Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima

FORUM : Religija i filozofija : I Bog stvori covjeka i zlo
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
camac
Nivo: Forumski doajen
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Odgovori: 5224
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: I Bog stvori covjeka i zlo

citat:
piknik wrote:

ok ovo vec pocinje licit na neku disklusiju
i toje sve sto ja trazim , zar je tako tesko , u svakom slucaj hvala , i ako neko nece da prica jer je umoran od ovih prozvakanih tema i to razumijem.

sto se tice atributa evo par njih ( kao sto sam reko dolazim iz krscanstva , neznam tacno sta stoji u islamu) ,

Bog je svemoguc i sveznajuc , ako to primjenimo onda znaci da nije moro ubacivat zlo ni kusnju , zasto da nas kusa kad je sveznajuc , znaci zna sve o nama , kakvi smo i sta nam je u dusi , zna sta cemo ucinit u zivotu i dobro i zlo prije nego postanemo zato ja smatram da mu zlo nije bilo potrebno ni ono drvo u edenu

al posto ga je vec stvorio, tu se ne moze nista ucinit.. stvorio je i glad.. i kad je vec stvoreno, covjek moze jedino da se bori protiv zla, da ga suzbija ili totalno iskorijeni u sebi, pa onda i u okolini..
11-04-2013 at 22:34 | Ukljuèi u odgovor
piknik
Nivo: Forumas sa iskustvom
1010123

Registriran(a): 29-12-2011
Odgovori: 216

citat:
Aidatuzla wrote:

Napisala sam ti sve to. A to je tvoje misljenje da nije bilo potrebno. Ok
Zar nije lijepo da znas da si neke stvari zasluzio. da je tebi data slobodna volja. znas liti sta je slobodna volja? heeej cak ni oni mocni i divni andjeli sa 600 krila nemaju znanje kakvo ti imas ni slobodnu volju a ti je imas. jedno od Allahovih imena je i EI-Vedudu - Koji voli

ok kazes slobodna volja moram opet rec da se neslazem , moram se opet vratit na ono da je sveznajuci , znaci zna sta ces uradit u zivotu , za njega je moj ili tvoj zivot kao filmska vrpca , sto znaci da ti je vec odredjeno sta ces uradit , jer on sve zna .
11-04-2013 at 22:38 | Ukljuèi u odgovor
piknik
1010123

citat:
camac wrote:

al posto ga je vec stvorio, tu se ne moze nista ucinit.. stvorio je i glad.. i kad je vec stvoreno, covjek moze jedino da se bori protiv zla, da ga suzbija ili totalno iskorijeni u sebi, pa onda i u okolini..

ok kad je vec stvorio i vidio kako to funkcionise , i vidio(mada je oduvijek sve znao) da nam to nanosi bol i patnju zasto to nije uklonio(zlo) i dao nam neki drugi put , sto se tice gladi i to je isto nejasno , jesuli ona djeca gladna u africi zasluzila necim da budu zivi kosturi i da im se muhe kupe na oci , koji je njihov grijeh?
11-04-2013 at 22:43 | Ukljuèi u odgovor
djecko
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Odgovori: 13657

citat:
piknik wrote:

ok kad je vec stvorio i vidio kako to funkcionise , i vidio(mada je oduvijek sve znao) da nam to nanosi bol i patnju zasto to nije uklonio(zlo) i dao nam neki drugi put , sto se tice gladi i to je isto nejasno , jesuli ona djeca gladna u africi zasluzila necim da budu zivi kosturi i da im se muhe kupe na oci , koji je njihov grijeh?

kajm ja teb' poslije intimnih odnosa nema kajanja ...
kako oni prvi tako i ovi potonji ...
kakve jabuke i kakvi bakraèi ...
apstraktni pojmovi imaju kratak sadržaj.dok se konkretnim primjerima raširi i izkomplikuje...
Poimanje je jako bitno....

11-04-2013 at 22:49 | Ukljuèi u odgovor
piknik
1010123

citat:
Aidatuzla wrote:

zna sta cu uraditi na kraju al ja opet imam slobodnu volju. ako zelim mogu nastojati i da svoju sudbinu promijenim (o tome drugi put )
jedan hadis (ne navode ga Buharija i Muslim) ali se cesto spominje kaze da je Adem izmedju ostalog kad je trazio oprost rekao i to ..."zar Tvoja mislost nije iznad tvoje srdzbe" - "Jeste" - "Zar mi nisi propisao da cu ovo uraditi" - "Jesam" - "Hoces li me onda ponovo vratiti u Dzenent ako se pokajem" - "Hocu". otprilike je ovako to preneseno

znaci u pitanju je Njegova volja , al nije li to okrutno ? Koja je svrha ? Sad ti dam sad ti nedam pa cu ti opet dat itd .
Ako zna sta ces uradit na kraju a nezna sta ces uradit dok taj kraj nedodje onda nije sveznajuc?
11-04-2013 at 22:51 | Ukljuèi u odgovor
piknik
1010123

citat:
djecko wrote:

kajm ja teb' poslije intimnih odnosa nema kajanja ...
kako oni prvi tako i ovi potonji ...
kakve jabuke i kakvi bakraèi ...
apstraktni pojmovi imaju kratak sadržaj.dok se konkretnim primjerima raširi i izkomplikuje...
Poimanje je jako bitno....

nisam siguran sta zelis rec , da je ovo sa jabukom neka alegorija il sta vec ?
11-04-2013 at 22:54 | Ukljuèi u odgovor
djecko
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Odgovori: 13657

citat:
piknik wrote:

nisam siguran sta zelis rec , da je ovo sa jabukom neka alegorija il sta vec ?

upravo tako
11-04-2013 at 22:56 | Ukljuèi u odgovor
piknik
1010123

citat:
djecko wrote:

upravo tako

ako je to tako da li je onda sve drugo sto pise tamo u bibliji / kuranu takodje alegorija ?
11-04-2013 at 23:02 | Ukljuèi u odgovor
piknik
1010123

icon Re: I Bog stvori covjeka i zlo

citat:
Aidatuzla wrote:

kako da ti pojednostavim. evo rizikovat cu da se opet nesto pogresno skonta.

kad kazes djetetu da to ne smije ti znas da ce to uraditi (jednogodisnjak ne moze da se odupre iskusenju da istrazuje) i ti ga kaznis tako sto mu uzmes igracku na prijer ili ga skolnis od tog sporeta. za njega je ta kazna strasna al ti znas da je u sluzbi neceg boljeg. naravno da ga neces zgromiti zbog toga. oprostit ces mu. tacno si znao kako ce sve da ide ali si pustio da tako ide. zasto? volis li ti svoje dijete? znas li ti kolika ja milost majke/oca prema svom djetetu? e to je samo dio milosti koju On ima prema nama (parafraziram hadis za ovu milost)
Meni nije okrutno. Ja sam dosla to takvog zakljucka a ti kako hoces

I kazem ti, kakve god argumente da ti dam, makar dovela andjele, ti opet neces vjerovati

ok malo jest pojednostavljeno, medjutim ti to kao sto rece cinis iz ljubavi i to razumijem , medjutim da on to uradi i ti mu uskratis hranu i vodu 10 dana to bi onda bilo okrutno zar ne , ili da ga pustis da se opece i jos ga nalupas po guzi i uskratis mu hranu i vodu , to je okrutno , ja mislim da kad bi se tvoje ili moje dijete opeklo mi bi mu puhali u rucicu i namazali je nekom kremom i pokusali ga utjesit zar ne ?
ne bi ga jos dodatno kaznili , a sad kad bi vidio da dijete ide ka sporeti ili sta vec i znam da ce se opec vjerovatno bi to pokusali sprijecit

[Edited by piknik on 11-04-2013 at 23:11 GMT]
11-04-2013 at 23:07 | Ukljuèi u odgovor
piknik
1010123

citat:
Aidatuzla wrote:

da ono sto se djetetu cini okrutnim i kao da je kraj svijeta, i nije bas nesto okutno kad malo bolje pogledas djetetu je okrutno i to sto mu mazem ruku i pusem jer on nece da mu ja pusem u ruku on hoce da dira sporet

sad glad ove djece, koliko smo mi ljudi krivi sto su ta djeca gladna? koliko smo ti i ja krivi sto se mala djeca u nasem gradu izrabljuju i prose po ulicama a mi samo okrenemo glavu? ko je tu kriv? koliko smo mi krivi sto se majmun koji prebije dijete ne kazni adekvatno? onaj prebio dijete da je jedno na hirurgioji zavrsilo. ja bih ga na trgu objesila da bude takav zakon a drugi kazu da sam okrutna o to me ti pricam

dijete hoce da dira sporet zato sto nezna sta je sporet , i duznost rodtelja je da sprijeci nesrecu a ne da je dopusti .
11-04-2013 at 23:14 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 28
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 100% Tuzlanka, Ciko, dr_feelgood, karburator, pashah
FORUM : Religija i filozofija : I Bog stvori covjeka i zlo New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata