|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
Dajdza Nivo: Forumski doajen Nista posebno ali opet kako za Registriran(a): 05-07-2011 Lokacija: USA Odgovori: 1588 IP: Maskiran
|
Re: Ja razmisljam ovako a ti?
Evo kako razmislja najugledniji covjek u Tunisu, cija je stranka pobijedila na poslednjim izborima.
Ghannouchi: Holokaust se dogodio na Zapadu, a ne u islamskoj državi

Ljudi ga zovu "Kum novog islamskog Bliskog istoka“. Rachid Ghannouchi, èija je stranka En-Nahdha osvojila prve slobodne izbore održane u Tunisu prošlog novembra, zaista predstavlja zaèetak Arapskog proljeæa na Bliskom istoku. Nakon što ga je, sada veæ bivši, predsjednik Ben Ali, uhapsio i prisilio na izgnanstvo, Ghannouchi se trijumfalno vratio tokom Arapskog proljeæa.
Ali Ghannouchiju se ne sviðaju svakodnevni politièki poslovi, kazao je on za Metro. Izabrao je da ostane voða stranke dok je njegov kolega iz stranke, Hamadi Jebali, premijer Tunisa. Ali Ghannouchi predstavlja stvarnu moæ u zemlji, ili kako to Tunižani kažu "èovjek koji vuèe konce“.
Daleko od vatrenog propovjednika Ghannouchi je zapravo staloženi bivši profesor filozofije. Dok se osoblje kretalo kroz trošnu zgradu, a masa siromašnih Tunižana okupljala u prizemlju nadajuæi se da æe dobiti pomoæ od En-Nahdha stranke on sastao se novinarom Metroa u centrali stanke u Tunisu.
Islamizam je bio zabranjen za vrijeme vladavine Ben Alija. Jeste li oèekivali da æe Tunižani glasati za Vašu stranku na izborima?
Uvijek sam oèekivao da æe naša stranka pobijediti na izborima nakon što bude srušena diktatura. Osvojili smo veæinu na izborima 1989., ali režim je falsificirao rezultate i odluèili su da uklone naš pokret. Ništa me nije moglo uvjeritii da su ljudi Tunisa od tada promijenili svoje mišljenje.
Kako æe se sada promijeniti Tunis kada je koalicija koju vaša stranka predvodi na vlasti?
Naša vlada je rezultat revolucije. Desit æe se puno promjena, a mi æemo odgovoriti na potrebe Tunižana. Upravo sada, Tunižani žele miri više nego bilo šta drugo, a mi æemo ga osigurati.
Kako predviðate razvoj Bliskog istoka kao rezultat arapskog proljeæa?
Naravno da sam ponosan što je Tunis zaèetnik Arapskog proljeæa. U jednoj godini vidjeli smo pet revolucija i veæina njih je uspješno sprovedena. Ovaj talas revolucija æe se proširiti i imat æe utjecaj na sve arapske i muslimanske zemlje, pa èak i utjecaj na ostatak svijeta. A revolucije u muslimanskom svijetu predvodit æe islamski pokreti, naroèito mainstream umjerene islamske stranke. Ove stranke su protiv ekstremizma i terorizma.
Stranka Muslimanskog bratstva pobjednik je egipatskih izbora, da li su oni ista vrsta islamista poput vas?
Oni su dio mainstream islamski pokret, a mainstream znaèi umjeren. Ali u svakoj zemlji islamski pokret ima svoje specifiène elemente.
Kako vidite razvoj situacije u Egiptu?
Muslimansko bratstvo je tek osvojilo završni dio parlamentarnih izbora i vjerujem da æe Egipæani biti u stanju uspostaviti istinsku demokratiju. Egipatska politika je znatno komplikovanija od one koje imamo u Tunisu, jer imaju jaku armiju i velikih broj manjina, ali ne sumnjam da æe konaèno uspijeti da zamijene diktatorski režim s demokratskim. I ubijeðen sam da æe SCAF dobrovoljno siæi s vlasti umjesto da rizikuje krvoproliæe.
Dakle, zemlje poput Francuske i Britanije æe kod kuæe osjetiti Arapsko proljeæe?
Apsolutno. Arapsko proljeæe je dalo ljudima novo razumijevanje islama. Prije je bilo povezano s terorizmom. Sada je povezano s revolucijom, demokratijom, ljudskim pravima i pravdom.
Jesu li ljudi u prošlosti jednostavo pogrešno razumljeli "islamizam"?
Mislim da je svijet otkrio da islamizam ide ruku pod ruku s modernizmom i ljudskim pravima. Islam i terorizam su nespojivi. Na izborima i u Tunisu, Maroku i Egiptu umjereni islamisti su osvojili veæinu glasova. Ipak, neki ljudi se drže svojih starih pogleda na islamizam. Te poglede podstièu mediji. Veæina novina i TV stanica i dalje širi ideju da je islam prijetnja demokratiji, ljudskim pravima i savremenosti. Ali, vremenom æemo, takoðer uvjeriti te ljude da islam èuva interese naroda.
Koji je vaš odgovor onima koji vide islamizam kao prijetnju?
U islamu svi ljudi su jednaki pred Allahom i pred zakonom. Niko se ne može pretvarati da je bolji od drugog. Tokom historije islamske civilizacije muslimani su življeli zajedno s kršæanima i pripadnicima drugih religija. Nikada nismo imali vjerskih ratova poput katolika i protestanata. Holokaust se dogodio na Zapadu, a ne u islamskoj državi. Sukobi koji su se dešavali u historiji islama bili su povezani s politikama, koja æe stranka ili osoba vladati. Ali vaša vjerska uvjerenja su do vas. Vjerske manjine u islamskom svijetu danas imaju sva graðanska prava.
Šta je sa vjerskiim manjinama u Tunisu?
Imamo samo male zajednice kršæana i Jevreja. Prije dva mjeseca, voða jevrejske zajednice došao je da mi èestita na izbornoj pobjedi. Nakon toga je za medije izjavio da se ne boji En-Nahdha jer smo umjereni.
Kako planirate da se borite protiv ekstremizma meðu muslimanima?
Ekstremizam i terorizam su stvarna prijetnja islamu i muslimanima. Veæina ljudi koje su ubili muslimanski ekstremisti su zapravo muslimani! Dovoljno je uzeti u obzir Irak, Egipat, Indoneziju i Alžir. To da smo percipirani kao religija ekstremizma je takoðer opasno po islam.
Ali kako možete sprijeèiti da, naroèito, mladi ljudi, se ne pridružuju ekstremnim mrežama?
Terorizam je plod diktatura. Na primjer, sjeme terorizma kod Egipæana plod je Mubarakovih zatvora. Nakon što se uspostavi demokratija neæemo vidjeti ove neobiène pojave u islamu.
Kako æete uvjeriti one koji sumnjaju da je islam miroljubiv?
Kroz djela, tako što æemo biti uzor. Ukoliko uspijemo u sprovoðenju našeg modela ljudi æe uvidjeti da je islam kompatibilan s demokratijom, razvojem i pravima žena.
Zapad je podržavao sekularne diktatore u muslimanskom svijetu kako bi se osigurao da islamisti ne dobiju izbore...
To je licemjerje. Ben Ali i Mubarak su predvodili mafijske režime. Lideri Zapada su djelovali suprotno od naèela koja su imali, na taj naèin oni su pogazili ljudska prava i demokratiju. Nadam se da æe proteklo Arapsko proljeæe dovesti do otvaranja izmeðu islama i Zapada koje æe se temeljiti na meðusobnom poštovanju. Nakon što smo pobijedili na izborima, lideri Zapada su nas zvali da èestitaju. Sada imaju razumijevanje za ono što pokušavamo sprovesti.
Ben Ali je podržavao prava žena, a promatraèi strahuju da æe vaša vlada možda opozvati neke od tih prava, poput prava žene na razvod? Hoæete li?
Moja stranka neæe promijeniti prava žena koje imaju po zakonu Tunisa. Allah, Bog, je stvorio muškarca i ženu, i mi smo jednaki. U islamu ne možemo praviti razliku na osnovu pola. Od 49 žena zastupnika u novoizrabranoj skupštini Tunisa 42 žene su upravo iz moje stranke. Veæina žena Tunisa prihvata naše poglede na islam. One se bore za svoja prava unutar islama, a ne izvan. Jedna naša zastupnica èak ni ne nosi maramu.
Jedan posmatraè ljudskih prava mi je rekao: “Èak i kad bi En-Nahdha željela da prisili žene da nose marame ne bi to morala, jer svejedno sve više žena ih i nosi...”
Marama ili ne, to je izbor žene, isto kao što odluèuju što žele jesti i piti. Država nema razloga da interveniše.
|
|
11-02-2012 at 03:51 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|