Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Lijepa naša na Husinu This topic has been locked
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... Last Page >>
New Topic
Pošiljalac Poruka
bajke
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 01-09-2005
Lokacija: tuzla
Odgovori: 198
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Lijepa naša na Husinu

citat:
klon4ti wrote:


Šokaèka, nego što, maðari Sol kažu Šok, pa ti sada kontaj kako æe maðari regionalno nazvati stanovnike župe Soli ;) i kako æe to slavinizirano zvuèati.

U heraldici Ljiljan je poznat kao Anžuvinski zaštitni znak ;)



Zaista zanimljivo za Šokce.Nisam to znao niti sam obracao paznju?!Znam za Bunjevce da su porijeklom iz Bosne,tacnije sa prijedjela oko rijeke Bune i znam da oni nikada nisu pristali na to da ih se poistovjeti sa Hrvatskom nacionalnosti iako su po religiji katolici.Znaci Maðari za so kažu "Šok"?
Inace i Hercegovina kao ime je zapravo madjarsko,odnosno doslo je u Bosnu sa madjarskom inkvizicijom u doba kada je unistena Crkva Bosanska i nametnuta katolicka vjera poslijednjem bosanskom valdaru sto je i bio uslov da Vatikan prizna Bosnu kao Kraljevinu.To je bilo neposredno pred dolazak Osmanlija,tada je Bosna pokorena od Ugarske koja je u ime Vatikana uletila kao krizarska sila namecuci jednom, ipak malom dijelu stanovnistva, katolicku vjeru.Ostatak je ipak ostao vjeran Crkvi Bosanskoj iako ju je zadnji bosanski kralj unistio postrojavajuci svestenstvo na Bilinom Polju.Ugarski krizari su drzali Jajce i Srebrenik cak negdje oko 70 godina poslije ulaska Osmanlija u Bosnu, uz koridore i stalne krizarske konvoje koji su dopremali pomoc i naoruzanje tim utvrdjenim gradovima.

Kazes da je u "heraldici Ljiljan poznat kao Anžuvinski zaštitni znak"? Pa zasto vam je onda draza "perzijska" sahovnica?



[Edited by bajke on 19-11-2012 at 02:33 GMT]
18-11-2012 at 23:58
bajke
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 01-09-2005
Lokacija: tuzla
Odgovori: 198
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Lijepa naša na Husinu

Te "bajke" su ipak historijska fakta,za razliku od mitova hrvatskih nacionalista o porijeklu sahovnice i Hrvata.Jer nisam ja izmislio da je "Držislav 997. godine porazio u partiji saha mletaèkog cara",niti sam ja hrvatski "znanstvenik" koji tvrdi da su "Hrvati podrijetlom iz Perzije i Afganistana"!!To su ipak bajke pomocu kojih se takmicite vi ,hrvatski nacionalisti, sa Srbima u "dokazivanju" ko je "stariji od ameba"

Historijske cinjenice su neoborive.Zna se da je nekadasnji Hum sa Ugarskom Inkvizicijom postao Hercegovina (Hercogovina-ime svuda prisutno po Madjarskoj bas kao i sahovnica)

Kazes da je ime Sokaca takodjer madjarskog porijekla.Evo kazes cak i da je ime Bunjevaca od "nekakvih koliba"?U redu recimo da je to tacno a zapravo nebitno za ovu diskusiju!?Bitna su historijske cinjenice!A historijska fakta nam kazu da su Bunjevci katolici porijeklom iz Bosne!To kaze i svaki Bunjevac od Zvonka Bogdana pa nadalje.
Zasto onda oni kao katolici iz Bosne nikada nisu prihvatili Hrvatsku nacionalnost i sahovnicu?

I naravno dugujete mi odgovor na predhodno pitanje!! Zasto vam je draza sahovnica ako je u "heraldici Ljiljan poznat kao Anžuvinski zaštitni znak"?





[Edited by bajke on 19-11-2012 at 15:11 GMT]

19-11-2012 at 15:01
bajke
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 01-09-2005
Lokacija: tuzla
Odgovori: 198
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Lijepa naša na Husinu

citat:
klon4ti wrote:
Bajke koje ti navodiš o porijeklu hrvata se ne izuèavaju u školama niti fakuletima.

Bunjevci su iz Hercegovine i dalmatinske zagore, preselili u AU. Zašto 'nisu' (a jesu) ušli u hrvatski nacionalni korpus obraðuje se na mnogo višoj instanci od ovog foruma.

Isto pitanje se može postaviti zašto je 3-4 generacija iseljenih Hrvata u Južnoj Americi, danas po nacionalnosti Argentinci, Èileanci,.??

Odgovor na pitanje koje sam ostao dužan.

Zato što ljiljan u trenutku stvaranja nacionalnih pokreta na ovim prostorima nije imao nikakvu simboliku, bio je potpuno zaboravljen od svih, s druge strane Hrvatske snage u borbi protiv turaka nosile su ta obilježja, tako da se narod sa time identificirao!

Ljiljan se vraæa na ove prostore poèetkom 90tih kada se tražila zamjena za simbole SRBIH. Kao najbolje rješenje od ponuðenih uzeto je ono koje je izradio ekspertni tim iz Zagreba angažiran od strane HDZBIH, a to su zlatni ljiljani na plavom štitu.

Lako je mogao biti usvojen i bilo koji drugi simbol, koji nema veze sa ljiljanima, i ljiljani bi tebi i veæini danas možda bi bili zanimljivi kao dalmatincu dalmatinski grb. U ostalom ljiljani nisu jedini povijesni znak BiH državnosti.

Nova oznaka BiH u poèetku je sa simpatijama prihvaæena od strane Hrvata, mnoge brigade i bojne HVO-a su u svojim oznakama imale ljiljane, kao i same nazive brigada koji su uzeti iz slavne bosanske prošlosti. Otklon i averzija prema ljiljanima na plavoj podlozi i bijeloj zastavi je poèela onog trenutka kada se pod njima poèelo 'tekbirati'.
Pa smo došli u situaciju da se u središnjoj bosni sukobe brigade Kralj Tvrtko (HVO, rušitelji bosne) i Brigade El Fatih (ABiH, branitelji bosne)
Eto razmisli tko je gdje *aj***o.

Sad ti ostavljam jedan mali zadatak, da provjeriš i ovdje objaviš sliku prijedloga grba i zastave BiH koje je predlagala SDA, SDS itd ;) Vjerujem da je ta usvojena ti bi danas postavljao pitanje a zašto hrvati ne vole taj grb ;)





[Edited by klon4ti on 19-11-2012 at 18:33 GMT]


Ocito da gospodin stice svoja znanja na hrvatskim nacionalistickim portalima?
Za Vasu informaciju,grb Dinastije Kotroman predlozio je jedan sarajevski gospodin inace Srbin po nacionalnosti,a usvojen je od strane vlade BiH jer su tri ljiljana u gornjem dijelu grba i tri u donjem dijelu grba simbolicki predstavljala tri naroda u Bosni i tri naroda u Hercegovini.
O Vasim niskim strastima,"tegbiranju" ne bih dalje to dovoljno samo govori o sebi i naravno uz dosadasnje komentare daje potpunu sliku o vama.S toga ne treba da cudi da ne priznajete ni drzavnu zastavu ni drzavu u kojoj zivite,iako ta drzavna zastava nema nikakve veze sa mrskim ljiljanima





[Edited by bajke on 19-11-2012 at 19:56 GMT]
19-11-2012 at 19:44
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Lijepa naša na Husinu

Marko Sesar pravi ustasa!!!

19-11-2012 at 20:09
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Lijepa naša na Husinu

Klon4

citat:
To je zastava hrvatskog naroda, sviðalo se to kome ili ne!



Jasan odgovor zasto na Husinu nije bilo zastave BiH. Ako su porucili hrvatsku zastavu, zastavu Herceg Bosne, isto tako su mogli poruciti ili naruciti i zastavu BiH, drzave u kojoj zive i u kojoj su rodjeni.
Ne traze se zastave od ovog ili onog. Onaj ko slavi razne svetkovine, kupuje zastave i istice ih prilikom svojih svetkovina.
Svaka drzava svojim najvisim zakonodavnim aktima uredjuje istiucanje zastava, a krsenje tog zakona povlaci sankcije. Tako bi trebalo biti i u ovom slucaju da je BiH pravna drzva. Na nasu zalost ona to jos nije zbog ovakvih kao sto su ovi na Husinu, koji njeno postojanje osporavaju svakom mogucom prilikom.


[Edited by Dajdza on 20-11-2012 at 00:58 GMT]
20-11-2012 at 00:56
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Lijepa naša na Husinu

Koliko znam drzava ne nabljava zastave mjesnim zajednicama, nego mjesne zajedniced narucuju zastavu u skladu sa zakonom. Zakonom su odredjene dimenzije zastave, a najvjerovatnije propisima je regulisno ko su ovlasteni proizvodjaci.

Radi pojasnjenja, bilo bi dobro pogledati neke od najvisih zakonskih akata BiH i FBiH.To moze pogledati svaki forumas i prerzentirati nam izvorni tekst. Poslije toga sve treba biti jasno.

21-11-2012 at 00:31
hurija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Lijepa naša na Husinu

citat:
klon4ti wrote:


1.Država je dužna obezbjediti državnu zastavu za obilježavanje manifestacija i dogaðaja, tako je u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, drugom entitetu (zastava RS),..., osim izgleda kod nas!?

2.Država je dužna naruèiti državne zastave u skladu sa propisima, zastava ne smije biti manjih ili veæih omjera, razlièitih nijansi itd.

3.Država NIJE obvezna nabavljati zastave koje ne reprezentiraju državu, u što spadaju vjerske, stranaèke, zastave udruga, itd.


Stoga ne prdite. Ako se od državnih institucija traži zastava za postavljanje na spomen obilježje branitelja te države, onda država treba istu obezbjediti, Ne možete porediti spomen obilježje sa svadbama i utakmicama.

Tko obezbijedi zastave u Potoèarima, na Banji, itd?


Šta je tebi? Država NIJE dužna obezbijediti IMANJE državne zastave, bilo kome, osim zvaniènim DRŽAVNIM institucijama. Šta misliš, kad bi svakom država obezbjeðivala zastave, šta bi bilo?
Da je VAMA stalo da je postavite, našli biste zastavu, baš onakvu kakva treba da bude!
O gasovima ne bih, nemoj ni ti, ne pristaje ti to, bar tako ne prièaš na SVOM forumu. Ovo je "totalitaristièki" sajt gdje se sankcioniše bilo kakva slobodarska misao, pa eto...
Potoèare izjednaèavaš sa postavljanjem zastave na Husinu? Mene bi bilo sramota to pomisliti, a kamoli napisati..
21-11-2012 at 18:25
baraba
Nivo: Forumski vuk
tvrdoglav

Registriran(a): 01-04-2007
Lokacija: tuzla
Odgovori: 482
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User ICQ
icon Re: Re: Lijepa naša na Husinu

citat:
klon4ti wrote:


1.Država je dužna obezbjediti državnu zastavu za obilježavanje manifestacija i dogaðaja, tako je u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, drugom entitetu (zastava RS),..., osim izgleda kod nas!?

2.Država je dužna naruèiti državne zastave u skladu sa propisima, zastava ne smije biti manjih ili veæih omjera, razlièitih nijansi itd.

3.Država NIJE obvezna nabavljati zastave koje ne reprezentiraju državu, u što spadaju vjerske, stranaèke, zastave udruga, itd.


Stoga ne prdite. Ako se od državnih institucija traži zastava za postavljanje na spomen obilježje branitelja te države, onda država treba istu obezbjediti, Ne možete porediti spomen obilježje sa svadbama i utakmicama.

Tko obezbijedi zastave u Potoèarima, na Banji, itd?



Sve dok se budemo bavili tudjim problemima i gledali ko kakvu zastavu voli, te radili sve da iznerviramo jedni druge, za nas sve skupa, srece nece biti. Kad naucimo da nam je drago isto ono sto je i nasem komsiji drago, tad cemo naci mir i prosperitet za ovu zemlju. Za sve nas vrijedi ona :"Malo nas je...al smo g***a"! Svi!!!  


...posle ce biti kasno, i Petlu vreme ide...
21-11-2012 at 20:39
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Lijepa naša na Husinu

citat:
baraba wrote:


Sve dok se budemo bavili tudjim problemima i gledali ko kakvu zastavu voli, te radili sve da iznerviramo jedni druge, za nas sve skupa, srece nece biti. Kad naucimo da nam je drago isto ono sto je i nasem komsiji drago, tad cemo naci mir i prosperitet za ovu zemlju. Za sve nas vrijedi ona :"Malo nas je...al smo g***a"! Svi!!!

Koja demagogija...
21-11-2012 at 20:53
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Lijepa naša na Husinu

Hurija

citat:
ta je tebi? Država NIJE dužna obezbijediti IMANJE državne zastave, bilo kome, osim zvaniènim DRŽAVNIM institucijama. Šta misliš, kad bi svakom država obezbjeðivala zastave, šta bi bilo?
Da je VAMA stalo da je postavite, našli biste zastavu, baš onakvu kakva treba da bude!
O gasovima ne bih, nemoj ni ti, ne pristaje ti to, bar tako ne prièaš na SVOM forumu. Ovo je "totalitaristièki" sajt gdje se sankcioniše bilo kakva slobodarska misao, pa eto...
Potoèare izjednaèavaš sa postavljanjem zastave na Husinu? Mene bi bilo sramota to pomisliti, a kamoli napisati


Bas tako. Gospodin sigurno zna da su Srbi gdje god su bili vecina u Hrvatskoj, na svakom zgodnom mjestu pa i na prozorima kuca isticasli zastavu Srbije, a cesto smo mogli vidjeti i natpise "ovoj je Srbija".
Naravno Hrvatima je to "bija puno drago" . Sve su radili da se oslobode natpisa " ovo je Srbija" i zastava Srbije. Tako u mjestima gdje su Srbi bili vecina danas nema isticanja zastava Srbije, niti natpisa " ovo je Srbija", ali nema ni Srba, jer su pokazali da vise vole Srbiju nego Hrvatsku, gdje su rodjeni, ne samo oni, nego i njihovi ocevi, djedovi, pradjedovi itd.

Husino je jedna mala enklavica,i zahvaljujuci politici Selima Beslagica, koji se zalagao za multieticnost, danas Hrvati na Husinu isticu zastavu Hrvarske ili Herceg Bosne. Da je u Tuzli umjesto Beslagica bio neki tip slican Mati Bobanu, Benderu, Jelovicu,Covicu itd, danas bi svi stanovnici Husina bili u Kninu, Lapcu, Obrovcu itd
Kao sto vidis, mi ne "prdimo" kako ti "kulturnio" rece, nego pisemo argumentovane komentare.
22-11-2012 at 00:54
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 24
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: elvis-deba, emir76, emiray, melek_cuvar, nerko, slim, tuzlic
FORUM : Politika : Lijepa naša na Husinu This topic has been locked New Topic

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice