Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Drugarica Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 10-11-2005 Lokacija: BiH Odgovori: 19687 IP: Maskiran
|
Re: Re: Sta je za rucak?
citat: samson wrote:
@drugarica
bil ti bilo mrsko da napises kako ti pravis lazanje
mi pravimo kako smo naucili od jedne prijateljice sa sardinije...njihova seljacka lazanja
evo mog recepta, nako otprilike:
1/2 kg mljevenog mesa
300-500 grama trapista (zavisno koliko ga ko voli)
2 glavice crvenog luka
origano, sol, vegeta, biber, crvena paprika i paradajz sos (u zadnje vrijeme koristim samo Padravkin Salsa umak
2 dcl mlijeka
2 kasikice brasna
Tijesto za lazanje
Izdinstam luk, dodam mljeveno meso i malko vode i pustim da to krcka jedno 15 minuta. Kada je meso mekano dodam paradajz sos, origano, sol, vegetu, biber, crvenu papriku. Ta smjesa ne smije izgledati previse gusto.
Kad je to gotovo, tijesto prokuham samo 1 minutu i to po 3 listica a ne sve odjednom da se ne zalijepe. Kako prokuham, tako redam u zdjelu u kojoj cu ih peci
Sto se tice besamela, mlijeko i brasno kuham dok se ne zgusne i onda slazem u posudu:
Prvi red: tijesto, meso, naribani sir, besamel
Drugi red: tijesto, meso, naribani sir, besamel i sve tako
Opet napiminjem za ovaj trapist, dovoljno je ako ga naribas malo u ono meso gore i na zadnji red lazanja, ali mi opet volimo kada ga ima puno
Pecem oko 40 minuta na 200 stepeni
Prijatno!
|
23-10-2008 at 12:22 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Nora Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 07-04-2005 Odgovori: 2465 IP: Maskiran
|
Re: Sta je za rucak?
Evo i od mene jedan recept za LAZANJE
Ovo je moj licni, nakon raznih eksperimentisanja, usvojen od familije sa najvecim brojem glasova
LAZANJE ZA 4 OSOBE:
Dakle, za lazanje po mogucnosti i mojoj preporuci ploce tipa BARILLA (ne kuhaju se, po talijanskoj su recepturi).
SOS:
Mljeveno meso(450-500 gr) isprziti samo na maslinovom ulju i nista vode ne dodavati, samo malo soli(ovo je vrlo vazno).
Zatim to meso staviti na stranu i poklopiti.
Zatim izdinstati veliku glavicu luka fino isjeckanog i nekoliko velikih cesma bijelog luka isto fino isjeckanog, sve skupa dok fino ne zazuti, ali nikaaaako da zagori, Sve na maslinovom ulju naravno.
Zatim dodati oko 2 solje paradajza iz flase, ili razmucenog paradajzsosa na taj luk, povegeti malo, posoli, pobiberi, zaljuti ako hoces (recimo talijaski sos sugo arabiata), i dodaj origano, ruzmarin i timijan, kolicina po zelji po zelji, ali sve to ide.
Moze se ubaciti i malo suhog narezanog paradajza iz tegle, i pusti da to sve fino lagano kuha dok se fino ne zgusne.
TEK tada dodaj u sve to ono przeno meso.
Promijesaj i dodaj jedan frtalj onog najgusceg moguceg mlijeka (sto se od njega pravi krem za kolace) i jos pusti da kuha.
Kad sos pocne malo ono da pravi "vulkancice" skini s vatre.Po potrebi se sos moze razrijediti sa malo obicnog mlijeka pred sam kraj kuhanja sosa.
Tad uzmi tevsu malo dublju i opici redati ploce, onako na suho, i to jedan red uzduz, jedan poprijeko, tako bude najbolje
I onda nista sa ovakvim sosom vise ne mislis, nema sos vaki-naki jedan red lazanje, jeda red sos...prosto ko grah Na svaki drugi sloj stavi malo sira preko sosa, a samo na kraju ne zali ni sira ni sosa...
Ploce moraju biti obilno pokrivene sosom da se nikako ne vide. S obzirom da nisu prokuhane, pozeljno je malo ceknuti da tako odstoje prije se bubnu u rernu. Kad se gornje ploce ono zahere ko krov na starinskoj kuci, lazanje su gotove
Kad izvadis iz rerne nista ne diraj 10 minuta...to zato da bi se lazanje dale fino rezati, da imaju oblik, a ne da se raspekmeze po tanjiru...
Prijatno
Samson ,de ti nama sad opisi te sardinijske, seljacke lazanje...to mora da je recept originale, jebote ti imas privilegiju, znas jedan pravi recept, iz prve ruke...deder plajvaz u sake...
[Edited by Nora on 23-10-2008 at 21:58 GMT]
|
23-10-2008 at 21:56 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 28
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adelin, ajsha, ameee, borac 92-96, KING_K6, mario, PANTER-3, saljefura, Sasa1980, sascha2012, TzAmelllll, von Karkin, willeke
|
FORUM : Gastronomija : Sta je za rucak? |
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|