|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
besmir Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: Turcizmi
citat: Mogadishu wrote:
Pitanje za onoga ko ima dobru literaturu o posudjenicama u nasem jeziku:
Da li se turcizmima nazivaju i rijeci koje su nama dosle sa turcima, a u stvari su arapskog porijekla?
U doba kada smo bili pod Turcima, recimo nominalno do 1878. godine kada su dosli Austrijanci, turski jezik koji se govorio na teritoriji turske imperije se nazivao "Otomanski turski." Kao jezik je bio pisan arapskim pismom posebnog otomanskog skripta (rukopisa, pisma), u sebi sacinjavao rijeci danasnjeg turskog jezika, kao i perzijskog i arapskog. Recimo neke rijeci koje su "arabizmi": "kahva," "dzezva," "hamam," "dunjaluk" ali nije recimo rijec kao sto je "asker." Sta su Otomani radili ovim rijecima koje su posudile od Arapa? Pa, kao sto i mi radimo posudjenicama iz stranih jezika, dodavali su im svoje padezne, pridjevne i ine nastavke: arapska "dunja" ili "svijet" je postao otomanski "dunjaluk" i slicno, arapski "kahar" je postao turski "kaharli," arapski "hamaam" je postao turski "hamam" i slicno.
Nakon pada Otomanske imperije i Ataturkove diktature, prva stvar koju je uradila njegova vlada je promjena jezika. On je uzeo moc ulemi time sto je promjenio naziv jezika u turski i naredio izmjenu gramatike (koja je uradjena po modelu njemackog jezika, dakle stavljaju glagol na posljednje mjesto) i naredio da ga se pise romanskim pismom. Samim tim je Turska imala fakat nepismenog naroda u ovom novom pismu i jeziku sve do pocetka drugog svjetskog rata.
Kazemo "posudjenica" ali da li je ona posudjenica" ili je "integracija?" Jer dunja je dunja na bosanskom, dok je na arapskom svijet, jer burek je burek na bosanskom, dok je na turskom pita, itd. Ja sam vise pristalica teorije da su te rijeci "pobosnarizirane" :lol :lol :lol dakle, one su IZGUBILE svoje originalno znacenje i postale su nesto novo.
|
|
08-11-2005 at 17:43 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
citat: Sevdalija wrote:
Ja sam cuo da je ono "H" koje koristimo u nekim rijecima zapravo iz arapskog jezika.
Recimo,KaHva.Ne znam da li je to tacno ?
Na arapskom se kaze "kahva": q-h-w je korijen rijeci. Medju slavistima je bilo price da se pod "kahvom" smatrala samo kafana u kojoj se pije kafa, ali je to meni zvucalo isto kao da oni zapravo pokusavaju bosanca da nauce sta on zapravo kako zove na svom rodjenom jeziku. Ja nisam nikad kafanu gdje se pije kafa nazivao "kahva."
|
|
08-11-2005 at 17:51 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Sevdalija Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 07-01-2004 Lokacija: Zabokrecina Odgovori: 2457 IP: Maskiran
|
Re: Re: Re: Turcizmi
citat: Ane wrote:
citat: Sevdalija wrote:
Dok sam radio u hotelu,dosao turcin da plati sobu i stavi ispred mene 100km,kaze on:Taman ?
Rekoh: Taman
Da si rekao Jok Taman dobio bi jos 50
Ma sta cu kad sam bio mlad i neiskusan ,nego vratmo se temi.
Avli-ja,jazuk,baksuz,hajvan,sejtan,ursuz,
sudzuk,burek,pendzer,amidza,dajdza,duhan,komsi-ja,raki-ja,...
|
|
09-11-2005 at 15:29 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Ganjo sam danas "askera" po citav dan i nikako da mu nadjem porijeklo. Nije arapska rijec, arapi kazu "davuD bil jaysh" za vojnika. Mozda je perzijskog porijekla?! Vjerojatno da jeste.
PS: A cuj mene sto se sam sa sobom slozi! :lol :lol :lol MA nema, sam sam sebi najomiljeniji ucesnik u razgovoru :lol :lol :lol
|
|
09-11-2005 at 18:48 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
| Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 11
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: ademir, ALENKO, asljgc, atko, backspace, blatazar, Brezan, cove72, daktilograf, Enida.ja, Fakultetski_obrazovan, faraontz, grabator, Ismet, izlijecise, Maid_guzonja, mustafabesic, nebo, PedjaM, Pucvala, safijatz, Spatzy, sumatra, Trex, tuzlarijanac, _Calixa_
|
| FORUM : Umjetnost : Turcizmi |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|