Info: Ako imate neke nejasnoće, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Gastronomija : Sta je za rucak?
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 12-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 18418
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sta je za rucak?

drugarice eno ti o kulacima na Bininim pitama ....a da ti kažem grah se skuho kad ćemo u Robot u kupovinu
neš vjerovat onaj moj pojeo 5 tanjira kad je sipao 5-i ja počela galamit

22-10-2008 at 13:09 | Uključi u odgovor
Drugarica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 10-11-2005
Lokacija: BiH
Odgovori: 19687
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Sta je za rucak?

citat:
cica wrote:
drugarice eno ti o kulacima na Bininim pitama ....a da ti kažem grah se skuho kad ćemo u Robot u kupovinu
neš vjerovat onaj moj pojeo 5 tanjira kad je sipao 5-i ja počela galamit

eh odo procitati, bas me zanima
i velis skuho se mashala pa moramo se dogovoriti ba da odemo jedan dan svakako moram jos jednu teVsiju 28 kupiti
22-10-2008 at 13:12 | Uključi u odgovor
Drugarica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 10-11-2005
Lokacija: BiH
Odgovori: 19687
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Sta je za rucak?

citat:
cica wrote:


hoćel bit kad neko dođe dole da kupi i pita kakav je grah, kako se kuha prodavačica će reć : ma dobar pravo neke dvije forumašice su kupile po 20 vreća



nesto kontam, mi bi onda svaki dan grah za rucak pa poceo bi klijat iz nas
22-10-2008 at 13:13 | Uključi u odgovor
Drugarica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 10-11-2005
Lokacija: BiH
Odgovori: 19687
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Sta je za rucak?

citat:
samson wrote:
@drugarica

bil ti bilo mrsko da napises kako ti pravis lazanje

mi pravimo kako smo naucili od jedne prijateljice sa sardinije...njihova seljacka lazanja

evo mog recepta, nako otprilike:

1/2 kg mljevenog mesa
300-500 grama trapista (zavisno koliko ga ko voli)
2 glavice crvenog luka
origano, sol, vegeta, biber, crvena paprika i paradajz sos (u zadnje vrijeme koristim samo Padravkin Salsa umak
2 dcl mlijeka
2 kasikice brasna
Tijesto za lazanje

Izdinstam luk, dodam mljeveno meso i malko vode i pustim da to krcka jedno 15 minuta. Kada je meso mekano dodam paradajz sos, origano, sol, vegetu, biber, crvenu papriku. Ta smjesa ne smije izgledati previse gusto.

Kad je to gotovo, tijesto prokuham samo 1 minutu i to po 3 listica a ne sve odjednom da se ne zalijepe. Kako prokuham, tako redam u zdjelu u kojoj cu ih peci

Sto se tice besamela, mlijeko i brasno kuham dok se ne zgusne i onda slazem u posudu:

Prvi red: tijesto, meso, naribani sir, besamel
Drugi red: tijesto, meso, naribani sir, besamel i sve tako

Opet napiminjem za ovaj trapist, dovoljno je ako ga naribas malo u ono meso gore i na zadnji red lazanja, ali mi opet volimo kada ga ima puno

Pecem oko 40 minuta na 200 stepeni

Prijatno!


23-10-2008 at 12:22 | Uključi u odgovor
Drugarica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 10-11-2005
Lokacija: BiH
Odgovori: 19687
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Sta je za rucak?

samo da prijavim da je danas maslenjak u koji cu redati res pecene komade piletine

23-10-2008 at 12:24 | Uključi u odgovor
cica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 12-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 18418
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sta je za rucak?

ooojjj drugarice de me usvoji
jesi ti vrijedna žena svaki dan ručak praviš ja to dva dana pravim, pa dva nepravim, pa onda smotam čojka da pravi on i tako ve u krug

23-10-2008 at 12:34 | Uključi u odgovor
Drugarica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 10-11-2005
Lokacija: BiH
Odgovori: 19687
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Sta je za rucak?

citat:
cica wrote:
ooojjj drugarice de me usvoji
jesi ti vrijedna žena svaki dan ručak praviš ja to dva dana pravim, pa dva nepravim, pa onda smotam čojka da pravi on i tako ve u krug


e jesi me nasmijala
23-10-2008 at 12:44 | Uključi u odgovor
Ane
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 26-10-2005
Lokacija: Tuzla draga
Odgovori: 15087
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User Visit Homepage
icon Re: Re: Sta je za rucak?

citat:
cica wrote:
ooojjj drugarice de me usvoji
jesi ti vrijedna žena svaki dan ručak praviš ja to dva dana pravim, pa dva nepravim, pa onda smotam čojka da pravi on i tako ve u krug




eeeeeeee CICO nisi se ti znala pravo udat
pa da kuhaš ručak svaki dan  


23-10-2008 at 20:33 | Uključi u odgovor
cica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 12-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 18418
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Sta je za rucak?

citat:
Ane wrote:



eeeeeeee CICO nisi se ti znala pravo udat
pa da kuhaš ručak svaki dan


zar
ma ajde nema veze, nemožemo se svi usrećit
neću da se žalim

a ti čuvaj ti tu ženu kad ti je tako vrijedna
23-10-2008 at 21:37 | Uključi u odgovor
Nora
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-04-2005
Odgovori: 2465
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sta je za rucak?

Evo i od mene jedan recept za LAZANJE

Ovo je moj licni, nakon raznih eksperimentisanja, usvojen od familije sa najvecim brojem glasova

LAZANJE ZA 4 OSOBE:

Dakle, za lazanje po mogucnosti i mojoj preporuci ploce tipa BARILLA (ne kuhaju se, po talijanskoj su recepturi).
SOS:
Mljeveno meso(450-500 gr) isprziti samo na maslinovom ulju i nista vode ne dodavati, samo malo soli(ovo je vrlo vazno).
Zatim to meso staviti na stranu i poklopiti.

Zatim izdinstati veliku glavicu luka fino isjeckanog i nekoliko velikih cesma bijelog luka isto fino isjeckanog, sve skupa dok fino ne zazuti, ali nikaaaako da zagori, Sve na maslinovom ulju naravno.
Zatim dodati oko 2 solje paradajza iz flase, ili razmucenog paradajzsosa na taj luk, povegeti malo, posoli, pobiberi, zaljuti ako hoces (recimo talijaski sos sugo arabiata), i dodaj origano, ruzmarin i timijan, kolicina po zelji po zelji, ali sve to ide.
Moze se ubaciti i malo suhog narezanog paradajza iz tegle, i pusti da to sve fino lagano kuha dok se fino ne zgusne.
TEK tada dodaj u sve to ono przeno meso.
Promijesaj i dodaj jedan frtalj onog najgusceg moguceg mlijeka (sto se od njega pravi krem za kolace) i jos pusti da kuha.
Kad sos pocne malo ono da pravi "vulkancice" skini s vatre.Po potrebi se sos moze razrijediti sa malo obicnog mlijeka pred sam kraj kuhanja sosa.

Tad uzmi tevsu malo dublju i opici redati ploce, onako na suho, i to jedan red uzduz, jedan poprijeko, tako bude najbolje
I onda nista sa ovakvim sosom vise ne mislis, nema sos vaki-naki jedan red lazanje, jeda red sos...prosto ko grah Na svaki drugi sloj stavi malo sira preko sosa, a samo na kraju ne zali ni sira ni sosa...
Ploce moraju biti obilno pokrivene sosom da se nikako ne vide. S obzirom da nisu prokuhane, pozeljno je malo ceknuti da tako odstoje prije se bubnu u rernu. Kad se gornje ploce ono zahere ko krov na starinskoj kuci, lazanje su gotove
Kad izvadis iz rerne nista ne diraj 10 minuta...to zato da bi se lazanje dale fino rezati, da imaju oblik, a ne da se raspekmeze po tanjiru...
Prijatno

Samson ,de ti nama sad opisi te sardinijske, seljacke lazanje...to mora da je recept originale, jebote ti imas privilegiju, znas jedan pravi recept, iz prve ruke...deder plajvaz u sake...



[Edited by Nora on 23-10-2008 at 21:58 GMT]

23-10-2008 at 21:56 | Uključi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: Adel87, chichak, edin_tz, Ivan75, Mire74, muradif.b, penelope, tuzlanka ja, tz4ever
FORUM : Gastronomija : Sta je za rucak? New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright © 2001 STRING