|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
mustajbeg Nivo: Forumski doajen Bosnjak koji mrzi cetnike
Registriran(a): 15-10-2010 Lokacija: naci cu te sigurno-K Odgovori: 1379 IP: Maskiran
|
Re: Re: Lijepa naša na Husinu
citat: klon4ti wrote:
Tko je Gospodin iz Husina?
Vidim da su vam dobro isprali mozak 
Zaboravljaš da vam je Franjo Tuðman spasio 40.000 ljudi u bihaækoj regiji, zaboravljaš da je stotine tisuæa tona robe, municije itd, došlo preko franjine države. Takoðer zaboravljaš desetine tisuæa bošnjaèkih izbjeglica koje su utoèište našle u franjinoj državi. I vi njega izjednaèavate sa Miloševiæem Koliko je miloševiæ primio bošnjaka izbjeglica, koliko je preko miloševiæeve države došlo pomoæi, koliko vas je miloševiæ spasio?
Sram vas bilo, licemjeri jedni.
ops, licemjeri nemaju srama, to su ljudi bez obraza.
[Edited by klon4ti on 24-11-2012 at 16:20 GMT]
Hebo te Njofra...
Njofra jeste pustio izbjeglice/protjerane Bosnjake u Hrvatsku,doduse,znao je Njofra je ce oni otici dalje...
...ALI JE ZATO sa Milosevicem imao fasisticki plan,podjelu Bosne,hebo li te on da te hebo...
|
|
24-11-2012 at 16:33 |
|
|
bajke Nivo: Forumas sa iskustvom Registriran(a): 01-09-2005 Lokacija: tuzla Odgovori: 198 IP: Maskiran
|
citat: klon4ti wrote:
Zaboravljaš da vam je Franjo Tuðman spasio 40.000 ljudi u bihaækoj regiji, zaboravljaš da je stotine tisuæa tona robe, municije itd, došlo preko franjine države. Takoðer zaboravljaš desetine tisuæa bošnjaèkih izbjeglica koje su utoèište našle u franjinoj državi. I vi njega izjednaèavate sa Miloševiæem Koliko je miloševiæ primio bošnjaka izbjeglica, koliko je preko miloševiæeve države došlo pomoæi, koliko vas je miloševiæ spasio?
Sram vas bilo, licemjeri jedni.
ops, licemjeri nemaju srama, to su ljudi bez obraza.
[Edited by klon4ti on 24-11-2012 at 16:20 GMT]
Kad smo vec kod licemjera...
Zaboravljas da nije bilo Atifa Dudakovica i da je kojim slucajem pobjedio Fikret Abdic,sada bi vam Srbija bila pred Zagrebom.A sto se tice "stotine tisuæa tona robe, municije koja je došla preko franjine države" zaboravljas da je franjina drzava i vi herceg bosna da ste uzimali 2/3 ili jednostavno kesh lovu?
Toliko o vasoj "ljubavi" prema Bosni i licemjerstvu.
|
|
24-11-2012 at 17:53 |
|
|
laly Nivo: Forumski doajen Don't Let Me Be Misunderstood
Registriran(a): 19-11-2005 Lokacija: Wudang Odgovori: 39084 IP: Maskiran
|
Re: Lijepa naša na Husinu
Hrvati su u Bosni i Hercegovini ugroženi kao i svi njezini narodi ovisno o tomu na kojem teritoriju žive. Tamo gdje su u manjini doživljavaju diskriminaciju, a tamo gdje su u veæini oni diskriminiraju Bošnjake i Srbe. Da bi se to prekinulo, potrebno je sasvim novo državno ureðenje i ukidanje i Federacije i Republike Srpske, a ne samo reforma Federacije kako to neki najavljuju. Hrvate pak najviše ugrožavaju njihovi politièki predstavnici koji ih nemilice pljaèkaju i iskorištavaju, kao što to rade i bošnjaèki i srpski politièari s pripadnicima vlastitog naroda, sve pod navodnom zaštitom nacionalnih interesa. Pogledajte samo tu silnu imovinu, kuæe, stanove i vikendice koje po BiH i Hrvatskoj imaju Dragan Èoviæ i Božo Ljubiæ, a slièna je stvar i sa bošnjaèkom i srpskom politièkom elitom. A što se tièe èinjenice da netko nekomu u BiH zabranjuje da se zove Hrvatom i katolikom, to spada u red jeftinih demagoških floskula i širenja defetizma meðu obiènim svijetom što zacijelo nikome ne treba
Nakon kraæeg izbivanja iz javnog života, fra Petar Jeleè, jedan od vodeæih intelektualaca u regiji, teolog i povjesnièar te profesor na franjevaèkom Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu, u razgovoru za naš portal osvrnuo se na aktualnu situaciju u BiH, obrate na politièkoj sceni, Lagumdžiji, Dodiku, treæem entitetu, napadima pojedinih medija...
*Fra Petre, nije Vas dugo bilo u medijima, pa da Vas upitamo što se dešava i gdje ste „nestali“?
Nije baš da me dugo nije bilo u medijima: možda se radi o neka tri-èetiri mjeseca odsustva iz javnoga života. Morao sam dovršiti puno zaostalih poslova i obveza koje su se nakupile i koje sam predugo odgaðao. Izmeðu ostalog, trebalo je završiti i rukopis za knjigu koja bi se sljedeæe godine trebala pojaviti u knjižarama u izdanju zagrebaèke izdavaèke kuæe Profil. Uostalom, nije dobro ni previše biti u medijima, jer je danas inflacija raznoraznih „analitièara“ koji se „razumiju“ u sve moguæe teme i probleme koji muèe današnji svijet, od atomske energije do globalnog zatopljenja, a ja sigurno ne spadam u takve „sveznalice“.
*Pratite li našu politièku scenu i kako komentarišete ove konstantne obrate u koalicijama?
Pratio sam sve što se dogaðalo zadnjih mjeseci, iako, u nešto manjoj mjeri nego prije. Ovakvi obrati na politièkoj sceni su svakako destimulirajuæi i zbunjujuæi za ljude koji danas teško spajaju kraj s krajem i od kojih su se naše politièke elite potpuno otuðile.
Photo: LA
*SDP je raskinuo koaliciju sa strankama Platforme, dugo je vremena odbijao da u vlast uðu HDZ-i, a sada želi zajedno s njima praviti novu vlast u Federaciji? Što stoji u pozadini ovakvih obrata?
Bio sam jedan od onih koji su pozdravili osnivanje „platformaške vlasti“ i nepristajanje na logiku Dragana Èoviæa da su HDZ-i nekakvi „legalni i legitimni“ predstavnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Žao mi je što je taj sporazum krahirao, jer bi Hrvatima bilo znatno bolje da su HDZ-i barem èetiri godine proveli u opoziciji. Nadam se da g. Živko Budimir, koji se zaista hrabro drži u svim ovim previranjima, neæe popustiti pritiscima i da æe sprijeèiti ulazak HDZ-a u federalnu vladu.
*Kako gledate na ove poteze predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i na njegov sporazum s Miloradom Dodikom?
Neprincipijelno ponašanje Zlatka Lagumdžije oko raspodjele vlasti u Federaciji dovelo je do loših izbornih rezultata SDP-a na prošlim lokalnim izborima, kao i gubitka nekih vrlo važnih naèelnièkih mjesta. Ovaj sporazum s Miloradom Dodikom æe zacijelo dovesti do daljnjeg osipanja èlanstva SDP-a i rezignacije njegovih simpatizera. Meðu samim èlanovima SDP-a, pa èak i u samome vodstvu stranke, postoji stanovito nezadovoljstvo zbog ovakvog ponašanja Zlatka Lagumdžije, ali se oèito nitko ne usuðuje poduzeti neke konkretne akcije da se nešto promijeni. Smatram da bi Zlatko Lagumdžija uèinio puno dobra za svoju stranku kada bi je predao nekom drugom èovjeku od integriteta koji bi vodio odgovorniju politiku u BiH, jer je stranka poput SDP-a potrebna u našem bosansko-hercegovaèkom politièkom spektru. Zanimljivo je u svim ovim dogaðajima zamijetiti i jednu upadnu èinjenicu: dok su pri formiranju „platformaške“ vlasti prije dvije godine pojedini „ugledni analitièari“ ispisali mnoštvo tekstova o Zlatku Lagumdžiji i o njegovom sklapanju „neprirodnih koalicija“ s „ustašama i mesarima“, kako su pogrdno èastili èlanove i simpatizere HSP-a i NSRB-a, sada u potpunosti šute kada je Lagumdžija sklopio ovaj valjda „principijelni“ sporazum s Miloradom Dodikom. To samo govori i u kakvoj se mi „intelektualnoj“ baruštini danas nalazimo.
*Što je štetno u tom sporazumu?
Ja nisam neki pravni struènjak da bih mogao znati koje sve implikacije proizlaze iz ovakvog jednog sporazuma, no stavljanje sudstva pod politièku kontrolu i stvaranje zatvorenih izbornih lista zacijelo ne donose ništa dobra našoj državi i idu na ruku njezinu daljnjem rastakanju. Uostalom, iskustvo nas uèi da ono što pohvali Milorad Dodik sigurno nije u interesu države Bosne i Hercegovine.
*Neki analitièari i danas ponavljaju kako su od rušenja aprilskog paketa stvari krenule nizbrdo i da ga je trebalo prihvatiti?
Èuo sam za takva razmišljanja s kojima se uopæe ne slažem. Osobno u tzv. aprilskom paketu nisam vidio ništa dobro za našu zemlju, kao što uostalom ne vidim ni u ovakvom nakaradnom državnom ureðenju u kojem sada živimo. Aprilski paket je išao na ruku Miloradu Dodiku, kao što mu ide i današnja politièka situacija, pasivnost meðunarodne zajednice, razjedinjenost bošnjaèke politièke scene i revno sekundiranje Dragana Èoviæa i Bože Ljubiæa njegovoj politici.
*Postoji li moguænost da Zlatko Lagumdžija pristane na ustupke Draganu Èoviæu i Boži Ljubiæu oko formiranja tzv. Treæeg entiteta?
Zlatko Lagumdžija je demantirao takve spekulacije i nadam se da se takav jedan sporazum neæe realizirati. Ako do njega i doðe, treba na sve moguæe naèine i legalnim sredstvima sprijeèiti njegovu implementaciju u državnim institucijama. Treæi entitet, to je valjda svima veæ odavno jasno, je želja Draga Èoviæa i Bože Ljubiæa da hrvatstvo u BiH svedu na teritorij Hercegovine i tamo naprave nahiju u kojoj æe moæi raditi sve što zažele, od smjena teta u vrtiæima, do postavljanja rektora na sveuèilištu i lijeènika u bolnicama i u domovima zdravlja. I Katolièka crkva u Bosni treba konaèno jasno diæi svoj glas protiv ovakvih Èoviæevih planova dok ne bude kasno. Zbivanja u srednjoj Bosni tijekom posljednjih izbora konaèno potvrðuju tezu da je Èoviæu stalo jedino do Hercegovine - davno su on i HDZ otpisali Hrvate u tzv. RS-u, a uskoro æe ista sudbina zadesiti i srednjobosanske Hrvate.
*Neki dan u medijima je osvanula informacija kako su tokom sastanka izmeðu Èoviæa i Dodika u Mostaru pojedini HDZ-ovci u šali radosno zakljuèili kako bi i Dodik trebao voditi HDZ?
Oni oèito i ne znaju da im se ta želja veæ ostvarila, jer Èoviæ odavno vodi Dodikovu politiku i vjerno služi ostvarenju velikosrpskog projekta u Bosni i Hercegovini. Jadna je ona stranka i onaj narod koji u Miloradu Dodiku vidi pozitivnu politièku liènost. Mislim da mu opet ne gine Veèernjakov peèat, ta „prestižna“ nagrada, još „prestižnijih“ novina.
Photo: LA
*Jesu li Hrvati u Bosni i Hercegovini ugroženi, na što èesto upozoravaju i pojedini crkveni predstavnici koji upozoravaju kako ovdje nitko nema pravo zabraniti nekome da se zove Hrvatom i katolikom?
Hrvati su u Bosni i Hercegovini ugroženi kao i svi njezini narodi ovisno o tomu na kojem teritoriju žive. Tamo gdje su u manjini doživljavaju diskriminaciju, a tamo gdje su u veæini oni diskriminiraju Bošnjake i Srbe. Da bi se to prekinulo, potrebno je sasvim novo državno ureðenje i ukidanje i Federacije i Republike Srpske, a ne samo reforma Federacije kako to neki najavljuju. Hrvate pak najviše ugrožavaju njihovi politièki predstavnici koji ih nemilice pljaèkaju i iskorištavaju, kao što to rade i bošnjaèki i srpski politièari s pripadnicima vlastitog naroda, sve pod navodnom zaštitom nacionalnih interesa. Pogledajte samo tu silnu imovinu, kuæe, stanove i vikendice koje po BiH i Hrvatskoj imaju Dragan Èoviæ i Božo Ljubiæ, a slièna je stvar i sa bošnjaèkom i srpskom politièkom elitom. A što se tièe èinjenice da netko nekomu u BiH zabranjuje da se zove Hrvatom i katolikom, to spada u red jeftinih demagoških floskula i širenja defetizma meðu obiènim svijetom što zacijelo nikome ne treba.
*Fra Petre, zbog ovakvih vaših stavova èesto ste na meti brutalnih napada pojedinih medija, bilo pisanih bilo nekih internetskih portala iz Hercegovine, koji vas nazivaju izdajicom hrvatskog naroda, crvenim fratrom, dajidžom... Neki su èak zazivali u pomoæ kardinala Puljiæa i nuncija D'Errica da sprijeèe Vaš javni angažman?
Što se tièe takvih napada, nikad im nisam pridavao apsolutno nikakvu pažnju. Kao prvo, ne èitam uopæe takve tekstove: od portala na našem podruèju redovno pratim samo dva odlièna beogradska portala (e-novine, pešèanik) i još jedan u Posavini, te nekoliko lokalnih portala, s vremena na vrijeme. Inaèe, u životu èitam samo relevantne medije i autore od kojih imam nešto pametno nauèiti, a mediji i portali koje spominjete jednostavno ne spadaju u domenu moga zanimanja. Kao što èovjek mora paziti na tjelesnu hranu koju uzima, tako mora voditi raèuna i o onome èime se hrani njegov duh. Neka takvi portali i dalje nastave pisati o meni štogod zažele, jer mi je do njihovih stavova i mišljenja stalo kao do lanjskoga snijega. Što se, pak, tièe naziva dajidža, pozivam autore te rijeèi da je i dalje primjenjuju na mene, jer mi je vrlo draga, još od ranoga djetinjstva.
Da, jedan je „ugledni“ hercegovaèki franjevac u polemici sa mnom zazivao u pomoæ kardinala i nuncija, što je bilo više nego smiješno. S kardinalom su stvari odavno riješene na zadovoljavajuæi naèin: ja njemu, kao svom nadreðenom biskupu, dugujem poslušnost u pitanjima vjere i morala, a što se tièe mojih društveno-politièkih i povijesnih stavova i mišljenja, za njih nikome ne moram polagati raèune, jer oni spadaju u domenu neotuðivog prava svakog graðanina ove zemlje i predmet su mojeg zanimanja kao povjesnièara i profesora. Svoje stavove uvijek izrièem u svoje osobno ime, ne u ime Provincije kojoj pripadam niti Katolièke crkve, a s njima se svatko ima pravo slagati ili ne slagati – ja s tim nemam nikakvih problema. Što se, pak, tièe papinskog nuncija Alessandra D'Errica, u razgovoru s njim sam nedavno naišao na iskreno razumijevanje za svoj angažman u našoj javnosti, zbog èega mu ovim putem iskreno zahvaljujem i želim mu puno zdravlja i svako dobro na novoj dužnosti nuncija u Hrvatskoj.
* Tekst prenosimo sa portala Taèno
http://www.e-novine.com/index.php?news=74456
i u ovoj zemlji su ugrozene manjine a najvise Bosanci i Hercegovci!
|
|
24-11-2012 at 23:26 |
|
|
Dajdza Nivo: Forumski doajen Nista posebno ali opet kako za Registriran(a): 05-07-2011 Lokacija: USA Odgovori: 1588 IP: Maskiran
|
Re: Lijepa naša na Husinu
Gostilja
citat: _____________________________________________
Ovak æu ja to pojasnit, ustav BiH kaže da su sada u BiH tri ravnopravna naroda kao i tri ravnopravna jezika.Do ovog rata je postojao Srpsko-Hrvatski koji je bio maternji jezik i Hrvatima i Muslimanima i Srbima(Znaèi meni a i tebi ako si dovoljno star da si to zapamtio ( Ako si mlaði , onda možda i nema neke koristi od ovog našeg razgovora).Sada su znaèi tri RAVNOPRAVNA jezika.
Kako ti reèe (nadam se da možemona ti, ako ti to ne paše, biti æe mo onda na vi, onda to reci ) u tim mjestima koja si nabrojao (da sada ne gledam i nabrajam ih ponovno ) Bošnjaci nisu htjeli da uèe hrvatski jezik te sada idu odvojeno u školu da bi uèili na bosanskom ( ispravno bi bilo da se zove BOŠNJAÈKI jer smo po mjestu življenja svi Bosanci a to je jezik Bošnjaka) na što naravno imaju pravo. Hrvati oko Tuzle po ustavu imaju znaèi to isto pravo da uèe na hrvatskom jeziku ali to pravo još uvijek ne konzumiraju ( ne znam razlog ). Recimo Srbi ili Talijani koji su u HR nacionalne manjine, koriste se recimo srpskim ili talijanskim jezikom i pismom .
Svi znamo da su u BiH ravnopravna ali samo na papiru tri naroda. Oni u Stocu, Capljini, Ljubuskom, lLivnu, Duvno itd, jos uvijek nisu osjetili blagodat te ravnopravanosti, jer tu ustvanu blagodat previse konzumiraju samo Hrvati, tako da za druga dva naroda ne ostaje nista.
Ista situacija je i u Republici Srpskoj. Blagodat "ravnopravnosti" osjecaju samo Srbi, jer ko god se Vrati u Republiku Srrpsku ili nekadfasnju Herceg Bosnu, ima osjecaj da je gradjanin III ili V reda. To osjeca cim dodje na prvi salter bilo gdje, kad trazi da upise dijete u obdaniste, skolu, kad trazi posao itd.
Da, u BiH su ravnopravna tri jezika, samo se Bosnjacima nesto plaho namece hrvatski jezik. Bosnjak nikad nije govorio puk, nego narod, Bosnjak nikad nije govorio kolodvor, nego zeljeznicka stanica i da ne nabrajam dalje.
Tacno je da Bosnjaci u Hercegovini gdje su Hrvati vecina nece da uce hrvatski jezik, ali to nije razlog da djeca odvojeno pohadjaju nastavu. Casovi fizickog vaspitanja u srednjim skola prije a i danas organizuju se odvojeno za djecake i djevojcice, tako je moglo biti u gradovima gdje su Hrvati vecina, dok Hrvati uce hrvatski, Bosnjaci ce uciti bosanski, a na casovima:beiologije, hemije, fizike, fizickog ili tjelesnog odgoja itd, mogu biti zajedno. Hrvatim najvise smeta ovo "zajedno" kao i Srbima, "ne mozemo zivjeti zajedno, nego samo jedni pored drugih". Dakle, u tome je problem a ne u onome sto ti navodis.
Gramatika bosanskog jezika bila je u upotrebi sve mi se cini do 1907. godine kada je ukinut bosanski jezik i preimenovan u srpskohrvatski ili hrvatsko srpski. Ta ista gramatika koristena je kao gramatika srpskohrvatskohg jezika, samo na koricama vise nije pisalo Gramatika bosanskog jezika, nego Gramatika srpskogrvatskog jezika. Iz ovoga se da zakljuciti da je i tvoj cukundjed govorio bosanaki a ne hrvatski. Ali to je malo slozeniji problem povjesne promjene nacionalnih osjecanja kod Hrvata i Srba
Klon
Mislio sam da sa bolji komentator, ali Gostilja mi se ucinila puno, puno realnijom od tebe i spremnijom da konstruktivnu razmjenu misljenja. Ti furas blijedu nacionalisticku, a ponekad i naciona-sovinoisticku politiku, istcuci tvrdnje bez argumenata, ili tvrdnje sa laznim argumentima, kako bi dokazao ono sto zelis.
Rat je davano zavrsen. Sad ulazimo u fazu demokratskog dijaloga, iako ga voder okrejeli diktatori: Lagumdzija, Dodik i Covic. Ostali su privjesci, kao u bivskoj YU. gdje su Milosevic, Tudjman i Kucan bili kljucni igraci, a svi ostali donosioci lopte kad izadje van terena.
|
|
25-11-2012 at 01:26 |
|
|
laly Nivo: Forumski doajen Don't Let Me Be Misunderstood
Registriran(a): 19-11-2005 Lokacija: Wudang Odgovori: 39084 IP: Maskiran
|
citat: gostelja wrote:
I ja sam bio tu u vrijeme rata i znam puno toga ali ipak æu se truditi da ne spominjem imena tih koji su se najviše okoristili (nadam se da se slažeš da sada kada pogledamo u prošlost, da su to bili ratni profiteri).Trebaloje proæi oko Tuzle , Živinica, Lukavca Srebrenika i sl. 96. , 97. god. i vidjeti što se gradilo i sve je bilo jasno i najveæoj neznalici.Njima je najviše odgovaralo takvo stanje (radilo se znaèi o ogromnim novcima)i ja sam sklon vjerovati da su namjerno raðene provokacije i napadi da bi se zatvorili putevi dok ne nestane zaliha za prodaju po visokim cijenama. To je moje mišljenje , možda nisam u pravu ali tako mislim....
n znam da su ljudi namjerno radi profiterstva u Tuzli skidani sa konvoja i zatvarani po Hercegovini, a vjeruj da ih znam veliki broj i znam kako su se proveli po tim logorima. da se razumije ne isticem da je bilo zlocina samo sa jedne strane ili dvije, sve tri strane su odgovorne za zlocine koje su pocinile.
nego mene interesuje, ako si u BiH, koja su to tvoja prava ugrozena?
|
|
25-11-2012 at 08:50 |
|
|
| Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Aldin Kulenovic, bosansche, damir.kara, Esmir, fonzaga, jarektordi, loempia, marinakm, mrkac, rektordi, rexasaurus, samija, sorrento, sudija, suljex, teacher1, Tuta Bugarin, tuzlanka u srcu i dusi, Tuzlanka28, tuzlanka29, zmigavac
|
FORUM : Politika : Lijepa naša na Husinu  |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|