Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorkama (samo nemojte pitati kako se prave djeca)


FORUM : Roditelji i djeca : Porod...
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
cica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 12-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 18418
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Porod...

citat:
Aidatuzla wrote:drago mi je da sam bila od pomoci


kakav je osjecaj kad ti donesu bebu prvi put? kakva bol i kakvi bakraci, zar ne?


Ma, zna ve kakav je osjeaj, ja nisam mogla ustat sa kreveta cijelu no, jedva me odveli do wc-a a o ustajanju i uzimanju bebirona iz onog zatvoria nije bilo govora, sve mi ga dodavale ove to su samnom u sobi bile

jest, soraya, taman optimalan
20-03-2012 at 13:12 | Ukljui u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

dado,kaje se ma bii jana

20-03-2012 at 13:35 | Ukljui u odgovor
cica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 12-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 18418
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Porod...

citat:
Aidatuzla wrote:
ma bezi, bona, tamo. mislila sam prvi put odmah nakon poroda


a ono da uzimas bebu sama svaki put trebaju im krevetici na kojima se stranica moze spustati. ovako zenama treba razradjen plan kako doci do bebe i ponovo je vratiti u krevetac


a tooooo meni ga babica odma stavila na stomak im mu je pupak svezala
20-03-2012 at 23:06 | Ukljui u odgovor
senzualna
Nivo: Forumski doajen
posjed dvostrukog mira

Registriran(a): 04-11-2006
Lokacija: Germany
Odgovori: 10797
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Porod...

citat:
cica wrote:


a tooooo meni ga babica odma stavila na stomak im mu je pupak svezala


ejjjj vidi ti forumske ljepote#
ja ne dodem par dana na forum i uvjek promasim ovako dobre i pozitivne vjesti
Cicolino,,,
iskrene cestitke tebi i tvom muzu i cjeloj familiji na dobitku vase dugoiscekivane bebe,,
ako se jos brzo priviknes na danonocno ,,dojenje" vaseg sina
e onda su vec u pola sve nove prepreke rjesene ..uzivajte
21-03-2012 at 16:39 | Ukljui u odgovor
Drugarica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 10-11-2005
Lokacija: BiH
Odgovori: 19687
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Porod...

citat:
cica wrote:


a tooooo meni ga babica odma stavila na stomak im mu je pupak svezala

pa cestitam ti draga moja od srca
23-04-2012 at 20:38 | Ukljui u odgovor
Crvena starka
Nivo: Forumski doajen
A woman of courage and honor

Registriran(a): 27-08-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11207
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

Porodilje u veini bh. bolnica nemaju mogunost epiduralne anestezije

Iako je epiduralna anestezija, kao jedan od najsavremenijih naina ublaavanja poroajnih bolova, posljednjih godina postala uobiajena u razvijenim zemljama, porodilje u veini bh. bolnica nemaju mogunost bezbolnog poroda. Takoer, naim porodiljama uglavnom nije omogueno da biraju nain i poloaj pri prirodnom poroaju, osim klasinog - na porodiljskom stolu. Ni carski rez kod nas nije stvar izbora porodilje.

Epiduralna anestezija je jedan od naina umanjenja bolova prilikom poroaja kada se anestezira samo dio tijela, dok je ena budna i svjesna svega. To podrazumijeva postavljanje katetera - tanke plastine cjevice u epiduralni prostor, koji se nalazi van kimene modine, a preko kojeg se ordinira anestetik.

Tridesetpetogodinja Banjaluanka Sanja V. imala je priliku poraati se sa i bez epiduralne anestezije i, kako kae, poreenje je nemogue. Svoju desetogodinju djevojicu rodila sam na prirodan nain u Banjaluci i moram priznati da sam imala strane bolove. Drugo dijete sam, igrom sluaja, prije pet godina rodila u vedskoj, gdje su me odmah pitali da li elim epiduralnu anesteziju, naravno uz preporuku i nadzor ljekara. Bez razmiljanja sam prihvatila i nisam se pokajala, jer je poroaj bio neuporedivo laki i bezbolniji, navodi ona, dodajui da bi bilo lijepo kada bi se i u BiH na ovaj nain omoguilo majkama da prilikom poroaja ne trpe velike bolove.

Jedina zdravstvena ustanova u BiH u kojoj se trenutno primjenjuje epiduralna anestezija je Kliniki centar Univerziteta u Sarajevu. Ostale zdravstvene ustanove, uglavnom zbog nedostatka novca, nemaju ni tehnike uslove, ali ni dovoljno anesteziologa ni ginekologa za ovakve poroaje. Prema rijeima Jadranke Dizdarevi, specijaliste ginekologije i akuerstva na Klinici za ginekologiju i akuerstvo u ovom centru, ovakav nain poroaja kod njih je postao praksa posljednjih nekoliko godina. Na naoj klinici obavlja se poroaj prema savremenim principima u porodilitu. Anesteziolozi su obueni za davanje epiduralne anestezije, a takoe i struno osoblje kod nas vlada teorijskim i praktinim znanjem o ovoj vrsti anestezije, navodi Dizdarevieva, dodajui da su porodilje sve vie zainteresovane.

Sa druge strane, kae ona, kod nas je vrlo rijetko zastupljen prirodan poroaj kod kue uz asistenciju babice, koji je sve ei nain poraanja u nekim zapadnim zemljama. Iako na banjalukom Univerzitetskom klinikom centru (UKC) jo ne postoji mogunost koritenja epiduralne anestezije prilikom poroaja, iz ove zdravstvene ustanove najavljuju mogunost skorog uvoenja. Naime, prema rijeima doktora Darka Golia, naelnika Klinike za anesteziju i intenzivno lijeenje u UKC-u, anestezioloki dio tima je struno i materijalno osposobljen za uvoenje metode bezbolnog poroda. Privodi se kraju i usaglaavanje procedura izmeu ginekologa akuera i anesteziologa. U tom smislu napravili smo sve neophodne pripreme i dobili saglasnost poslovodstva Klinikog centra, kae Goli, dodajui da su ve formirani anestezioloki timovi koji bi po pozivu izvodili epiduralnu anesteziju kod porodilja.

Navodi da bezbolan porod nije medicinska usluga koju pokriva zdravstveno osiguranje, ve je to usluga koju pacijent plaa. Anesteziolog, kako kae, daje ovu vrstu anestezije i prati stanje porodilje, dodaje joj anestetik i kontrolie njen krvni pritisak. Ordiniranje anestetika u epiduralni prostor dovodi do senzorne blokade, odnosno neosjetljivosti na bol dok je motorika ouvana, to znai da pacijent moe da hoda, govori doktor.

Istie da, kao i veina drugih medicinskih zahvata, epiduralna anestezija ima svoje prednosti i mane, koje treba dobro procijeniti prije donoenja odluke. Prednosti epiduralne anestezije su mnogobrojne. Znaajno je smanjen, odnosno odsutan poroajni bol, koji je jedan od najjaih bolova. Takoe, omoguava da se ne javlja ubrzan srani rad i disanje porodilje, to daje stabilnost svih vitalnih organa i ini porodilju odmornom za zavretak poroda, bez obzira na njegovu duinu, navodi Goli.

Dodaje da, ukoliko u meuvremenu akuer donese odluku da se porod zavri carskim rezom, samo se povea doza anestetika, bez potrebe za uspavljivanjem, tako da i u sluaju carskog reza porodilja ostaje budna. Sve eventualne intervencije nakon poroda su, takoe, bezbolne. Kateter moe ostati nekoliko dana nakon poroda da bi se uklonio bol, navodi Goli, istiui da epiduralna anestezija nema nikakvog uticaja ni na dojenje.

Prema njegovim rijeima, mane su to porod mora biti planiran zbog postavljanja katetera. Kod prvorotki produeno je prvo poroajno doba i ee se porod zavri instrumentalno (forceps, vakuum). Rjee komplikacije su pad krvnog pritiska, glavobolja, infekcije, oteenje nerva i tehnika nemogunost plasiranja katetera. Epiduralna anestezija nije preporuljiva porodiljama sa poremeajima zgruavanja krvi, porodiljama koje dugotrajno koriste antikoagulantnu terapiju, koje imaju alergije na anestetik, teke deformitete kime, infekcije na mjestu uboda ili neka neuroloka oboljenja. Svaka porodilja koja eli epiduralnu anesteziju mora da razgovara sa svojim akuerom i anesteziologom koji e izvriti kompletan pregled i uvid u medicinsku dokumentaciju, a nakon to se obave sve potrebne procedure donese se odluka o mogunosti epiduralne analgezije, navodi Goli.

Naglaava da je anesteziolog odgovoran za postavljanje katetera, obezbjeivanje analgezije i praenje vitalnih parametara porodilje, a samo izvoenje poroda je u nadlenosti akuera. Zanimljivo je i to da u BiH jedino Opta bolnica Prim. dr Abdulah Naka u Sarajevu i Univerzitetski kliniki centar u Tuzli nude mogunost poroda u vodi. Naime, u ovim bolnicama, na Odjeljenju za ginekologiju i akuerstvo, budue majke imaju mogunost da izraze elju da li e se poraati na ovaj nain, koji je posljednjih godina postao trend u svijetu.

Prema rijeima Zehre Mande, glavne sestre Odjeljenja za ginekologiju i akuerstvo u bolnici Prim. dr Abdulah Naka, poroaj u vodi ima dosta pogodnosti i za porodilju i za bebu. Poroaj u vodi omoguava prirodnije i lake raanje, kao i manju bol pri porodu. Naime, topla voda velikim dijelom okupira bol, a pacijentica se osjea lagodnije. Znamo da se na toploti sve iri, pa prema tome i miii koji su veoma bitni za porod se relaksiraju, lake se ire, a samim tim je bol laka, pojanjava Manda, dodajui da su rizici ovakvog naina poroda minimalni, kao i kod klasinog.

Istie da porod vodi struni edukovani tim koji se sastoji od akuerke, pedijatrijske sestre i ginekologa. Iako ene mogu same odrediti da li ele poroaj u vodi, postoji nekoliko uslova koje moraju ispunjavati da bi bile kandidati za ovakav poroaj. Trudnoa mora biti apsolutno uredna, znai porodilja mora imati uredan pritisak, laboratorijske nalaze, uredne markere za hepatitis i sidu. Drugi uslov je da porodilja nosi jednu bebu, kao i da beba prednjai glavicom, navodi Manda.

Ovakva vrsta poroda besplatna je za sve trudnice koje imaju zdravstveno osiguranje i dostupna svim zdravim trudnicama, to procjenjuje ljekar. U tuzlanskom porodilitu istiu da je sve vie trudnica koje se odluuju poraati u vodi te dodaju da su prednosti ovakvog naina u odnosu na klasini olakano disanje i sveukupno krae trajanje poroda. Navode i da su, zahvaljujui donaciji, prole godine dobili stoi za porod koji omoguava porod u uspravnom poloaju.

Sarajevo

- epiduralna anestezija

- raanje u vodi

Tuzla

- poroaj u vodi

- stoi za porod u uspravnom poloaju

Banja Luka

- uskoro uvoenje bezbolnog poroda
Nuno testiranje na streptokoku grupe B

Trudnice se obavezno moraju testirati na bakteriju streptokoku grupe B, preporuka je Nacionalnog skrining komiteta Velike Britanije, koja je objavljena zajedno uz izvjetaj o obolijevanju djece od ove opasne bakterije. Ova bakterija najee uzrokuje opasne bolesti kod beba, a u tekim sluajevima moe dovesti i do invaliditeta ili smrti. Rutinsko testiranje bi trebalo da bude obavezno kod svih trudnica i u svim zemljama, kae britanska doktorica Dejn Plamb.

NAINI POROAJA

Sobe za poroaj

Majke se poraaju i oporavljaju u istoj sobi gdje budu zajedno sa bebom. To su savremeno opremljene prostorije koje odaju utisak kao da ste kod svoje kue.

Stolica za porod

Pomae eni prilikom poroaja da sve bude mnogo lake i bre, zbog samog poloaja prilikom poroaja i sile gravitacije koja teorijski pomae brzini poroaja.

Mirne metode

Jaka svjetla, blago udaranje bebe i okretanje naglavake sada je prolost. Ponegdje se ne presijeca odmah pupana vrpca, da se produi fizika spona izmeu majke i bebe.

Poroaj u vodi

Voda olakava bebin prelazak iz toplog, vlanog stomaka u drugo toplo, vlano okruenje, pruajui bebi poznatu udobnost nakon stresa izazvanog izlaskom iz stomaka.

Porod kod kue

To je izvodljivo ukoliko imate niskorizinu trudnou, ne patite od hroninih problema. Osim toga, neophodno je da uz vas bude i ljekar koji je pratio vau trudnou.
nezavisne.com

01-07-2012 at 15:44 | Ukljui u odgovor
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Lokacija: Wudang
Odgovori: 39084
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

ja imam dvije prijateljice koje su se porodile u vodi i nisu imale nikakvih problema, cak takva porodjaja je pomoglo da se brze porode. obje su rodile jako krupne bebe

01-07-2012 at 23:56 | Ukljui u odgovor
zara
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 06-01-2007
Lokacija: U mislima
Odgovori: 11515
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

Moja rodica rodila dvoje djece uz epiduralnu, to je kaze normala u srbiji.

03-07-2012 at 10:39 | Ukljui u odgovor
andjela
Nivo: Forumski doajen
Ljubav se zove imenom mojim!!

Registriran(a): 27-01-2004
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 13230
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

Porodjaj u vodu je po mom skromnom znanju To je Aida priroda, normalno da se tom prilikom ne misli poradjanje u "bari" koje lii na nehigijensko..Ali postoji dosta razloga koji vodi daju apsolutnu prednost, porodjaja to se tie.

Epiduralna ...tu sam malo skeptik. Mislim ako neko nema onaj patoloki strah da ne bi trebalo tu vrstu praktikovati. @zaro i kod nas je to dosta dugo prisutno u praksi, ali obzirom da se manji broj pacijentica odluuje na to, zato i nije tako zvuno u narodnim masama.

Prisustvo mua pa fino je to krenulo, ali se javi velik broj onih koji se onesvijestie ala!
Ima sve to, ali nije to kod nas jo uvijek to...nema to taj nivo i veliinu koja bi trebala da postoji

Stoi i porodjaj kui , ni u kom sluaju!

03-07-2012 at 14:35 | Ukljui u odgovor
andjela
Nivo: Forumski doajen
Ljubav se zove imenom mojim!!

Registriran(a): 27-01-2004
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 13230
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

Znam Aida na ta misli, al ta misli kolko toga nehigijenskog lepra u zraku oko nas

03-07-2012 at 17:31 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 11
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: axell, danijela30, majaba, Sarah, Shone, Toggenburg, Vatrena-Lez, zlays
FORUM : Roditelji i djeca : Porod... New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice