Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : JMBG jer me se tièe
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Odgovori: 39084
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: JMBG jer me se tièe

Ako se blokada u BiH nastavi moguæa je akcija EU

Mirni protesti su dio normalnih i demokratskih procesa, a graðani Bosne i Hercegovine imaju pravo da se uvijek èuje njihov glas, zvanièan je stav Brisela, kojeg je u izjavi za Dnevni avaz prenijela Maja Kocijanèiæ, glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Kako je nezvanièno preneseno, visoki zvaniènici EU s pažnjom gledaju na razvoj situacije u BiH, te je moguæe oèekivati skoriju reakciju, ukoliko bh. institucijama ne bude bilo onemoguæeno da nastave s radom.

"Protesti koje smo vidjeli u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko dana su izraz snažnih zahtjeva graðana upuæenom politièkim voðama i institucijama, a to je da se prestanu fokusirati na partijske i etnièke interese, te da poènu raditi na urgentnim pitanjima od životnog znaèaja za graðane, kao što je pitanje jedinstvenog matiènog broja" kazala je Kocijanèiæ za Avaz.

Naglašavajuæi kako je imperativ bh. vlasti da se okrenu reformama nužnih za napredak i prosperitet zemlje, Kocijanèiæ je pocrtala da je i u trenutnoj politièkoj situaciji u kojoj se država nalazi apsolutno presudno da institucije BiH rade punom brzinom na riješavanju hitnih pitanja za evropske intergracije.

"Pozivamo institucije i politièke èelnike da uvaže zahtjeve graðana i da odmah poènu raditi na njihovim rješenjima", poruèila je Kocijanèiæ.

Radiosarajevo.ba

14-06-2013 at 09:15 | Ukljuèi u odgovor
laly

Al' kapa je premrka
smeši se Svitava
mogu zaboraviti Braè
u Neum se spremam, jer beba mi pasoša nema,
ne ne, ne ne!

15-06-2013 at 11:53 | Ukljuèi u odgovor
laly

Slike od danas
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.570139889705090.1073741835.456882764364137&type=1

[Edited by laly on 15-06-2013 at 15:05 GMT]

15-06-2013 at 14:46 | Ukljuèi u odgovor
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

Preminula je Berina Hamidoviæ, beba bez matiènog broja

Berina Hamidoviæ, beba od mjesec i po, preminula je u Beogradu, gdje se nalazila na lijeèenju, saznaje Klix.ba. Otac Edin kaže da je njegovo dijete bilo žrtva administracije.

Berina je roðena 17. marta ove godine. Dijagnosticirana joj je traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze te nije mogla da jede. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspješna, upuæena je u Beograd. Meðutim, tada su nastupili novi problemi jer beba, iako hitan sluèaj, nije imala matièni broj, a samim tim ni pasoš, dok su oboje roditelja nezaposleni. Edin Hamidoviæ u razgovoru za naš portal kaže da je za prikupljanje novca najzaslužniji njegov komšiluk na Ilidži.

Na granici su satima èekali u vozilu Hitne pomoæi, u kojem je beba bila prikljuèena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

"Iako je dijete bilo hitan sluèaj i Granièna policija je trebala biti obaviještena da na tom graniènom prijelazu dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni na našoj ni na srbijanskoj granici niko nije obavijestio da dolazimo", isprièao nam je ožalošæeni otac.

"Rekli su: 'Otkud mi znamo da vi ne trgujete djecom'. Morali smo u Ministarstvu civilnih poslova tražiti da nam daju bilo kakvu potvrdu. Zatim smo otišli u policiju, gdje su nam rekli da su nemoæni i da ne mogu ništa uraditi. Morali smo ih zamoliti da oni nazovu Graniènu policiju i kažu im da æe sanitetsko vozilo doæi na taj granièni prijelaz", s tugom se prisjetio Hamidoviæ dešavanja otprije mjesec dana.

Kad su konaèno uspjeli doæi do Beograda, u tamošnjoj bolnici pojavili su se novi problemi.

"Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lijepo piše da ukoliko operaciju nije moguæe obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U Kantonu su nam rekli kako oni nisu u moguænosti da plate lijeèenje. Puno nam je pomogla jedna pravnica iz Srbije. Objasnili smo joj da je beba tu poslana na operaciju, te su nam rekli kako æe to oni riješiti pravnim putem", rekao je Hamidoviæ.

Berina je potom dobila sepsu.

Preminula je 13. juna, a dženaza æe joj biti klanjana u ponedjeljak, 17. juna u 14 sati na groblju Vlakovo.
(klix.ba)

16-06-2013 at 12:21 | Ukljuèi u odgovor
laly

strasno...

16-06-2013 at 12:27 | Ukljuèi u odgovor
Azur
xxxxxyyyyy

Registriran(a): 24-07-2005
Odgovori: 5025

Sad i ja procitah vijest...sta reci? Iskrena sucut roditeljima i nekj joj je laka zemlja.

16-06-2013 at 12:28 | Ukljuèi u odgovor
soraya

EMIR SULJAGIÆ: ŽIVOT PREMINULE BEBE IDE NA DUŠU SREDOJA NOVIÆA!
Nedjelja, 16 Juni 2013 13:02

Koordinator koalicija organizacija civilnog društva Emir Suljagiæ u razgovoru za Fenu pojašnja ulogu ove koalicije u organizaciji protesta pred Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine, može li se naæi kompromis kada je u pitanju Jedinstveni matièni broj graðana, zašto smatra da nisu sve politièke partije iste te kako vidi izlaz iz postojeæeg beznaða

Koordinator koalicija organizacija civilnog društva Emir Suljagiæ u razgovoru za Fenu pojašnja ulogu ove koalicije u organizaciji protesta pred Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine, može li se naæi kompromis kada je u pitanju Jedinstveni matièni broj graðana, zašto smatra da nisu sve politièke partije iste te kako vidi izlaz iz postojeæeg beznaða.

Predsjednik RS je, izmeðu ostalog, optužio koaliciju organizacija civilnog društva Prvi mart kao jednog od organizatora protesta ispred zgrade Parlamenta BiH. Èinjenica je da ste vi, u ime organizacija èlanica, javno podržali proteste i pozvali graðane da im se pridruže. Meðutim, to su uradile i mnoge druge organizacije civilnog društva ali je Dodik izabrao baš vas, Centre civilnih inicijativa i grupu Anti-Dejton i tri politièke partije iz Sarajeva kao glavne krivce za proteste?

- Pitanje Jedinstvenog matiènog broja je za Prvi mart izuzetno aktuelno još od prošlog ljeta jer su vlasti etniteta RS sistematski radile na tome da ponište što veæi broj JMB graðana Podrinja roðenih u periodu izmeðu 1992. i 1995. godine, ali i nakon toga. Mi smo od tada smo u stalnoj konfrontaciji sa režimom zbog njihovih pokušaja da JMB iskoriste kao mehanizam ucjene onih èija im se imena ne sviðaju, ali da u ovom sluèaju onemoguæe punoljetne i punopravne graðane BiH da uživaju biraèko pravo, zbog toga što nemaju pravo ime i prezime. Ono što su radili od prošle godine na nekoliko lokaciju u entitetu RS danas pokušavaju na nivou BiH uzimajuæi svu djecu roðenu nakon 12. februara 2013. godine kao taoce. Meðu demonstrantima ima jako mnogo ljudi koji su, uslovno govoreæi, došljaci na ovu temu, ali je upravo zato jako važno da protest istraje u zahtjevu za dosljedno provoðenje odluke Ustavnog suda i oèuvanja cjelovitog sistema izdavanja matiènih brojeva i liènih dokumenata, jer bi taj dio ovlasti u rukama sadašnjeg režima u RS-u postao još jedan instrument u nastavku etnièkog èišæenja nesrba administrativnim mjerama koje se primjenjuju od trenutka kada je poèela i primjena Aneksa VII.

Odluka Ustavnog suda BiH je jasna i ona se iskljuèivo odnosi na tehnièko pitanje imena opština u entitetu RS, meðutim SNSD i SDS su odluèili da pokušaju iznuditi zakonsko rješenje koje je suprotno odluci suda i kao što reèe Mladen Bosiæ, uraditi to "po svaku cijenu", što oèigledno ukljuèuje i zdravlje i živote tek roðene djece. Ne sumnjam da i u Sarajevu postoji dio ljudi koji æe, onako kako su to radili u aprilu 1992. godine vodeæi debatu o tome da li grad granatira JNA ili su to ipak "samo" paravojne formacije SDS-a, pokušati da traži najmanji zajednièki imenitelj. Ali, najmanji zajednièki imenitelj sa fašizmom je uvijek fašizam.

I šta sad? Koji su slijedeæi koraci i šta ovi protesti mogu postiæi?

- JMB je samo generalna proba za ucjenu koju SNSD i SDS spremaju na pitanju Izbornog zakona. Naime, Ustavni sud je stavio van snage i dijelove Izbornog zakona koji se odnose na dvojna imena gradova u RS-u i nema sumnje da æe SDS i SNSD kao i na pitanju matiènog broja poèeti da ucjenjuju. Tada æe ove dvije partije tražiti da se ukine Glavni centar za brojanje u CIK-u s ciljem provoðenja manipulacija unutar opštinskih izbornih komisija, kao i zatvaranje izbornih listi s ciljem onemoguæavanja zajednièke liste probosanskih politièkih subjekata na iduæim izborima. Stoga smatram da su ovi protesti izuzetno važni jer su izraz masovnog graðanskog bijesa zbog manipulacije sudbinom i zdravljem tek roðenog djeteta.

Meðutim, treba biti spreman na dug politièki proces koji bi na kraju mogao završiti provoðenjem odluke Ustavnog suda BiH od strane Visokog predstavnika. Ne želim ni da pomislim da bi neka od partija iz FBiH mogla pristati na zahtjeve SNSD-a i SDS-a jer bi onda ponijela odgovornost za vjerovatno neodržavanje izbora 2014. i poèetak definitivne podjele zemlje putem ucjena u Parlamentu BiH.

Da li smatrate, kao što neki dužnosnici tvrde, da ovi protesti štete ugledu BiH i da pomažu onima koji žele blokadu institucija BiH, npr. partijama iz RS i predstavnicima dva HDZ-a?

- Mislim da ugledu BiH najviše šteti to što je jedina zemlja na svijetu u kojoj manje od jedne èetvrtine poslanika u državnom parlamentu može blokirati demokratsku volju skoro pa dvotreæinske veæine graðana. Normalno je da su graðani frustrirani takvim stanjem i ta frustracija je izašla na površinu nakon što je demokratska manjina po ko zna koji put u zadnjih 17 i po godina odluèila da nam svima isporuèi ultimatum u vidu igre sa sudbinom potpuno nevinog djeteta. To su èinjenice.

Dio javnosti bi rado da zatvori oèi i pokuša reæi da su baš svi politièari jednako krivi za sve probleme u zemlji ali to naprosto nije taèno. Strašna nezaposlenost, korupcija, nepotizam i sve ostale boljke ovog društva se mogu fakturisati partijama na vlasti taèno onoliko koliko su godina istu obnašale, ali integracije u NATO i EU blokiraju oni koji pokušavaju ratne ciljeve provesti mirnodopskim ucjenama.

U Parlamentu BiH postoji dovoljna veæina za promjene Ustava, kao i za munjevitu integraciju zemlje u EU i NATO, ali je mehanizam entitetskog glasanja taj nepremostivi zid koji nas drži u ovom stanju beznaða i siromaštva. Zbog toga, Prvi mart radi na tome da se ta blokada otkloni na izborima 2014. tako što æe se sve partije koje se slažu u vezi ubrzanog ulaska u NATO pakt i EU staviti na jedinstvenu otvorenu listu s ciljem sprjeèavanja rasipanja glasova.

Dok smo vodili ovaj razgovor objavljena je vijest da je preminula Berina Hamidoviæ, beba od mjesec i pol, a koja zbog toga što nije imala matièni broj je jedva izišla iz države na lijeèenje. Koji je Vaš komentar?

- Ovaj život ide na dušu Sredoja Noviæa, državnog ministra civilnih poslova, jer je krizu kreirao on kad je pred Vijeæe ministara stavio izmjene Zakona o JMB koje izlaze izvan okvira Odluke Ustavnog suda. Što samo potvrðuje ono što govorim sve vrijeme: svi od Dodika preko Bosiæa do Noviæa, svi državni službenici, funkcioneri i poslanici iz RS u državnim institucijama su spremni pustiti svu našu djecu i da umiru, samo da bi oni izborili taj komad suvereniteta i pravo da izdaju matiène brojeve u RS-u.

(otisak.ba)

16-06-2013 at 16:19 | Ukljuèi u odgovor
laly

Veèeras u 21.00h graðani Tuzle se okupljaju na Sonom trgu, da u tišini odaju poèast preminuloj Berini Hamidoviæ. "Smatramo da je indolentnost vladajuæih struktura uveliko doprinijela da ova jednoipomjeseèna beba postane žrtva nefunkcionirajuæeg sistema naše države. Pozivamo sve graðane Tuzle i da nam se pridruže u odavanju poèasti maloj Berini" - stoji u pozivu èlanova Facebook grupe "Hoæemo JMBG za našu djecu - Tuzla"

16-06-2013 at 17:56 | Ukljuèi u odgovor
soraya

icon Re: Re: JMBG jer me se tièe

citat:
laly wrote:
Veèeras u 21.00h graðani Tuzle se okupljaju na Sonom trgu, da u tišini odaju poèast preminuloj Berini Hamidoviæ. "Smatramo da je indolentnost vladajuæih struktura uveliko doprinijela da ova jednoipomjeseèna beba postane žrtva nefunkcionirajuæeg sistema naše države. Pozivamo sve graðane Tuzle i da nam se pridruže u odavanju poèasti maloj Berini" - stoji u pozivu èlanova Facebook grupe "Hoæemo JMBG za našu djecu - Tuzla"

ne dozvolimo da nam se raðaju "nevidljiva" djeca i da ne ostaje nikakvog traga o njihovom postojanju ....jer desilo se maloj Berini,a ovakvih beba u BIH trenutno ima preko 5000...
16-06-2013 at 18:39 | Ukljuèi u odgovor
mustajbeg
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Odgovori: 1379

Sredoje i svi Sredojevici,zelim da vam sve zivo pocrka!!!
Nema ovdje finih rijeci,j***m li ti, da ti j***m majku, tebi i svima sto ovu zemlju i narod zelite unistiti!!!
SMRT FASIZMU!!!

16-06-2013 at 19:35 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 4
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Alisa lira, bamby, bandolero, BASTA, BoBann, Caliph, drtwin, eduardTZ, elao, jasa, kemmo, Ker, lion, modran1458, obdaniste67, Selne, tuzlak77god
FORUM : Politika : JMBG jer me se tièe New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net