Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
neveli Nivo: Forumski vuk Baška ilum, baška pamet. Registriran(a): 08-04-2006 Odgovori: 604 IP: Maskiran
|
Re: Kacavenda - svestenik zla (sabrana nedjela)
Pravoslavna Crkva u Tuzli,pripada tuzlanskim pravoslavcima,koji su vecinom Srbi,a ne Kacavendi..Tako je sa svim vjerskim objektima,vakufima itd..
Bosanski Srbi su sporazumno prihvatili da se namjesto carigradske patrijarhije u BiH organizira SPC 1920 godine..
To bi znacilo da ukoliko ga tuzlanski Srbi ne zele,oni bez obzira na zbivanja iz 1920 godine mogu za svoje stajaliste izboriti,a to je da Kacavenda ne dolazi u Tuzlu..
Crkve,vjerski objekti,dzamije itd.. su tu zbog vjernika,a ne pojedinaca..
|
08-01-2008 at 15:41 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
Re: Kacavenda (sabrana nedjela)
Vasilije Kaèavenda ne da izmještanje crkve
Prema informacijama "Dnevnog avaza", grupa Srba iz bratunaèkog sela Hranèa, koje se nalazi na podruèju Konjeviæ-Polja, nedavno je pokrenula inicijativu da crkva iz dvorišta Fate Orloviæ bude izmještena u njihovo selo.

S tom idejom, tvrdi naš izvor koji je želio ostati anoniman, otišli su i episkopu zvornièko-tuzlanskom Vasiliju Kaèavendi, ali je on odbio tu ideju i one koji su mu se obratili naružio kazavši im da se ne trebaju miješati u posao izmještanja crkve.
- Ne znam za to da su Srbi iz Hranèe tražili da ova crkva bude izmještena u njihovo selo, ali narod svašta prièa. Èula sam da se zemljište pored moje kuæe na kojem je sada tržni centar, a za koje se prièalo da æe se na njemu praviti nova crkva, ne može sudski prevesti, jer njegovi vlasnici žive po svijetu i rijetko dolaze u BiH.
Šta æe biti dalje, ne znam, ali crkvu iz moje avlije moraju skloniti, jer ja neæu više da se nerviram zbog toga. Zahtijevam da se ruši, jer meni avlija treba da gradim kuæe svojoj djeci - kazala nam je juèer Fata Orloviæ.
Æazim Jusupoviæ, predsjednik Mjesne zajednice Konjeviæ Polje, potvrdio nam je da je taèna informacija o postojanju inicijative pravoslavaca iz Hranèe za izmještanje crkve u njihovo selo, ali da su tu inicijativu crkvene vlasti u startu odbile. Izražava bojazan da je prièa o izmještanju crkve s Orloviæa imanja samo manipulacija kojom SPC treba dobiti na vremenu i da æe "Fatina borba još dugo trajati".
Peticija protiv rušenja centra
- Mještani Konjeviæ-Polja ne mogu dozvoliti da se sruši tržni centar da bi na njegovim temeljima bila napravljena crkva. Pokrenuli smo potpisivanje peticije kojom se protivimo rušenju ove zgrade i do sada ju je potpisalo nekoliko stotina povratnika u našu mjesnu zajednicu - kaže Jusupoviæ.
Autor: A. HADŽIÆ
|
18-03-2008 at 13:33 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|