Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorkama (samo nemojte pitati kako se prave djeca)


FORUM : Roditelji i djeca : Porod...
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 12-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 18418
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Porod...

citat:
Aidatuzla wrote:



drago mi je da sam bila od pomoci


kakav je osjecaj kad ti donesu bebu prvi put? kakva bol i kakvi bakraci, zar ne?


Ma, znaš veæ kakav je osjeæaj, ja nisam mogla ustat sa kreveta cijelu noæ, jedva me odveli do wc-a a o ustajanju i uzimanju bebirona iz onog zatvorèiæa nije bilo govora, sve mi ga dodavale ove što su samnom u sobi bile

jest, soraya, taman optimalan
20-03-2012 at 13:12 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

dado,kaje se ma biži jana

20-03-2012 at 13:35 | Ukljuèi u odgovor
cica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 12-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 18418
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Porod...

citat:
Aidatuzla wrote:




ma bezi, bona, tamo. mislila sam prvi put odmah nakon poroda


a ono da uzimas bebu sama svaki put trebaju im krevetici na kojima se stranica moze spustati. ovako zenama treba razradjen plan kako doci do bebe i ponovo je vratiti u krevetac


a tooooo meni ga babica odma stavila na stomak èim mu je pupak svezala
20-03-2012 at 23:06 | Ukljuèi u odgovor
senzualna
Nivo: Forumski doajen
posjed dvostrukog mira

Registriran(a): 04-11-2006
Lokacija: Germany
Odgovori: 10797
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Porod...

citat:
cica wrote:


a tooooo meni ga babica odma stavila na stomak èim mu je pupak svezala


ejjjj vidi ti forumske ljepote#
ja ne dodem par dana na forum i uvjek promasim ovako dobre i pozitivne vjesti
Cicolino,,,
iskrene cestitke tebi i tvom muzu i cjeloj familiji na dobitku vase dugoiscekivane bebe,,
ako se jos brzo priviknes na danonocno ,,dojenje" vaseg sina
e onda su vec u pola sve nove prepreke rjesene ..uzivajte
21-03-2012 at 16:39 | Ukljuèi u odgovor
Drugarica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 10-11-2005
Lokacija: BiH
Odgovori: 19687
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Porod...

citat:
cica wrote:


a tooooo meni ga babica odma stavila na stomak èim mu je pupak svezala

pa cestitam ti draga moja od srca
23-04-2012 at 20:38 | Ukljuèi u odgovor
Crvena starka
Nivo: Forumski doajen
A woman of courage and honor

Registriran(a): 27-08-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11207
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

Porodilje u veæini bh. bolnica nemaju moguænost epiduralne anestezije

Iako je epiduralna anestezija, kao jedan od najsavremenijih naèina ublažavanja poroðajnih bolova, posljednjih godina postala uobièajena u razvijenim zemljama, porodilje u veæini bh. bolnica nemaju moguænost bezbolnog poroda. Takoðer, našim porodiljama uglavnom nije omoguæeno da biraju naèin i položaj pri prirodnom poroðaju, osim klasiènog - na porodiljskom stolu. Ni carski rez kod nas nije stvar izbora porodilje.

Epiduralna anestezija je jedan od naèina umanjenja bolova prilikom poroðaja kada se anestezira samo dio tijela, dok je žena budna i svjesna svega. To podrazumijeva postavljanje katetera - tanke plastiène cjevèice u epiduralni prostor, koji se nalazi van kièmene moždine, a preko kojeg se ordinira anestetik.

Tridesetpetogodišnja Banjaluèanka Sanja V. imala je priliku poraðati se sa i bez epiduralne anestezije i, kako kaže, poreðenje je nemoguæe. “Svoju desetogodišnju djevojèicu rodila sam na prirodan naèin u Banjaluci i moram priznati da sam imala strašne bolove. Drugo dijete sam, igrom sluèaja, prije pet godina rodila u Švedskoj, gdje su me odmah pitali da li želim epiduralnu anesteziju, naravno uz preporuku i nadzor ljekara. Bez razmišljanja sam prihvatila i nisam se pokajala, jer je poroðaj bio neuporedivo lakši i bezbolniji”, navodi ona, dodajuæi da bi bilo lijepo kada bi se i u BiH na ovaj naèin omoguæilo majkama da prilikom poroðaja ne trpe velike bolove.

Jedina zdravstvena ustanova u BiH u kojoj se trenutno primjenjuje epiduralna anestezija je Klinièki centar Univerziteta u Sarajevu. Ostale zdravstvene ustanove, uglavnom zbog nedostatka novca, nemaju ni tehnièke uslove, ali ni dovoljno anesteziologa ni ginekologa za ovakve poroðaje. Prema rijeèima Jadranke Dizdareviæ, specijaliste ginekologije i akušerstva na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u ovom centru, ovakav naèin poroðaja kod njih je postao praksa posljednjih nekoliko godina. “Na našoj klinici obavlja se poroðaj prema savremenim principima u porodilištu. Anesteziolozi su obuèeni za davanje epiduralne anestezije, a takoðe i struèno osoblje kod nas vlada teorijskim i praktiènim znanjem o ovoj vrsti anestezije”, navodi Dizdareviæeva, dodajuæi da su porodilje sve više zainteresovane.

Sa druge strane, kaže ona, kod nas je vrlo rijetko zastupljen prirodan poroðaj kod kuæe uz asistenciju babice, koji je sve èešæi naèin poraðanja u nekim zapadnim zemljama. Iako na banjaluèkom Univerzitetskom klinièkom centru (UKC) još ne postoji moguænost korištenja epiduralne anestezije prilikom poroðaja, iz ove zdravstvene ustanove najavljuju moguænost skorog uvoðenja. Naime, prema rijeèima doktora Darka Goliæa, naèelnika Klinike za anesteziju i intenzivno lijeèenje u UKC-u, anesteziološki dio tima je struèno i materijalno osposobljen za uvoðenje metode bezbolnog poroda. “Privodi se kraju i usaglašavanje procedura izmeðu ginekologa akušera i anesteziologa. U tom smislu napravili smo sve neophodne pripreme i dobili saglasnost poslovodstva Klinièkog centra”, kaže Goliæ, dodajuæi da su veæ formirani anesteziološki timovi koji bi po pozivu izvodili epiduralnu anesteziju kod porodilja.

Navodi da bezbolan porod nije medicinska usluga koju pokriva zdravstveno osiguranje, veæ je to usluga koju pacijent plaæa. Anesteziolog, kako kaže, daje ovu vrstu anestezije i prati stanje porodilje, dodaje joj anestetik i kontroliše njen krvni pritisak. “Ordiniranje anestetika u epiduralni prostor dovodi do senzorne blokade, odnosno neosjetljivosti na bol dok je motorika oèuvana, što znaèi da pacijent može da hoda”, govori doktor.

Istièe da, kao i veæina drugih medicinskih zahvata, epiduralna anestezija ima svoje prednosti i mane, koje treba dobro procijeniti prije donošenja odluke. “Prednosti epiduralne anestezije su mnogobrojne. Znaèajno je smanjen, odnosno odsutan poroðajni bol, koji je jedan od najjaèih bolova. Takoðe, omoguæava da se ne javlja ubrzan srèani rad i disanje porodilje, što daje stabilnost svih vitalnih organa i èini porodilju odmornom za završetak poroda, bez obzira na njegovu dužinu”, navodi Goliæ.

Dodaje da, ukoliko u meðuvremenu akušer donese odluku da se porod završi carskim rezom, samo se poveæa doza anestetika, bez potrebe za uspavljivanjem, tako da i u sluèaju carskog reza porodilja ostaje budna. “Sve eventualne intervencije nakon poroda su, takoðe, bezbolne. Kateter može ostati nekoliko dana nakon poroda da bi se uklonio bol”, navodi Goliæ, istièuæi da epiduralna anestezija nema nikakvog uticaja ni na dojenje.

Prema njegovim rijeèima, mane su što porod mora biti planiran zbog postavljanja katetera. Kod prvorotki produženo je prvo poroðajno doba i èešæe se porod završi instrumentalno (forceps, vakuum). Rjeðe komplikacije su pad krvnog pritiska, glavobolja, infekcije, ošteæenje nerva i tehnièka nemoguænost plasiranja katetera. “Epiduralna anestezija nije preporuèljiva porodiljama sa poremeæajima zgrušavanja krvi, porodiljama koje dugotrajno koriste antikoagulantnu terapiju, koje imaju alergije na anestetik, teške deformitete kième, infekcije na mjestu uboda ili neka neurološka oboljenja. Svaka porodilja koja želi epiduralnu anesteziju mora da razgovara sa svojim akušerom i anesteziologom koji æe izvršiti kompletan pregled i uvid u medicinsku dokumentaciju, a nakon što se obave sve potrebne procedure donese se odluka o moguænosti epiduralne analgezije”, navodi Goliæ.

Naglašava da je anesteziolog odgovoran za postavljanje katetera, obezbjeðivanje analgezije i praæenje vitalnih parametara porodilje, a samo izvoðenje poroda je u nadležnosti akušera. Zanimljivo je i to da u BiH jedino Opšta bolnica “Prim. dr Abdulah Nakaš” u Sarajevu i Univerzitetski klinièki centar u Tuzli nude moguænost poroda u vodi. Naime, u ovim bolnicama, na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo, buduæe majke imaju moguænost da izraze želju da li æe se poraðati na ovaj naèin, koji je posljednjih godina postao trend u svijetu.

Prema rijeèima Zehre Mandže, glavne sestre Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš”, poroðaj u vodi ima dosta pogodnosti i za porodilju i za bebu. “Poroðaj u vodi omoguæava prirodnije i lakše raðanje, kao i manju bol pri porodu. Naime, topla voda velikim dijelom okupira bol, a pacijentica se osjeæa lagodnije. Znamo da se na toploti sve širi, pa prema tome i mišiæi koji su veoma bitni za porod se relaksiraju, lakše se šire, a samim tim je bol lakša”, pojašnjava Mandža, dodajuæi da su rizici ovakvog naèina poroda minimalni, kao i kod klasiènog.

Istièe da porod vodi struèni edukovani tim koji se sastoji od akušerke, pedijatrijske sestre i ginekologa. Iako žene mogu same odrediti da li žele poroðaj u vodi, postoji nekoliko uslova koje moraju ispunjavati da bi bile kandidati za ovakav poroðaj. “Trudnoæa mora biti apsolutno uredna, znaèi porodilja mora imati uredan pritisak, laboratorijske nalaze, uredne markere za hepatitis i sidu. Drugi uslov je da porodilja nosi jednu bebu, kao i da beba prednjaèi glavicom”, navodi Mandža.

Ovakva vrsta poroda besplatna je za sve trudnice koje imaju zdravstveno osiguranje i dostupna svim zdravim trudnicama, što procjenjuje ljekar. U tuzlanskom porodilištu istièu da je sve više trudnica koje se odluèuju poraðati u vodi te dodaju da su prednosti ovakvog naèina u odnosu na klasièni olakšano disanje i sveukupno kraæe trajanje poroda. Navode i da su, zahvaljujuæi donaciji, prošle godine dobili stoèiæ za porod koji omoguæava porod u uspravnom položaju.

Sarajevo

- epiduralna anestezija

- raðanje u vodi

Tuzla

- poroðaj u vodi

- stoèiæ za porod u uspravnom položaju

Banja Luka

- uskoro uvoðenje bezbolnog poroda
Nužno testiranje na streptokoku grupe B

Trudnice se obavezno moraju testirati na bakteriju streptokoku grupe B, preporuka je Nacionalnog skrining komiteta Velike Britanije, koja je objavljena zajedno uz izvještaj o obolijevanju djece od ove opasne bakterije. Ova bakterija najèešæe uzrokuje opasne bolesti kod beba, a u teškim sluèajevima može dovesti i do invaliditeta ili smrti. “Rutinsko testiranje bi trebalo da bude obavezno kod svih trudnica i u svim zemljama”, kaže britanska doktorica Džejn Plamb.

NAÈINI POROÐAJA

Sobe za poroðaj

Majke se poraðaju i oporavljaju u istoj sobi gdje budu zajedno sa bebom. To su savremeno opremljene prostorije koje odaju utisak kao da ste kod svoje kuæe.

Stolica za porod

Pomaže ženi prilikom poroðaja da sve bude mnogo lakše i brže, zbog samog položaja prilikom poroðaja i sile gravitacije koja teorijski pomaže brzini poroðaja.

“Mirne” metode

Jaka svjetla, blago udaranje bebe i okretanje naglavaèke sada je prošlost. Ponegdje se ne presijeca odmah pupèana vrpca, da se produži fizièka spona izmeðu majke i bebe.

Poroðaj u vodi

Voda olakšava bebin prelazak iz toplog, vlažnog stomaka u drugo toplo, vlažno okruženje, pružajuæi bebi poznatu udobnost nakon stresa izazvanog izlaskom iz stomaka.

Porod kod kuæe

To je izvodljivo ukoliko imate niskoriziènu trudnoæu, ne patite od hroniènih problema. Osim toga, neophodno je da uz vas bude i ljekar koji je pratio vašu trudnoæu.




nezavisne.com

01-07-2012 at 15:44 | Ukljuèi u odgovor
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Lokacija: Wudang
Odgovori: 39084
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

ja imam dvije prijateljice koje su se porodile u vodi i nisu imale nikakvih problema, cak takva porodjaja je pomoglo da se brze porode. obje su rodile jako krupne bebe

01-07-2012 at 23:56 | Ukljuèi u odgovor
zara
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 06-01-2007
Lokacija: U mislima
Odgovori: 11515
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

Moja rodica rodila dvoje djece uz epiduralnu, to je kaze normala u srbiji.

03-07-2012 at 10:39 | Ukljuèi u odgovor
andjela
Nivo: Forumski doajen
Ljubav se zove imenom mojim!!

Registriran(a): 27-01-2004
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 13230
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

Porodjaj u vodu je po mom skromnom znanju To je Aida priroda, normalno da se tom prilikom ne misli poradjanje u "bari" koje lièi na nehigijensko..Ali postoji dosta razloga koji vodi daju apsolutnu prednost, porodjaja što se tièe.

Epiduralna ...tu sam malo skeptik. Mislim ako neko nema onaj patološki strah da ne bi trebalo tu vrstu praktikovati. @zaro i kod nas je to dosta dugo prisutno u praksi, ali obzirom da se manji broj pacijentica odluèuje na to, zato i nije tako zvuèno u narodnim masama.

Prisustvo muža pa fino je to krenulo, ali se javi velik broj onih koji se onesvijestiše šala!
Ima sve to, ali nije to kod nas još uvijek to...nema to taj nivo i velièinu koja bi trebala da postoji

Stoèiæ i porodjaj kuæi , ni u kom sluèaju!

03-07-2012 at 14:35 | Ukljuèi u odgovor
andjela
Nivo: Forumski doajen
Ljubav se zove imenom mojim!!

Registriran(a): 27-01-2004
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 13230
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Porod...

Znam Aida na šta misliš, al šta misliš kolko toga nehigijenskog leprša u zraku oko nas

03-07-2012 at 17:31 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 54
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Roditelji i djeca : Porod... New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice