Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Fildžan viška
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
valterbranisarajevo
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 19-06-2006
Lokacija: Sarajevo, BiH
Odgovori: 401
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Fildžan viška

Grad muzej srednje Europe


OPATIJA - Opatija kao najstarije turistièko mjesto na hrvatskoj strani Jadrana s bogatom graditeljskom baštinom s prelijepim primorskim vilama u bogatom parkovnom zelenilu, te s tradicijom od 160 godina turistièkih aktivnosti - najlogièniji je izbor za osnivanje muzeja turizma. Grad Opatija pokrenuo je realizaciju projekta pod radnim naslovom "Opatija - grad muzej srednje Europe".
Prema rijeèima gradonaèelnika Amira Muzura, ideja o osnivanju muzejske ustanove u Opatiji postoji veæ dulje, a poticaj da to bude upravo muzej koji æe prikupljati, obraðivati i istraživati turistièku materijalnu i nematerijalnu baštinu proizlazi iz povijesne èinjenice da Opatija predstavlja nukleus turistièkih poèetaka u Hrvatskoj. Oèekuje se da projekt podrže prvenstveno Ministarstvo kulture i Ministartsvo turizma, a veæ na proljeæe moglo bi se znati nešto više o ovom vrijednom projektu.
Projekt "Opatija, grad - muzej srednje Europe" podrazumijeva svojevrstan muzej na otvorenome, na prostoru cijelog grada, in situ, s nizom manjih tematskih postava na razlièitim lokacijama te centralni muzejski prostor u vili Angiolini i umjetnièkom paviljonu Juraj Šporer, navodi gradonaèelnik Muzur. U Opatiji još postoji mnogo predmeta koji svjedoèe njezinu vijednost, a saèuvana je i njezina arhitekturalna i ambijentalna baština koja ju èini izloškom, gradom-muzejem samom po sebi.
DOROTEA JENDRIÆ
Veèernji list 14.1.2007.

In Memoriam EKV u KSET-u

ZAGREB - U èetvrtak i petak, 25. i 26. sijeènja u zagrebaèkom KSET-u odražt æe se tradicionalni In Memoriam EKV, a ove godine u goste dolazi beogradski bend Krug nastao je u proljeæe 2006. Osnovan je kao fuzija muzièara, èlanova originalne postave Ekatarina Velika s grupom ljudi koji su više od dva desetljeæa na muzièkoj sceni Beograda.
Zajednièka im je ljubav prema muzici, umjetnosti i poštovanje prema jednom od najveæih R&R bendova ovih prostora koji ih je inspirirao u raznim fazama života. Motiv im je davanje doprinosa oèuvanju sjeæanja na VD-a, Milana, Bojana, Margite i da iako svjesni njihove potpune nezamjenljivosti, pruže moguænost mladim naraštajima koji nisu mogli EKV èuti uživo, osjeæanje dijela tog duha na koncertu.
Èlanovi benda su:
Bubnjevi - Marko Milivojeviæ (EKV)
Bas - Dragiša Uskokoviæ-Æima (EKV)
Vokal - Tanja Jovièeviæ (Oktobar 1864, gost na albumima i koncertima EKV-a)
Vokal i bas - Aleksandar Sarajliæ (Filigrani, Psyho i Candy)
Gitara - Predrag Stevoviæ (Filigrani)
Klavijature - Dejan Tomoviæ - Tomke (Vampiri)
Vokal i gitara - Dušan Pavloviæ (Vampiri)
Unutar veèeri bit æe uprilièena promocija nedavno službeno izdanog hrvatskog izdanja knjige "Deèak iz vode" (IBS), knjige æe se moæi kupiti po promo cijenama - 89 kuna. Bit æe i video projekcije do sada neprikazanih materijala EKV-a.
Muzika.hr 14.1.2007.

Narodno pozorište iz Skoplja æe biti izgraðeno

Temeljac u januaru

Uskoro poèinje gradnja zdanja koje je, sa Oficirskim domom i Narodnom bankom, do katastrofalnog zemljotresa bilo simbol grada na Vardaru.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_101.htm



Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestbook.php?username=valterbranisa

15-01-2007 at 21:57 | Ukljuèi u odgovor
valterbranisarajevo
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 19-06-2006
Lokacija: Sarajevo, BiH
Odgovori: 401
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Fildžan viška

Zapoèela manifestacija posveæena velikom književniku

Goražde pamti Samokovliju

GORAŽDE – Polaganjem cvijeæa na bistu Isaka Samokovlije u krugu Doma zdravlja Goražde, juèer je zapoèela kulturna manifestacija posveæena jednom od najveæih bh. književnika i lijeènika. Manifestacija æe se do 29. januara jednim dijelom održavati u Goraždu, a drugim u Sarajevu.
Cvijeæe na bistu prva je položila Isakova kæerka Rikica Samokovlija – Naðanoviæ, a zatim i predstavnici Akademije nauka BiH, narodnog pozorišta Sarajevo, Udruženja pisaca BiH, Narodnog pozorišta Sarajevo, Jevrejske zajednice i Srpskog graðanskog vijeæa BiH. Najmlaða kæerka Isaka Samokovlije, Rikica Samokovlija - Naðanoviæ, uz 52- godišnjicu od smrti svog oca, zahvalila se graðanima što nikada ne zaboravljaju njenog oca. -Od djece Isaka Samokovlije jedino ja nisam roðena u gradu na Drini, ali sam emotivno vezana za ovaj grad. Tata je doista volio Goražde, a i mama koja je došla s njim ovdje.
Isak Samokovlija, lijeènik i književnik, roðen je 1889 godine u Goraždu. Gimnaziju je završio u Sarajevu 1910, a medicinski fakultet 1917. godine u Beèu. izmedju dva rata sa porodicom radio je kao lijeènik u rodnom gradu. Prvu pripovjetku Samokovlija je objavio 1927. godine u listu “Jevrejski život”. Nižu se potom zbirke pripovjetki: “Od proljeæa do proljeæa”, Nosaè samule”, “Tragom života”.
R.B.
San 16.1.2007.

Jugoslavensko dramsko pozorište gostuje u ZKM-u

ZAGREB - Jugoslovensko æe dramsko pozorište nakon 16 godina, od 25. do 27. sijeènja, gostovati u sklopu ciklusa Europsko kazalište u Zagrebaèkom kazalištu mladih, priopæeno je danas iz ZKM-a.
Publika æe moæi vidjeti tri predstave koje su vrhunac suvremenoga srbijanskog dramskog pisma - "Skakavce" Biljane Srbljanoviæ, "Šine" Milene Markoviæ i "Hadersfild" Uglješe Šajtinca. Rijeè je o mladim, angažiranim srbijanskim autorima meðu najcjenjenijima u svojem naraštaju, koji analiziraju suvremeno srbijansko društvo. Zanimanje za sve tri predstave je veliko, pa je, primjerice, "Hadersfild" rasprodan u samo nekoliko dana. Zagrebaèko kazalište mladih prvo je u nas postavilo "Skakavce" u ožujku 2006. u režiji Janusza Kice.
Veèernji list/HINA 16.1.2007.



LAIBACH u Sarajevu

SARAJEVO - Jedan od najutjecajnijih europskih bendova današnjice "Laibach" nastupit æe u subotu, 3. veljaèe u Centru za mlade na Grbavici u Sarajevu. Koncert koji organiziraju Fondacija Ask Sarajevo i Federalna televizija, a èiji je ekskluzivni sponzor Heineken, dio je turneje na kojoj Laibach promovira svoj novi studijski album, koji se krajem prošle godine pojavio pod nazivom "Volk". Na albumu se nalaze obrade 13 nacionalnih himni, te himna "Neue Slowenische Kunst - NSK" projekta èiji je Laibach jedan od osnivaèa. Projekt su osnovali s grupom Irwin i kazalištem "Sestre Scipion Nasice". "Pop-glazba je za ovce, a mi smo vukovi preobuèeni u pastire. Naime, ´volk´ na njemaèkom znaèi narod, a na slovenskom ´vuk´", komentiraju èlanovi benda naziv albuma. Koncert u Centru za mlade na Grbavici snimat ce Federalna televizija, i to æe biti prvi put da je jedna bh. televizija dobila pravo snimanja i emitiranja koncerta tog benda. FTV je dobio i pravo emitiranja filma "Divided States Of America", koji je nastao 2004. na turneji Laibacha po SAD-u. Od svih bendova s prostora bivše Jugoslavije Laibach je ostvario najozbiljniju karijeru u inozemstvu. Dosad su objavili su 16 albuma (od kojih su tri dupla) i veæi broj singlova i kaseta. Njihovi albumi prodani su u više od milijun primjeraka.

Na sceni 27 godina

Bend je nastao 1. lipnja 1980. u Trbovlju, malom rudarsko-industrijskom gradu, a Laibach je stari njemaèki naziv za Ljubljanu. U poèetku su djelovali skupa s bedovima Irwin (slikarstvo) i Crveni pilot (kazalište).
A. Drmiæ
Dnevni list 16.1.2007.

”Flamingosi”: ”Ne živimo od muzike, bitno nam je da se dobro zabavljamo”

SARAJEVO - Srbijanska atrakcija, muzièki dvojac "Flamingosi", kojeg èine TV voditelj Ognjen Amidžiæ i glumac Marinko Madžgalj, svojim treæim nastupom u glavnom gradu BiH promovisali su drugo, nedavno objavljeno izdanje, album "Gordost i predrasude".
http://www.fildzanviska.ba/clanak_102.htm

NLB liga ABA
17. kolo
Vršac, Hemofarm – Bosna 103:82
Zadar, Zadar – Cibona 76:82
Široki Brijeg, Široki – Olimpija 98:97
Domžale, Helios – Partizan 79:76
Podogorica, Buduænost –C. Zvezda 89:88
Ljubljana, Slovan – Split 80:79
Zagreb, Zagreb – FMP 68:82

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestbook.php?username=valterbranisa

16-01-2007 at 21:39 | Ukljuèi u odgovor
valterbranisarajevo
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 19-06-2006
Lokacija: Sarajevo, BiH
Odgovori: 401
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Fildžan viška

Obnova oko 50 devastiranih stambenih objekata


DRVAR - U Drvaru æe, u okviru projekta »Sutra plod« biti obnovljeno oko 50 devastiranih stambenih objekata povratnika, rekao je predsjednik opæinske Komisije za odabir korisnika pomoæi za rekonstrukciju ovih objekata Dragoslav Popoviæ. U prvoj fazi æe biti obnovljeno 27 stambenih objekata, dok bi u drugoj fazi trebalo biti obnovljeno još oko dvadesetak devastiranih povratnièkih kuæa, rekao je Popoviæ i dodao da se za ovaj projekt prijavilo 608 povratnika èije su kuæe devastirane. Naveo je kako æe Komisija, osim opæih uvjeta i dokaza o povratku na prijeratne adrese, voditi raèuna i o socijalnoj kategoriji korisnika pomoæi, invalidima, nezaposlenim osobama, deficitarnim kadrovima, samohranim roditeljima, djeci bez roditeljskog staranja i obiteljima nestalih. Komisija æe, kako je kazao, svoj posao obaviti do kraja mjeseca. Obnova stambenih jedinica u središtu Drvara poèela je tek 2005. godine u sklopu projekta »Sutra 2« zajednièkim sredstvima donatora i resornih ministarstava BiH, oba njena entiteta i Vlade Livanjskog kantona. Za desetak dana, u zgradu koju Drvarèani zovu »deveta«, vratit æe se njeni stari stanari.
FTV 19.1.2007.

Novi selektor BIH Fuad Muzuroviæ na putu da reši problem golmana

Žiliæ sada Bosanac?

Sarajevo/Rijeka - Posle informacije koja se u hrvatskim medijima pojavila pre nekoliko meseci, a koja se odnosila na moguænost da srpski golman Dragan Žiliæ, koji veæ godinu i po dana èuva mrežu Rijeke, zaigra za selekciju Hrvatske, juèe se pojavila i informacija po kojoj bi nekadašnji reprezentativni golman naše najbolje reprezentativne selekcije mogao obuæi dres selekcije BIH.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_103.htm

Èastim se Beogradom

Beograd - POZNATI hrvatski reditelj Želimir Oreškoviæ, ponovo režira na ovdašnjoj sceni: u Narodnom pozorištu teku pripreme za premijerno izvoðenje (30. januara) "Hamleta u Mrduši Donjoj" Ive Brešana, s potpisom gosta iz Zagreba. Oreškoviæ se s radošæu odazvao pozivu da po šesti put režira u našem nacionalnom teatru. S radošæu, jer je reè o jednom od antologijskih tekstova hrvatske književnosti, glumaèkoj ekipi za koju gost ima samo reèi hvale, konaèno, gradu za koji ga vezuju najlepše uspomene iz mladosti...
http://www.fildzanviska.ba/clanak_104.htm

Na današnji dan

19.1.1938. – U Beogradu umro neumorni hronièar smiješnoga u svakidašnjem životu, komediograf Branislav Nušiæ, autor poznatih komedija: Narodni poslanik, Sumnjivo lice, Protekcija, Gospoða ministarka, Ožalošæena porodica, Pokojnik, Put oko svijeta..

19.1.1970 – U Sarajevu umro istaknuti bh. književnik i novinar Hamza Humo. U stihovima i pripovjetkama je senzualni lirièar, a u romanima opisuje mladu bošnjaèku inteligenciju u njenoj težnji za emancipacijom i prikazuje malograðansku èaršiju. Studirao je historiju umjetnosti, a bio je i direktor Galerije slika u Sarajevu, te urednik èasopisa Gajret.


Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestbook.php?username=valterbranisa

20-01-2007 at 10:36 | Ukljuèi u odgovor
valterbranisarajevo
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 19-06-2006
Lokacija: Sarajevo, BiH
Odgovori: 401
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Fildžan viška

Praznik mimoze poèinje 2. februara


HERCEG NOVI - Turisticka manifestacija Praznik mimoze, održaæe se u Herceg Novom od 2. do 24. februara po 38. put, najavio je u Beogradu predstavnik te manifestacije Zoran Živkoviæ.

Praznik mimoze poèeæe izložbom cveæa, koja æe se prvi put održati u Vili Galeb, a uveèe na gradskom trgu u Herceg Novom biæe priredjeno i sveèano otvaranje uz bogat muzièki program, rekao je Živkoviæ na konferenciji za novinare. Prema njegovim reèima, izložbi cveæa prisustvovaæe 60 izlagaèa, što pokazuje da je to najveæe intresovanje do sada. Drugi dan manifestacije održaæe se fešta mimoza, riba i vina, ako i maskembal uz defile mažoretkinja i mužicki program, a oèekuje se poseta oko 20.000 turista.Živkoviæ je dodao da æe za vreme trajanja Praznika mimoze biti organizovan i umetnièki program uz prisustvo 40 likovnih umetnika, a predvidjene su i brojne sportske manifestacije, kao što su plivaèki mitning, džudo turnir i karate turnir.

Završetak Praznika mimoze, 24. februara, biæe obeležen ultima feštom u Instutu Igalo, gde æe biti organizovana riblja veèera.

Beta 20.1.2007.

Bosanac iz Boke

SARAJEVO - Ponovni, treæi susret sa Bosancem iz Boke Esadom Brkiæem, koji je toplinom svojih ruku, kao viši terapeut u igalskom institutu Dr. Simo Miloševiæ, pomogao mnogim da poslije strašnih životnih izazova ponovo prohodaju nije bio nimalo sluèajan. On naše posljednje reportaže Bazen nade i spasa, obavljene avgusta 2004, on je pomogao mnogim, pa i nekim Sarajlijama. Tako se jedna mlada Ilidžanka oslobodila tzv. tronošca prilikom hodanja, dok jedan Sarajlija hoda kao nekad. Uostalom, kao i mnogi drugi...
http://www.fildzanviska.ba/clanak_105.htm

Balkanske telenovele

Nakon oluje latinoamerièkih telenovela koja se sruèila u poslednje vreme na televizijske ekrane u zemljama bivše Jugoslavije, ovdašnji producenti ubrzo su nauèili jednu novu lekciju: jeftini ljubavni zapleti, intrige, uzajamna podmetanja i neverovatni obrati sudbine, kao da su iznikli na balkanskom tlu, pa je valjalo krenuti istim putem. Na tom tragu su nastale i prve hrvatske, srpske i bosanske sapunice – „Vila Marija“, „Jelena“ i „Viza za buduænost“. No te serije kojima su uglavnom prekraæivali vreme oni koji su najviše posveæeni kuænim poslovima, ostale bi na margini, da nije krenula njihova intenzivna razmena izmeðu nacionalnih televizija. Tu, naravno, nije bio kraj, pa je u poslednje vreme postalo uobièajeno da u hrvatskim sapunicama igraju glumci iz Srbije, dok se u srpskim sitkomima pojavljuju njihove kolege iz Bosne i Hrvatske.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_106.htm

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestbook.php?username=valterbranisa

20-01-2007 at 21:49 | Ukljuèi u odgovor
valterbranisarajevo
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 19-06-2006
Lokacija: Sarajevo, BiH
Odgovori: 401
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Fildžan viška

Kako žive povratnici u Livanjskom polju

Vraæa se i poeta Ilija

BOSANSKO GRAHOVO - “Da li æu stiæi, ponovo otiæi, u vrleti gdje orlovi lete”, tako glase stihovi pjesnika Ilije Injca iz sela Kazanaca u bosanskograhovskoj opštini, smještenom na jugozapadnom dijelu Livanjskog polja. Dio sela smjestio se ispod pitomih obronaka Dinare, a drugi dio ispod magistralnog puta Livno – Bosansko Grahovo na samom rubu polja na plodnoj zemlji kao Misir, jer leži na velikim naslagama treseta zasigurno najveæim u Evropi.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_107.htm

Tradicionalni bal Gradišæanskih Hrvata

Beè - Tradicionalni bal Gradišæanskih Hrvata održan je u hotelu Schoenbrunnu u organizaciji Hrvatskoga gradišæanskog kulturnog društva u Beèu (HGKD). Ta jubilarna kulturna sveèanost poèela je spletom starih hrvatskih pjesama i plesova u izvedbi zagrebaèkoga Folklornog ansambla "Dr. Ivan Ivanèan".
Znaèenje bala je u okupljanju Hrvata iz raznih država i izraz je njegovanja i oèuvanja hrvatske rijeèi, kulture i obièaja, izjavila je pomoænica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija za hrvatske manjine, useljeništvo i iseljeništvo RH Mirjana Bogahec-Vidoviæ. Bal, koji je je održan pod naslovom "Zagreb - Beè - Austrija - Hrvatska - politika - diplomacija - gospodarstvo - kultura", otvorio je predsjednik HGKD-a Stefan Pauer istaknuvši da su Gradišæanski Hrvati posebno ponosni na tu, 60. kulturnu priredbu te da u posebnom ozraèju nudi moguænost sklapanja i produbljavanja prijateljstva i suradnje jer okuplja Hrvate iz šest srednjoeuropskih država: Austrije, Hrvatske, Maðarske, Italije, Èeške i Slovaèke. Grad valcera domaæin je dva hrvatska bala: Gradišæanskoga te Hrvatskoga koji æe se održati 3. veljaèe u organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport.
HRT Web vijesti 21.1.2007.

Slavni violinist bio je gost Zagrebaèke filharmonije

Stefan Milenkoviæ - posveæeno i gospodski

Zagreb - Iako je slavni violinist Stefan Milenkoviæ relativno èest gost naših koncertnih podija, svaki njegov ponovni nastup grijeh je propustiti. Pokazao je to još jednom i kao gost posljednjeg koncerta Zagrebaèke filharmonije u “Lisinskom” za ciklus “Plava oktava” pod vodstvom Pavla Dešpalja.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_108.htm


Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestbook.php?username=valterbranisa

21-01-2007 at 22:41 | Ukljuèi u odgovor
valterbranisarajevo
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 19-06-2006
Lokacija: Sarajevo, BiH
Odgovori: 401
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Fildžan viška

Marija Šestiæ: Hari mi je ostavio težak zadatak

Banja Luka - Nakon dosad najboljeg plasmana Bosne i Hercegovine na takmièenju za pjesmu Evrovizije, treæeg mjesta Hari Mata Harijeve "Lejle", ove godine sa trona æe ga pokušati "smaknuti" devetnaestogodišnja Banjaluèanka Marija Šestiæ. Kompozitorski dvojac Aleksandra Milutinoviæ i Goran Kovaèiæ potpisuje muziku i tekst pjesme koja æe BiH predstavljati 12. maja u dosad najjaèoj konkurenciji od 43 države.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_109.htm

Album neobjavljenih live snimaka Orgazma

Istovremeno je u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji objavljen album “Breskve u teškom sirupu vol.1 – Neobjavljene live snimke ‘80!” skupine Elektrièni orgazam. Album sadrži neobjavljene live i demo snimke iz punk i new vawe perioda od 1980.-1982., a CD je podijeljen je u dvije cjeline: koncert na Tašmajdanu i proba u podrumu SKC-a.
Popis pjesama:
Koncert na Tašmajdanu ABRS 1980
1.Elektrièni orgazam
2. Konobar
3. Infekcija
4. Zlatni papagaj
5. Krokodili dolaze
6. Nebo
Proba u podrumu SKC-a 1980
7. Zlatni papagaj
8. Vi
9. Fleke
10. Voda u moru
11. Pojmove ne povezujem
12. Leptir
13. Umetnost
14. I’ve Got A Feeling
15. Krokodili dolaze
16. Nebo
Muzika.hr 19.1.2007.

Blago Bosne i Hercegovine - najljepša rijeka u našoj zemlji i jedna od najèistijih u Evropi

Postoje dvije teorije o postanku naziva rijeke Une. Jedna od njih je da ovaj naziv potièe od korijena imenice "unda" koja oznaèava uzburkanu vodu, val, a druga je da je Una dobila ime od rijeèi "una" koja znaèi jedna, jedina. Zapravo, bili su to stari Rimljani koji su, ugledavši ovu ljepoticu, uzviknuli - Una! A, ona zaista takva i jeste, jedinstvena po svemu - slapovima, virovima, svojim kanjonima, smaragdnoj boji i pjesmi koju pjevaju njeni valovi.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_110.htm

Pola stoljeæa na malim ekranima

Veliki povratak doajena hrvatskog TV novinarstva koji ne priznaju mirovinu ni u osmom desetljeæu života
ZAGREB - Doajeni hrvatskog televizijskog novinarstva koji su na malim ekranima bili prisutni prije gotovo pola stoljeæa i danas su dio naše TV svakodnevice. Milki Baboviæ, Milanu Sijerkoviæu, Oliveru Mlakaru i Peri Zlataru rijeè mirovina, èini se, ne znaèi previše.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_111.htm

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestbook.php?username=valterbranisa

23-01-2007 at 20:26 | Ukljuèi u odgovor
lea_omeragic
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 18-05-2006
Lokacija: BiH
Odgovori: 222
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Fildžan viška

"Ide Vrbas, ide Bosna, ide Lasva... ide Zeljeznica...
Sve oni i one idu, a ti ´dje ces... nemas kud?
Ide bolan Ilovska u njega... utice Ugar... Tu riba ima...
Tu si treb´o ribe fatat´, a ne moju kucu rusit´...
Ti si trebo´ otic´ na onu Unu, zasjest´ sa komsijama i zapjevat:
Ah meraka u veceri rane..., a ne se hvatat´ granata i djecu dobrovoljno ubijat´...
SRAM TE BILO !!...
da imas imalo duse k´o sto je nemas ti bi stao..."

Josip Pejakovic - On meni Bosne nema!






 


Kako, bolan, nema Bosne, a Neretva huci..!
23-01-2007 at 22:13 | Ukljuèi u odgovor
Nora
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-04-2005
Odgovori: 2465
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Fildžan viška

citat:
lea_omeragic wrote:
"Ide Vrbas, ide Bosna, ide Lasva... ide Zeljeznica...
Sve oni i one idu, a ti ´dje ces... nemas kud?
Ide bolan Ilovska u njega... utice Ugar... Tu riba ima...
Tu si treb´o ribe fatat´, a ne moju kucu rusit´...
Ti si trebo´ otic´ na onu Unu, zasjest´ sa komsijama i zapjevat:
Ah meraka u veceri rane..., a ne se hvatat´ granata i djecu dobrovoljno ubijat´...
SRAM TE BILO !!...
da imas imalo duse k´o sto je nemas ti bi stao..."

Josip Pejakovic - On meni Bosne nema!








---------------------------------------------Ma zdrav i ziv bio i Josip za ovu "casu cistog bosanskog mehlema" a i ti sto ovo posla i sto sad mogu samo od ovoga zivjeti par dana, ma ni jesti ba ne moram
i jedan maksuzni
24-01-2007 at 07:58 | Ukljuèi u odgovor
lea_omeragic
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 18-05-2006
Lokacija: BiH
Odgovori: 222
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Fildžan viška

citat:
NORA wrote:

---------------------------------------------Ma zdrav i ziv bio i Josip za ovu "casu cistog bosanskog mehlema" a i ti sto ovo posla i sto sad mogu samo od ovoga zivjeti par dana, ma ni jesti ba ne moram
i jedan maksuzni




 


Kako, bolan, nema Bosne, a Neretva huci..!
24-01-2007 at 12:07 | Ukljuèi u odgovor
valterbranisarajevo
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 19-06-2006
Lokacija: Sarajevo, BiH
Odgovori: 401
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Fildžan viška

Dvije decenije od odlaska Asima Ferhatoviæa

Dobri èovjek Hase

SARAJEVO - Na današnji dan prije dvije decenije – 24.1.1987. umro je Asim Ferhatoviæ Hase, legendarni nogometaš, uzoran roditelj, drug, prijatelj, saigraè, veliki dobroèinitelj, humanista prvog reda...Bio je idol mnogim generacijama, primjer kako se treba odnositi prema svima s kojima je dolazio u dodir. A to znaèi: s punim poštovanjem i uvažavanjem, i s najboljim željama da, gdje god može, pruži pomoæ. ljudi skromnijeg imovnog stanja uvijek su mu bili pred oèima. A pomagao ih je i hranom i novaèanom podrškom. Ljudi pamte kako je rado “uskakao” tamo gdje je nekome treabalo pružiti nadu i vjeru u bolje sutra. Pa i tamo gdje je sa nekog punkta trebalo prebaciti ugalj za zimu na neku pogodniju lokaciju, ili ako je trebalo pokazati razumjevanje prema èehoslovaèkim turistima koji su se, stigavši ovdje u vrijeme za njih vrlo teškog avgusta 1968. kada su bili meta pretanzija tadašnjeg Velikog brata. I u ko zna koliko drugih prilika gdje se Hase pojavljivao kao dobar èovjek, humanista.Hase je bio legenda Sarajeva, svoje najbolje partije je pružio u bordo dresu (ali i izvan Koševa). Oduševljavao je sve i svakoga, bez obzira za koga navijali oni koji ga tog trenutka gledaju sa loptom. Bio je dribler, šuter, golgeter, borac, osoba koju su svi voljeli i obožavali. Prijatelja je imao u svakom kutku BiH, pa i mnogo dalje. Jer, svi su u njemu vidjeli osobu iz koje zraèi dobrota, volja da pomogne. Bio je, kako bi se kazalo, narodni èovjek. Zato uspomenu na Asima Ferhatoviæa valja èuvati zauvijek. on je tako nešto zaslužio mnogim djelima: igraèkim i ljudskim.
T.P.
Osloboðenje 24.1.2007.

Sarajevski Marlboro

Tebi, majko, misli lete

Prièa o pjesmi uz koju su plakali sarajevski Jevreji u staraèkom domu Lavoslav Schwartz u Zagrebu.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_112.htm

Meðugorje sniva zimski san

MOSTAR - Na ulicama Meðugorja posljednjih dana može se vidjeti tek koji prolaznik. Izuzev pokoje organizirane grupice, izostali su i turisti, a opustjele su i trgovaèke radnje, prodavaonice, butici... Sijeèanj je, kažu nam prodavaèi, kao i drugdje, najgori mjesec u godini. Posla gotovo da i nema, a u radnje zaluta tek pokoji kupac. Trgovci s nestrpljenjem oèekuju istek sijeènja, mjeseca koji im je, kako su istaknuli, najduži i najdosadniji u godini. Nasuprot tome, meðugorski restorani donekle imaju posla, a gosti su mahom iz okolnih gradova, Mostara, Èitluka, Ljubuškog, Gruda, što je posebice sluèaj vikendom, nakon svetih misa. Iako je u materijalnom pogledu sijeèanj za ovaj hercegovaèki gradiæ najsiromašniji, vjernici koje smo zatekli su nam rekli kako je upravo u tom mjesecu Meðugorje najljepše. Izostanu gužve i sve što one nose, a crkva i cijela okolina su u posebnom ozraèju. "Mir je osjetan na svakome koraku, a tišina i hladnoæa u veèernjim satima daju èovjeku snage da se preispita i produhovi. Svake godine, upravo u sijeènju, sa svojim suprugom posjeæujem Meðugorje", izjavila je Magdalena Šeparoviæ iz Zadra. Meðugorsko svetište doista u sijeènju blista i svijetli kao nikada u godini, no dostojanstveno i tajanstveno, kao da se priprema za kolone turista koji æe ga posjetiti s prvim zrakama proljetnog sunca, a koje donose nove potrebe i brige. U Informativnom centru Mir Meðugorje veæ se primaju prijave za èetrnaesti meðunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih uz Meðugorje, koji æe se ovdje održavati od 4. do 8. ožujka 2007., a kojemu je tema “Svojom æete se postojanošæu spasiti“. Kao i proteklih godina, veæi broj vjernika, što pojedinaèno, što u organiziranim skupinama, ovdje æe se sliti za vrijeme korizme, koja otpoèinje 21. veljaèe. Dotada, još nekih mjesec dana, ovo, na cijeloj zemaljskoj kugli poznato mjesto snivat æe svoj zimski san, koji tek netko na trenutak prekine.
Kristina Spajiæ
Dnevni list 23.1.2007.

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestbook.php?username=valterbranisa

25-01-2007 at 20:43 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 23
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 2zla, darijo, dijanaaa, flower2166, GT1, jomba, minka84, nea84, pickup, Stojak, Vojsek
FORUM : Politika : Fildžan viška New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice