cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
Re: Genocid (dokumenta, svjedocenja, dokazi,slike)
Masovna grobnica u Snagovu
Do sada ekshumirano 70 tijela žrtava iz Srebrenice
Ekspertni tim je juèer iz sekundarne masovne grobnice Snagovo, koja se nalazi na podruèju zvornièke opæine, ekshumirao deset kompletnih i sedam nekompletnih tijela srebrenièkih žrtava ubijenih 1995. godine, javlja Fena.
Kako je saopštila portparol Kantonalnog tužilaštva iz Tuzle Jasna Subotiæ, do sada je ukupno, ukljuèujuæi i juèerašnji dan, ekshumirano 70 tijela žrtava genocida, od èega 46 kompletnih i 24 nekompletna. U grobnici su pronaðeni predmeti, meðu kojima su povezi, zrna, zlatni nakit, kaiš, zlatni zub, ruèni ženski sat... Ekshumacije iz grobnice u Snagovu nastavljaju se i narednih dana.
|
16-11-2006 at 09:00 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
07.12.2006
Danas pred Kantonalnim sudom u Tuzli
Poèinje suðenje stražarima zvornièkog logora “Novi izvor”
Pred vijeæem Kantonalnog suda Tuzla, kojim predsjedava sudija Fetija Pašiæ, danas æe poèeti suðenje Dušanu Spasojeviæu i Ratku Todoroviæu, stražarima u logoru “Novi izvor” u Zvorniku, optuženim za fizièko, psihièko i seksualno zlostavljanje zatvorenika tokom 1993. godine.
Nedoumice o poèetku procesa protiv logorskih stražara postojale su i zbog èinjenice da Spasojeviæ i Todoroviæ veæ duže vrijeme štrajkuju glaðu u KPZ Tuzla, želeæi da im se sudi ili pred Sudom BiH ili u Bijeljini. Prema mišljenju ljekara, uprkos štrajka glaðu, oni su sposobni da prate suðenje - kazala je sudija Pašiæ. E. H.(Avaz)
|
07-12-2006 at 09:09 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
weasel Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Takis Michas:
Grèki plaæenici u Srebrenici
Ni 11 godina poslije najveæeg masakra u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata Srebrenica ne prestaje da uzburkava duhove. I u Grèkoj je izbila otvorena diskusija o uèešæu grèkih plaæenika i dobrovoljaca u tome zloèinu.
Rijetko je ko spreman da o tome govori. Progovorio je meðutim publicist Takis Michas u knjizi pod nazivom "Grèka i Miloševiæeva Srbija", u kojoj se govori o grèkim dobrovoljcima koji su se borili na strani bosanskih Srba, javlja Radio Deutsche Welle.
"Postojala je cijela garda, ukupno stotinu dobrovoljaca. Samo su dvojica ili trojica bila profesionalni plaæenici. Veæina su bili momci sa sela koji su vjerovali da se bore za svoju vjeru, svoju domovinu ili protiv zajednièkog neprijatelja. Pojasnimo to ovako: tada je Grèka i inaèe podržavala Srbiju i ta grupa je bila najekstremniji primjer takve jedne podrške", piše grèki publicist Michas.
On ne krije da je grèka vlada tadašnjem srbijanskom vrhu i srpskim voðama na èelu sa Slobodanom Miloševiæem proslijedila tajne informacije i planove o zraènim napadima NATO saveza.
O tome kakve dokaze on za to ima, Takis Michas kaže: "Mislim da sam predoèio opsežan dokazni materijal u svojoj knjizi. Niko se nije usprotivio ni proturjeèio mojoj rekonstrukciji dogaðaja iz 1995. Knjiga je prvobitno napisana na engleskom a tek poslije i na grèkom. Predstavila su je tri uvažena grèka politièara, bivši ministar odbrane socijalist Arsenis, sadašnji ministar za odgoj Yannakou, kao i bivši ministar Andrianopulus."
Andreas Andrianopulus je pojam u grèkom politièkom miljeu. Harvardski student, nekada liberalni ministar industrije, danas nezavisni poslanik u grèkom parlamentu, 2005. godine on je bio jedini grèki politièar koji je zahtijevao da se istraži sluèaj Srebrenice i uèešæa grèkih dobrovoljaca u pokolju.
"Tada sam proslijedio jedan upit vladi. Ministar pravosuða Papaligouras zatražio je odmah istragu sluèaja, to moram reæi. Dakle, ja sam dobio poziv da dam izjavu. Stavio sam državnom tužiocu dokazni materijal i novinske izvještaje koji govore o uèešæu grèkih dobrovoljaca u ratu u Bosni. Dao sam mu i imena svjedoka. Neki od njih dobili su èak i poziv suda. Šta se potom desilo, ne znam. Pretpostavljam da je to bilo sve i da se više ništa nije dešavalo", kazao je Andreas Andrianopoulus.
Andrinopulus je, osvræuæi se na tadašnje dogaðaje, govorio o apsurdnom prosrpskom izvještavanju grèkih medija i novinara o ratu u BiH. On je na to stalno ukazivao, što mu je donijelo niz neprijatelja u Atini. Ali on je uvijek zno da æe jednoga dana istina izaæi na svjetlo dana.
"Tada sam govorio: vidjet æete, jednoga dana æe se Srbi aranžirati sa Amerikancima, a jedino æe Grci ostati pri svom antiamerièkom stavu. I to je tako i bilo nakon svrgavanja Miloševiæa", dodaje on.
U nedavno provedenoj anketi prikljuèenje Srbije Evropskoj uniji podržalo je 75 posto a Hrvatske 72 posto grèkih graðana.
"Za Grke nikada nije postojala slika Srbije protiv Hrvatske. Gajila se potpuno druga predodžba. Srbi su predstavljani kao mala nacija koja se suprotstavila velikim silama i koja se na Balkanu bori protiv imperijalizma, katolicizma i navodnog islamskog fundamentalizma. Pri tome nikada nisam shvatio zbog èega se Srbija i Srbi predstavljaju kao mala nacija", zakljuèuje grèki publicist Takis Michas.
(FENA)
[Edited by weasel on 16-01-2007 at 10:37 GMT]
|
16-01-2007 at 10:11 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|