"? Ali, ko pita narod?

Kralj tuzlanskih pijaca Nastanak "zelene velepijace" u industrijskom predgrađu Tuzle ima svoju zanimljivu prethistoriju. Naime, tvornice Dita i TDI (HAK 2) su po završetku rata uložile oko 100.000 KM za uređenje ove lokacije, nadajući se unosnom ugovoru o zakupu sa pripadnicima IFOR-a, a čelnici Općine Tuzla su preko međunarodnih humanitarnih organizacija obezbijedili asfaltiranje pristupnog puta. Međutim, kada su saznali za "otrovni" komšiluk u vidu Polihema, Dite i TDI-a, pregovarači iz IFOR-a naprečac su odustali od ove ponude. Istom takvom brzinom su tuzlanski poglavari na isti plac doveli "kralja tuzlanskih pijaca" Hamdiju Musića Hameta i proveli akciju izmještanja njegove pijace, koja se do tada nalazila u gradskom jezgru. Od tada Hametova pijaca predstavlja jedan od najmisterioznijih tuzlanskih dealova u kojem nikako da se sazna ono najvažnije "ko sve pije", ali zna se "ko plaća" - radnici TDI-a, nekada jedne od najprofitabilnijih, a danas umiruće tuzlanske tvornice.

Od nekadašnjih blizu 300, danas na posao u TDI dolazi samo dvadesetak radnika, zaduženih za čuvanje mašina i hala za čiju privatizaciju nije zainteresiran niko. Ostali su na čekanju i nakon dvogodišnjih intenzivnih štrajkačko-protestnih aktivnosti, umorni i izraubovani, sve nade polažu u nastojanja čelnika svoje sindikalne organizacije da im obezbijede makar i najminimalniju socijalu. Za vrijeme premijerskog mandata Bajazita Jašarevića u TK-u to je i nekako išlo, mjesečno su dobijali bar po pedeset maraka, ali sada baš nikako.

Predstavnicima njihovog poslovodstva i sindikata na sastancima sa općinskim i kantonalnim funkcionerima je više puta rečeno da u budžetima nisu predviđene stavke za ovu namjenu, ali su i oni još upornije ponavljali svoje argumente: Šta je sa zakupninom od placa za Hametovu pijacu i zašto se ništa ne radi na reguliranju statusa Hotela "Stella" u Neumu, čiju su izgradnju prije rata sa po 50 posto isfinansirali TDI i Polihem? Međutim, jasnih i glasnih odgovora nema.

Ugovor o zakupu zemljišta sa direktoricom preduzeća "Veleprom" Šafijom Musić (suprugom Hamdije Musića Hameta) u ime Općine Tuzla potpisao je u septembru 1996. godine tadašnji direktor općinske Direkcije za izgradnju, a danas federalni ministar Hasan Bećirević. Premda do tog ugovora nismo mogli doći, na osnovu raspoloživih saznanja nameće se zaključak da se radi o dokumentu čija je sadržina po mnogo čemu sporna (u smislu trajanja ugovora i slično), a realizacija još spornija. Da odnosi između potpisnika ugovora nikada definitivno nisu riješeni pominje se i u nekim dopisima novog direktora Direkcije za izgradnju Ekrema Šehovića.

Zavrzlama bez premca Ono što je u spomentom dokumentu nesporno, to je cijena zakupa od jedne KM po metru kvadratnom. S obzirom da pijaca obuhvata oko 15.000 kvadratnih metara, godišnja zakupnina iznosi 15.000 KM. Dalje, prema ugovoru je trebalo da "Veleprom" uloži 375.000 za uređenje zemljišta prema privremenoj urbanističkoj saglasnosti, čime bi bila pokrivena dvogodišnja kirija. Radovi jesu izvedeni, ali njihova realna ocjena nikada nije verificirana od strane nadležnih službi. No, i pored toga, zakupac je trebao da na račun općinskog budžeta uplati značajan iznos. Zanimljivo je da općinske službe, uključujući i pomenutu Direkciju za izgradnju, četiri i po godine ovom problemu nisu posvećivale ozbiljnu pažnju, da bi tek prošle godine pred Kantonalnim sudom pokrenule sudski postupak protiv "Veleproma" zbog neizvršavanja obaveza. Zbog toga se i moralo dogoditi da uopće nisu imali informacija da je još 1999. godine TDI upisao plac Hametove pijace u zemljišne knjige kao svoje vlasništvo, te da je ista firma krajem 2000. godine također tužila "Veleprom" zbog toga što bez pravnog osnova koristi tužiočevo zemljište.

Ipak, krajem prošle godine nagoviještena je mogućnost da ova skoro nevjerovatna zavrzlama bude razriješena. Naime, "Velepromovi" advokati su u težnji da konačno legaliziraju pomenutu pijacu, napisali protokol o rješenju ovog spora, koji predviđa da "Veleprom" ne račun TDI-a uplati iznos zakupnine, počev od sredine 1999. godine, prema tarifi koja je predviđena već pomenutim ugovorom između "Veleproma" i Direkcije za izgradnju od 1996. godine. Protokol je sadržavao i odredbu da će međusobne obaveze iz prethodnog perioda "Veleprom" i Općina Tuzla naknadno regulirati. Ovaj prijedlog podržan je od svih strana, o čemu su se izjasnili na sastanku u kabinetu načelnika općine Jasmina Imamovića.

Bilo je ostalo još samo da Općinsko vijeće Tuzle da zeleno svjetlo za oživotvorenje ovog dokumenta. Međutim, iako je dnevnim redom sjednice Vijeća, pred kraj aprila, bio obuhvaćen slučaj Hametove pijace, vijećnici ovu temu uopće nisu razmatrali. Različite su ocjene kako se to moglo dogoditi, a predsjednik Upravnog odbora TDI-a Avdulah Ahmetović tim povodom rekao nam je sljedeće: "Mi smo bili čvrsto za ovaj protokol, ali skinut je sa dnevnog reda zato što Klub vijećnika SDP-a nije htio stati iza ponuđenih rješenja. Ja te ljude i razumijem, oni nisu htjeli da preuzmu odgovornost za višegodišnje nejasno ponašanje općinskih funkcionera u ovom slučaju."

Ogorčeni radnici TDI-a ne govore o "nejasnom ponašanju", već o očitim mahinacijama jednog broja značajnih tuzlanskih funkcionera koji su, navodno, u talu sa Hamdijom Musićem Hametom instalirali svoje magacine, hladnjače i tezge na pijaci, pa mu zato moraju tolerirati neizvršavanje obaveza iz ugovora o zakupu za pijacu na kojoj se, prema nekim procjenama, dnevno obrne po pet miliona maraka. Hamdija Musić i Ekrem Šehović, u odvojenim razgovorima s potpisnikom ovih redova, ističu da su za "miniranje" konačnog rješenja ovog problema ponajviše krivi buntovni predstavnici sindikalne organizacije TDI-a. Sa načelnikom općine Jasminom Imamovićem nismo uspjeli stupiti u kontakt zbog njegove zauzetosti, a na ostavljene brojeve telefona pet dana nam se niko iz njegovog kabineta nije javljao.

Za to vrijeme, Sindikat i Štrajkački odbor radnika TDI-a uputili su novo upozorenje nadležnim općinskim, kantonalnim i federalnim institucijama da se pod hitno riješe problemi u vezi s Hametovom pijacom i status Hotela "Stella", najavljujući, u suprotnom, blokadu Općinskog vijeća i druge radikalne mjere.
Hamdija MusiĆ Hame
Otvorio sam 2.000 radnih mjesta
"Ja sam ovdje gradio, ulagao, otvorio prostor za zapošljavanje dvije hiljade ljudi i to onih koji nemaju šanse za posao na nekom drugom mjestu. Ali neka se oni dogovore kome ću plaćati - općini ili radnicima. Ja bih lično više volio davati radnicima, jer znam šta ih je snašlo. Moj advokat je napravio ugovor koji su svi prihvatili i svačije obaveze su bile propisane. A onda su oni nešto zakuhali, priča se da su to učinili neke bundžije među radnicima, da se ljudi huškaju. Ja ne bježim da se to plati i jednom zauvijek uredi, ali nije do mene."
Ekrem Šehović, direktor direkcije za izgradnju
Općina je uložila velike napore

"Kad sam došao na ovu funkciju, ustanovio sam da se obaveze iz ugovora o zakupu s ´Velepromom´ ne izvršavaju. Moram reći da je i moj prethodnik, kao i ja, slao komisije da utvrde vrijednost radova na uređenju pijace, kako bismo izvršili kompenzaciju u obračunu zakupnine. Međutim, vlasnik pijace je takve namjere onemogućavao, pa sam ja poslije jednog takvog odbijanja odlučio da pošaljem fakturu, a kada ona u određenom vremenu nije naplaćena, onda je ´Veleprom´ utužen. Ispostavilo se kasnije da smo pogriješili kad smo obračunali kiriju od 2000. godine jer je TDI, kao firma koja je ranije samo koristila tu parcelu, 1999. uspjela da je upiše kao svoje vlasništvo.

Saznavši za te nove podatke, mi smo na inicijativu općinskog načelnika, održali nekoliko sastanaka sa svim zainteresiranim stranama kako bi se to pitanje konačno riješilo. Tako je ´Veleprom´ ponudio tekst sporazuma koji je od svih bio prihvaćen. Podrazumijevalo se da oni plate izradu regulacionog plana i da se steknu potpuni uvjeti za legalizaciju te pijace. Međutim, prema mojim saznanjima, nastup sindikalnih poduzetnika TDI-a na Općinskom vijeću je onemogućio da se stanje razriješi. U ime Direkcije za izgradnju ja ću i dalje činiti sve što je u mojoj mogućnosti da se ipak postigne konačan sporazum, jer ova situacija šteti svima."


Ekrem Topić, predsjednik sindikata TDI-a
Militanti za pedeset maraka

"Svoju nespremnost da stvari istjeraju na čistac općinari pripisuju tobožnjoj destruktivnosti nas iz sindikalne organizacije. Ko bi među nama i pomislio na nekakvo zanovijetanje ako se ima u vidu kakve jadnike predstavljamo.

Kad je Vijeće trebalo da raspravlja o pijaci, njegov predsjednik Ilija Jurišić mi nije dopustio da se obratim vijećnicima. Na hodniku sam rekao načelniku općine Imamoviću da ovo više nećemo tolerirati, da ćemo dovesti sve radnike pred općinu. On je rekao da se tu radi o militantnim grupama. Valjda zbog mode, pošto sada svi pjene o teroristima i militantima. Pa zar, načelniče, radnik koji iz Šerića dođe na biciklu da pita kad će dobiti 50 maraka da bi kupio autobusku kartu za dijete, može biti član militantne grupe?

Mi ćemo istrajati, bez obzira što nam na zahtjeve već nekoliko mjeseci ne odgovara ministrica pravde u TK-u Mediha Bakalović i što se sudski postupak za naknadu šteta koju smo pretrpjeli očito razvlači unedogled. Mi nećemo sadaku, hoćemo samo da TDI legalno naplaćuje zakupninu za svoje zemljište, i time bismo mogli da riješimo onaj najminimalniji socijalni program, da naši invalidi mogu otići doktoru.

Dugo sam mislio da je problem u vlasniku pijace Hamdiji Musiću, ali nakon njegovog razgovora s našom delegacijom shvatio sam da čovjek nije protiv nas i protiv rješenja problema. On lijepo kaže ´ja hoću da plaćam obaveze, ali neću da ih plaćam dva puta´, a iz toga se može naslutiti čitava pozadina ovog problema. Odgovorni općinski funkcioneri nisu spremni da ovo presijeku, jer se plaše otkrivanja tragova prikrivenih aktera ove priče. Mi ni po koju cijenu nećemo odustati od naših prava."

 

Preuzeto iz DANA