TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 29.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

Tuzlanski dosje 
Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Kulturologija 
Sportarije 

Bilten rada Općine Tuzla 
Tuzla u slikama 
Baza slika 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Mali oglasi 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
Dosjei 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 

Zanimljivosti 
Showbusiness 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 

Erotske zanimljivosti 
Djevojka dana 
Momak dana 
 

Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 
TV programi 
 

Vizitke 
Marketing 
Čavrljajte uživo
Users in Chat
TUZLARIJE CHATRezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995

SVAŠTARIJE

Rasprava u kojoj sudjeluju milijuni ljudi: Ima li na svijetu više kotača ili vrata?

Ovo je tekst ukrajinske pjesme koja je danima na vrhu kladionica Eurosonga

Putinov dvojnik na mukama: "Bojim se za svoju sigurnost. Što ako me netko napadne?"

VIDEO Rus se lancima zavezao za vrata McDonald´sa i vikao: Zatvaranje je čin nasilja"Zapeo je za oko i Batmanu"

Konstrakti hakirali profile na društvenim mrežama: "Možda je tako i bolje"

Glumačke face se zamjerile gledateljima: "Ovo je orgijanje woke elite"

Ukrajinka i Rus zajedno pobjegli u Mađarsku: "Prohodali smo dva tjedna prije rata"

Samsung Galaxy S22 serija: Saznajte po čemu se ističu ovi pametni telefoni"Vi ste studentica? Sigurno ne ispuštate knjigu iz ruku""Moj prijatelj Krist"

Trebali su doći u Zagreb: Ruski bend objavio antiratnu pjesmu, pjevač im uhićen"Vrijeme leti kad se zabavljaš"

Favoriti su na Eurosongu, no vremena za vježbanje nemaju. Brane svoju zemlju u ratu

Bivši prvak Formule 1 oženio Playboyevu zečicu, pojavile se fotke sa slavlja

Warner Bros. napravio veliku rošadu svojih najvećih hitova

Jeste li skužili detalj u plesu Domenice i Alana koji je nasmijao gledatelje?

Ljubav Igora Mandića i njegove Slavice: "Bio sam podstanar kod njene mame"

Prosidba princa Charlesa nije bila romantična: "Odveo je Dianu u dječju sobu..."

Draško Stanivuković joj nije došao na rođendan pa prešla u stranku Milorada Dodika

Kontakt mail
[email protected]

Odlaze li Bešlagić i Šaković?

Sve je u Lagumdžijinim rukama

Izbjeglice tuku i izbacuju na snijegom prekrivene ulice. Njihova djeca, ali i djeca onih koji nisu izbjeglice, pripremaju se za novi raspust jer učitelji i nastavnici govore o štrajku. Bune se i radnici "Polihema". Očekuje se pobuna i radnika Fabrike sode. Organizacija demobilisanih boraca najavljuje masovne proteste svojih članova. Da li se Tuzlanski kanton trenutno nalazi u najtežoj situaciji od svog osnivanja i da li će stvari postati i gore jer u čelnoj strukturi ovog kantona dominiraju nekompetentni i poslušnički kadrovi? Da li slijedi temeljito provjetravanje vlasti Tuzlanskog kantona ili će se svi ti ministri i savjetnici, kao u vrijeme dominacije SDA, pokazati savršenim ljudima u nesavršenom vremenu?

Hasan Hadžić      


"Naročito bih istakao rezultate privatizacije, koju ovdje provodimo na uspješan način. Tako smo došli do živog novca kojim ćemo kreditirati manje, perspektivne firme", ozareno je zborio guverner Tuzlanskog kantona Selim Bešlagić u novogodišnjem obraćanju građanima.

Ni kantonalnom premijeru Senahidu Šakoviću nije manjkalo prednovogodišnjeg optimizma: "Imali smo štrajkove, ali i uspješne napore da takvu situaciju prevaziđemo. Naročito bih istakao uspješne dogovore sa sindikatom obrazovanja, i to je jedna od činjenica koje pred nastupajuću godinu ohrabruju."

Samo sat vremena kasnije, mediji su zbunili javnost izjavom ministra za industriju i rudarstvo TK-a Refika Ahmedinovića, sasvim suprotnoj Bešlagićevoj: "Ne možemo pohvaliti dosadašnje efekte privatizacije. Rijetki su razlozi za zadovoljstvo, kao što je primjer lukavačke Cementare, u koju je uložen austrijski novac, uz program koji garantuje sigurnu budućnost zaposlenih radnika."

Pretpraznična mašta Prvi radni dan u novoj godini i izjava premijera Šakovića pokazali su se kao plod pretprazničnog uzbuđenja i mašte. Naime, sindikat osnovnog obrazovanja TK-a "otrijeznio" je Šakovića i njegov brojni savjetnički tim energičnim upozorenjem: "Čelnici kantona nisu ispunili nijedno od obećanja koja su nam čvrsto dali. Ukoliko nam se ne izmire zaostale plate i ne ispune ostali zahtjevi, prvog februara stupit ćemo u štrajk."

Petnaestog januara, kada je napisan ovaj tekst, vijest dana u tuzlanskim medijima govorila je o dogovoru predstavnika sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja da zbog istovjetnih problema štrajkuju i pregovaraju s Vladom.

Druga najvažnija informacija istog dana došla je sa Zbora radnika Tvornice "Polihem". Njihova višemjesečna pobuna nastavljena je i nakon što je izvršena privatizacija. Predsjednik sindikalne organizacije Edhem Sarajlić između ostalog je upozorio: "Radnici "Polihema" su bili strpljivi. Ispoštovali su sve što je od njih tražila Vlada TK-a. Traženo je da ne budu kočnice do završetka procesa privatizacije. Guverner Bešlagić, premijer Šaković i resorni ministar Ahmedinović obećali su da će nakon toga sve ostalo biti njihova briga i da će Vlada stati na stranu radnika. Nažalost, oni su nas prevarili, jer su se poslije toga udaljili i sa nama neće da kontaktiraju. Radnici "Polihema" će izdržati do tog famoznog 22. januara. Šta će uslijediti poslije, ne zna niko, jer niko više ne može kontrolirati situaciju. Ljudi već počinju da gube razum."

Pomenutog datuma, većinski vlasnici - PIF- -ovi BIG, Naprijed i Mi Group - trebalo bi da preuzmu preduzeće, ali je to malo vjerovatno jer isti nisu spremni da izmire trinaest zaostalih plaća, povezivanje radnog staža i slično.

Narednih dana također se može očekivati nova pobuna u Fabrici sode Lukavac, u kojoj, uprkos svim optimističkim najavama, opet niko ništa ne radi, izuzev čete finansijskih policajaca koji pokušavaju ući u trag iščezlim milionskim kreditima.

Bešlagićevi protivnici u Kantonalnom odboru SDP-a Tuzla oštro mu zamjeraju i to što je pobjegao od rješenja agonije u nekada najperspektivnijem preduzeću u Tuzlanskom kantonu - čelićkom "Fruteksu". Iako je od kantonalnog značaja, o "Fruteksovoj" sudbini sada brine općinska esdeaovska garnitura u Čeliću.

Penzionerska pojačanja Ipak, najveće zamjerke u anonimnim i potpisanim pismima, upućenim stranačkoj centrali u Sarajevu i novinskim reakcijama, odnose se na guvernerovu kadrovsku politiku. Prema tim ocjenama, u čelnoj strukturi TK-a dominiraju nekompetentni, penzionerski i poslušnički kadrovi.

Za Tomu Babića, penzionera i ministra poljoprivrede, ističe se da je u protekloj godini, u skladu sa starosnom dobi, toliko bio zaokupljen snovima o agrarnoj revoluciji da u stvarnosti nije uspio napraviti ništa. Naravno, ako se izuzme loša privatizacija kalesijske "Spreče" i dokrajčavanje već pomenutog čelićkog "Fruteksa".

Muhamed Čaušević nije postao penzioner samo zato što je postao ministar policije TK-a. To čudo donijelo mu je drugo čudo - da u poznim godinama ostvari san o dobijanju stana u Tuzli. Uopće nije važno što će mandat provesti "utjerujući" poslove privatnim firmama iz rodnog Kladnja koje su mu zbog toga i kupile stan. A kriminalom će se, kao i do sada, baviti isključivo zlonamjerni i destruktivni novinari.

Na mjesto šefa službe za opće poslove, kao jednu od vitalnih funkcija u kantonalnoj administraciji, angažirano je još jedno penzionersko pojačanje - Sakib Delibegović. Zlobnici opet prebiru ratna sjećanja i priče o saradnji Delibegovićevog bratića, kontroverznog ratnog logističara Piketa, sa Selimom Bešlagićem i Željkom Knezom, čiji komandantski angažman u tuzlanskom 2. korpusu, a kasnije u Tuđmanovom ratnom savjetu, ostaje krajnje sporan.

Invalidi i ostale boračke kategorije također stalno izražavaju nezadovoljstvo aktuelnom vlašću, a organizacija demobilisanih boraca najavljuje masovne proteste svojih članova.

Slično je i sa izbjeglicama, čije izbacivanje na snijeg u TK-u bilježi nedostižne bh. rekorde. Dan uoči nastanka ovoga teksta, specijalci Muhameda Čauševića su pretukli nekoliko podrinjskih žena u Šićkom Brodu kod Tuzle. Ovoga puta nije bilo kerova, kao prije godinu dana u naselju Bare, ali krvi nije manjkalo. Istovremeno, povratnici u Podrinje su ove zime gladniji nego što su bili u ratnim enklavama - Kamenici, Cerskoj i Srebrenici. Projektovanje kantonalnog budžeta za ovu godinu predviđa najdrastičnije kresanje sredstava za povratak i definitivni gubitak imidža koji je u doprinosu reintegracije BiH ovaj kanton mukotrpno gradio još od ´96. godine.

Reformisti i izvorni esdepeovci Citati sa početka ovoga teksta, te kasnije pomenuti podaci, nameću utisak da se Tuzlanski kanton trenutno nalazi u najtežoj situaciji od svog osnivanja, s jedne strane, te odsustva bilo kakvog jasnog koncepta da se ona prevaziđe, s druge strane. Guverner Bešlagić, ne baš bučno i artikulirano, glavnog krivca vidi u poreskoj politici koja ide na štetu Tuzlanskog kantona, te u sarajevskoj dominaciji nad moćnim finansijskim centrima kao što je PTT i slični. Međutim, ko je to od njega i premijera Šakovića pozvaniji da postojeće stanje promijeni?

Od Kantonalnog odbora SDP-a se ne može očekivati da bilo šta učini na promjeni sadašnjeg stanja, prije svega zbog iscrpljujuće vječite podjele na izvorne esdepeovce (na čelu sa Seadom Avdićem i Reufom Sokolovićem) i Bešlagićeve reformiste. Taj jaz je svojim izuzetnim autoritetom donekle uspijevao ublažiti bivši predsjednik Kantonalnog odbora Mirza Kušljugić, sada ambasador BiH pri Ujedinjenim narodima. Njegov nasljednik, Sead Čaušević iz Gračanice, pokazao se kao bezbojni stranački aparatčik, koji se jedne sedmice priklanja Bešlagiću, a druge njegovim protivnicima, grozničavo osluškujući puls sarajevske Centrale.

Na njegovu nevolju, ni Centrala nikako da se konačno opredijeli, ponajprije zbog taktičke neodlučnosti predsjednika Zlatka Lagumdžije. Iako svjestan da u TK-u vlast i SDP opasno gube tlo pod nogama, on se još nije spreman odreći Selima Bešlagića i njemu odanog Ive Divkovića, odnosno dva dragocjena glasa za tradicionalno odmjeravanje snaga u Predsjedništvu SDP-a sa Nijazom Durakovićem, koji, opet, ima bjanko podršku trećeg Tuzlaka u Predsjedništvu - Seada Avdića.

Valjda su zbog toga iz Sarajeva do sada stizale samo apstraktne najave o tobožnjim rekonstrukcijama Vlade TK-a, čiji je rezultat ravan ishodu nekadašnjeg SDA-ovog zavaravanja biračkog tijela kroz testiranje ugleda općinskih načelnika. Naime, svi su se pokazali savršenima.

Ipak, najnovije informacije najavljuju da će u vrhu SDP-a, pa i Alijanse za demokratske promjene, najkasnije do kraja februara biti obavljeno najozbiljnije vaganje zahtjeva i argumenata za smjenu Bešlagićevog tima.
Guverner TK-a Selim Bešlagić
Smetamo onima koji su za centralizaciju novca

DANI: Kako komentirate prozivke radnika "Polihema" da ste sa najbližim saradnicima iznevjerili obećanja koja ste im dali uoči privatizacije?

BEŠLAGIĆ: Obećanje koje sam dao, ja sam izvršio. Pitanje zašto je strani partner odustao treba postaviti novim vlasnicima "Polihema", PIF-ovima koji su, prema mojim saznanjima, tražili od tog partnera da im plati dionice i onda uđe sa dodatnim parama. Moje je bilo da nađem stranog partnera i ja sam ga našao, a ostale odgovore neka radnici traže od novih vlasnika koji su sada u "Polihemu".

DANI: Vaši kritičari naročito Vam zamjeraju da u rukovodnoj garnituri TK-a, kada je SDP u pitanju, dominiraju nekompetentni i penzionerski kadrovi.

BEŠLAGIĆ: To je pitanje trebalo postaviti na Kantonalnom odboru kada se o tome odlučivalo, a vršilo se i usaglašavanje u okviru Alijanse. O penzionerima se može govoriti samo u slučaju Tome Babića u Ministarstvu poljoprivrede, koji je apsolutno kompetentan ako je suditi po rezultatima koje postiže, a naročito koje će postići, jer u ovoj godini u toj oblasti očekujemo najviše. Gospodina Delibegovića u službi za opće poslove angažirao sam samo na određeno vrijeme, da bi mi napravio organizacionu shemu, i on je tu po ugovoru o djelu, a ne u radnom odnosu. On ima veliko iskustvo za obavljanje tih poslova.

DANI: Da li ste upoznati sa informacijama o ozbiljnim zahtjevima za smjenu Vas i premijera Šakovića, navodno upućenim vrhu SDP-a i Koordinaciji Alijanse za demokratske promjene, i šta mislite o tome?

BEŠLAGIĆ: Prvi put čujem za takav zahtjev i volio bih da mi se predoči ta argumentacija. Takvi zahtjevi eventualno bi mogli doći od ljudi koji su možda mislili da ću ja mirno posmatrati greške Alijanse prema ovom kantonu. Ja i gospodin Šaković na tako nešto nismo spremni. Mi na prvi pogled imamo razvijenu decentralizaciju sa državom, entitetima, kantonima, općinama, s jedne strane, ali istovremeno, s druge strane, imamo strašnu centralizaciju kad se radi o onome od čega se živi, odnosno novcu. Zbog toga će nekima smetati ovdašnji guverner i premijer. Rado ću podnijeti ostavku ako mi neko valjano obrazloži takav zahtjev.


Predsjednik Vlade TK-a Senahid Šaković
Ima lijepih vijesti

DANI: Predstavnici sindikalnih organizacija obrazovanja u TK-u su nakon novogodišnjih praznika optužili kantonalne čelnike da nisu ispunili ništa od obećanja u vezi sa zaostalim plaćama i drugim zahtjevima prosvjetnih radnika i za početak februara najavili štrajk.

ŠAKOVIĆ: Dvije zaostale plaće i ostale nadoknade unijeli smo u budžet za 2002. godinu, pa nema govora da će ih neko ukrasti. Zahtjev sindikata iz obrazovanja je bio da se u ovoj godini isplati 15 plaća, dakle 12 redovnih, plus dvije zaostale, uz izvjesno povećanje. Očekujemo da će ovakvu projekciju budžeta Skupština TK-a usvojiti u zakonskom roku. Po meni, ne postoje razlozi za štrajk. Uostalom, na posljednjoj sjednici Vlade praktično smo razjasnili sva sporna pitanja i zahtjeve sindikata obrazovanja. Aktivno je i tzv. Mirovno vijeće, koje će, nadam se, uspješno okončati proces pregovaranja.

DANI: Pored resornih ministarstava, Vi imate i specijalne savjetnike za obrazovanje i privredu. Ipak, iz tih oblasti nikako da stigne neka lijepa vijest.

ŠAKOVIĆ: Ima lijepih vijesti, ali o tome opširnije nekom drugom prilikom. Pomenut ću uspjehe našeg univerziteta, rezultate koje postižu naši učenici i studenti na raznim takmičenjima. U privredi ne možemo sve gledati kroz takozvani bazno-hemijski kompleks i industriju, koja je, kako se kaže, na zalasku. Svuda u svijetu je tranzicija bolna. Bilježimo porast proizvodnje i izvoza u nekim granama, novo zapošljavanje i bolje učinke u privatizaciji od drugih kantona. Inače, savjetnik za obrazovanje, kojeg pominjete u pitanju, bio je prelazno, tehničko rješenje, koje više ne važi.

DANI: Vjerujete li u mogućnost realizacije najavljenih masovnih protesta demobiliziranih boraca i ostalih najugroženijih kategorija stanovništva protiv kantonalne vlasti u narednim mjesecima?

ŠAKOVIĆ: Odgovore na socijalna pitanja dali smo u Nacrtu budžeta za ovu godinu, gdje su predviđena sredstva za tu namjenu. Objektivno, očekujemo pogoršanje socijalnog položaja tih kategorija, ali ćemo učiniti sve da stanje popravimo. Boračku populaciju ćemo "pratiti" u skladu sa zakonskim propisima i smjernicama ljetošnje tematske Skupštine TK-a. Imajući u vidu sve to, nadam se da neće biti masovnih protesta o kojima govorite.

 

Preuzeto iz DANA