TUZLA - TUZLARIJE NET
 

  Utorak 30.5.2023 22:43:22

Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

Tuzlanski dosje 
Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Kulturologija 
Sportarije 

Bilten rada Općine Tuzla 
Tuzla u slikama 
Baza slika 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Mali oglasi 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
Dosjei 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 

Zanimljivosti 
Showbusiness 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 

Erotske zanimljivosti 
Djevojka dana 
Momak dana 
 

Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 
TV programi 
 

Vizitke 
Marketing 
Čavrljajte uživo
Users in Chat
TUZLARIJE CHATRezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995

SVAŠTARIJE

Ana Zaninović ispala iz Plesa sa zvijezdama

Jelena u Superpotjeri jedina nadigrala lovce i osvojila 5000 eura

Severina objavila nove fotke s proslave rođendana, pozirala sa svim uzvanicima

Frano Ridjan otkrio zašto u prošloj emisiji nije bio raspoložen: Nisam bio ljut

30 milijuna pregleda i kompanije u problemima: Snimka napravila kaos na internetu

Matthew Perry izbacuje kontroverzne odlomke o Keanuu Reevesu iz svojih memoara

Platio 20.000 eura za putovanje kruzerom, oni ga ostavili samog na Filipinima

Ovog vikenda održano je vjenčanje godine, mladenka u par dana postala IT djevojka

Telekom koji ne diže cijene – nudi Internet za samo 13.14 € (99 kn) mjesečno

Charlie Sheen se pomirio s tvorcem Dva i pol muškarca i glumi u njegovoj novoj seriji

Primili jeziv AI poziv koji je oponašao glas člana obitelji: Mislili smo da je umro

Je li ok da učenici u školu dođu u trenirci? "U Splitu su ih sve poslali pedagogu"

Slavni komičar odgurnuo fana koji ga je htio zagrliti, snimka je postala viralna

Na svadbi kćeri slavonskog poduzetnika pjevali Lepa Brena i Petar Grašo

Provjerili smo što Hrvati misle o otvorenim vezama: "Ja sam za, može biti odlično"

Marica (74) i Mijat (77) kreću autostopom s Vira za Liverpool: Uhvatit ćemo Let 3

Kontakt mail
tuzlarije@tuzlarije.net

VIJESNIK Rudarsko geološkog društva br.1 - 2001

V
I
J
E
S
N
I
K
 
 
Broj 1
Januar 2001

DANAS

Sa osnivačke skupštine

Izbor rukovodstva

Portret Predsjednika

Prioriteti Društva

Osnivanje CD biblioteke

Članstvo i članarina


SA OSNIVAČKE SKUPŠTINE

U utorak 19. Decembra 2000. godine održana je Osnivačka skupština Rudarsko geološkog društva Tuzlanskog kantona. Svečanost je održana u prepunoj maloj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli. Svećanost su uvečali članovi hora Srednje muzičke škole koji su zajedno sa prisutnim članovima skupštine, otpjevali rudarsku himnu.
Skupštini je prisustvovalo 105 članova, kao i veliki broj gostiju. Skupštinu je zvanično otvorio član inicijativnog odbora Abdulah Bašić. Skup je pozdravio i Predsjednik sindikata Rudnika uglja BiH, gospodin Fikret Suljić i gospodin Jakov Konta iz Livna, koji je skup pozdravio u ime Hrvatskog rudarsko-geološkog društva iz Mostara. Na dnevnom redu Skupštine bilo je 12 tačaka dnevnog reda. Pored usvajanja Statuta Društva, programa rada, prijedloga visine članarine i referata iznesenog od strane Enesa Atića, tajnim glasanjem je izabran Predsjednik Društva. Inicijativni odbor je predložio i članove organa upravljanja Društva, kao i četiri počasna člana Društva: akademika profesora dr. Ivana Soklića, dipl.inž.geol, profesora dr Muris Osmanagaić, dipl.inž.rud, fra Petra Matanovića i Miljenka Balića, dipl.inž.rud. Nesebičnu pomoć u organizaciji Skupštine pružila je Općina Banovići, HKD Napredak, Vlada Tuzlanskog kantona, Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli, Rudarski institut Tuzla, RUDAR, Geotehna Tuzla i drugi.

IZBOR RUKOVODSTVA

Radno predsjedništvo Društva u sastavu: Željko Knežiček, Huso Golać, Marija Župančić, Slavica Sufi-Mičić i Šučrija Redžepagić, predložilo je tri kandidata za mjesto Predsjednika Društva: Enes Atić, Esad Hadžić i Tadija Martinović. Članovi Skupštine su tajnim glasanjem obavili izbor Predsjednika. Za prvog Predsjednika Društva izabran je većinom glasova Esad Hadžić dok su Enes Atić i Tadija Martinović predloženi i izabrani u Upravni odbor Društva.

Radno predsjedništvo je predložilo rukovodne organe Društva:

    Dopredsjednik Društva, podružnica Tuzla – Željko Knežiček
    Dopredsjednik Društva, podružnica Lukavac – Enver Omerdić
    Dopredsjednik Društva, podružnica Banovići – Huso Golać
    Dopredsjednik Društva, podružnica Živinice – Fikret Mekić
U Upravni odbor Društva izabrani su: Božo Tomić, predsjednik, Enver Pjanić, dopredsjednik i članovi Abdulah Bašić, Slavica Sufi-Mičić, Enes Atić, Tadija Martinović, Ibrahim Lapandić, Osman Dedić, Zlatka Filipović, Faruk Softić i Borislav Radojčić. Marija Župančić je izabrana za tajnika Društva. U Nadzorni odbor izabrani su: Adil Kurtić, predsjednik, Marinko Jakovac, član i Rasim Pirić, član.

PORTRET PREDSJEDNIKA

Esad Hadžić, docent, doktor rudarskih nauka, rođen je 11.2.1950 godine u Tuzli. Školovanje je pohađao u Tuzli, a studije rudarstva je okončao 1976 godine na Rudarsko - geološkom fakultetu u Tuzli. Magistarske studije je završio 1985 godine na RGF Tuzla, a doktorske studije je takođe završio na Rudarsko-geološkom fakultetu u Tuzli 1992. Stručni ispit je položio 1979. godine.
Radno iskustvo sticao na inženjerskim poslovima u rudniku Lipnica od 1976 do 1985. Od 1985 radi na Rudarskom institutu Tuzla na poslovima projektanta, odgovornog istraživača, upravnika zavoda i pomoćnika direktora za naučno-istraživački rad, što i danas obavlja. Radio je na velikom broju projekata, aktivno koristi Njemački jezik i posjeduje ISO 9000 certifikat.

PRIORITETI DRUŠTVA

Prioriteti Rudarsko geološkog društva su definisani Statutom a posebno stručna komisija će dati detaljan prikaz prioriteta u radu Društva. Kao misija Društva, definisano je nekoliko prioritetnih opredjeljenja u radu Društva. Očuvanje i njegovanje tradicionalnih vrijednosti rudarstva i geologije, usmjeravanje opće društvene brige o zaposlenim u oblasti rudarstva, geologije i srodnih oblasti, usavršavanje svih rudarskih kadrova i aktivnosti od općeg društvenog interesa. Prioriteti Društva su usmjereni i na aktivnosti iz oblasti zaštite na radu, ekoloških pitanja, saradnje sa drugim srodnim udruženjima i institucijama, kao i rad na projektima iz matičnih oblasti koji nisu interesantni naučno-istraživačkim i projektnim organizacijama.

OSNIVANJE STRUČNE BIBLIOTEKE

Jedan od zadataka Društva je stručno usavršavanje članova. Da bi usavršavanje bilo što uspješnije, Društvo je započelo aktivnosti formiranja bibliotečkog fonda u pisanoj i elektronskoj formi. Pored stručnih i naučnih publikacija iz oblasti geologije, rudarstva i srodnih naučnih disciplina, Društvo će raditi na formiranju prve biblioteke publikacija u elektronskoj formi (CD, softverski paketi, programi i slično).
CD BIBLIOTEKA
Prvi koraku formiranju CD Biblioteke Društva je napravljen nabavkom 2 CD koji sadrže objavljene radove na dvije godišnje konferencije SME (Američnog rudarskog društva) održane 1999 i 2000 godine. Ukupan broj radova iznosi 133 a obuhvata sve oblasti rudarstva, posebno iz oblasti podzemne eksploatacije i površinske eksploatacije metaličnih ležišta. Radovi su na Engleskom u PDF formtu i mogu biti kopirani. Zainteresovani mogu pogledati spisak radova i po želji dobiti kopiju cjelokupnog rada.

Atlas of Coal Geology, podijeljen u dva toma: Volume 1 - Coal Geology, Volume 2 – Coal Petrology, izdat od Američkog udruženja naftnih geologa, Odjel za energetske minerale, izdan 2000, dostupan u PDF formatu.

Pozivamo sve zainteresovane da svoje publikacije i softvere donesu u CD biblioteku društva kako bi se uvečao bibliotečki fond i kako bi članovi Društva što lakše dolazili do potrenih informacija ili projektnih rješenja. Donosioci materijala ostaju vlasnici donešenog sve dok lično ne zatraže vračanje svojih materijala.

ČLANSTVO I ČLANARINA

Odlukom Skupštine Društva, članarina je obavezna za sve redovne članove u visini od 12 KM za godinu dana tj. 1 KM mjesečno. Članarina se može plačati na bilo koji način kod tajnika Društva Marije Župančić. Način trošenja članarine će biti definisan aktima Društva a mogućnost kontrole je u nadležnosti Nadzornog odbora Društva. Članarinu su dužni uplatiti svi koji su popunili pristupnicu Društvu, a početak trajanja članstva je od 1. Januara 2001. U toku januara svi članovi će biti obavješteni o vremenu i načinu uplate članarine. Podružnice Društva u Tuzli, Lukavcu, Banovićima i Živinicama će svaka za sebe organizovati uplatu članarine i u dogovoru sa tajnikom dostavljati uplate u kancelariju društva na Rudarskom institutu Tuzla.

VIJESNIK uređuje članovi Društva:
    Tihomir Knežiček, Biljana Nešković, Akif Ibrišimović
Svi prilozi i sugestije su dobrodošle. Vjesnik izlazi neredovno, dijeli se besplatno. Priloge dostaviti poštom na adresu:

ZAINTERESOVANI ZA UČLANJENJE U DRUŠTVO MOGU DOBITI PRISTUPNICU KOD TAJNIKA DRUŠTVA ILI U JEDNOJ OD PODRUŽNICA DRUŠTVA U TUZLI, LUKAVCU , BANOVIĆIMA I ŽIVINICAMA.