Zmaj Nivo: Forumski vuk ni na nebu ni na zemlji
Registriran(a): 23-04-2003 Odgovori: 743 IP: Maskiran
|
Re: Re: ribarenje
citat: Nadimak wrote:
normalno što je svaèije to je nièije.Ja imam u prokosoviæima vikendicu iznad robinzona i èesto sam tamo na vodi.Èuvari proðu samo pješke da bi naplatili dnevnu ili pola dnevne dozvole i stavili sebi u ðep.Mnogo je opasniji po jezero lovokradica koji postavi mrežu i u jednom mahu izvadi ribe kao svi registrovani i neregistrovani ribari oko jezera.Druga stvar mora se prekinuuti dovod svježih govana i deterðenata iz obližnjih kafana:sidro,pansion.plaža,robinzon i dr.
Razviti svijest kod ribolovaca da nije merak srat pored štapova i ostavljat konzerve i ostali otpad nakon ribolova ili ga æak bacati u jezero.Dnevne dozvole pojeftiniti na 5 KM jer sam dosta puta èuo od turista ribolovaca iz Sarajeva i drugih mjesta iz BiH
da daju za vikend ili dnevnu dozvolu po 20 KM
,a uhvate 1-2 somiæa takvi se više neæe vratiti,a onda nema ni ribolovnog turizma.
Da tuzlaci,živinièani,lukavèani vole svoje jezero ko što vole Bišèani svoju Unu,Teoèani svoju Snježnicu,Fojnièani fojnicu bilo bi sasvim drugaèije.Izgleda da smo mi najgora sorta od svih BH ribara!
nismo mi najneorganizovaniji (dobro se organizujemo kad idemo na druge vode , platimo dozvole , ne ostavljamo smece , ponasamo se po pravilima )
Modrac je totalno neorganizovan , a neorganizaciju maximalno koriste organizatori pa roljaju li roljaju i mreze i sve nedozvoljeno .
Ja i dalje tvrdim da ribolovna drustva bacaju mreze na modracu ili su u talu sa mrezarima a oni u talu sa restoranima gdje smudja imate na trpezi svaki dan 12 mjeseci u godini .
Za jezero se fakticki niko i ne bori niti brine . Biti Bosanac i Hercegovac nije geografski pojam veæ unutrašnje stanje èovjeka .
Siðimo meðu ljude i vratimo se sebi.
POGLEDAJTE MOJ BLOG
|
31-10-2007 at 11:06 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Nadimak Nivo: Forumski doajen šta æeš tako ti je
Registriran(a): 11-10-2007 Lokacija: tuzla Odgovori: 1082 IP: Maskiran
|
Re: ribarenje
Svi koji plaèaju èlanarinu ribolovnim drušvima ulažu novac samo da bi zaposleni u istim imali plate.Za poribljavanje i održavanje zakona na jezeru se uloži toliko
da bi èuvari imali za gorivo za èamce da izvuku mreže, naravno svoje i svojih kompa i da rasprodaju ribu po restoranima.Kada bi inspekcija u bilo kom od restorana zatražila porjeklo ribe,tj. raèun od koga je nabavljaju, vidjelo bi se da ta riba nema porijekla i da je kupljena od mrežara nelegalno.
Dobro bi bilo rastjerati ova èetiri ribolovna društva koja gravitiraju na ove tri opštine i osnovati jedno stim da svi èlanovi koji finansiraju ova društva glasaju za rukovodstvo.Danas èlanovi od kojih žive ova društva nemaju nikakvog prava glasa osim da ne zasluženo poklone novac ni za kakav rad.Primjera radi jedan predsjednik koji ništa ne radi ili radi samo u svoju korist zaradi penziju.Rukovodstvo ribolovnih društava se ponaša kao da je to njihovo dobro ili svojina,a mislim da mi èlanovi imamo ista prava kao i oni ,možda èak bi trebali imati i veæa jer smo mi ti koji ih održavaju financijski i materijalno.Najviše pozicionirani u rukovodstvu trebali bi biti volonteri,a èuvari bi bili profesionalci ,plaèeni od sredstava koji ribolovno društvo naplati(dobro plaèeni)sa moguènošæu pokretanja disciplinskog prekršaja protiv istih za radnje koje su gore spomenute,krivolov,nebriga i sl..Oni bi se brinuli i za održavanje okoline u smislu zabrane lova bilo kom ribaru koli narušava kodeks lijepog ponašanja jednog ribara(bacanje otpada,krivolova i sl.)i udaljavanja takvih.
Bilo je sluèajeva prije par godina kada se pojavio šaran sitni da su neki od ribara izlovljavali ga i nosili na privatno jezero Bistarac i tamo prodavali komad po 0,50 KM.
Ako hoèemo dobro nama i jezeru Modrac moramo se više posvetiti upravljanjem istoga.
bistro ne razlikuijem è,æ,ð,dž
|
31-10-2007 at 12:09 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|