Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima

FORUM : Religija i filozofija : I Bog stvori covjeka i zlo
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
piknik
Nivo: Forumas sa iskustvom
1010123

Registriran(a): 29-12-2011
Odgovori: 216
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: I Bog stvori covjeka i zlo

a zasto okrecemo glavu od grozota koje vidimo , bilo da su to djeca u tuzli ili djeca u africi ? Ja mislim da bi bilo bolje da se recimo umjesto izgradnje jedne nove dzamije ili crkve taj novac upotrijebi da se toj djeci obezbijedi pitka voda i kolko tolko hrane ili da se izgradi dom za nezbrinutu djecu .

11-04-2013 at 23:20 | Ukljuèi u odgovor
piknik
1010123

icon Re: Re: I Bog stvori covjeka i zlo

citat:
Aidatuzla wrote:

pa jasno ti je receno sta da ne radis. ne moze biti jasnije. al mi smo takvi i hocemo ok, ima i za to lijek necemo da idemo po tome kako nam je receno ili idemo samo donekle nego koprcamo se kako znamo i sa sami sobom i sa drugima

ok recimo ti kazes djetetu da nedira sporet , ono nezna sta si mu rekla , i ono i dalje ide ka sporetu i ti vidis da ce se opeci , sta ces uradit?
11-04-2013 at 23:21 | Ukljuèi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Odgovori: 13657

citat:
piknik wrote:

ako je to tako da li je onda sve drugo sto pise tamo u bibliji / kuranu takodje alegorija ?

pa ne baš sve.i ne bih konkretizirao ...
Meðutim da bi se stvorile neke moralne norme ponašanja u društvu (a samim time i osuðivanje zla) religija je sigurno ono najstarije kao oblik društvene svijesti...
Pokušaji da se stvore neke univerzalne norme življenja i ponašanja,s time da ni jedna religija (religijske knjige) ne uèe ili vaspitavaju èovjeka da bude zao,veæ upravo da bude razuman i da respektuje sve što se respektovati treba....A priznaæemo da upozorava na ðavola ili ti šejtana...(upravo oni koji sa sobom nose zlo i imaju zle namjere)
Ljudi koji su uski,uvijek bezrazumno zapinju bez srama ,stida ,respekta...i navode na zlo
upravo su to oni u koje je ušo šejtan ili ðavo da ne dupliram te termine to je isti vrag

Poimanje Boga je neèija individualna stvar...
Ako ti kao kršæanin recimo smatraš da je Isus Božiji sin(nije èinio zlo ,veæ se žrtvovao za cijeli svijet-iskušenja i patnje....njemu je nanijeto najviše zla itd)....

Onda poimanje anðela Gabriela(Džebraila)....
Da li je po tebi moguæe da žena zatrudni bez oplodnje muškarca----
I svi koji su pisali i pišu ne drže narod u zabludi ...nego se promoviše ljubav ...žene prema svom anðelu ....zar je brak kao institucija potreban za potomstvo?
sigurno da nije....
ali je u tim moralnim normama ponašanja brak kao kruna-svetinja....ako je ljubav u pitanju.....
žena kad se zaljubi noge joj se odsijeku ...oèi zamagle nit èuje nit vidi....padne joj mrak na oèi.... I sutra kaže to je bio anðeo (gabrijel)....i niko ne može da zna za njenog anðela ....i tako ljudi pišu knjige...prièe romane ....oduzimaju dodaju ....
a da zla ima na sve strane -svjedoci smo ..i sve što smo stariji i iskusniji ,sve ga više primjeæujemo ..i èuvamo ga se
11-04-2013 at 23:27 | Ukljuèi u odgovor
piknik
1010123

citat:
Aidatuzla wrote:

aaaa da nema dzamija trebalo bi ih izmisliti jer su lijek za sve
pa znas li ti koliko se novca u ovoj drzavi potrosi na marifetluka od kojih mi okrecemo glavu. kakv dzamije. od zlata bi se taj dom mogao napraviti da politicari daju po jednu mjesecnu platu samo. kakv dzamije i kakvi bakraci.
ne propadaju biblioteke i muzeji zato sto se grade dzamije, nego sto nasa djeca tamo nece da idu. nisu ona u dzamijama nego u kafanama i na internetu ovako ko ti i ja

sta predlazes da se uradi po tom pitanju?
ja se slazem sa ovim sto si rekla nisu samo dzamije i crkve ali ja ih uzimam za primjer , jer bi oni koji idu u njih trebali da budu uzor drugima ja mislim da se bog ne bi ljutio i ako mu se pomolimo/klanjamo na cvjetnoj livadi netreba gledat sta rade drugi nego gledat da budes uzor drugima(naravno pozitivan)
11-04-2013 at 23:32 | Ukljuèi u odgovor
piknik
1010123

citat:
djecko wrote:

pa ne baš sve.i ne bih konkretizirao ...
Meðutim da bi se stvorile neke moralne norme ponašanja u društvu (a samim time i osuðivanje zla) religija je sigurno ono najstarije kao oblik društvene svijesti...
Pokušaji da se stvore neke univerzalne norme življenja i ponašanja,s time da ni jedna religija (religijske knjige) ne uèe ili vaspitavaju èovjeka da bude zao,veæ upravo da bude razuman i da respektuje sve što se respektovati treba....A priznaæemo da upozorava na ðavola ili ti šejtana...(upravo oni koji sa sobom nose zlo i imaju zle namjere)
Ljudi koji su uski,uvijek bezrazumno zapinju bez srama ,stida ,respekta...i navode na zlo
upravo su to oni u koje je ušo šejtan ili ðavo da ne dupliram te termine to je isti vrag

Poimanje Boga je neèija individualna stvar...
Ako ti kao kršæanin recimo smatraš da je Isus Božiji sin(nije èinio zlo ,veæ se žrtvovao za cijeli svijet-iskušenja i patnje....njemu je nanijeto najviše zla itd)....

---------------------------------------------
ja jesam odrasto u krscanskoj porodici , ali odavno to vise nisam , i ne nevjerujem u isusa , jer mi nema nikakve logike da bi iz nekog razloga bog moro postat covjekom doc medju nas i dopustit nam da ga ubijemo da bi on na sebe preuzeo grijeh koji nam je on dao Istocni grijeh od adama i eve , s kojim se kao svi radjamo pa nam ga krstenjem uklanjaju meni je to glupo , znam da nekima nije al sta ces ja tako mislim
-------------------------------------

Onda poimanje anðela Gabriela(Džebraila)....
Da li je po tebi moguæe da žena zatrudni bez oplodnje muškarca----
------------------------------------------
ne nije mi pojmljivo da zena zatrudni bez ucesca muskarca , bar na neki nacin , vjestacka oplodnja il sta vec , tu su me izgubili kod marije djevice i tog nazovi bezgresnog zaceca , jer po tome moje zacece je onda bilo nesto gresno i prljavo sto ja smatram uvredom
--------------------------------------

I svi koji su pisali i pišu ne drže narod u zabludi ...nego se promoviše ljubav ...žene prema svom anðelu ....zar je brak kao institucija potreban za potomstvo?
---------------------------------------
naravno da nije

----------------------
sigurno da nije....
ali je u tim moralnim normama ponašanja brak kao kruna-svetinja....ako je ljubav u pitanju.....
žena kad se zaljubi noge joj se odsijeku ...oèi zamagle nit èuje nit vidi....padne joj mrak na oèi.... I sutra kaže to je bio anðeo (gabrijel)....i niko ne može da zna za njenog anðela ....i tako ljudi pišu knjige...prièe romane ....oduzimaju dodaju ....
--------------------------------
ja nisam zena tako da neznam kakv joj mrak padne il nepadne , a andjela koji vode ljubav sa kcerima covjecijim ima u knjigama
samo mi nikad nije bilo jasno sta im je potomstvo jesu li to poluandjeli il sta vec i ako ih je bilo zasto nisu spomenuti

------------------------------------

a da zla ima na sve strane -svjedoci smo ..i sve što smo stariji i iskusniji ,sve ga više primjeæujemo ..i èuvamo ga se

naravno da zla ima kroz citavu ljudsku historiju , i sta smo od toga naucili ? Nista i dalje ga cinimo jedni drugima

[Edited by piknik on 11-04-2013 at 23:49 GMT]
11-04-2013 at 23:47 | Ukljuèi u odgovor
piknik
1010123

citat:
Aidatuzla wrote:

pa dzamije i crkve su tu da bi se ljudi skupljali,imali zajednicke molitve, imali neku zajednicu, druzenje, ideje, razgovore... a ti se mozes moliti i dok auto vozis. puno ljudi klanja kod kuce uzor su svojoj djeci po tom pitanju. ne da je bolej moliti s ekod kuce nego da imau rutinu u obavljanju molitve. ljudi se cesto pomole prije odlaska u krevet, zar ne? eto ti rutina jedna lijepa

eto ja mislim ( iako ti ono rece za misljenja da su ko ono nesto sto svi imamo) da bi recimo bilo lijepo da se umjesto jedne nove crkve ili onog velikog rostfrajnog kriza ili nove dzamije i velike munare , taj novac iskoristi za izgradnju doma za napustenu djecu i recimo da se novac koji se uzima ( lemozna i nobet u crkvi i zaboravio sam kako ono bi u dzamijama ) iskoristi da se onima koji budu zbrinuti obezbijedi hrana i ostalo kolko moze od tog novca , umjesto da hodza i parok kupe novog audija ili slicne gluposti , isto vazi i za politicare i sve ostale koji uzimaju od naroda a nista nevracaju
11-04-2013 at 23:56 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460

po formi teoloske dogme,sama konstrukcija bozjih pravila prema covjeku je zla po sebi!
kaze:
sura an nisa...
“Onima koji neæe da vjeruju i koji èine nepravdu Allah doista neæe oprostiti i neæe im put pokazati, osim puta u džehennem; u kome æe vjeèno i zauvijek ostati; to je Allahu lahko
...naglasak na onima koji nece da vjeruju=nevjernici!

sura al azhab-Allah je nevjernike prokleo i za njih oganj razbuktali pripremio, u njemu æe vjeèno i zauvijek boraviti, ni zaštitinika ni pomagaèa neæe naæi...

znaci onaj koji voli,ne voli sve isto,i uistinu ima plan,ognja vatre...

sura al-džin- A onoga koji Allahu i Poslaniku Njegovom ne bude poslušan sigurno èeka vatra džehennemska; u njoj æe vjeèno i zauvijek ostati”...

uistinu je samilosan i svemoguc...toliko samilosan da prijeti vjecnim vatrama i svemoguc,da mu se otrgnu kontroli...

sto bi reko drug cicero,sumum bonum,nema dalje ni visocije,ni bolje..ko brze vise bolje aj em gad,obej jor master or daj in pejn!

12-04-2013 at 08:45 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares

ajmo dalje...
hadis gdje se kaze,da je muhamed reko da je crni pas sejtan!

kaze nije on to tako mislijo,upotrrijebio je ime sejtan,vise kao sejtan svoje vrste,mali vrag! jerbo su crni psi najdrskiji,najruzniji i najokrutniji...mislim wtf..onaj koji je dobio konacnu objavu ljudima,lupi ovakvo nesto...

onda ime vraga i nije toliko lose,samo malo luckasto...

12-04-2013 at 08:49 | Ukljuèi u odgovor
Azur
xxxxxyyyyy

Registriran(a): 24-07-2005
Odgovori: 5025

citat:
primus inter pares wrote:
ajmo dalje...
hadis gdje se kaze,da je muhamed reko da je crni pas sejtan!

kaze nije on to tako mislijo,upotrrijebio je ime sejtan,vise kao sejtan svoje vrste,mali vrag! jerbo su crni psi najdrskiji,najruzniji i najokrutniji...mislim wtf..onaj koji je dobio konacnu objavu ljudima,lupi ovakvo nesto...

onda ime vraga i nije toliko lose,samo malo luckasto...

Tako efendija, tako i nemoj vise da "kupujes sajtana" u kafani

12-04-2013 at 08:54 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares

teoloska dogma razlikuje bozije djelo, i ljudska djela..
postoji dobro i bog cini uvijek dobro.bog je izvor sve ljepote i vrlina...
a zlo je relativno...i ne postoji zaprave...
nego se javlja kada se dobro relativizuje...
dakako da je religiji tu potebna slobodna volja covjeka kao izgovor,jer kako drukcije objasniti cinjenje zla,kada je i slobodna volja djelo bozije,a sve od boga je dobro...
misim ono...uc u dubinu i sustinu,a ne zapitat se u sebi,nego bezpogovorno slijediti uputstva puna rupa...
osjecam da sliedi brisanje... uistinu sam zajebat

12-04-2013 at 08:56 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 19
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 100% Tuzlanka, Ciko, dr_feelgood, karburator, pashah
FORUM : Religija i filozofija : I Bog stvori covjeka i zlo New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata