Nela Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 30-04-2004 Lokacija: Tuzla Odgovori: 500 IP: Maskiran
|
Re: Vremeplov Tuzle
Preuzeto sa drugog sajta
Simbolicno,ali istinito.
Ja sam to govorio jos mozda prije godinu dana na ovom forumu,da je brcanska malta bio ulazak u Tz.Neki mi nisu vjerovali,neki su se ismijavali,ali to vam je tako bilo.
Drugo.Jos davnih 82-83 koliko me sjecanje ne vara,Tz je pocela da se rapidno naseljava sa stanovnistvom iz okoline.Tako su napravljeni Sjenjak,Stupine,Zlokovac a uz to da ne zapostavljamo zgrade u Solini.Samim time priliv stanovnistva je bio ocigledan.Eh,hajmo sad da velimo da je i u tim zgradurinama bilo i domaceg,gradskog stanovnistva.Bilo je.Ali vecinu su cinili ljudi koji su u Tz dosli trbuhom za hljebom.I donjeli nam svoje navike i obicaje,svoju kulturu i svoj govor.Meni su licno ovi iz okoline Tz bili drazi nego oni koji sidjose sa Majevice i okolnih brda,jer su oni koji dodjose jos sredinom sedamdesetih samo povukli korijene odnosno rodbinu za sobom.Mnogi malo stariji posjetitelji ovog foruma znaju Sekulu vozaca u gradskom koji je za sobom u Tz doveo citavo selo iz neke vukojebine u Tz,pa kad poce agresija na Tz,pobjeze kuci sa velikom vecinom tog sela.Cuo sam da ga nisu mogli onolikog ukopat,vec su mu noge posebno uz njega zakopali.
Eh takvih slucajeva dolaska i ostanka u Tz ima i bice.Sad mjeriti ko je seljak a ko nije,nije sigurno od ovih koji se ne sjecaju nastanaka Tuzle,odnosno nadogradnje njenih objekata koje je imala.Ljudi moji i zene moje,ko se od vas jos sjeca npr.poplave iz 1974,kad je citava poljana sadasnje robne kuce Omega bila pod vodom,poljane koja je nosila ime-Lager.Pa,ko se od vas jos sjeca Proleterovog stadiona kod sadasnje "narandzaste skole".Zna li iko od vas da je na podrucju sadasnje Pecare 2 bio stadion Zmaja od Bosne i da su to i tu bili derneci,da se tu Sloboda borila za ulazak u republicku ligu BiH.Da li iko od vas zna,da je Tuzla bila opasana ko Berlin i da se moglo uci samo na dva mjesta u nju,a da je isto tako bilo jos dva naselja u koja se isto tako moglo uci-Kreka i Mosnik.
Pike,Sacir,Stelekt,Telex-svega to mili moji nije bilo,ko se sjeca njihovih pocetaka-kapa dole.Piketov stari je kupio stracaru u Rudarskoj,a recite mi odakle je.Iz Pupa;ha,znatel djej to.Znatel ko mu je radio lamperiju u kaficu,"vikendici" u GTz,vikendici na moru.Ne znate,i necete znati.
Sacir je bila najgora slasticarna u Tz,kucica koju je Jala vazda poplavljala i most pored nje odnosila ja malo jaca kisa zapada.Onda odnekle sinovi Rusidovici iskopase para(ko i svi sipci-pomogli jedan drugog)i preko noci napravise objekat vrijedan paznje i truda.Dje su sad-znate,zjape prazni.
Stelekt,Telex i ostali diskaci,odnosno mjesta gdje se skupljala omladina su nastavci jednog Medikusa,Tehnologije,Fokusa,Partizana,Tenisa,Doma.
To su bila zlatna vremena,ali budite svjesni da je i tada bilo "seljaka",jer samo je jedan Safet Susic bio i ostao.
Jah,jesam seljak kad ovako sve napisa.Ne mjeri se covjek odakle je,vec ko je i sta je.Nikad niko ne moze reci koliko je pametan i koliko je skole zavrsio,jer ne prolazi on kroz skolu,vec skola prolazi kroz njega.
"Budi ono sto jesi-ali budi..." ~-Zivot je najbolji fakultet, steta sto je smrt posljednji ispit.-~
|
30-08-2004 at 18:19 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 11
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Che.Guevara, desertrose, ekonomstica, fazanfazan, kalesija taxi 15-25, nike007, nobody, onakva, PADOBRANACC, Parad0x, Posmatrac 5
|
FORUM : Vjeène teme : Vremeplov Tuzle |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|