cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
Re: Vijesti iz Tuzle 2011.godina
“Sluèajni susreti” Ismara Mujezinoviæa u galeriji portreta
U Meðunarodnoj galeriji portreta otvorena je izložba fotografija sarajevskog autora Ismara Mujezinoviæa, pod nazivom „Sluèajni susreti“. Izloženo je 30 fotografija koje su nastajale od 1993. godine do danas.
Izložba je sama po sebi neobièna obzirom da je ovaj umjetnik poznat kao slikar, a sada se predstavio serijom erotiziranih fotografija na kojima su djevojke koje su željele postati manekenke.
- Neke od njih su uspjele u tom poslu, neke nisu. Obzirom da se nakupilo dosta fotografija iz toga je nastala sama izložba èiji je naziv simbolièan, jer su i fotografisanja takva bila. Na fotografijama je karakteristièno svjetlo, uglavnom se radi o prirodnom svjetlu, i nikada nije bilo pripreme, šminkanja, veæ je sve bilo spontano – pojašnjava autor Mujezinoviæ.
Ismar Mujezinoviæ je roðen 1942. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1966. godine. Saradnik je Majstorske radionice Krste Hegedušiæa u Zagrebu do 1969., a šef Katedre za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu od 1979. godine. Živi u Sarajevu, a bavi se slikarstvom, literaturom i filmom.Dobitnik je velikog broja nagrada, a samostalno je izlagao u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Zagrebu, Poreèu, Rijeci, Ljubljani, Oslu, Klagenfurtu, San Dijegu...
Dezinformacija: Tuzlaci dižu spomenik Lepoj Breni?!
14:21, 23 Maj, 2011
U Opæini Tuzla demantovali navode agencijske vijesti
Nakon što su agencijsku vijest prenijeli pojedini bh. mediji, a u kojoj je navedeno da se pedesetak graðana Tuzle obratilo pismom naèelniku Opæine Tuzla Jasminu Imamoviæu u kome su iznijeli inicijativu da se Lepoj Breni podigne spomenik u centru grada, iz Opæine Tuzla su na naš upit demantovali ove navode. Kazali su nam da se radi o dezinformaciji i da nikakvo pismo ovakvog saržaja nije stiglo na adresu Opæinskog naèelnika.
U nastavku prenosimo èlanak:
Tuzlaci dižu spomenik Lepoj Breni?!
Pedesetak graðana Tuzle obratilo se pismom naèelniku opštine ovog grada Jaminu Imamoviæu, u kome su iznijeli inicijativu da se Lepoj Breni podigne spomenik u centru grada.Kao jedan od razloga inicijatori navode i taj što je ona jedna od najpoznatijih Tuzlanki, koja je ime rodnog grada pronijela širom svijeta.
Njima ne smeta što je ona samo roðena u Tuzli, dok je djetinjstvo provela u Brèkom. Smatraju da ako su graðani mogli da podignu spomenik Madoni u njenom rodnom mjestu, mogu i oni Breni.“Brena je jedna i jedina, bila je posljednja prava zvijezda ovih prostora i to je ostala. Znam da joj mnogi zamjeraju to što je napustila Tuzlu i Bosnu, što živi u Beogradu, pa èak pominju i neko njeno slikanje u uniformi, ali ja znam koliko je ona veliki èovjek”, kaže Enis Pižurica, jedan od pokretaèa ove inicijative.
I dok inicijatori ove akcije èekaju odgovor opštinskih vlasti, spremaju se da pjevaèicu i zvanièno obavijeste o svojoj ideji. Nadaju se da æe jednog dana njen spomenik krasiti centar Tuzle, jer “kada može Mostar da ima Brusa Lija, mogu i oni Brenu½.
Valja sjediti cijeli dan i smisljati gluposti, nije ni to lako...
23-05-2011 at 22:10
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
Tuzla ne zaboravlja!
Šesnaesta godišnjica masakra na Kapiji
25. maja 2011. godine se navršava 16 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji kada je od granate ispaljene sa položaja tzv. Vojske Republike Srpske sa Ozrena ubijena 71 mlada osoba, a još preko 240 teško i lakše ranjeno.
Masakr æe ostati upamæen kao jedan od najveæih zloèina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini. Do sada je za zloèin pred prvostepenim sudom osuðen oficir tzv. Vojske Republike Srpske Novak Ðukiæ na 25 godina zatvora.
Protokolom Opštine Tuzla, u srijedu 25.maja, održat æe se komemorativno obilježavanje posveæeno sjeæanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjeæanju na sve civilne žrtve rata.
Protokolom je predviðeno:
10,00 Polaganje vijenaca i cvijeæa na groblju/mezarju civilnih žrtava - Slana banja
12,00 Komemorativno obilježavanje na Kapiji
20,45 Snimak Komemoracije na RTV TK-a
20,55 Oglašavanje sirena u Tuzli
U periodu od 20,45 - 21,05 emitovanje primjerene komemorativne kompozicije „Kapija“
25. maja 1995 ubijeni su:
1. Suzan Abulismail, 15 godina
2. Edina Ahmetaševiæ, 20 godina
3. Elvis Alagiæ Enko, 17 godina
4. Admir Alispahiæ, 24 godine
5. Lejla Atikoviæ, 14 godina
6. Asmir Bakaloviæ, 19 godina
7. Adnan Beganoviæ, 16 godina
8. Damir Bojkiæ, 27 godina
9. Indira Boriæ, 36 godina
10. Ilvana Bošnjakoviæ, 17 godina
11. Elma Brguljak, 20 godina
12. Lejla Buèuk, 16 godina
13. Sanja Èajiæ, 17 godina
14. Selma Èauševiæ, 17 godina
15. Amir Èekiæ, 21 godina
16. Samir Èirak, 18 godina
17. Almasa Æerimoviæ, 19 godina
18. Zada Dediæ, 20 godina
19. Razija Djedoviæ, 19 godina
20. Amir Djapo, 20 godina
21. Suzana Djušiæ, 14 godina
22. Amir Djuzel, 26 godina
23. Muris Fatušiæ, 15 godina
24. Ago Hadziæ, 20 godina
25. Hamdija Hakiæ, 48 godina
26. Senad Hasanoviæ, 26 godina
27. Šemsa Hasièiæ, 20 godina
28. Alem Hidanoviæ, 19 godina
29. Nedim Hodziæ, 30 godina
30. Hasan Hrustanoviæ, 25 godina
31. Adnan Hujduroviæ Kindze, 18 godina
32. Elvira Huriæ, 16 godina
33. Almir Jahiæ Bato, 18 godina
34. Azur Jogunèiæ, 24 godine
35. Sandro Kalesiæ, 2 godine
36. Franc Kantor, 24 godine
37. Damir Kurbašiæ, 20 godina
38. Vanja Kurbegoviæ, 17 godina
39. Vesna Kurtaliæ Veca, 15 godina
40. Sulejman Mehanoviæ, 28 godina
41. Pera Marinoviæ, 37 godina
42. Nenad Markoviæ Nešo, 19 godina
43. Amira Mehinoviæ, 21 godina
44. Edin Mehmedoviæ, 19 godina
45. Edisa Memiæ, 19 godina
46. Adrijana Miliæ, 17 godina
47. Nešet Mujanoviæ, 20 godina
48. Edin Mujabašiæ Mony, 21 godina
49. Samir Mujiæ, 28 godina
50. Elvir Murseloviæ, 23 godine
51. Šaban Mustaèeviæ, 29 godina
52. Dijana Niniæ, 20 godina
53. Selma Nuhanoviæ, 17 godina
54. Indira Okanoviæ, 16 godina
55. Rusmir Ponjaviæ, 20 godina
56. Raif Rahmani, 22 godine
57. Fahrudin Ramiæ, 34 godine
58. Nedim Rekiæ, 27 godina
59. Jasminko Rosiæ, 32 godine
60. Nihad Šišiæ, 19 godina
61. Armin Šišiæ, 19 godina
62. Senahid Salamoviæ, 25 godina
63. Edhem Sarajliæ, 20 godina
64. Jasminka Sarajliæ, 23 godine
65. Asim Slijepèeviæ Asko, 20 godina
66. Savo Stjepanoviæ, 25 godina
67. Jelena Jezidziæ Stojièiæ, 44 godine
68. Ilinka Tadiæ, 53 godine
69. Azur Vantiæ, 19 godina
70. Mustafa Vukoviæ, 23 godine
71. Adnan Zaimoviæ Garo, 27 godina
U Opæini Tuzla demantovali navode agencijske vijesti
Nakon što su agencijsku vijest prenijeli pojedini bh. mediji, a u kojoj je navedeno da se pedesetak graðana Tuzle obratilo pismom naèelniku Opæine Tuzla Jasminu Imamoviæu u kome su iznijeli inicijativu da se Lepoj Breni podigne spomenik u centru grada, iz Opæine Tuzla su na naš upit demantovali ove navode. Kazali su nam da se radi o dezinformaciji i da nikakvo pismo ovakvog saržaja nije stiglo na adresu Opæinskog naèelnika.
U nastavku prenosimo èlanak:
Tuzlaci dižu spomenik Lepoj Breni?!
Pedesetak graðana Tuzle obratilo se pismom naèelniku opštine ovog grada Jaminu Imamoviæu, u kome su iznijeli inicijativu da se Lepoj Breni podigne spomenik u centru grada.Kao jedan od razloga inicijatori navode i taj što je ona jedna od najpoznatijih Tuzlanki, koja je ime rodnog grada pronijela širom svijeta.
Njima ne smeta što je ona samo roðena u Tuzli, dok je djetinjstvo provela u Brèkom. Smatraju da ako su graðani mogli da podignu spomenik Madoni u njenom rodnom mjestu, mogu i oni Breni.“Brena je jedna i jedina, bila je posljednja prava zvijezda ovih prostora i to je ostala. Znam da joj mnogi zamjeraju to što je napustila Tuzlu i Bosnu, što živi u Beogradu, pa èak pominju i neko njeno slikanje u uniformi, ali ja znam koliko je ona veliki èovjek”, kaže Enis Pižurica, jedan od pokretaèa ove inicijative.
I dok inicijatori ove akcije èekaju odgovor opštinskih vlasti, spremaju se da pjevaèicu i zvanièno obavijeste o svojoj ideji. Nadaju se da æe jednog dana njen spomenik krasiti centar Tuzle, jer “kada može Mostar da ima Brusa Lija, mogu i oni Brenu½.
Valja sjediti cijeli dan i smisljati gluposti, nije ni to lako...
Tuzla vec ima spomenik posvecen jednoj zivotinji tj. kozi. Mislim da nema smisla podizati i spomenik kravi...
24-05-2011 at 18:50
Maturanti Srednje muzièke škole odali poèast žrtvama masakra na Kapiji
Maturanti Srednje muzièke škole iz Tuzle su na nešto drugaèiji naèin obilježili završetak svoj školavanja. S ružom u ruci prošetali su do mjesta stradanja tuzlanske mladosti i na taj naèin odali poèast nevino nastradalim.
- Obzirom da je sutra 25.maj, najtužniji dan u istoriji Tuzle, u školi smo se dogovorili da na ovaj naèin odamo poèast ubijenoj djeci Tuzle. Svaki od uèenika je imao po jednu ružu, koju su nam predali uèenici nižih razreda - kazala je Sena Mišèeviæ, maturantica Srednje muzièke škole.
Prilika je ovo da poslušamo kompoziciju “Adagio” u izvoðenju Kamernog gudaèkog orkestra Srednje muzièke škole i Sene Mišèeviæ kao soliste, koja sve Tuzlake podsjeæa na tužan dogaðaj, masakr na Kapiji 25.05.1995.godine.
(Tuzlarije.net)
[Edited by cupo on 24-05-2011 at 20:16 GMT]
[Edited by cupo on 24-05-2011 at 20:18 GMT]
24-05-2011 at 20:12
Otvorena izložba fotografija i dokumenata "Kapija 25.05.1995"
U prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona otvorena je izložba dokumenata i fotografija pod nazivom „Kapija 25.05.1995.“. Autori izložbe su Esaf Leviæ, Hatidža Fetahagiæ, Nijaz Brbutoviæ, a meðu izloženim radovima su i fotografije sa našeg portala koje su nastale u posljednjih jedanaest godina.
Cilj izložbe je da se na vjerodostojan naèin, na osnovu originalne dokumentacije i fotografija, prikaže stvarno stanje i okolnosti vezane za poèinjeni zloèin na Kapiji, te njegove posljedice.
- Radi se o jednom bolnom, tragiènom i tužnom momentu koji traje i trajaæe sve dok se budemo zajedno sjeæali – kazala je Hatidža Fetahagiæ, viši arhiviski tehnièar u Arhivu TK.
- Na ovaj naèin željeli smo se ukljuèiti u obilježavanje sjeæanja na žrtve zloèina poèinjenog na Kapiji. U skladu sa arhivskom teorijom i praksom izložba je bazirana na dokumentima i fotografijama koje smo izložili na 17 panoa. Za izradu izložbe korištena su 29 dokumenta, 54 fotografije i pet novinskih èlanaka – rekao je Esaf Leviæ, arhivista.
Pano sa fotografijama koje su napravili novinari i fotografi sa našeg portala.
Otvaranju izložbe prisustvovali su roditelji ubijene djece, naèelnik Jasmin Imamoviæ, Naða Avdibašiæ Vukadinoviæ, ministrica MONKS TK-a i gospodin Josip Juras, generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli.
(Tuzlarije.net)
[Edited by cupo on 25-05-2011 at 01:49 GMT]
25-05-2011 at 00:32
Sjeæanje Adnana Piriæa na 25. maj
Dan koji je promjenio mnoge sudbine
Meðu stotinama ranjenih sugraðana na Kapiji te kobne noæi bio je i Adnan Piriæ. Adnan je imao 18 godina kada je teško povrijeðen. S nama je podijelio sjeæanje na 25. maj i sve ono što mu se dogodilo.
- To veèe igrala se rukometna utakmica u Mejdanu. Ja sam tada branio za tuzlanski klub „Zrinjski“. Pobjedili smo i krenuo sam u grad sa prijateljem Nenadom Markoviæem da proslavimo pobjedu. Došli smo pred Kapiju i stali da se pozdravimo sa Asimom, Kinðetom i Azurom. Bilo je na stotine mladih oko nas...odjednom bljesak. Ne mogu taèno precizirati sjeæanje na taj trenutak jedino èega se sa sigurnošæu sjeæam je da me Braco Mazaloviæ u svom autu odvezao do bolnice. To mu nikada neæu zaboraviti - kaže Adnan Piriæ.
Nakon dolaska u bolnicu Adnan je tek tada postao svjestan šta se dogodilo i vidio je da je teško ranjen u lijevu nogu.
- Osjeæao sam strahovite bolove. Kroz glavu mi je u tim momentima prolazilo da li æu preživjeti, šta se dogodilo sa mojim prijateljima. Dva sata sam èekao da doðem na red za operaciju. Ujutro kad sam se probudio vidio sam da mi je amputirana lijeva potkoljenica. Osjeæaji su bili pomiješani, bio sam sretan što sam ostao živ, a s druge strane izgubio sam dio tijela, svi moji snovi o igranju rukometa su srušeni. Sljedeæa šokatna vijest koja me doèekala ujutro 26. maja je saznanje da je moj najbolji prijatelj Nenad Markoviæ preminuo od posljedica ranjavanja na Kapiji, kao i Azur Jogunèiæ i Adnan Zaimoviæ (Kinðe) sa kojima smo Nenad i ja stojali na Kapiji. Asim Hadžiselimoviæ je uspio da preživi ali je teško ranjen – isprièao nam je Adnan.
Adnan u bolnièkoj sobi 04.06.1995
U bolnici na Gradini je ležao mjesec dana. Nakon toga evakuisan je u Norvešku na lijeèenje gdje je ostao pet mjeseci i gdje mu je uspješno ugraðena proteza.
UN-ova baza na Šièkom Brodu kada je Adnan zajedno sa povrijeðenima Davorom Neèemerom i Adnanom Zoletiæem evakuisan za Split. A kasnije æe iz Splita otiæi za Norvešku na lijeèenje.
- Taj tužni 25. maj doživljavam i kao svoj roðendan jer sam ostao živ. Nadam se da æe pravda biti zadovoljena i da æe pored Novaka Ðukiæa, svi oni koji su poèinili ovaj zloèin odgovarati i na ovom i na onom svijetu, završava svoje prisjeæanje Adnan Piriæ.
(Tuzlarije.net)
[Edited by cupo on 25-05-2011 at 01:07 GMT]
25-05-2011 at 00:47
Komemoracija na Kapiji 25.05.2011
25-05-2011 at 15:19
Otvoreni osmi susreti djeèjih pisaca “Vezeni most”
U Meðunarodnoj galeriji portreta „Ismet Mujezinoviæ“ otvoreni su Osmi susreti djeèjih pisaca “Vezeni most”, trodnevna svetkovina umjetnosti namijenjena djeci. Susrete organiziraju nevladina organizacija Društvo prijatelja knjige “Mali princ”, Dom mladih Tuzla, Izdavaèka kuæa “Bosanska rijeè” iz Tuzle, RTV Tuzlanskog kantona, a od ove godine kao ravnopravan organizator prikljuèila se i Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzla.
- Ovu manifestaciju doživljavamo kao izraz podrške u nastojanju da ovu ideju otvaranja, otkrivanja i njegovanja lijepog i duhovnog, ideju saradnje i povezivanja, ideju podsticanja dobra u generacijama koje rastu, najosjetljivijima, održimo na životu½ - rekao je Šimo Ešiæ, jedan od organizatora susreta.
Za nagradu “Mali princ”, odnosno najbolju knjigu u regiji objavljenu u 2010. godini iz BiH nominirani su Ljubica Ostojiæ “Princeza Ariel i Yo” i Bajruzin Hajro Planjac “Tajna djedovog mlina”, iz Crne Gore Dragana Kršenkoviæ-Brkoviæ “Duh Manitog jezera i druge bajke” i Branislav M. Vukoviæ “Biserna školjka”, iz Hrvatske Julijana Matanoviæ “One samo misle da smo male” i Sanja Lovrenèiæ “Nina maèka i drugi igrokazi”, te iz Srbije Vladimir Andriæ “Èitaj vetru omiljene knjige” i Gradimir Stojkoviæ “Vrlo kratko: Imamo jednu tajnu”.Struèni žiri bira po tri najbolja djeèija rada u kategoriji I-IV razred i V-VIII razred, èiji æe autori biti nagraðeni kompletom knjiga i štednom knjižicom s iznosom od 150 maraka za osvojeno prvo mjesto, 100 za drugo i 50 KM za treæe mjesto.
Konkurs se svake godine raspisuje i za najbolje ilustracije studenata likovnih akademija iz regije (Sarajevo, Cetinje, Beograd i Zagreb).Najbolji radovi prezentiraju se na zasebnoj izložbi koju prate plakati i katalozi, a dodjeljuju se i vrijedne nagrade od kojih je prva jednogodišnja, a druga polugodišnja stipendija.
Svake godine u programu susreta je i izložba ilustracija gosta ilustratora, uvijek jednog od najpoznatijih u regiji i Evropi. Ovogodišnji gost je slovenaèka ilustratorka Alenka Sotler, dobitnica najveæih svjetskih priznanja u oblasti opreme djeèije knjige èijom izložbom radova je poèela manifestacija “Vezeni most“.
Najava za petak, 27. maj 2011.godine:
10,00-14,00 Spomen dom Husino- Umjetnièka radionica gošæe ilustratorice sa uèenicima osnovnih škola
10,00-14,00 Posjete pisaca javnim bibliotekama i djeèijim ustanovama na podruèju kantona
16,00-18,00 Otvorena scena na Korzu: Pisac koga volim-pjesma koju znam - Revijalni program na otvorenom
16,00 Biblioteka “Derviš Sušiæ“-Otvaranje izložbe Pisci na novèanicama-Autor izložbe Dušan Pop Ðurðev.
(Tuzlarije.net)
[Edited by cupo on 26-05-2011 at 15:31 GMT]
[Edited by cupo on 26-05-2011 at 15:38 GMT]
26-05-2011 at 15:30
Poslastica za ljubitelje umjetnosti
Otvorena izložba djela Viktora Vasarelyja
U Galeriji Bosanskog kulturnog centra otvorena je izložba maðarskog akademskog slikara Victora Vasarelyja.
Ovakav dogaðaj bilo bi nemoguæe ostvariti bez ljubaznosti i nesebiènosti vlasnika kolekcije Tibora Csapeia te naporima ambasada republika Maðarske i Francuske. Tuzla je postavkom ove izložbe stala rame uz rame s velikim evropskim kulturnim centrima poput Berlina, Bratislave, Štutgarta i Istanbula koji su ugostili vrijednu kolekciju radova globalno poznatog umjetnika Victora Vasarelya, za šta, dobrim dijelom imamo zahvaliti i menadžmentu BKC-a koji se izborio da ova izložba stigne i u naš grad.
Izloženo je 97 slika i 12 skulptura koje su samo dio bogatog opusa iz kolekcije umjetnika. Na radovima se može primjetiti nadrealistièka rasplamsala mašta autora, a ljubitelji umjetnosti u Tuzli nisu krili zadovoljstvo viðenim u Galeriji.
- Sa ovom izložbom slavimo umjetnost u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Otvorena je izložba radova velikog umjetnika Victora Vasarelyja zahvaljujuæi nesebiènosti kolekcionara i vlasnika Tibora Csapeia. Zadovoljstvo nam je što smo skupa sa Ambasadom Republike Maðarske, Ambasadom Republike Francuske i Opštinom Tuzla priredili vrhunski kulturni dogaðaj i vjerujemo da æemo tako nastaviti i ubuduæe - kazao je Semir Fejziæ,direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla.
Izložba u Tuzli je najveæa evropska izložba djela Viktora Vasarelyja.
- Veæ 14 godina autor nije sa nama, ali je ostavio svoja djela iza sebe. Vasarely je imao obièaj da kaže "Smatram da u svakom èovjeku postoji želja za umjetnošæu, isto kao i želja za ritmom i muzikom". Umjetnost treba da vodi ka integraciji gradova i njihovom uljepšavanju - rekao je Tibor Csapei, vlasnik izložene kolekcije.
Nakon otvaranja izložbe prikazan je i kratki film o Vasarelyjevom stvaralaštvu.
O autoru:
Victor Vasarely je roðen u Peèuju, u Maðarskoj. Upisuje slikarstvo na akademiji Mühely u Budimpešti, poznatoj i kao budimpeštanski Bauhaus. Nakon svoje prve samostalne izložbe u Budimpešti, 1930.godine, odlazi u Pariz.Radi kao kreativni konsultant u reklamnim agencijama i kao grafièar.Njegova prva pariška izložba održana je 1944. godine u Galeriji Denise René u èijem osnivanju je i sam uèestvovao.U to vrijeme je bio prepoznat kao predvodnik avangardne grupe autora koji su bili okupljeni oko ove galerije.
Umjetnièki opus Victora Vasarelyja sastoji se iz slika, grafika, kinetièkih skulptura i nekoliko apstraktnih filmova. Vasarelyjeve inovacije u domenu boje i optièkih iluzija postale su tokom 60-tih godina 20.vijeka dio popularne kulture i izvršile snažan utjecaj na savremene umjetnike, industrijske i grafièke dizajnere, arhitekte, modne kreatore i monge druge stvaraoce.