Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
visental Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: bosanski jezik
Najljepse bosanske rijeci po meni:baskaluk;bezbeli;poguzija;sikirancija;kalaja;tarlahati;zjalati;sigicati se...... jos uvijek ujutro se ustaje s osmijehom
|
02-04-2002 at 09:45 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Mirza Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 28-09-2001 Lokacija: svoj mali raj ... Odgovori: 916 IP: Maskiran
|
Re: bosanski jezik
ciao sunasce 
dobro pitanje, koliko mi je poznat pravopis bh-jezika? nemam pojma, posto neznam sve novinê u odnosu na sh.
neznam bas sta da ti kazem u vezi bh-jezika. odrastao sam uz sh. taj sh je bio meni bosanski. govorilo se istorija,a ne historija, kafa, a ne kahva... opstina, a ne opcina... nisam u bh bas cesto, i neznam koliko su te (nove stare) rijeci su se pocele koristiti.
opcina i historija su kazu sada dio bh-pravopisa, odnosni opstina je valjda nepravilno reci. jel´ to istina? ili se moze jos uvijek oboje korisiti?? po meni ne bi valjalo tek tako odstraniti rijeci iz jezika, po kratkom postupku, nego bi trebalo dati neki rok za privikavanje. mozda 5 godina ili tako nesto. evo ovdje je u austriji, odnosno u njemackom govornom podrucju bila reforma jednog dijela jezika, i doslo je vise manje vecih promjena, ali se stari izrazi smiju korisiti jos uvijek.
ja iskreno bas i necu da se mjenjam nesto. meni su drage opstina i istorija. kahva se nije nikada u mojoj porodici govorilo, pa nece ni sada. bar ja necu. ma ne svidja mi se nekako to naglo i prisilno, a plus mi nije ni potrebno.
ali ima veoma lijepih starih bosanskih rijeci. turcizama, germanizama i sta ja znam cega ima isto dosta, i kada su te rijeci vec dosta dugo dio naseg jezika, mislim da ne bi trebalo nalaziti zamjene za te rijeci, nego (ako se vec mora, a mislim da ne mora) samo sinonime, koji ce se moci koristiti ravnopravno.
M. .... su ovce ....
|
02-04-2002 at 11:39 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|