TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 21.2.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

Tuzlanski dosje 
Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Kulturologija 
Sportarije 

Bilten rada Općine Tuzla 
Tuzla u slikama 
Baza slika 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Mali oglasi 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
Dosjei 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 

Zanimljivosti 
Showbusiness 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 

Erotske zanimljivosti 
Djevojka dana 
Momak dana 
 

Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 
TV programi 
 

Vizitke 
Marketing 
Čavrljajte uživo
Users in Chat
TUZLARIJE CHATRezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995

SVAŠTARIJE

Rasprava u kojoj sudjeluju milijuni ljudi: Ima li na svijetu više kotača ili vrata?

Ovo je tekst ukrajinske pjesme koja je danima na vrhu kladionica Eurosonga

Putinov dvojnik na mukama: "Bojim se za svoju sigurnost. Što ako me netko napadne?"

VIDEO Rus se lancima zavezao za vrata McDonald´sa i vikao: Zatvaranje je čin nasilja"Zapeo je za oko i Batmanu"

Konstrakti hakirali profile na društvenim mrežama: "Možda je tako i bolje"

Glumačke face se zamjerile gledateljima: "Ovo je orgijanje woke elite"

Ukrajinka i Rus zajedno pobjegli u Mađarsku: "Prohodali smo dva tjedna prije rata"

Samsung Galaxy S22 serija: Saznajte po čemu se ističu ovi pametni telefoni"Vi ste studentica? Sigurno ne ispuštate knjigu iz ruku""Moj prijatelj Krist"

Trebali su doći u Zagreb: Ruski bend objavio antiratnu pjesmu, pjevač im uhićen"Vrijeme leti kad se zabavljaš"

Favoriti su na Eurosongu, no vremena za vježbanje nemaju. Brane svoju zemlju u ratu

Bivši prvak Formule 1 oženio Playboyevu zečicu, pojavile se fotke sa slavlja

Warner Bros. napravio veliku rošadu svojih najvećih hitova

Jeste li skužili detalj u plesu Domenice i Alana koji je nasmijao gledatelje?

Ljubav Igora Mandića i njegove Slavice: "Bio sam podstanar kod njene mame"

Prosidba princa Charlesa nije bila romantična: "Odveo je Dianu u dječju sobu..."

Draško Stanivuković joj nije došao na rođendan pa prešla u stranku Milorada Dodika

Kontakt mail
[email protected]

Šta se iza brda valja - II dio

Kolika je težina Bešlagićevog manevra sa ostavkom?


Jedna od tuzlanskih glavobolja

Ukratko, radnici Fabrike sode nezadovoljni činjenjem ili nečinjenjem federalne i kantonalne vlade da pokrenu proizvodnju u njihovoj fabrici, otišli su korak dalje od uobičajenog blokiranja saobraćajnica ili štrajkanja glađu. Zavrtanjem ventila za industrijsku vodu u krugu svoje fabrike zaustavili su proizvodnju u susjednoj Fabrici cementa a zbog nje je onda stao i Rudnik krečnjaka "Vijenac".

Selim Bešlagić reaguje nuđenjem ostavke (svojoj stranci i Alijansi) koju obrazlaže nekorektnim odnosom federalne Vlade prema privredi Tuzlanskog kantona i tako, svjesno ili nesvjesno, javno objavljuje ono što je svima već odavno poznato, da višegodisnji nesporazumi između Tuzle i Sarajeva nisu samo novinarska izmišljotina u cilju nabijanja tiraža. I ne samo to, već i da su sukobi unutar Alijanse manji problem od očiglednog sukoba različitih struja u vrhu SDP-a.

Vanredna sjednica Predsjedništva SDP-a

Ubrzo poslije Bešlagićevog mahanja ostavkom održana je vanredna sjednica Predsjedništva SDP-a i evo kako su novinari informisali o tom događaju:

"Povodom ukupne privredne situacije u Tuzlanskom kantonu, u petak navečer je održana vanredna sjednica Predsjedništva SDPBiH u proširenom sastavu kojom je predsjedavao predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija.

U saopćenju iz ove stranke izdatom u subotu navodi se da su pored članova Predsjedništva SDPBiH i članova Predsjedništva SDPBiH Kantonalnog odbora Tuzla sjednici prisustvovali premijer Federacije Alija Behmen, federalni ministar energetike i rudarstva Hasan Bećirević, predsjednik Kantona Tuzla Selim Bešlagić, kantonalni premijer Senahid Šaković, resorni ministar u kantonalnoj vladi Refik Ahmedinović i Boro Bjelobrk, zamjenik direktora JP Elektropriveda BiH.

Predsjedništvo SDPBiH je podržalo stavove Predsjedništva SDPBiH Tuzlanskog kantona povodom ukupne privredne situacije, kao i njihovo neprihvatanje ponuđene ostavke predsjednika Tuzlanskog kantona.
Predsjedništvo SDPBiH je dalo punu podršku reformskom kursu Federalne vlade, koji u sebi sadrži i socijalne programe.
Konstatirano je da vlade FBiH i Tuzlanskog kantona moraju zajednički djelovati na izradi zajedničkog programa mjera i aktivnosti na rješavanju pitanja ukupnog restrukturiranja i privatizacije u Tuzlanskom kantonu, kao jednom od vodećih privrednih regiona u BiH.
To podrazumijeva definiranje mehanizama koji će biti u funkciji očuvanja zdravih kapaciteta i ukupno tehničko-tehnološkog lanca Tuzlanskog kantona uz izgradnju adekvatnih socijalnih programa i mjera.

Predsjedništvo SDPBiH insistira da se pokrenu procesi odgovornosti za one koji su doveli do teške ekonomske situacije u Tuzlanskom kantonu.
Posebno je naglašeno da se sve aktivnosti moraju voditi poštujući zakonske norme u potpunosti. Zaključeno je da se rekonstrukcije izvršne vlasti u skladu sa zaključcima Glavnog odbora SDPBiH moraju okončati do 10. novembra. "

Pažljivim čitanjem saopštenja između redova svašta se može dokučiti.

Tako saznajemo da federalna Vlada ima podršku za svoj reformski kurs koji u sebi sadrži i socijalne programe ali joj se nalaže da zajedno sa kantonalnom Vladom definiše mehanizme koji će biti u funkciji očuvanja zdravih kapaciteta i ukupno tehničko-tehnološkog lanca Tuzlanskog kantona uz izgradnju adekvatnih socijalnih programa i mjera?

Zanimljivo! Znači da federalna Vlada ima samo političku bla bla platfformu a operativne programe za njenu realizaciju tek treba da izradi! Šta li je čekala do sada? Teško je ne upitati se, da nema radnika Sode, kada bi se i da li bi se uopšte pristupilo izradi operativnih programa za realizaciju "reformskog kursa" federalne Vlade?

Još je znakovitije da se u finišu katastrofalne privatizacije, SDP-ova elita dosjeća da treba definisati mehanizme koji će biti u funkciji očuvanja zdravih kapaciteta i ukupno tehničko-tehnološkog lanca Tuzlanskog kantona, potvrdiši tako da osim tariguz strategije, Vlada TK druge strategije nije ni imala.

A za kraj imamo šlag na torti - Predsjedništvo SDPBiH insistira da se pokrenu procesi odgovornosti za one koji su doveli do teške ekonomske situacije u Tuzlanskom kantonu i izvrši rekonstrukcija izvršne vlasti? Ako se ovome doda prethodno odbijanje Bešlagićeve ostavke, moramo se upitati šta to sve zajedno znači?

I maloj djeci je jasno da aktuelnu tešku ekonomsku situaciju nije proizvela sadašnja vlast ali ju je otežala zato što nema pojma kako da pronađe spasonosni izlaz za posustalu privredu i ništa joj neće pomoći ako se izvorni SDA krivci pronađu i objese.

Neće ih ni tražiti jer pravi cilj nisu oni već Bešlagić! Kroz odbijanje ostavke dobio je formalnu ali kratkotrajnu indirektnu političku podršku i direktan bokser po nosu. Naređena rekonstrukcija Vlade je upravo to. Najveću odgovornost za neuspjeh kantonalne Vlade ima upravo Bešlagić jer ju je i postavio.

Veliki su izgledi da u istoriju odlazi još jedan jak tuzlanski političar. Koliko je bio dobar ili nije puno je manje važno od činjenice da na vidiku nema ni jednog drugog koji bi imao petlju da baci rukavicu glavonjama iz Sarajeva. Takvi su ispadali iz igre od vremena Pašage Manđića do Hazima Vikala, a uvjek su ih zamjenjivali poltroni.

Bilo bi čudo da se SDA scenario primjenjen na Vikala ne ponovi i sa Bešlagićem u režiji SDP-a. Nadamo se da partija može pojest svoju djecu i bez montiranog suđenja, ali za Tuzlanski kanton nadu ne vidimo.

Ipak, nije isključen ni sasvim drugačiji scenario. Da se misli olako predat Bešlagić se ne bi trudio da zadobije poršku radnika, a njegova ponuđena ostavka je upravo na tom tragu. Zato je sigurno samo jedno .... aktuelna zbivanja su početak kraja samo još nije znano čijeg.

Č.M.

A evo šta o svemu ovome kaže Selim Bešlagić u intervjuu 28.10.2001. godine:

Intervju: Selim Bešlagić, predsjednik Tuzlanskog kantona

Nije Federalna vlada zadužena samo za federalna preduzeća

Sve dok se na probleme jednog kantona bude gledalo kroz zatvorene prozore drugog kantona ili regije, nema napretka u ovoj državi * Mislim da je moj istup na Predsjedništvu dobronamjerno shvaćen

Razgovarala: Almasa HADŽIĆ

Na sjednici Predsjedništva SDP-a ni od kog ništa nisam tražio, ali sam, jednostavno, prezentirao stanje u kome se Kanton, ali i ljudi koji su na čelu njegovih institucija, nalaze.
Sve ono što sam u pismenoj izjavi naveo kao razloge za moje nuđenje mandata Kantonalnom odboru SDP prezentirano je i Predsjedništvu Stranke - komentirao je odluke Predsjedništva SDP BiH održanog u petak uvečer u SarajevuSelim Bešlagić, na kojem je odbijena njegova ostavka.

Ko zna bolje

- To nije bio nikakav moj manevar kako su zlobnici htjeli komentirati, već moja iskrena želja da se oni koji su mi ukazali povjerenje opredijele da li stoje iza napora koje ja i drugi koji vode ovaj kanton ulažemo za njegov boljitak, ili dami, jednostavno,zahvale na saradnji i dovedu onog ko bolje zna raditi - kaže Bešlagić.

Iako se na takozvani maćehinski odnos Sarajeva spram ostatka Federacije često mogu čuti primjedbe sa nekih nižih nivoa, iznenadile su Vaše javno iznesene primjedbe kad je u pitanju odnos Sarajevo - Tuzla?


- Nije Federalna vlada zadužena samo za federalna preduzeća. Ona je zadužena za sveukupno stanje u Federaciji.Ne može neko reći: "Fabrika sode pripada Tuzlanskom kantonu", ili: "Nije važno, neko drugo preduzeće je u drugom kantonu i neka oni tamo brinu brigu o tome".
Sve dok se na probleme jednog kantona bude gledalo kroz zatvorene prozore drugog kantona ili regije, nema napretka u ovojdržavi. O tome sam otvoreno govorio na Predsjedništvu, ukazao na rezultate takvog odnosa i, naravno, nema ko šta da se ljuti.

Mediji i sijela

A da li se to neko ljutio?

- Ja sam bio otvoren i jasan. Bolje je na tako jednom ozbiljnom tijelu ragovarati i davati primjedbe, nego se dopisivati putem medija i sijela, jer funkcije na kojima se nalazimo nisu ničiji hir, već izuzetno ozbiljan posao.
Mislim da je moj istup na Predsjedništvu dobronamjerno shvaćen. Pa i sami vidite da je odmah uslijedilo iznalaženje rješenjazaFabriku sode.

Šta je sa najavljenom rekonstrukcijom Vlade TK?

- Rekonstrukcijaje stvar Vlade i kad premijer Šaković bude izašao sa stavom o rekonstrukciji, ja ću to apsolutno podržati.

Ne znam ima li u SDP-u grupa kojoj se ne sviđam

Da li je istina da neki lobiji u SDP-u hoće da sruše Selima Bešlagića, kako je prije nekoliko dana ustvrđeno na jednoj konferenciji za novinare?

- Užasavam se atmosfere zavjera. Šta ja znam hoće li ili neće neko rušiti Selima Bešlagića. Mislim da se odnosi u SDP-u trebaju rješavati u okviru te stranke.
Da li u SDP-u ima ili nema nekih grupa kojima se Bešlagić ne sviđa i koji misle da mogu bolje raditi, ja ne znam. Neki kažu da ih ima i ja nemam namjeru pitati o kome se radi. Ja samo znam da sam na Kantonalnom odboru SDP Tuzla dobio jednoglasnu podršku.