Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : JMBG jer me se tièe
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Odgovori: 39084
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: JMBG jer me se tièe

Poziv na gradjansku neposlusnost

"Kao nenasilan oblik borbe, graðanska neposlušnost je jedan od najefikasnijih naèina vršenja pritiska na vladajuæu klasu. Neposluhom i uz pomoæ nenasilnih metoda, nezadovoljni graðani i graðanke mogu se izboriti za svoja prava èak i ako protiv sebe imaju daleko nadmoænijeg i uticajnijeg protivnika. U našem sluèaju, borba za djecu i za Zakon o matiènom broju mora biti dostojanstvena i nenasilna, te mora sadržavati elemente poput društvenog bojkota i/ili neposlušnosti, odbijanja plaæanja raèuna, taksi, naknada i poreza, bojkota zakonodavnih tijela i državnih službi. Ovo su samo neki od naèina na koje se možemo pobuniti protiv sistema koji veæ dvije decenije odbija da radi u interesu naroda.

Za poèetak, mi smo odabrali jedan od najefikasnijih naèina za borbu protiv onih koji ne rade ništa. Uskratit æemo im najvažniju polugu moæi: novac.

Kako?IZAÐITE
Ponedjeljak je neradni dan. Svi dobronamjerni pojednici i pojedinke trebaju biti ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak, 01.07.2013. godine od 10:00 sati. Što nas je više, poruka koju im šaljemo je jaèa. Što nas je više, oni æe prije poèeti da rade u interesu nas, obiènih ljudi.

NE PLAÆAJTE
Jedan dan, 01.07.2013. godine ne kupujte i ne trošite ništa, ne punite budžete. Odgodite plaæanje raèuna svim javnim preduzeæima, odgodite plaæanje kazni i dadžbina državnim institucijama do 01.08.2013. godine. Ne punite budžete. Èuvajte svoj novac u svojim džepovima.

ZAPAMTITE
Dobro zapamtite sve politièke stranke, pojedince i pojedinke koje su trenutno u Parlamentu BiH i na vlasti. Zapamtite ih. Sada im dajemo otkaz.

Ponedjeljak, 01.07.2013. godine je neradni dan.
Izaðite i dajte im OTKAZ."

28-06-2013 at 19:56 | Ukljuèi u odgovor
prika621
Nivo: Novi forumaš
Registriran(a): 11-05-2011
Odgovori: 10

icon Re: JMBG jer me se tièe

nije mi jasno kako je lako smotat pametne ljude kad im ponudis dudu varalicu na kojoj ce iskaliti svoj opravdani bijes.mislim da je jmbg ta duda varalica,jer puno je opasnije za politicku oligarhiju da je raja postavila sustinsko pitanje o kvaliteti zdravstva u drzavi i ko je kriv sto je to tako.ovako je kao problem da se dijete nemoze lijeciti u beogradu jer nema jmbg.pravo pitanje zasto se dijete nemoze lijeciti u sarajevu ili tuzli ili banja luci.mozda jer roditelji nemaju 10000 maraka da plate pregled u privatnoj klinici cije vlasnik doktor koji prije podne radi u drzavnoj bolnici ili ruditelji nemaju para da svakom doktoru,sestri,portiru,cistacici svakom vragu daju 100 eura da svi oni samo rade svoj posao za koji primaju plcu.koji bi to bio broj demonstranata da se pred bolnicama skupe svi oni koji sa bili prisiljeni ciniti krivicno djelo davanja mita u bolnicama .,uostalom kartagenu /RS/treba srusiti,.tako ili tako nekako je govorio senator,ali u starom rimu.ostajte mi zdravi i veseli i razmislite kako manipuliraju vama.

29-06-2013 at 08:08 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-03-2004
Odgovori: 15602

icon Re: Re: JMBG jer me se tièe

citat:
prika621 wrote:

zar ne misliš da je ovo sa JMBG samo personifikacija za sve što nas boli, izmeðu ostalog, i problem koji si naveo u zdravstvu
29-06-2013 at 11:33 | Ukljuèi u odgovor
bracko
Nivo: Forumas sa iskustvom
ništa

Registriran(a): 01-02-2013
Odgovori: 312

citat:
hurija wrote:

zar ne misliš da je ovo sa JMBG samo personifikacija za sve što nas boli, izmeðu ostalog, i problem koji si naveo u zdravstvu

Od ovog svega bit æe tresla se gora rodio se miš,pozivati na neposlušnost graðane je urušavanje državnih institucija,naj gore što je narod zaboravio da je komunizam i socijalizam uništen imamo samo demokratsko društvo i ponovo se bune.
30-06-2013 at 16:06 | Ukljuèi u odgovor
laly
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Odgovori: 39084

citat:
bracko wrote:

Od ovog svega bit æe tresla se gora rodio se miš,pozivati na neposlušnost graðane je urušavanje državnih institucija,naj gore što je narod zaboravio da je komunizam i socijalizam uništen imamo samo demokratsko društvo i ponovo se bune.

to tebi dobro u ovom drustvu
30-06-2013 at 16:43 | Ukljuèi u odgovor
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

citat:
bracko wrote:

„Postoje politièari koji smatraju da se protestima ništa ne postiže i da se njima samo gubi vrijeme. Oni bi, barem iz nekog oportuniteta, stvar trebali da posmatraju drugaèije, a još bolje bi bilo ako bi to èinili zbog sadržinskih razloga.“ „Mislim da su se oni ljudi koji demonstriraju riješili svojih strahova. Osjeæaju se osloboðeno. Prièao sam sa tim ljudima, pa i one duge noæi kada sam pregovarao kako bi se završila blokada parlamenta. Tu se radi o gradskim ljudima, mladim, obrazovanim ljudima, ali i o starima, kojima su jednostavno siti svega. Demonstracije su mirne. To je dobro za imidž Bosne i Hercegovine. „U ovoj zemlji je bilo dosta krvoproliæa, 100.000 mrtvih. Približava se 11. juli, dan sjeæanja na Srebrenicu, kada se opet sahranjuju na stotine. Ljudima je toga dosta, kao što im je dosta i politike, i to su stavili do znanja.“ Visoki predstavnik je naveo kako u meðunarodnoj zajednici postoje neki novi pristupi, ali i „neèuvena frustracija“ kada je rijeè o BiH, te da je razmišljao o korištenju „Bonskih ovlasti“. „Razmišljao o tome jesam, ali filozofija meðunarodne zajednice je trenutno takva da se lokalnom procesu daje prednost. U BiH se rat završio prije 18 godina. Vrijeme je da BiH poène da preuzima sve više odgovornosti. Zbog toga lokalni proces ima prednost. Ali ako on ne urodi plodom, moglo bi se razmisliti o upotrebi bonskih ovlaštenja.“ (Vanlentin Intzko)
30-06-2013 at 16:49 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-03-2004
Odgovori: 15602

citat:
bracko wrote:

urušavanje državnih institucija? možda iz perspektive Laktašenka & comp from FBiH..al' iz perspektive graðanina, onda nek se uruši kad je došlo do neposluha. šta bi bilo kad bi se graðani pozvali na "posluh" radi njihove bahatosti, ne smijem ni da mislim..
30-06-2013 at 21:57 | Ukljuèi u odgovor
bracko
ništa

citat:
laly wrote:

to tebi dobro u ovom drustvu

A što bi mi bilo loše,ipak smo sami birali vlast,pa pošto sebe nemožemo promjeniti džaba je mjenjati vlast.
01-07-2013 at 08:25 | Ukljuèi u odgovor
bracko
ništa

citat:
soraya wrote:

„Postoje politièari koji smatraju da se protestima ništa ne postiže i da se njima samo gubi vrijeme. Oni bi, barem iz nekog oportuniteta, stvar trebali da posmatraju drugaèije, a još bolje bi bilo ako bi to èinili zbog sadržinskih razloga.“ „Mislim da su se oni ljudi koji demonstriraju riješili svojih strahova. Osjeæaju se osloboðeno. Prièao sam sa tim ljudima, pa i one duge noæi kada sam pregovarao kako bi se završila blokada parlamenta. Tu se radi o gradskim ljudima, mladim, obrazovanim ljudima, ali i o starima, kojima su jednostavno siti svega. Demonstracije su mirne. To je dobro za imidž Bosne i Hercegovine. „U ovoj zemlji je bilo dosta krvoproliæa, 100.000 mrtvih. Približava se 11. juli, dan sjeæanja na Srebrenicu, kada se opet sahranjuju na stotine. Ljudima je toga dosta, kao što im je dosta i politike, i to su stavili do znanja.“ Visoki predstavnik je naveo kako u meðunarodnoj zajednici postoje neki novi pristupi, ali i „neèuvena frustracija“ kada je rijeè o BiH, te da je razmišljao o korištenju „Bonskih ovlasti“. „Razmišljao o tome jesam, ali filozofija meðunarodne zajednice je trenutno takva da se lokalnom procesu daje prednost. U BiH se rat završio prije 18 godina. Vrijeme je da BiH poène da preuzima sve više odgovornosti. Zbog toga lokalni proces ima prednost. Ali ako on ne urodi plodom, moglo bi se razmisliti o upotrebi bonskih ovlaštenja.“ (Vanlentin Intzko)

Ovako dugo nisu razmišljali kad su uvoðena Bonska ovlaštenja u RS,neznam što toliko èeka za Federaciju,a ako uvede u Parlament BiH uvodi protektorat a to više ne interesuje meðunarodnu zajednicu.
01-07-2013 at 08:29 | Ukljuèi u odgovor
bracko
ništa

citat:
hurija wrote:

urušavanje državnih institucija? možda iz perspektive Laktašenka & comp from FBiH..al' iz perspektive graðanina, onda nek se uruši kad je došlo do neposluha. šta bi bilo kad bi se graðani pozvali na "posluh" radi njihove bahatosti, ne smijem ni da mislim..

Pa i vreme je da se uruši,podržavam te u potpunosti.
01-07-2013 at 08:31 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 12
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Alisa lira, bamby, bandolero, BASTA, BoBann, Caliph, drtwin, eduardTZ, elao, jasa, kemmo, Ker, lion, modran1458, obdaniste67, Selne, tuzlak77god
FORUM : Politika : JMBG jer me se tièe New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net