TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Petak 19.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

Tuzlanski dosje 
Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Kulturologija 
Sportarije 

Bilten rada Općine Tuzla 
Tuzla u slikama 
Baza slika 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Mali oglasi 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
Dosjei 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 

Zanimljivosti 
Showbusiness 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 

Erotske zanimljivosti 
Djevojka dana 
Momak dana 
 

Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 
TV programi 
 

Vizitke 
Marketing 
Čavrljajte uživo
Users in Chat
TUZLARIJE CHATRezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995

SVAŠTARIJE

Rasprava u kojoj sudjeluju milijuni ljudi: Ima li na svijetu više kotača ili vrata?

Ovo je tekst ukrajinske pjesme koja je danima na vrhu kladionica Eurosonga

Putinov dvojnik na mukama: "Bojim se za svoju sigurnost. Što ako me netko napadne?"

VIDEO Rus se lancima zavezao za vrata McDonald´sa i vikao: Zatvaranje je čin nasilja"Zapeo je za oko i Batmanu"

Konstrakti hakirali profile na društvenim mrežama: "Možda je tako i bolje"

Glumačke face se zamjerile gledateljima: "Ovo je orgijanje woke elite"

Ukrajinka i Rus zajedno pobjegli u Mađarsku: "Prohodali smo dva tjedna prije rata"

Samsung Galaxy S22 serija: Saznajte po čemu se ističu ovi pametni telefoni"Vi ste studentica? Sigurno ne ispuštate knjigu iz ruku""Moj prijatelj Krist"

Trebali su doći u Zagreb: Ruski bend objavio antiratnu pjesmu, pjevač im uhićen"Vrijeme leti kad se zabavljaš"

Favoriti su na Eurosongu, no vremena za vježbanje nemaju. Brane svoju zemlju u ratu

Bivši prvak Formule 1 oženio Playboyevu zečicu, pojavile se fotke sa slavlja

Warner Bros. napravio veliku rošadu svojih najvećih hitova

Jeste li skužili detalj u plesu Domenice i Alana koji je nasmijao gledatelje?

Ljubav Igora Mandića i njegove Slavice: "Bio sam podstanar kod njene mame"

Prosidba princa Charlesa nije bila romantična: "Odveo je Dianu u dječju sobu..."

Draško Stanivuković joj nije došao na rođendan pa prešla u stranku Milorada Dodika

Kontakt mail
[email protected]

Ubijanje radio-Tuzle

Sve za Berbinu imperiju

Naredne godine Radio-Tuzla bi trebala slaviti svojih 55 ljeta, no novinari ove šalju alarmantno upozorenje: umjesto proslave, Radio-Tuzli prijeti umiranje po zadatku! Ko je tvorac mutnih igara oko općinskog radija? Zašto TV Tuzla, koja je 75 posto privatno vlasništvo, dobija znatno veću općinsku pomoć od Radio-Tuzle, čiji je Općina i osnivač i vlasnik? Gdje to ide direktor Kalesić pa mu treba pjesma za ispraćaj?

Hasan HadžićRadio-Tuzla

očetkom aprila, 1992. godine, oko petnaest hiljada nas Podrinjaca u izbjegličkom zbjegu u Međeđi kod Sapne prenerazila je informacija koju je objavilo tadašnje Radio-Sarajevo: "Jedinice JNA su danas ušle u Zvornik te preduzele sve mjere za zaštitu stanovništva i objekata, tako da se u ovaj grad na Drini vraća red i mir." Nakon svega što se u Zvorniku do tada bilo dogodilo, nakon preko pet stotina ubijenih civila, a među njima i kolega Kjašifa Smajlovića i Fehima Kujundžića, dok je moja tadašnja urednica na Radio-Zvorniku Gordana Imširović-Mandić privremeno bila zarobljena i jedva izvukla živu glavu - bilo je teško povjerovati da Radio-Sarajevo objavljuje morbidnu Tanjugovu vijest. Dakle, em nas kolju, em svijet informiraju kako bdiju nad našom sigurnošću.

Kako je tehničar Radio-Tuzle Sulejman Imamović u tim odsudnim danima uspio da skrpi tehniku i signalom ove kuće pokrije čitavo Podrinje, a kako su novinari Nura Ahmetbegović i Nedim Hrustambegović dolazili do preciznih informacija o stanju u Međeđi i svim drugim podrinjskim mjestima, i oni se danas teško mogu prisjetiti. U svakom slučaju, zahvaljujući ponajviše Radio-Tuzli, užasna informativna blokada podrinjskih enklava bila je prekinuta.

Uništenje po zadatku Ma koliko se autor ovih redova klonio pisanja o medijima i novinarima u bilo kakvom kontekstu, nekad se mora napraviti izuzetak. Naime, kada mi je 55-godišnja Nura Ahmetbegović prije nekoliko dana na ulici, skoro plačući, rekla: "Danas je, moj Haso, Radio-Tuzla osuđena na propast i zaborav kao vi ´92. godine", znao sam da ćete u narednom broju Dana pročitati ovu priču. O trenutnoj situaciji u najstarijem i najrenomiranijem mediju u sjeveroistočnoj Bosni svjedoči horsko upozorenje njegovih radnika: "Radio-Tuzla mora ´po zadatku´ biti uništena prije obilježavanja svoje pedesetogodišnjice, koja pada iduće godine."

Ali, prije upuštanja u analizu ko stoji iza pomenutog zadatka, najprije ćemo sa nekoliko podataka odslikati sadašnje stanje. Do 1997. u ovom javnom preduzeću, čiji je osnivač Općina Tuzla, bilo je zaposleno 35 radnika, a sada ih je samo 20, iako je program i duži i kvalitetniji. Ostali su bili prinuđeni da zbog sve neredovnijih i sve nižih plaća potraže nafaku na drugoj strani. Trenutno su radnicima neizmirene dvije nove i sedam odranije zaostalih plaća. Više od polovine prima zajamčeni osobni dohodak, dok najbolje plaćeni novinari, kad se dijeli, dobiju po 300 KM, a jedino je direktor Muradif Kalesić doskora primao 1.200 KM, da bi mu Upravni odbor nedavno smanjio platu na 800 KM.

Kad je grupa radnika predložila da svi u preduzeću primaju zajamčene plaće do prevazilaženja teškoća, direktor Kalesić, inače rudarski inžinjer mašinskog smjera, ljutito je uzvratio: "Nisam ja poslan ovamo da budem na minimalcu!" I ne samo da nije pristao na najnižu plaću, nego za reprezentaciju prosječno za pola godine potroši 4.000 KM. Koji su efekti te reprezentacije, još niko nije dokučio, a niti se plaho potrudio, jer su od pet članova Upravnog odbora njih petero ispred osnivača, koji je i doveo Radio-Tuzlu tu gdje jest. Primjera radi, prošle zime radnici ovog kolektiva su se smrzavali jer su na raspolaganju imali samo dvije male grijalice, a šta će donijeti naredna zima, niko se ne usuđuje predvidjeti.

Najveći problem Radio-Tuzle je dug od 120.000 KM zbog neizmirenih poreza. Poreska uprava u Tuzli je ranije bila tolerantna i bila je omogućila da se pomenuti dug izmiri kroz više rata, ali je, zbog stupanja na snagu novog zakona, nedavno blokirala račun preduzeća.

Inače, dug je nastao prethodnih godina, počev od 1997, kada je općinsko rukovodstvo iznenada skinulo Radio-Tuzlu sa liste klasičnih budžetskih korisnika. Tada je ova kuća stavljena u zajednički koš sa nizom drugih komercijalnih i privatnih radiostanica i drugih lokalnih medija koji imaju mogućnost da, na osnovu ugovora o uslugama, dostavljaju Općini fakture za izvršene informativne poslove. Takav ulaz novca je pretpostavljao plaćanje poreza od 10 posto. Zaokret je obrazlagan navodnim zahtjevima međunarodnih institucija kao jedan od preduvjeta za dobijanje statusa "otvorenog grada" i afirmaciju Tuzle kao uzora lokalne demokratije.

Čelnici Općine Tuzla, uključujući i aktuelnog gradonačelnika Jasmina Imamovića, pred zaposlenim u Radio-Tuzli svaljuju krivicu na njihovog bivšeg direktora Zlatka Dukića. Po njima, "on se samo bavio pisanjem romana, ne vodeći računa o porezima i uvaljivanju preduzeća u dugove".

S druge strane, većina radnika s kojima smo razgovarali, ističe da su u to vrijeme iz Općine stizale sugestije da se porezi, po osnovu tranši iz budžeta, ne plaćaju.

Sanela, reci drogi ne "Dok su nas uvjeravali da čekamo s porezima, da će se to otkloniti, oni su nam poslali Finansijsku policiju. Sve to potvrđuje da se radi o brižljivo planiranom scenariju udara na ovaj kolektiv, da se on marginalizira i obezvrijedi, da se stariji, stalno zaposleni radnici ´slome´, a onda da neko privatizira ovu zgradu, tehniku i možda grupicu saradnika", kaže Nedim Hrustambegović, jedan od urednika. On dodaje da je sramotno to što je Općina Tuzla, koja svim službama i općinskim institucijama namiruje sve što im treba, maćehinskim odnosom prema ovom radiju, na ponižavajući način, otjerala istaknute profesionalce i u čitavoj BiH znana radijska imena - Veroniku Brlas, Branislava Štumfa i Boru Slepčevića. Ista sudbina je namijenjena i Nuri Ahmetbegović, Hajrudinu Seleskoviću, Ibrahimu Selimoviću i ostalim iza kojih su decenije uzornog rada i staža.

"Stavljanje u isti koš s ´Kameleonom´, ´Slonom´ i ostalim komercijalnim i privatnim projektima, oni uz pomoć našeg rukovodstva definitivno uništavaju tradiciju, ugled i neosporan kvalitet kuće koja je jedan od rijetkih preostalih simbola ovog grada", zaključuje Hrustambegović dodirnuvši centar moći koji je kreirao medijski prostor Tuzle i Tuzlanskog kantona u poratnim godinama. Naime, vlasnik pomenutog "Kameleona" je Zlatko Berbić Berba, zet bivšeg gradonačelnika, a sada guvernera Tuzlanskog kantona, Selima Bešlagića. U Berbiću čitava Tuzla vidi dugogodišnju "sivu eminenciju", najprije Općine, a zatim i kantona, ovisno o tome na kojoj se funkciji Bešlagić nalazi.

Mnogo je indicija da je Berba "pokupio kajmak" u priči o otvorenom gradu i bastionu lokalne demokratije, te svim ostalim projektima koji su nikli na tuzlanskoj multikulturi i toleranciji. Zato su konkurenti morali nestati sa scene. Kod Radio-Tuzle Berbiću je najprije zasmetala njena stabilna pozicija u budžetu, pa je konceptom "fakturisanja usluga" svojoj privatnoj radiostanici namaknuo zamašne državne pare. Isti prodor je ostvario i prema budžetu Tuzlanskog kantona, odakle je, pored redovnih godišnjih tranši, desetine hiljada maraka naplaćivao za organiziranje akcije "Reci drogi ne", što se obično svodilo na dovođenje Sanele Sijerčić i sličnih "umjetnica" na koncerte po rubnim, ruralnim općinama.

A način na koji je tuzlanski "medijski magnat" naplaćivao reklame ulazi u zonu medijsko-političkog reketa: nikada i niko neće moći razumno objasniti kako i zašto je tuzlanska "Pivara" za šestomjesečne medijske usluge Berbića platila čak 300.000 KM, a to nije njegov jedini poslovni biser. S druge strane, gušenje Radio-Tuzle je Berbiću bilo potrebno i zbog eliminiranja protukandidata za dobijanje regionalne dozvole za emitiranje programa od strane CRA, što mu je i pošlo za rukom. Po svemu sudeći, Berbić je kreator i izbora tuzlanskog "kralja poker-automata" Redžepa Ismailovskog za direktora RTV TK-a. Svjedoci zakulisnih radnji tvrde da je plan bio da se uz pomoć Bešlagićevog poslušnika Bahrije Tanovića, koji vodi Agenciju za privatizaciju TK-a, Zlatko Berbić - u talu sa Ekremom Šehovićem, šefom tuzlanske Direkcije za izgradnju, i pomenutim direktorom Ismailovskim, domogne najjače kantonalne RTV kuće za sumu od oko 500.000 KM. Toj kući je, u drugoj fazi, trebalo da se pripoji obezvrijeđena i desetkovana Radio-Tuzla.

Keba za ispraćaj Nakon što je kantonalni premijer Senahid Šahović dao značajan doprinos pokušaju da se ova transakcija "prelomi preko koljena", intervencijom međunarodnih zvaničnika, a zatim i pobunom u Skupštini TK-a, ovaj plan je u zadnji čas onemogućen. Dokle, ostaje da se vidi. Jasmin Imamović, aktuelni gradonačelnik Tuzle, svoj odnos prema Radio-Tuzli pokušava da uklopi u formulu: ne bavimo se prošlošću, hajde da vidimo kako naprijed! Međutim, zaposleni u Radio-Tuzli nemaju nijednog dokaza da je on istinski spreman za suštinsku promjenu stanja, pogotovo što nijedan od proljetnih zaključaka Općinskog vijeća, u vezi sa sistemskim rješenjem materijalnog statusa Radio-Tuzle, isplatom zaostalih dugova i plaća i slično, još nije riješen. Uostalom, Imamović je već godinama u općinskom vrhu i ne može biti amnestiran od dijela odgovornosti za agoniju ovog kolektiva. Zlatan Fizović, potpredsjednik sindikalne organizacije u Radio-Tuzli, koji sa 30 godina radnog staža ima plaću od 252 KM, ističe da je gradonačelnik Imamović mjesecima, iz neobjašnjivih razloga, oklijevao da izda općinsku garanciju za finansijsku sanaciju ove stanice, što je rezultiralo gubitkom pomenute regionalne dozvole za emitiranje.

"Možda je gradonačelnik i imao dobre namjere kad se založio za naše principijelno spajanje sa Radio-kantonom i neke druge inicijative, sve dok ga ´babo´ Bešlagić nije upozorio da mu ne brka planove", objašnjava poziciju gradonačelnika Imamovića ton-majstor Mehmed Memić. S obzirom da se direktor Radio-Tuzle Muradif Kalesić nalazi na odmoru, s njim nismo uspjeli uspostaviti kontakt, ali ne možemo zaobići još jednu njegovu pikanteriju, koja baš i ne priliči završetku ove sumorne priče. Naime, uoči polaska na odmor, pričaju zaposleni, direktor je s društvom plaho bio ućeifio u nekoj kafani, uz pečeno jare i druge užitke, pa je dežurnoj noćnoj ekipi naredio da mu na radiju puste pjesmu Dragana Kojića Kebe Samo suze, kapi kiše i ništa više. Ostavljajući zaista svoje radnike u suzama i kiši, sutradan je otputovao na sunčani Jadran.
Đuranović, "grobar" Radio-Tuzle
Bivšeg sekretara Općinskog sekretarijata za društvene djelatnosti Zdravka Đuranovića, jednog od Bešlagiću najodanijih ljudi, zaposleni u Radio-Tuzli smatraju glavnim "grobarom" svog kolektiva. Navodno je on bio taj koji je operativno provodio strateške zamisli Zlatka Berbića. Za sadašnjeg prvog čovjeka ovog sekretarijata, Franju Kovačevića, ističu da ima previše dobrih namjera, ali i premalo moći da preokrene strategiju koju je uspostavio Đuranović, koji je u međuvremenu unaprijeđen u zamjenika Jasmina Imamovića. Sam Imamović se, pak, oglušio na molbe da odgovori na pitanja u vezi sa Radio-Tuzlom.

Preuzeto iz DANA