Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
piknik Nivo: Forumas sa iskustvom 1010123
Registriran(a): 29-12-2011 Odgovori: 216 IP: Maskiran
|
Re: I Bog stvori covjeka i zlo
citat: djecko wrote:
pa ne baš sve.i ne bih konkretizirao ...
Meðutim da bi se stvorile neke moralne norme ponašanja u društvu (a samim time i osuðivanje zla) religija je sigurno ono najstarije kao oblik društvene svijesti...
Pokušaji da se stvore neke univerzalne norme življenja i ponašanja,s time da ni jedna religija (religijske knjige) ne uèe ili vaspitavaju èovjeka da bude zao,veæ upravo da bude razuman i da respektuje sve što se respektovati treba....A priznaæemo da upozorava na ðavola ili ti šejtana...(upravo oni koji sa sobom nose zlo i imaju zle namjere)
Ljudi koji su uski,uvijek bezrazumno zapinju bez srama ,stida ,respekta...i navode na zlo
upravo su to oni u koje je ušo šejtan ili ðavo da ne dupliram te termine to je isti vrag
Poimanje Boga je neèija individualna stvar...
Ako ti kao kršæanin recimo smatraš da je Isus Božiji sin(nije èinio zlo ,veæ se žrtvovao za cijeli svijet-iskušenja i patnje....njemu je nanijeto najviše zla itd)....
---------------------------------------------
ja jesam odrasto u krscanskoj porodici , ali odavno to vise nisam , i ne nevjerujem u isusa , jer mi nema nikakve logike da bi iz nekog razloga bog moro postat covjekom doc medju nas i dopustit nam da ga ubijemo da bi on na sebe preuzeo grijeh koji nam je on dao Istocni grijeh od adama i eve , s kojim se kao svi radjamo pa nam ga krstenjem uklanjaju meni je to glupo , znam da nekima nije al sta ces ja tako mislim
-------------------------------------
Onda poimanje anðela Gabriela(Džebraila)....
Da li je po tebi moguæe da žena zatrudni bez oplodnje muškarca----
------------------------------------------
ne nije mi pojmljivo da zena zatrudni bez ucesca muskarca , bar na neki nacin , vjestacka oplodnja il sta vec , tu su me izgubili kod marije djevice i tog nazovi bezgresnog zaceca , jer po tome moje zacece je onda bilo nesto gresno i prljavo sto ja smatram uvredom
--------------------------------------
I svi koji su pisali i pišu ne drže narod u zabludi ...nego se promoviše ljubav ...žene prema svom anðelu ....zar je brak kao institucija potreban za potomstvo?
---------------------------------------
naravno da nije
----------------------
sigurno da nije....
ali je u tim moralnim normama ponašanja brak kao kruna-svetinja....ako je ljubav u pitanju.....
žena kad se zaljubi noge joj se odsijeku ...oèi zamagle nit èuje nit vidi....padne joj mrak na oèi.... I sutra kaže to je bio anðeo (gabrijel)....i niko ne može da zna za njenog anðela ....i tako ljudi pišu knjige...prièe romane ....oduzimaju dodaju ....
--------------------------------
ja nisam zena tako da neznam kakv joj mrak padne il nepadne , a andjela koji vode ljubav sa kcerima covjecijim ima u knjigama
samo mi nikad nije bilo jasno sta im je potomstvo jesu li to poluandjeli il sta vec i ako ih je bilo zasto nisu spomenuti
------------------------------------
a da zla ima na sve strane -svjedoci smo ..i sve što smo stariji i iskusniji ,sve ga više primjeæujemo ..i èuvamo ga se 
naravno da zla ima kroz citavu ljudsku historiju , i sta smo od toga naucili ? Nista i dalje ga cinimo jedni drugima
[Edited by piknik on 11-04-2013 at 23:49 GMT]
|
11-04-2013 at 23:47 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
primus inter pares Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 31-01-2008 Odgovori: 20460 IP: Maskiran
|
Re: I Bog stvori covjeka i zlo
po formi teoloske dogme,sama konstrukcija bozjih pravila prema covjeku je zla po sebi!
kaze:
sura an nisa...
“Onima koji neæe da vjeruju i koji èine nepravdu Allah doista neæe oprostiti i neæe im put pokazati, osim puta u džehennem; u kome æe vjeèno i zauvijek ostati; to je Allahu lahko
...naglasak na onima koji nece da vjeruju=nevjernici!
sura al azhab-Allah je nevjernike prokleo i za njih oganj razbuktali pripremio, u njemu æe vjeèno i zauvijek boraviti, ni zaštitinika ni pomagaèa neæe naæi...
znaci onaj koji voli,ne voli sve isto,i uistinu ima plan,ognja vatre... 
sura al-džin- A onoga koji Allahu i Poslaniku Njegovom ne bude poslušan sigurno èeka vatra džehennemska; u njoj æe vjeèno i zauvijek ostati”...
uistinu je samilosan i svemoguc...toliko samilosan da prijeti vjecnim vatrama i svemoguc,da mu se otrgnu kontroli... 
sto bi reko drug cicero,sumum bonum,nema dalje ni visocije,ni bolje..ko brze vise bolje aj em gad,obej jor master or daj in pejn! 
|
12-04-2013 at 08:45 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|